En tietenkään yllä kuvailemallesi faktuaalis-sarkastiselle mahdollisimman hyvälle tasolle. Sen toteuttaminen tappaisi joka tapauksessa kaiken ilon hommasta. Käytännössä teen nuolistani yhtä pitkiä, spinetän ne 5 paunan sisään toisistaan, varustan ne mahdollisimman yhtäläisillä ja yhtäläisesti vartetuilla kärjillä, sulituksilla ja nokeilla. Parametrit ovat niin väljät, että nämä nuolet eivät lennä identtisesti 25 metrin matkoille asti, vaan osa on parempia kuin toiset. Tämä selviää tietenkin koeampumalla valmiita nuolia. Paljaan varren testien käyttökelpoisuus on hyvin rajallista, ja valmiita nuoliahan tässä ollaan tuottamassa.
Loppukommenttisi alkaa päästä todella mielenkiintoisille vesille. Nuolityyppien ja nuoliyksilöidenkin välillä on selviä eroja siinä, miten varmakäyntisiä ne ovat. Kun metsästyksessä ampumamatka, -olosuhteet, -asento ja -nopeus vaihtelevat villisti, on paras mahdollinen nuoli se, joka on kaikista tunnottomin ampujan virheille.
Kuluneelta kaudelta mieleen jäi yksi nuoli, jolla ammuin toistuvasti erinomaisia laukauksia, tuulisessa räntäsateessa ja tyynessä pakkasessa, passista ja hiivinnästä, 3 - 25 metriin. Nuolen arvo nousi kauden kuluessa kohisten. Tietenkin iso vaikutus oli sillä luotolla, mitä aloin kokea nuolta kohtaan. “Tiesin” osuvani sillä. Tämä on itse itseään ruokkiva kuvio, mutta se ei käynnisty sattumalta.
Kaikki nuoleni ovat vetopituutta pidempiä, sillä ne lentävät tarkemmin ja ennen kaikkea tasaisemmin kuin vetopituuteen katkaistut nuolet, jotka lentävät virheettömällä tekniikalla aivan yhtä hyvin mutta joiden kasat leviää ampumavirheiden myötä enemmän. Tämä viime kauden paras nuoli on vielä vähän pidempi kuin muut nuoleni, 9 cm yli vetopituuden. Nuolessa on yhtä raskas kärki kuin muissa nuolissani, mutta notkeampi varsi. Olen todennut, että voin ampua lyhytjousillani hyvällä tekniikalla äärimmäisen jäykkiä nuolia (55# varsi lyhennettynä 21 tuumaan), mutta jälleen, tekniikan notkahtaessa jäykkiin nuoliin ilmaantuu sivuvirhettä. Liian notkea, esimerkiksi 40# nuolivarsi on holtiton osuja kaikilla tekniikoilla, mutta näyttää siltä, että näiden väliin osuu spine, joka on minun ammunnalleni kaikista anteeksiantavin. Parhaassa nuolessani sulitus on selvästi pidempi kuin muissa nuolissani, mikä on omalla tavallaan paska homma.
Metsästyskauden aikana nuolten arviointi, kehittely ja tuunaus on jatkuvaa, kun erältä tulee riipaisevia tosielämän kokemuksia. Toivon, että tulevan kauden myötä metsästysnuoleni on tuunattu viime kauden parhaan nuolen tasalle, ja se merkitsee ihan konkreettisesti enemmän osumia riistaan. Lähennytään muinaista tilannetta.