Takedown-jousi Kenttiin

Aloin minäkin valmistautua ja pistin uuden Carriage Bow’n tekeille. Mustabambua, äitivainaan leikkuulautaa (tiikkiä?) ja osagea. Jos vaihteeksi koettaisi vatsasta vähän latuskampaa mallia, kun leveydestä pitää tinkiä noiden holkkien vuoksi ja mahdolliset esiin tulevat minioksat eivät toivon mukaan puristusmurtuile niin helpolla kuin pyöreämmässä vatsassa.


Tuossa se nyt oppii olemaan… Vielä yhtenä kappaleena ja ihan hirvittää katkaista hieno aihio…

Pientä edistystä, mutta nyt aihio saa jäädä odottelemaan viileämpiä oloja verstaalla. Kahvaholkkien sovitus seuraavana ja tilleröinti vasta sen jälkeen, jos vaikka lapojen linjaus ei satu ihan kohdalleen ja täytyy oikoa…


1 tykkäys

En malttanut… parin tunnin hinkkaamisen ja sovittelun jälkeen takedown-staavin holkit on liimattu ja nyt tuo saa odotella ainakin seuraavaan mökkireissuun. Onnistuin pitämään kepin suoranakin ja, huom!, ylälavan holkin kohdalta tuo selkäpaksunnos lähti kokonaan pois.
3 tykkäystä

Hiotko bambun tasaiseksi ennen selkäpaksunnoksen liimaamista? Siistiä jälkeä, ei näy mitään hiomajälkiä bambussa paksunnoksen jälkeen.

En edelleenkään malttanut odotella syyssadekelejä… tilleröinti aloitettu nahkatuppijänteellä ja kepakko taipui jo liki jännekorkeudelle mittarin näyttäessä 80 lbs. Sovittelin sitten lehmänsarven kärjet nokkiaihioiksi ja huomena jatkan tilleröintiä, jahka ensin viilailen nokit hahmolleen nokkiurineen. Koetan nyt saada lapojen päät hoikemmiksi ja jouseen siten nopeamman heiton; nyt kartioreiät vajaat 13 mm, kun parissa edellisessä olivat jopa yli 14 mm.


1 tykkäys

Jousi on nyt hiottu ja testiammuntaa vailla. Mittari näytti reilut 80 lbs @ 28”. Ylälavassa noin 15 cm kahvasta paljastui pieniä oksia ja puristusmurtuma saattaa tulla hoidettavaksi. Jos niin käy, niin hion pintaa pois ja liimaan tervettä puuta tilalle.

Tarkempi tutkailu kertoikin, että tuon keskellä olevan oksan reunassa oli jo tilleröinnissä tullut pieni puristuman alku. Ei muuta kuin pinta sileäksi ja uutta puuta tilalle…

2 tykkäystä

Paikka hiottu. Vielä en arvannut taivutella, koska liimalle luvataan 24 tunnin kovettumisaika 23 asteessa. Odotelkoon huomiseen, niin laitan jänteelle kotona.

1 tykkäys

Toimiva pelihän siitä taisi tulla. Muutama kymmenen nuolta ammuttu kuvan oton jälkeen ja tillerikin tasaantui mukavasti siinä hommassa. Kuvassa tilleriero 25 cm kahvasta sentin, mutta testiammunnan jälkeen sopivat kuutisen milliä. Nyt jousi on TruOil-pintakäsittelyssä, kun ensin värjäsin rumankirjavan mustabambun täysin mustaksi ihan tussaamalla.

2 tykkäystä

Musta tussi ei ollutkaan hyvä idea… se näkyy vaikuttavan TruOilin kuivumiseen melkoisesti. Normaalisti uuden varvin voi vetää muutaman tunnin välein, mutta nyt värjätty osuus pysyi tahmeana yli yön. Toivottavasti toinen varvi kuivahtaa nopeammin, mutta onhan tässä vielä aikaa odotella, kun päätavoite on helmikuussa. Ensi kerralla spriiliukoista petsiä tms.

Onneksi vain pari ekaa öljyvarvia vaati kuivatuksen yli yön. Seuraavat neljä kuivuikin taas normaalisti ja nyt on kuusi kerrosta levitetty. Seuraavaksi kahvanahka ja viikonloppuna mökillä ammuskelua, paunojen mittaus, merkinnät ja pari lisävarvia TruOilia viimeistelyksi.

Oli herätessä nurmi huurteessa ja mittarissa -1,4 astetta…!

Tänään haetaan pojanpoikaset mukaan ja yöksi mökille. Vähän testiammuntaa tällä äitimuorin leikkuulauta -jousella ja panojen tarkistus jouseen kirjailtavaksi muiden tietojen kera.


2 tykkäystä

Keskellä oli solmu, jonka hioin tasaiseksi ja kevyesti karhensin selkäpalan kohdalta pintaa. Bambun jätin kaarevaksi ja sovitin puupalan sen mukaan. Muualta bambu vielä täysin koskematon.

2 tykkäystä

Kiitos, Jere, tästä ketjujen uusjärjestelystä. Onpahan tämäkin nyt selkeä kokonaisuus.

Eilen muttaman laakin ammuskelun jälkeen paunamittari näytti reilut 82 lbs @ 28”. Taitaa vilpoinen ilma vaikuttaa jäykkyyteen. Jospa tänään saisi frouvan nappaamaan muutaman vetokuvan jaettavaksi.

1 tykkäys

Valmis!5 tykkäystä

Olet Esa ehkä jossain jo maininnutkin, mutta kun en tiedä, kysyn, että millä kynällä teet mahapuolen tekstailut, jotka eivät tuhriinnu öljyämisestäkään?

Ihan tavallisella permanenttitussilla olen kirjoitellut, 0,4-0,6 mm kärjillä. TruOil ei sitä näytä levittävän. Ensin ainakin pari varvia öljyä, useimmiten noin neljä, ennen merkintöjä, ettei väri leviä syiden lomaan. Lopuksi pari varvia lukitteeksi koko jouseen, niin, että 6-8 kerrosta ennen käyttöönottoa. Kulumisen myötä ehkä kerran vuodessa kerros lisää käyttöjousiin.

3 tykkäystä

Hienohan siitä tuli! Hyvin kestää paikkakin oksien päällä. Varmaan fiksu veto ihan reilusti korjata etukäteen ennen isompia ongelmia.

Olit aika nopee. Nytkö sitten koko talvi tällä treeniä?