Muutamia pellavajänteitä


#1

Tässä muutamia pellavajänteitä.

Kahdessa ensimmäisessä kuvassa yksi jänne, vetolujuus 280 paunaa, pituus 145 senttiä, massa 125 graania - tehty varman päälle. Päätypunokset puuvillaa, keskipunos pellavaa.

Ja tässä nippu muita pellavajänteitä.


#2

Hienoja ! Päätelläänkö nuo looppien punokset samalla tavalla kuin keskipunos ?

Paljon laitat säikeitä paunoja kohden ?

Mulla on 5km Bockens-aivina Nel 16/2, tex 103x2, pellava lankaa ja koitin tehdä jänteen tuohon 57 paunaseen møllegaabettiin mutta kaikki 6 tekemääni jännettä katkes joista 3 viimeistä katkesi puhtaasti joka säikeestä… ekoissa oli kuorma jakautunut huonosti. Viimeisimmät jänteet oli 20 säikeisiä… Lisää säikeitä vai onko liian ohaa lankaa ? Yhden säikeen vetolujuudeksi sain noin 11 paunaa…


#3

Päätyjen punos tehdään jännepukissa, jossa punos on helppo kiertää jänteen ympärille, sen jälkeen silmukka suljetaan. Tämän ketjun neljännen viestin linkistä selviää periaate:

Yleensä mitoitan jänteen 5–6 kertaa jousen jäykkyys. Sinunkin kannattaisi käyttää vähinään 30 säiettä. Langan paksuus sinänsä ei vaikuta, vaan se, miten jänne on tehty. Jokaisen säikeen pitäisi olla mahdollisimman samalla kireydellä.

Yksi asia vielä - jos teet tuollaisen kaksisilmukkaisen, punomattoman jänteen, niin mittaa langan vetolujuus pitkänä. Jos taas teet punotun jänteen, niin silloin lyhyen pätkän (30–40 cm) vetolujuus antaa riittävän tarkan arvon. Pitkän ja lyhyen säikeen vetolujuus voi erota jopa 30 %.


#4

Aivan… ! joo nämä mun on sillä flemish twist periaatteella tehty. Mut täytyy lisätä säikeitä siis vain…