Vaahteralonkkari 30" vedolle

Uutta projektia työn alle pitkästä aikaa. Melko ohutlustoinen vaahtera, kaadettu noin 12v sitten. Työstetty raakamittoihin noin 10v sitten, mutta selkeästi jäykempää jousta varten, kuin mikä nyt tavoitteena. Kavensin ja ohensin, sekä suoristin sivuttaissuunassa kuumailmalla. Kepillä on pituutta yhteensä 180cm päästä päähän, nokista nokkiin noin 177cm. Keskellä tällä hetkellä 31mm leveä ja 25mm paksu, mutta pitää vielä ohentaa reilusti. Ei taivu vielä jännekorkeudelle. Tavoitteena yksinkertainen, läpitaipuva, jokseenkin hyvin heittävä 35-40# jousi 30" vedolle.

Verstas sijaitsee edelleen vanhempien autotallissa, mutta oma osoite on muuttunut. Verstaalle pääsen onneksi reilussa tunnissa, niin pääsee hyvin silloin tällöin käymään. Projekti tulee kuitenkin etenemään hitaasti, ja tarkoitus on edetä niin rauhassa, että varmasti tulee hyvä. Katselin vanhaa rikkinäisten jousien pinoa, ja harmitti vähän että monikin hyvä jousiaihio on tullut pilattua turhalla kiirehtimisellä. Toki kaikista on tullut myös opittua jotain uutta.

Selkäprofiilissa on muutama aaltoileva kohta, alla kuva isoimmasta. Nyt jälkeenpäin kun tarkemmin katsoo, syykulku näyttää siltä, että olisi pitänyt jättää hieman leveyttä siihen kohtaan. Tämän kohdan paksuuden pitäisi varmaan kuitenkin olla linjassa muun jousen kanssa, eli siihen tulee vatsasta katsottuna kuoppamainen kohta? Tässä kun on melko ohuet lustot, pystyy myös niitten kautta katsomaan. Mitä jos/kun pitää valita paksuuden tasaisen ohenemisen tai “syiden tasaisen vähemenisen” välillä? Varmaan paksuus kuitenkin on se, joka vaikuttaa taipumaan.

4 tykkäystä

Tänään laatuaikaa verstaalla taas, jatkoa tähän Mitä teit tänään (tai eilen) - kerro! - #3188 käyttäjältä Mathias

Mielellään saisi olla 5-10cm pidempi keppi, mutta näillä mennään nyt. Ensimmäistä kertaa jänteellä, ja 12" vedolla vähän päälle 30# nyt. Harkitsen kevyttä lämpökäsittelyä ja pari tuumaa refleksiä seuraavaksi. Vaatii myös pientä sivuttaissuuntaista lämpötaivuttelua vielä, niin sen saisi kätevästi samalla.

Toisessa kuvassa oikea ja neljännessä kuvassa vasen lapa taitaa olla hieman jäykkä, vaikka toisen lavan refleksi kyllä hieman vääristää.

1 tykkäys

Pääsin taas jatkamaan tätä projektia Mitä teit tänään (tai eilen) - kerro! - #3267 käyttäjältä Mathias Tällä hetkellä 33# ja 19".

Tilleristä olisi kiva saada vinkkejä miltä näyttää. Lapojen profiili on vähän aaltoileva, mikä tuottaa vaikeuksia. Onkohan ylemmän kuvaparin vasemman lavan keskikohdassa nyt sarana, vai taipuuko se sittenkin oikein kun huomioi sivuprofiilin?

2 tykkäystä

Kiitos, nyt kun sanot, niin kyllähän se siltä näyttää. Raaputin vähän, ja lämmitin myös toiseen lapaan pari senttiä refleksiä suoristamalla sisälavan mutkaa hieman. Molemmissa lavoissa nyt hieman refleksiä. Omasta mielestä näyttää nyt tasapainoisemmalta. Tämä projekti jää taas tauolle, ja jatkuu myöhemmin.

2 tykkäystä

Sanoisin, että alemmissa kuvissa oikean lavan tyvi taipuu vähän liian vähän ja tuo keskikohan mutkakohta taipuu hitusen liikaa. Muuta en äkkiseltään ite löydä.

Protip: (vaikka amatööri olen) kannattaa vetää suorat linjat lapojen kylkeen, ihan ohut lanka teipillä kiinni ja lyijykynällä piirtelee langan mukaan viivan. Auttaa tosi paljon mutkaisten lapojen kanssa.

Tilleriapuja kyselen taas, Mitä teit tänään (tai eilen) - kerro! - #3385 käyttäjältä Mathias jatkuu. Nyt 27" veto, eli vielä 3" tilleröitävää. Etenkin alalavan mutka mietityttää, en osaa arvioida onko siinä sarana vai ei. Jouseen on tullut nyt 2cm myötäkäyryyttä, refleksiä oli alunperin noin 2cm. Vaikea arvioida täsmälleen mihin kohtiin settiä on tullut, mutta alalavan mutkassa on mielestäni ottanut ehkä enemmän settiä kuin muualla.

Nokkiurat olen viilannut selkään, ajattelin vissiin lyhentäväni jousta vielä tästä. Pitää vielä päättää siistinkö ne, ja teen suojapunoksen niitten alle, vai liimaanko nokkivahvikkeet. Mahdollista vatsapaahtoa en ole myöskään vielä päättänyt, ehkä sellainen olisi jouselle ihan hyväksi.

Laita jatkossa vaan erillisen ketjun alle, tulee paremmin seurattava. Linkit toimii joo mutta on vähän työläs kelata historiaa. Jousenteossa itse useinkin palaan alkuperäiseen profiiliin, sarvijousienkin kanssa. Silloin oivaltaa miksi joku paikka onkin jäykempi (siellä oli refleksiä) ja mikä kohta onkaan ottanut myötäkäyryyttä jne.

Ei tuohon helppo ole sanoa, mitä pitäisi tehdä, muuta kun että jos tuntuu myötäkäyristyvän niin ota kärkiä lisää mukaan. Alalavan mutkaa ennen näyttää vähän ohkaselta, mutta aika pehmeältä taipuma muuten näyttää.
Paahtaa kannattaa ilman muuta. Toisinaan paahdan kahdesti. Tuommoiseen jouseen pakottaisin pöytää vasten n. 10cm refleksiä ja sitten siinä tilassa paahtaisin.

Kiitos viestien siirtämisestä, näitä viestejä samasta jousesta tulikin enemmän kuin mitä alunperin ajattelin.

Seuraavan kerran kun pääsen verstaalle on varmaan sitten vatsapaahdon vuoro. Alalavan taipuu joo ehkä vähän liikaa enne mutkaa, kun huomioi myös että se on luontaisesti hieman refleksillä siitä kohtaa.

Katos joo, vielä refleksiäkin! No se on saletti liian taipuva paikka.

On kyllä vähän hankala sanoa. Itse ottaisin ylälavasta, puolivälistä, niiden kahden saranalta näyttävän kohdan välistä. Sanoisin, että alavasta voi tulla vielä ongelma, mielestäni se ei taivu tasaisesti. Ehkä tuon mutkan molemmin puolin voisi vähän siklata. Tässä vaiheessa kunnon paahto voisi olla paras ratkaisu, erityisesti tuo alalavan mutkakohta.

Ylälavan keskivaiheilta minäkin vähän ottaisin ja sitten alalavasta sen mutkan jälkeisestä kohdasta reilun kymmenen sentin matkalta. Ja ehkä ihan hippusen verran kahvan läheltä molemmista lavoista, mutta tosi vähän.

Kiitos avusta! Seuraavan kerran kun pääsen verstaalle niin teen vatsapaahdon, mahdollisesti kevyen siklauksen jälkeen. Päivittelen ketjua taas kun projekti etenee.

Paahdoin jouseen noin 6-7cm refleksiä ja koitin siklillä tasapainottaa tilleriä. Paunat nousi selkeästi, ja nyt taas noin 33 paunaa 27" vedolla mutta toivottavasti vähän tasapainoisemmalla taipumalla. Koitin samalla vähän oikoa isoimpia mutkia lämmöllä, mutta ne palautuivat osittain. Heti jänteeltä ottamisen jälkeen refleksiä ei ole enää yhtään.

Erityisesti otin puuta pois alalavan mutkan molemmilta puolilta, mutta se näyttäisi kyllä nyt taipuvan kuitenkin liikaa mutkan kohdalta. Mutkaa on selkeästi vähemmän nyt siinä kohtaa, mutta silti näyttää ylitaipuvalta.

2 tykkäystä

Nyt olisi sitten viimeistelyä vaille valmis. Paunoja tällä hetkellä noin 35, saattaa pudota vielä muutamalla hiomisen ja ampumisen jälkeen. Myötäkäyryyttä muutaman kymmenen laukauksen jälkeen on noin tuuma, mutta myötäkäyristyy varmasti lisää vielä. Alalavan tilleri vielä mietityttää, mutta käytössä sen sitten huomaa.

3 tykkäystä

Hyvännäkönen tilleri. Paljon jousessa on leveyttä? Tuo setti ei kuulosta ollenkaan oikealle noilla paunoilla. Pitäisiköhän se vielä paahtaa ja vähän pidemmin?

Kiitos! Ylipäätään mulla tuntuu yleensä olevan jousissa selkeästi enemmän settiä, kuin mitä näkee muilla. Korkea ilmankosteus ehkä vaikuttaa nyt? Mutta yleensä tulee kyllä käytön myötä vähintään 5cm myötäkäyryyttä.

Jousi on 177,5cm nokista nokkiin, keskeltä 27mm leveä ja 20mm paksu, leveimmästä kohdasta 30mm leveä ja 16,5mm paksu. Keskilavasta 25mm leveä ja 14mm paksu. Ohenee aika nopeasti kahvan jälkeen, en ole itse asiassa varma pitäisikö keskeltä taipua aavistuksen enemmän, niin lavat rasittuisi vähemmän. Lonkkaria lähdin tekemään, mutta mittoja kun katsoo niin on kyllä lähempänä läpitaipuvaa lattajousta.

Edit: Punnitsin vielä jousen, 383 grammaa.

On nuo mitat ihan linjassa, painoa myöten. Leveyttä vaan pitäisi olla näköjään sitten enemmän. Jos olisi 35mm leveät lavat kahvan jälkeen, settiä tuskin olisi kuin nimellisesti. Se pompauttaisi painon myös 450 grammaan. Puulajia vaihtamalla saisi samanmoisen siron, kapean jousen. Tuomipihlajalla, vuorijalavalla jne.
Mutta jos ei setti käyttöä haittaa niin kovaa ammuntaa vaan.

Siklasin vielä ihan muutaman vedon alalavan sisälavasta, ja saman verran tasaisesti ylälavasta. Nyt saa olla hyvä tällaisenaan, ensimmäinen kerros Danish Oilia on nyt pinnassa kuivumassa. Paahtamalla voisi varmasti saada vielä vähän lisää nopeutta, mutta en halua nyt tähän jouseen lisätä enää rasitusta.

Liimasin vielä kahvaan muutaman kerroksen nahkaa pyöristämään, selkäpuolelle vähän paksummin. Päälle tulee vielä nahkakahva. Lisää kuvia tulee kunhan viimeistely valmistuu. Ja kiitos kaikille tillerin kanssa auttaneille!

1 tykkäys

Tähän alkoi muodostumaan sisäänammunnan aikana puristusmurtumia juuri alalavan mutkakohtaan, eli on varmaan sittenkin myös ylitaipuva siitä kohtaa. Siinä on myös pieni oksankohta jota en ole erityisemmin huomioinut, mikä saattaa vaikuttaa asiaan. Laitoin sivuun odottamaan mahdollista korjausta jossain vaiheessa. Ei tule ainakaan tässä vaiheessa käyttöjouseksi.

Pienetkin oksankohdat ovat turmioksi, ennemmin tai myöhemmin, olen empiirisesti todennut. Syreenijousiini ei esimerkiksi tule koskaan puristusmurtumia, paitsi pienten, vatsassa olevien pinnien yhteyteen.

Komppaan kyllä Jereä siinä, että jousi oli mitoiltaan vähän laiha. Kun vetosuhde ei ole yhtään tavallista suurempi (julman vetopituuden myötä), ja kaaressa on millejä vähemmän kuin paunoja, ei vaahteran kaltainen puu kestä mitään häikkää suipistuksessa tai tilleröinnissä.