Jos tekisn Jasonin ottomaaniin nuolet jotka siinä soisi sopivasti ja ampuisin sillä vaikka 250m niin sitä ei pitäisi noteerata. Eikös olekkin niin että kaik pitää olla tehty. Tottakai ja tietysti. Ja kyllä oikeasti olen ajatellu sen 300m puhkasta. Ja tietty itsetehdyillä välineillä.
Minä en olisi ihan samaa mieltä tuosta, että muiden välineillä ei saisi ampua. Niinhän ne tekee maailmallakin! Ja varmasti saavat iloa siitäkin touhusta. Jos en antaisi Kaisulle jousta ammuttavaksi, siellä se seisoskelisi kädet taskussa sivummalla kun muut ampuu, nyt pääsee jo täysillä mukaan ja maistamaan vähän että miltä se tuntuu kun keppi lentää kovaa!
Onhan näitä kavereita sitten jotka osaavat vaikka minkälaista jousta tehdä, mutta kunto ei anna ampua jäykkiä tekemiään jousia.
Eikai Juha ottomaanisulttaanitkaan tehneet omia jousiaan, joten miksipä sitten nurmijärven sulttaanikaan ;).
Ehkä en sitten näekään tätä pituusammuntaa niin kilpailuna, vaan haasteena oppia ja joku päivä ampua pitkälle! Sehän olisi aivan huippua kun joku täältä suomen porukasta yhtäkkiä alkaisi ampua reilusti 300m kaaria. Siinä sitä sitten voisi seurata vierestä, oivaltaa ja vaikka kokeilla välineitä!
Minusta on aika erikoinen ajatus, että “hyväksytyn” tuloksen saamiseksi välineiden pitäisi olla itse tehtyjä. Missä menee sitten raja - pitääkö puu olla itse kaadettu, entä vesipuhvelin? Entä jos sarvi on esityöstetty? Entä jos jousi on puolivalmis? Entäs sitten nuolet? Ja niin edelleen. Jos olisit lähtenyt ampumaan Jasonin jousella suoraan paketista, niin olisikohan jousi enää edes hengissä, koska se vaati ilmeisesti lopullisen hienosäädön, vieläkin.
Entäs sitten maastokisa? Siellä aika moni ampui muiden tekemillä välineillä mutta siinä ei tietenkään ole mitään ongelmaa, koska paras ampuja voittaa. Sama pätee pituusammunnassa, vaikka välineillä suurempi merkitys onkin. Toisekseen, nuolet pitää tehdä ja virittää jouseen, siinä se iso työ on. Jos Menna ampuu 350 metriä komposiitilla, niin se kirjattakoon ennätykseksi, ihan sama kenen tekemällä jousella tulos tehdään. Joka tapauksessa välinetiedot kirjataan ylös.
Primijousikulttuurin eetokseen ja ihanteisiin kuuluu ilman muuta välineiden itse tekeminen. On hienoa, että ei ole pakko tehdä omia välineitään osallistuakseen tapahtumiin ja kisoihin, mutta kyllä nämä lainavermeillä kulkevat ovat väkisinkin eri tasolla kuin itsetehdyillä ampuvat, ja sen ymmärtää myös jokainen laina-ampuja vallan hyvin. Syntsapuolella kun käytännössä kukaan ei tee omia jousiaan, sieltä tulevilla voi olla enemmän nielemistä tavoissa ja perinteissä.
On olemassa haaste: valmista omin käsin luonnonmateriaaleista välineet, joilla pärjäät metsällä ja kisoissa. Otetaan siitä tuo valmistaminen pois, niin haasteesta lähtee, ei puolet vaan ehkä 3/4 pois. Ei olla enää samalla viivalla. Se, että monessa maassa kovimpien pituusammuntatulosten joukossa on lukemia, jotka on saavutettu siten, että huippuluokan jousentekijä tekee huippuluokan pituusampujalle välineet, ei tarkoita sitä, ettei mitään ongelmaa olisi. Se on vähän sellaista viiden pennin sankaruutta se, mutta korostetaan, sallittua.
Asiaa ei myöskään edistä saivartelu siitä, että mikä itsetekemisen prosentti sitten riittää. Näitä tapahtumia, kisoja ja koitoksia on järjestetty Suomessa noin 40 vuoden ajan, ja jokainen tietää, onko jousi itse tehty vai ei.
No niin, näyttää siltä, että saadaan taas eloa foorumille!
Aivan käsittämätön kommentti:
Meitä on moneen lähtöön. Osa tekee jousia mutta ei ammu kisoissa tai metsästä. Osa ei tee jousia mutta ampuu kisoissa. Ja niin edelleen. Jousen veistämisen haasteet ovat erilaiset kuin jousiammunnan. Ovatko ne ampujat, jotka eivät ammu kisoissa Tuukan logiikan mukaan “eri tasolla” kuin ne, jotka kisaavat? Kummat ovat “parempia”? Asian voi nähdä niin monin eri tavoin.
Jos jousenteko halutaan osaksi kilpailua, niin sitten järjestetään vaikka kaksipäiväinen kisa, jossa ensimmäisenä päivänä tehdään kalusto järjestäjän tarjoamista materiaaleista. Nykyisin kilpailut keskittyvät vain jousiammuntaan, aivan sama mistä marketista jousi on haettu tai miten se on syntynyt.
Toki jousenteon omatekoprosentista voidaan keskustella, ei siitä tarvitse edes saivarrella. On relevantti kysymys, että milloin jokin asia on itse tehty ja milloin ei, jos asiaa ruvetaan arvottamaan.
Kyllä minäkin arvostan kaikkia jotka omatekoisilla välineillä osallistuvat ja jotkut jopa pärjäävät hyvinkin. Esim. Menna,Pasi Tuomo jne… Itse innostuin tästä Liedon tapahtumasta kolme vuotta sitten,ja ostin manau palmusta tehdyn harjoitus jousen jolla osallistuin kisaan. Sitten Tuomon valmistamilla tosi huippu jousilla kisannu.Tarkoitus on kyllä itse tehdyllä jousella tulla vielä viivalle kunhan sen opin kunnolla tekemään.Olen kyllä niin kilpailuviettinen immeinen etten Manau palmu jousen tapaisella sohlolla enää ammu. Primikisoissa parasta antia on nähdä erillaisia hienoja primipyssyjä tositoimissa. Kyllä minäkin vielä,Ehkä ensi kerralla.
Täytyypä avata naksupussi ja juoma ja seurata debattia…
Jospa ensi vuonna pääsisi mukaan kisaan, kun aie on lopettaa leipätyöt näihin aikoihin. Tunnetustihan minä olen kuulunut kategoriaan omatekoiset välineet ja niillä kisataan. Toivon mukaan tulevan talven/kevään aikana saan myös käsiini Grozerilta tilaamani Hungarian Extra III Composite Bow -jousen, jolla voisin sitten myös kokeilla, mihin saakka se nuolen nakkaa. Mallin pitäisi olla perinteisin konstein ja materiaalein valmistettu, siksi pitkä toimitusaika ja paunojakin tilasin enemmän kuin sarjatuotantovehkeissä tavallisesti. Vuoden vaihteessa luvattiin lisätietoja.
Miten tähän asiaan mahtuu mukaan sinun tunnettu laini “ei ne välineet, vaan ampuja”.
Onko siis pituusammunta kuitenkin 3/4 välineurheilua ja 1/4 ammuntaa? Miten on?
Ikävä kyllä jopa Grozerin Biocomposite-jouset, joita markkinoidaan luonnonmateriaalisina, sisältävät uumenissaan lasikuitua, minkä näiden jousten ruumiinavaukset osoittavat. Niinpä Grozerin tuotteita ei voi käyttää primiasekilpailuissa.
Nyt Tuukka tarkkuutta - biokomposiitti tosiaan sisältää lasikuitua mutta Esa tilasikin aidon kapistuksen, Extra III -version, joka on tehty perinteiseen ja aitoon tapaan täysin luonnonmateriaaleista. Ei mitään biopuristetta, kuitua tai muuta ihmeellistä vaan puuta, sarvea ja jänteitä. Toisin sanoen, Grozerin jousia voi käyttää primiasekilpailuissa, jos kyseessä on Extra III -versio, eli aito komposiitti. Tästä saatiin esimerkki muun muassa Romanian kilpailussa.
Sanoisin, että pituusammunnassa suhdeluku on vähintään tuo, ellei 4/5 vs. 1/5, noin karkeasti arvioiden.* Tosielämässä tätä välinepuolta ja ammuntapuolta ei toki voi erottaa kuin kokkelilaineja, sillä pituusammuntanuolten ominaisuudet selviävät vain ampumalla. On kuitenkin kyse siitä, että pituusampuja itse trimmaa ja tuunaa nuolensa pitkäkantamaisiksi. Jos jollekulle annetaan tuunatut pituusammuntavälineet käteen, kuten vaikkapa Don Brownille, kun täräytti sekä käsijousten ja että luonnonmateriaalijousten ME:t, ei saavutusta voi edes verrata itsenäisen kisaajan suoritukseen. Me kun emme urheile, vaan toteutamme ikiaikaisia perinteitä, joiden puitteissa kisailemme.
Mitä tulee tuohon Jeren kommenttiin sulttaaniampujista, niin Selim III:n pituusennätys on fuulaa, ennätysmies Iskender oli ihan tavan mies, tosin huippu-urheilija. Edelleen, jousenrakennus oli yksi suosituimmista sulttaanien ammateista, perinteen mukaan kun sulttaanillakin piti olla sellainen. Sulttaanit ampuivat siis omilla jousillaan.
*“pituusammunta ei ole suinkaan pelkkää välineurheilua, ampujan taidot ratkaisevat”, kuten olen kirjoittanut. Se 1/5 voi helposti ratkaista kuka voittaa kisan. Etenkin kun jengi ampuu vuosi toisensa jälkeen niitä noin 240-metrisiä rinta rinnan. Kyse ei ylipäätään ole siitä, mistä se pituustulos koostuu, vaan siitä, miten se on ansaittu.
Kisoissa ampuminen ei ole mikään meriitti. Kisaamattomat jousi-ihmiset ovat harrastuksessaan samalla tasolla kuin muutkin. Asian ytimessä on itsensä luonnonmateriaaleilla aseistaminen. Se, käyttääkö näitä itse luotuja aseita mihin, on kunkin itse päätettävissä. Kun puhuin metsällä tai kisoissa pärjäämisestä, se oli löysää kirjoittamista, ei raja-arvojen asettamista.
Kisoissa, missä vertaillaan suorituksia, on selvää, että osto-ampuja käyttää oikopolkuja joita oma-ampuja ei käytä. Simon vanha vertaus siitä, miten helppoa mopolla on ajaa 42 km sopii tähän hyvin. Kyse on myös vähän samasta erosta kuin siitä, soittaako muusikko cover-biisejä vai luoko musiikkia itse. Musiikkipuolella näiden välillä on maailmojen ero. En voi ymmärtää ihmistä, joka ei ymmärrä tätä. Jousia myyvien tahojen kannalta on toki selvää mikä on kanta, bad for business jne.
Jep, Grozerilla on kolme versiota, sarjatyökusilaidut, biokomposiitit teollisesti valmistetun jännematon kanssa ja sitten tämä “all natural” -versio, jonka toimitusaika on käsityön vaatima liki vuosi.
Valmistajan ilmoituksiin ei ikävä kyllä voi luottaa. Biokomposiitin sisältäkin tuli lasikuitulattaa eikä jännemattoa.
Ainakin Saksan EM-kisoissa voittaneen Zsoltin Grozer-jousi oli aito ja kaikki kertokset näkyvissä. Ei nahkaverhoilua ja selän jänteet jo hiukan rispaantuneetkin. Ei toistaiseksi aikonut silitellä pintaa…
Täten se 4/5 osa (välineet) nelinkertaisella todennäköisyydellä ratkaisee kuka voittaa kisan. Etenkin kun jengi vuosi toisensa jälkeen ampuu satoja laukauksia 240m pintaan.
Enhän minäkään nyt sitä mieltä ole, että välineiden rakentamisella ei ole arvoa, vaan jousen laukaisijalle. Enemmänhän pituusammunta välineistä on kiinni, mutta kuitenkin ampujallekin kuuluu kunnia huippukaarista. Näkisin asian niin, että kunhan keppi lentää pitkälle, hyvä niin ja merkittäköön. Eipä ole nähty mitään huippuja lainajousilaukauksiakaan suomessa. Heitänpä ilmoille haasteen, että tiukkaa tekee näillä uusilla sarvijännejousillakin. Ei ole helppoa se nuolen virittäminen ja mahdollisesti siperillä ampuminen.
En sanoisi siis että tämä on kovin ajankohtainen aihe. Mielenkiintoista kuitenkin, miten maailmalla on asia ratkaistu muiden vermeillä ampuminen - täysin sallittu! Merkitty vain sitten välineiden valmistaja muiden tiedoksi.
Onko siis näin, että jousentekijä on hyvä tyyppi, samoin jousiampuja mutta se, kuka tekee jousia ja myös ampuu itsetehdyillä jousilla on kaikista paras tyyppi? Ihmeellistä arvottamista. Jos tartutaan tuohon musiikkivertaukseen, niin muiden säveltämää musiikkia soittava muusikko on ihan nuhjake mutta säveltäjä on kingi, vai? On hyviä soittajia ja on hyvä säveltäjiä, sekä myös huonoja, sekä sellaisia, jotka ovat hyviä molemmissa, sekä huonoja. Sekä soittajia ja säveltäjiä tarvitaan. Vai pitäisikö muusikon soittaa vain itse säveltämäänsä musiikkia? Ihan turhaa väitellä, kuka on paras ja niin edelleen.
En voi edelleenkään ymmärtää, miksi itsetehdyillä välineillä vaikkapa kisan ampuminen olisi jollain tavoin parempi suoritus kuin ostovälineillä kisaaminen. Se sisältää sen oletuksen, että ostovälineet olisivat jotenkin parempia, mikä ei tietenkään päde. Itselle paras jousi on se, joka tekee sen, minkä pitää. Ja miksi ihmeessä ostojousen käyttäminen olisi jokin oikopolku? Nykyisin kyseessä ovat olleet jousiammuntakilpailut, ei jousentekokilpailut. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä itse jousta. Minusta on todella harmittavaa väheksyä ampujia, jotka ampuvat muiden tekemillä jousilla.
Ehdotus:
Ensi elokuussa järjestettäköön oikea perinnejousikilpailu. Mikke valitkoon sopivan määrän kuivia jousiaihioita, joista jokainen osallistuja voi ostaa haluamansa. Lisäksi tarjolla on nuolivarsia ja kokonaisia hanhen sulkia sekä pellavalankaa. Niistä jokaisella on edellinen vuorokausi aikaa tehdä toimivat jousiammuntavälineet, joilla ammutaan sitten lauantain primikisa. Sitten nähdään, kuka todella osaa tehdä jousia ja myös ampua itse tehdyllä jousella.
Mitä historiallisiin ihanteisiin tulee, niin muistaakseni aiheesta on joskus keskustelukin. Silti olisi mukava kuulla, mitä viitteitä tai tietoja löytyy sen puolesta, että varhaiskantaiset jousenkäyttäjät ovat tehneet itse jousen tai käyttäneet muiden tekemiä jousia. Varmasti löytyy esimerkkejä molemmista.
Myyn jousia, jos joku kysyy. Mutta kannustan myös tekemään itse puujousen. Siksi olen antanut välillä kaupan päälle jousiaihion. Olen myös tehnyt ja laittanut julkiseen jakoon artikkelin, jonka mukaan jokainen pystyy toivottavasti tekemään itse jousen. Samalla asialla tässä edelleenkin ollaan, Tuukka, vaikka mielipiteet menevät välillä ristiin.
Otetaanpa vielä yksi esimerkki. Henkilö tekee loistavia, tehokkaita ja erittäin nopeita jousia. Valitettavasti hän ei pysty ampumaan niillä, syystä tai toisesta. Toinen henkilö tekee taidokkaita nuolia mutta ei osaa jousenteontaitoa tai voi ampua jousella. Kolmannella henkilöllä on voimaa ja taitoa ampua jousella mutta ei mahdollisuutta tehdä itse välineitä. Nyt, jousen ja nuolien tekijät päättävät yhdistää voimansa ja antavat välineet käyttöön hyväksi ampujaksi tietämälleen kaverille. Sitten kaveri ampuu pituusammunnassa uuden maailmanennätyksen.
Kuka tässä on hyvis ja kuka pahis? Onko jousiampuja pahis, kun meni ampumaan huipputuloksen vaikka ei tehnyt itse välineitä? Vai olisiko jousentekijän pitänyt polttaa jousensa, ettei kukaan vain vahingossakaan ammu niillä hyvin? Ja sotkiko nuolentekijä koko jutun, eihän taidokkaita nuolia saa antaa muiden käyttöön?
Taitavan ampujan ennätys poljettakoon maanrakoon ja unohduksiin, koska kehtasi ampua sen muiden välineillä, mitäs on hyvä ampuja? Vai oliko jousi tai nuolet sittenkin tärkein muuttuja, joten pitäisikö jousentekijä tai nuolentekijä lytätä, kun antoivat jousensa ja nuolensa toisen ammuttavaksi? Toisaalta, eihän jousi itsestään ammu, eikä nuolet itsestään lennä.
Siinä sitten muut panettelevat kateellisena, kun eivät osaa tehdä hyviä jousia, hyviä nuolia ja ampua hyvin. Mutta tulos jää lopulta elämään, eikä kukaan voi viedä kunniaa jousiampujalta, jousentekijältä ja nuolentekijältä, koska kaikkia tarvittiin. Mitäpä lopulta merkitsee se, että he ovat eri henkilöitä?
Katoha perkules ku sain kattilassa poreilua aikaan. Nyt olen samoilla linjoilla Kumpulaisen kanssa, itsetehdyt välineet on ne kunut ja niillä ne todelliset enkat pitää vetästä. Käsityö ja tietotaito kunniaan!!! Näinhän jo heti epäsuorasti totesinkin tuolla aiemmin. Toki ihminen se on ostojousella ampuvakin. (minäki?) Tuloksia ostojousella voidaan kirjata, mutta on siinä sopassa liikaa suolan makua jos vaikka itse Jasonin sarvijäkkärällä rykäsisin jonkun enkan. Tai edes enkkani. En voisi pitää sitä omana ennätyksenäni.
Kivaa kun asiasta on vääntöä täällä. Se kertoo että asia/harrastus on meille tärkeä.
Ammuin muuten metrilleen saman surkean tuloksen marjakuusijännejousellani kuin Jasonin sarvijousella (pikkuvedolla)
Hoetaan sitten vaan, että en voi ymmärtää, että et voi ymmärtää. Henkilö, joka on tehnyt omin käsin itselleen jousen ja nuolet ja ampuu niillä kisoissa, metsällä tai takapihalla tulosta, on tehnyt paljon enemmän, kulkenut paljon pidemmän ja monipuolisemman matkan, ylittänyt paljon suurempia haasteita ja saavuttanut paljon enemmän kuin henkilö, joka tekee tulosta ostovälineillä. Kuka tahansa voi milloin tahansa ostaa jousen ja nuolia. Tämä lause ei päde alkuunkaan, kun ostamisen tilalle vaihdetaan teonsana tehdä. Comprende?
Tässä ei väheksytä niitä, jotka ampuvat ostovälineillä, vaan korotetaan niitä, jotka ampuvat itse tekemillään välineillä. Jos nyt jotain kisasuoritusta vertaillaan numeerisesti, niin otetaan vaikka Perusjamppa A, jolla on 12 tuntia viikossa vapaa-aikaa jousiammuntaan käytettäväksi, samoin kuin Jaruspemppa B:llä. Perusjamppa haluaa tehdä itse jousensa ja nuolensa. Hänellä kuluu viikossa 11 tuntia jousen- ja nuolenteon haasteisiin, sillä jousipuun työstäminen, teipperöinti ja tilleröinti ja hyvin lentävien nuolien valmistaminen vaatii aikaa, energiaa ja yritystä. Niinpä Perusjamppa ehtii ampua jousillaan vain tunnin viikossa. Jaruspemppa tilasi sen sijaan jousen ja siihen sopivat nuolet jousenrakentajalta. Hän käyttää 12 vapaa-aikatuntiaan jousiammunnan harjoitteluun. Kaksi tuntia ammuntaa joka päivä, sunnuntaina välipäivä.
Koittaa kisapäivä. Perusjamppa ampuu kisan läpi välineillä, joita on työstänyt ja trimmannut kohdilleen pitkin kesää. Hän on ansaitusti tavattoman ylpeä siitä, että pystyi aseistamaan itsensä melkein nollapisteestä: hikeä ja vähän vertakin on vuodatettu. Ammunta huojuu, sillä tunti treeniä viikossa ei ihan riittänyt maastoratapätevyyteen, mutta jokainen 3D-piste on todellakin ansaittu. Jaruspemppa ampuu saman kisan tuunatuilla ostokamoillaan, ja muhkea treenimäärä näkyy ja tuntuu. Jaruspemppa ampuukin kaksi kertaa enemmän pisteitä kuin Perusjamppa. Kumpi on kovempi jätkä? Joissain Keihäskarnevaaleissa ollaan sentään samalla viivalla, toisin kuin primiasekisoissa.
Mitä tuohon musiikkivertaukseen tulee, niin näkyy olevan ihan turha pallotella asiaa Tuomon kanssa. Jokainen musakuvioissa edes käynyt ihminen tietää tasan tarkkaan, mikä maailmojen ero on cover-muusikolla ja itse musiikkia tekevällä ihmisellä. Hyvät cover-muusikot voivat tienata leipänsä musiikilla, mutta yhdestäkään heistä ei kirjoiteta historiaa. Maailman paras siinä lajissa on kympin uutisten loppukevennys-asteella luomistyössään. Ajassa jälkeen Beatlesin on ollut ihan selvää, että kovat jätkät ja gimmat sekä säveltävät että soittavat oman musiikkinsa. Ollaan omavaraisia, kuten primijousiammunnassa.