Kevään pituusammuntakilpailu ammuttiin 13.5. ja se herätti mukavasti keskustelua kisan jälkeen.
Täällä keskusteltiin itse kilpailusta, säännöistä ja ammuttavien kierrosten määrästä:
Täällä taas keskusteltiin säännöistä (joita ei vielä varsinaisesti ole…) ja hahmoteltiin värikkäästi, mitä säännöissä voisi olla:
Vanhalla foorumilla keskusteltiin jo vuosi sitten pituusammuntatoiminnan kehittämisestä, hyvinkin rakentavin ehdotuksin ja kommentein:
Täältä löytyy taas US Flight Archeryn säännöt:
Niissä muuten kerrotaan, että yhdellä kierroksella saa ampua enintään kuusi nuolta ja kierroksia voi olla korkeintaan neljä päivän aikana.
Oikeastaan ainoa tausta-ajatus koko keskustelulla on pituusammuntatoiminnan kehittäminen. Kuten aiemminkin on todettu, niin pienen sisäpiirin hiekkalaatikkopuuhastelua uhkaa näivettyminen. Kevään kisassa oli kymmenen osallistujaa, joista neljällä taisi olla erilliset pituusammuntavälineet.
Jos ketään ei oikeasti kiinnosta pituusammuntatoiminnan kehittäminen, joka alkaisi ihan sääntöjen luomisella, niin mitäpä siinä sitten. Jatketaan nykylinjalla, joka sinänsä toki toimii. Aina on ollut osallistujia ja aina on ollut myös kivaa!
Jos taas pituusammuntatoimintaa halutaan kehittää, jotta sillä olisi jonkinlaista jatkuvuutta ja arvostusta, niin pitäisi aloittaa sääntöjen luomisella. Ei niiden tarvitse olla monimutkaiset. Amerikkalaiset säännöt ovat hyvä pohja ja niitä voi sopivasti muokata.
Onko Knuutinpoikien hallituksella - joka varmaankin hyväksyy säännöt, kun Knuutinpoikien kisoista on kyse - mahdollisuutta käsitellä ja hyväksyä säännöt, jos sellaiset tehdään? Kyse on nyt lähinnä siitä, että tarvitaanko eri jousi- ja jäykkyysluokkia? Tokihan jonkinlaista tilastoa on nytkin kerätty mutta tietoja ei löydy oikein mistään, jousien luokittelu on mitä on ja jäykkyyksiä ja muita tietoja ei ole varmistettu. Sääntöjen avulla nämä asiat saataisin kuntoon ja pituusammunnasta voisi pitää kunnollista, julkista tilastoa, jolloin kenen tahansa on mahdollista yrittää tavoitella tietyn luokan ennätyksiä, ja niin edelleen.
Vai onko tämä nyt vaan turhaa lätinää?