Komposiittijousia tekeillä hissukseen


#1

Tarkoituksena on tehdä turkkilaistyyppisiä pituusammuntajousia, sarvi-jänne-puu-komposiitteja, Jeren hyvän esimerkin innoittamana, varsinkin kun pituusammuntaennätys uhkaa siirtyä uudelle haltijalle - saas nähdä mitä näistä tulee.

Yksi runko tuli tehtyä mutta se lipsahti hieman turhan pitkäksi. Hyvää harjoitusta kuitenkin. Varsinkin rungon jokasuuntainen suoruus tuntui olevan tässä vaiheessa erittäin tärkeää. Kaikki palikat kannattaa tehdä täsmällisesti ja varsinkin kahvan liimaus niin hyvin kuin mahdollista, ettei tarvitse tuhrata aikaa turhiin oikomisiin.

Tämä on eläinliimalla liimattu, toki. Sarvet on hankittu, ne pitää työstää ja urittaa, kuten myös tämä runko. Valtavasti työtä on vielä jäljellä.

Tästä tuli siis pituusammuntajouseksi turhan pitkä, joten tänään laitoin alulle kolmen jousen rungot. Kaikki tehdään perinteisillä materiaaleilla ja liimoilla. Ylimmät vaahterapalikat ovat oman pihan vaahteraa ja siihen pitää tehdä oman kunnan hirvien jänteistä liimat. Ja sitten pitää Jereltä kinuta kotimaisia sarvia, niin saisi tästä täyskotimaisen komposiitin.

Kaksi alempaa palikkasarjaa on lankkutavarasta sahattuja. Ja niihin sarvet ovat Kiinasta ja nahkaliima ties mistä. Palikoiden paksuus noin 15 millimetriä. Hausjärveläisiä jänteitä on aivan riittävästi, pitää niitäkin jossain vaiheessa repiä.

Muotteja on vasta yksi, yritetään sillä nyt pärjätä, koska kiire ei ole, eikä sen puoleen aikaakaan, joten hiljaa hyvää tulee. Aavistuksen jyrkensin kärjen kulmaa, muuten muoto tuntui ihan hyvältä. Seuraavaksi palikat veteen joksikin aikaa, sitten höyrytys ja muottiin.


#2

Oletko hankkinut komposiitin tekoon vaadittavan tiedon foorumilta vai kirjoista? Suomeksihan ei kirjallisuutta ymmärtääkseni kovin paljon löydy.


#3

Karpowicz on tärkein kirjallinen lähde. Nyström on hyvä ei-kirjallinen lähde. Sekalaista tietoa löytyy sieltä sun täältä kun vähän kaivelee. Toki yleinen jousenrakennusosaaminen auttaa paljon, ja materiaalien tuntemus, sekä maalaisjärki. Tietoa ja osaamista saa toki parhaiten ihan vain tekemällä tekemällä.


#4

Sain viimeinkin uudet lavat muottiin ja kuivumaan. Viikon liotus vedessä, noin 20 minuutin höyrytys ja 15-millinen vaahtera taipui kuin tuore paju, ei mitään ongelmia.

Jereltä sain loistavan vinkin, joka säästi aikaa ja vaivaa reilusti. Heti kun puu on jäähtynyt (noin 20 minuuttia viileässä), niin pois muotista ja puristimen väliin. Minulla on muutama pitkä puristin ja sellaisella kun puristaa muotitetun aihion päistä, niin se asettuu täsmälleen muotin mukaiseen muotoon. Siitä muutama puristus vielä yli, niin tulee just hyvä. Heti perään toinen höyrytyksestä muottiin, jäähtymään ja puristus täsmälleen samaan muotoon. Helppoa ja nopeaa!

Toki homman voisi tehdä kahdella muotilla mutta sitten pitäisi tehdä toinen muotti. Lisäksi kuivuminen kestää paljon pitempään muotissa kuin ilmavasti puristimessa.