Mitä teit tänään (tai eilen) - kerro!

En mie tosta aatellu enää ottaa leveyttä, mutta OK. :ok_hand: See vaa aika lähelle kärjeä menee, ettei satu mihinkään pahempaan paikkaan, missä muut oksat oli toiselta puolelta. Raspilla ja hiomakoneella.


En tiedä miten, mutta iso oksa OK, ei ongelmia, tilleröinti prosesissa.

Mutta,


Tää pikku oksa alkaa halkeilee, vois selystää raakanahkalla kyllä ja kattelen miten toi stressi menee.

Pitkittäishalkeamat ei haittaa mitään. Poikittaishalkeama kyllä. Eli tuo kuvan oksa on ok.

2 viestiä siirrettiin ketjuun: Vaahteralonkkari 30" vedolle

Viesti siirrettiin ketjuun: Vaahteralonkkari 30" vedolle

FFAA:n kisan jälkeen oletuksena oli että palkintoja joutunee odottelemaan hitaampien moderniampujien vuoksi joten otin pitkäaikaisen Holmegåård-projektin mukaan ja aattelin työstää sitä valmiimmaksi. Olin varautunut kavioraspilla, puukolla ja siklillä. Jerellä oli kuitenkin mukana pikku kirves jota sain lainata. Viiden minuutin veistelyn jälkeen vaihdoin raspiin jolloin Jere totesi että ethän sä tolla vielä kuuhun mene, jos sallinet…, otti kirveen ja varttitunnin jälkeen jousi oli viimeistelyä vaille valmis. Iso kiitos Jerelle ja hatunnosto näppärästä kirveen käytöstä. Enköhän mä saa ton valmiiksi Vanhalinnaan:




7 tykkäystä

Maasto-SM -kisojen hengessä mukana. Tilasin tyttäreltä syntymäpäivän kunniaksi toiveiden mukaisen kakun. Makuina salmiakki, sitruuna ja vadelma. Nuolia tuli vahingossa liikaa. Neljä olisi ollut juuri sopiva määrä, joka suhteessa.

10 tykkäystä

Hieno. Eli 5-4-4-4-4-3, tuo yksi ei riko vitosen viivaa, = 24v. Onnittelut! Ikäisekseen paljon kerennyt…

4 tykkäystä

Kerkesin hetkeksi verstaalle.

Muutama lelun korjaus ja sitten lylyn ohentelua.

Tulevan koivuselän syyt ei nyt mene läpi selän joten mitäpä sanoo kaarti. Tuleeko säleitä. Sivusta katsottuna toisen pään selkä syy on toisessa päässä melkein vatsan puolella laminaattia

En käyttäs. Pitäskö sitä koivua ottaa ihan sitten jostain syvempää puusta kun pinnassa on niin kumpuilevaa syheröä. Jos ei muuten niin jänneselällä. On tuo vähän kumma miten saa etsiä sitä siisti pintasta koivua??

Samaa mieltä. Sen verran vaivaa ettei kannata käyttää kuin priimaa materiaalia.
Jos koivuselän ohentaa riittävästi, 3-5 milliin, niin loivat aaltoilut eivät haittaa. Liimatessa sen vaan sitten puristaa vatsapuuta vasten. Ohennus tietysti selän muotoja noudattaen.

Joo. Sen kerran kun koitti oikasta niin sutta tulee. Tää on niitä vannesahailtuja koivu selkiä. On onneks tuota koivua tuossa mutta ei oo kuivaa vielä. Eiköhän sieltä selkä löydy kun ottaa käsityökalut käteen vaan :sweat_smile:

Edit just muistin ettö yks tuomi olis kuivunu jo pari vuotta… Oiskohan siitä koittaa !

2 tykkäystä

Uffaffaan maastokierrosten jälkeen ekat nuolet parin välipäivän jälkeen, mutta nyt hommissa G:n Extra III unkarilaisjousi. Kuvassa siis ekat viisi nuolta alamäkeen 60 jaardilta. Vihaisemmin heittää samoja kisanuolia tämä 69-paunainen sarvijännäri 83-paunaiseen enkkuun verrattuna.

Perään ylämäkeen 60 ja 40 jaardia.

2 tykkäystä

Hartonen. Voi työstää märkänäkin, kuivuukin sitten nopeammin.
Piirrät ja sitten leikkaat vannesahalla ensin vähän tarvittavaa leveämmän slaissin, syiden, kierteiden ja mutkien mukaan.
Seuraavaksi suuntaispiirrät reunoihin täsmälleen selän muotoja noudattaen tarvittavaa hieman paksumman viivan.
Sitten leikkaat ensin toiselta puolelta viivaa pitkin, mutta poikittaissuuntaa hieman viistoon, niin että terä tulee toiselta puolelta puuta ulos viivan turvalliselta puolelta. Toistat saman toiselle puolelle, jolloin tuloksena on harjakaton mallinen vatsapinta.
Lopuksi tasaat harjan vaikka kavahöylällä tai veistokirveellä. Jätä reunoille vähän varaa ettet vahingossa leikkaa liikaa.
Näin saat tasapaksun selkäpalan kiemuraisemmastakin puusta. Jos puu on vielä tuoretta, niin purista se jotain lautaa vasten ja anna kuivua siinä suoraksi.

Jotain vastaavaa kikkaa hahmottelin päässä ite kun selkäkoivua ohentelin.
Harppi on kätevä työkalu kun pitää seurata ja kopioida mutkia, ehkä jos harpin toisen jalan virittäisi jotenkin pidemmäksi jotta se yltää selän kruunun päälle suoraan sivusta, kun selkäslaissi on kohtisuoraan kyljellään, niin sillä saisi tuon kylkiviivan piirrettyä selän mukaiseksi? Tuommosta hahmottelin siis.

Joutessaan voisi käydä palstalta kaatamassa kunnon rotiskon ja katella onko paksuksi kasvaneessa koivussa enemmän potentiaalia. Pintapuolin katottuna moni isompi koivu näyttää aivan ihanteelliselta, vaikka tokihan sieltä kuoren alta voi paljastua vaikka mitä. Ei se nyt voi olla niin vaikeaa löytää tasasta, ja jos isompi on parempi, niin siitä voi parhaassa tapauksessa saada monta koivuselkää.

Meillähän on tuolta @Nanook eli Iljalta saatua koivua, paksuja lohkoja. Kunhan itseltäkin löytyy aikaa niin siitä voisi sahata lättyjä. Samanlailla se pätee näissä kuin laminaattijousissa, että selkä voi olla useammalla lustolla. Jos löytää vahvaa (vetolujuudeltaan) koivua, silloinhan syheröt ja huonot lustonkulutkaan ei ole niin paha ongelma. Olisi varmaan hyvä tehdä jotain muutamien kappaleiden vetolujuustestejä?

Reunojen mukaan piirtäminen toimii paljon paremmin. Kumpikin reuna siis piirretään sekä leikataan luonnonkiemuraisessa puussa aina erikseen.
Ota kynä käteen ja nojaa käsi aihion selkäpuolta vasten, aseta kynän kärki haluttuun kohtaan ja liu’uta kättä selkää pitkin sormia heiluttamatta. Näin saat helpoiten piirrettyä täsmällisen tasapaksun ja selänmukaisen viivan. Vaatii pientä harjoittelua, mutta on niin näppärää ja hyödyllistä että kannattaa opetella.
Toinen, hieman hitaampi ja kömpelömpi tapa on merkata ensin pisteitä riviin ja sitten yhdistää ne viivaksi. Mittavälineenä voi käyttää vaikka työntömittaa, taitettua paperinpalaa tai tikkua, johon on veistetty pieni kulma.
Usein on kätevintä käyttää näiden kahden tekniikan yhdistelmää.

1 tykkäys

Pointtina (joka olisi varmaan pitänyt kirjoittaa auki) mulla oli se, että leveän (50-60mm) ja korkeakruunuisen (100mm halk.) puun kanssa voisi olla kätevä tuo harppiviritys varsinkin jos haluaa pitää puun leveänä kuten mulla oli tuossa ugrirojektissa. Jokainen tieten tekee miten haluaa. Yleensä vedän juuri tuolla sormipiirtimellä.

1 tykkäys

Joo tämä oli sellasesta 35-40 tyvi pölkystä halotut aihiot josta sahasin slaissit jeren vannesahalla. Mulla ei sellasta kojetta ole.

Sen ekan ugrini koivuselän mä veistin käsipelissä mutta juurikin noin että syitä seuraillen ja hyvinhän se on kestänyt.

Tämä tuli sahattua puolihuolimattomasti silmäillen vain sitä selkää mutta eipä siitä hyvää tullut yhteenkään selkään.

Mutta sellanen huomio tästäkin koivusta että en tiedä olisko ollut mahdollista saada mitenkään superia kun sitä kiharaa on ihan 5 sentin matkalla jo edes takaisin. Vähän kuin loimua olisi. Surkea aihio yksinkertaisesti