Foorumin ja primitiivijousiammunnan luonteesta


#1

Jonkunhan se on pidettävä toimintaperiaatteen puolia, kun muut eivät vaivaudu edes osallistumaan keskusteluun. Näissä yrityksissä vesittää primitiivijousiammuntaa ujuttamalla kaikkiin mahdollisiin rakoihin modernismia on tosi kyseessä. Herää kysymys näin toimivbien motiiveista: jos primitiivijousiammunta ei kelpaa, miksi tunkea tontille? Kyllä Suomen kokoisessakin maassa riittää tilaa modernisteille, lukemattomia kilpailuja myöten.


Uusia pituusnuolia
#2

Mutta kun sinä et ole mikään päättävä elin tässä tapauksessa. Ei liene ihme että muut ei samanlaisia puhu, koska heillä(kään) ei ole mitään katetta puheilleen.

Kuten sanoin, eri asia on kisoissa menettely ja seuran kanta. Säännöstöähän pituusammuntaan kaivataan ja tässä tulikin hyvin yksi ilmeisesti kiistelty pointti nuolessa esille. Säännöt ei kuitenkaan voi olla luokkaa “no ammu vaan - sitten pahastutaan kun tulee jotain vastaan”. Vaan selvät linjat jotka ihmiset tietävät etukäteen.

Kurja juttu että ei tunnu ylipäätään laminaattinuoli mahtuvan foorumille, tai noh, sinun mielestä.


#3

Tiettyä painoarvoa on vääjäämättä sillä, että niin Pituuskilpailu kuin American Round ovat minun ideoimiani ja aloittamiani kilpailumuotoja Suomenmaassa.


#4

Toivoisin vilpittömästi, että ao. henkilöt valottaisivat, miksi he tekevät primitiivijousikisoihin välineitä, jotka ovat moderneja. Mikä on motiivi?


#5

Tunnen kuinka Tuukan sanan säilä osoittaa minua… Tästä asiasta on keskusteltu aiemmin paljonkin.

Koska pituuskisassa on tavoitteena ampua mahdollisimman pitkälle sääntöjen mukaisilla välineillä. Ainoa, kuka täällä ahkerasti, painokkaasti ja perustellen liputtaa puhtaan primitiivijousiammunnan puolesta on sinä, Tuukka. Aiemmin foorumi liittyi perinnejousiin mutta nyt linja tuntuu tiukentuneen, tai en tiedä, koska yhdistyksen päättävää väkeä täällä ei näy.

Arvostan Tuukan tiukkaa linjaa, koska se on hyvin perusteltu. Lienet huomannut, että olen kisakaluston osalta liukunut kohti primitiivisempää suuntaa. Pikku hairahdukset sallittakoon edelleen, koska sääntöjen mukaan kuitenkin mennään.

Toinen syy, yleisesti, miksi kisoissa näkyy välineitä, joissa on moderneja piirteitä, on tietämättömyys. Moni on aloittanut tyhjästä ja harva edelleenkään jaksaa tai haluaa paneutua täysillä primitiivijousiin. Helpompaa ja tavallaan myös kivempaa on tehdä juuri sellaisia jousia ja välineitä, kuin itsestä hyvältä tuntuu - luontevana ohjenuorana on luonnonmateriaalien käyttö. Hienosyisemmät piirteet, kuten vaikkapa selkänokit tai laminoidut nuolet jäävät hämäräksi, koska niistä ei ole täsmällistä tietoa. Sitten kun hommaan pääsee paremmin sisälle, löytyy ehkä se oma linja ja mielenkiinnon kohde, joka voi olla tiukasti määritelty primitiivijousiammunta. Tai sitten jotain muuta.

Mutta, tieto karttuu koko ajan ja kun sitä jaetaan positiivisessa hengessä, niin vältetään PA-foorumin kohtalo. Se on (myös) mielestäni taantunut yleiseksi jousenrakennusfoorumiksi. Historiaan ja erilaisiin kultuureihin liittyviä faktoja sieltä on tosiaan vaikea löytää.

Mitkä lopulta ovat pahimmat synnit primitiivinäkökulmasta? Selkänokki? Jousen laminointi? Muotoiltu kahva? Mitä muita?

Jos vaan nyt tehtäisiin jonkinlaiset säännöt vaikka kaikkien kisojen osalta, niin ei tarvitsisi jossitella ja väitellä. Knuutinpoikien hallituksen kantaa kaivaten…


#6

Kokeilu, uuden tekeminen! Siitä se koko pituusammuntascene aikoinaan on lähtenyt. Joskus se ohut, barreloitu nuoli, pienet sulat ja siperinkin käyttö on keksitty. Pitää mennä eteenpäin ja tehdä jotain parempaa. Sitä ne esi-isätkin on tehnyt.
En koe mitään mielekkyyttä kopioida muita ja tehdä vain yhdenlaisia välineitä. Siksi teenkin jousia recurveista sotajousiin.
Mitähän hemmetin moderneja vehkeitä minäkin teen? Hohhoh. Voit varmaan osoittaa tuon kysymyksesi lähes koko foorumin kirjoittelijoille. Saatat jopa olla todella yksin sakissa.

Hienoa että olet aikoinaan kisat saanut vireille. Miksi et ole seuran hallituksessa jos kerran into on kova ja näkemystä riittää?


#7

Jeren pointti on myös tärkeä. Kokeilunhalu, uuden etsiminen ja löytämisen riemu. Miksi tehdä vain yksipuisia jousia kun voi tehdä laminaattejakin ja oppia niistä. Sama toisinpäin. Vaikka historialla tässä pelataan, niin silti voi tehdä myös jotain uutta. Monesti käy kuitenkin niin, että palataan lopulta alkuun, eli primitiivisyyden juurille. Kaikki tiet pitää kulkea ja katsoa, ennenkuin oma linja löytyy.


#8

Kiitos vastauksista.

Kaksi kappaletta karikatyyrisiä mustavalkoistuksia. Jere antaa ymmärtää, tai ymmärtää(?), että varhaiskantaisen jousiammunnan toteuttajan pitäisi kopioida muita ja tehdä vain yhdenlaisia välineitä. Väite on järjetön, sillä jokainen primitiivijousiammunnan edustaja tekee itsensä mukaisia ja näköisiä välineitä luovan prosessin kautta. Vain pieni murto-osa jousista ja nuolista on kopioita olemassaolevista jousista ja nuolista. Jere kertoo tekevänsä jousia yhdenlaisten kopioiden sijaan rekurveista sotajousiin. Ironista on, että molemmat näistä kuuluvat elimellisesti varhaiskantaisiin jousiin ja nuoliin, toisin kuin laminoidut kahvat, nokit ja nuolivarret. Myös minä teen jousia rekurveista sotajousiin, ja niin tekee Kuralan posse ja jopa Tim Baker.

Tuomo vastakkainasettelee (valheellisesti, kirjahyllynsä perusteella), että varhaiskantaiseen jousiammuntaan kuuluu “vain yksipuisia jousia”. Tosiasiassa varhaiskantaisiin jousiin kuuluvat yksipuiset jouset, kaksipuiset jouset, jänneselkäiset jouset, raakanahkaselkäiset jouset, käärmeennahkaselkäiset jouset, tuoheen käärityt jouset, pihkavatsaiset jouset, lämpökäsitellyt jouset, ruohokasveista tehdyt jouset, sarvivatsaiset jouset, kokosarviset jouset, kaapeliselkäiset jouset, 70 cm ja 300 cm pitkät jouset, 1 ja 8 cm leveät jouset, poikkileikkaukseltaan litteät, soikeat, pyöreät ja segmentinomaiset jouset, defleksikärkiset ja defleksikahvaiset jouset, refleksikärkiset ja refleksikahvaiset jouset, kärkitoimiset, jäykkäkärkiset ja ympyriäiset jouset, rasvatut, maalatut, verellä hierotut ja lakatut jouset. Lista ei ole läpikotainen. Nuolilista olisi vielä pidempi.

Kukaan varhaiskantaisen jousiammunnan harrastaja ei ole kokeillut kuin murto-osaa varhaiskantaisista tekniikoista ja innovaatioista. Varhaiskantaisen jousiammunnan piirissä tehdään valtavan monenlaisia ja uniikkeja jousia ja nuolia. Olennaista on, pysytäänkö tekemisessä primitiivisen jousiammunnan puitteissa vai ei. Laminoidut kahvat, nokit ja nuolivarret, pistoolikahvat, nuolihyllyt ja nokinpaikat vievät välineet salamana ulos varhaiskantaisesta jousiammunnasta, ja sijoittavat ne modernin jousiammunnan piiriin.

Oletko tosissasi? Viiluista kasattuja nuolia koskevassa viestiketjussasi?


#9

Huoh… Alkuperäinen “ongelma”, josta tämä värikäs ja sinänsä ihan kiva keskustelu sai alkunsa taisi olla tämä:

Kommentti on silkkaa vääristelyä. Täällä kukaan ei yritä vesittää yhtään mitään. On vain ajatuksia, toteutuksia, näkemyksiä ja asioita, jotka eivät täysin vastaa puhdasoppista Tuukan määrittelemää primitiivijousiammuntaa. Päinvastoin, samalla puolella tässä minusta ollaan, yhteisellä asialla. Yksi iso ongelma on, että primitiivijousigenre on Suomessa äärimmäisen pieni, Tuukan kaltaisia asiantuntijoita tällä foorumilla pyörii tasan yksi. Julkaistua tietoa on todella vähän, ellei foorumihöpinöitä lasketa mukaan. Mistä tavallinen harrastaja löytää tietoa kaksipuisista jousista? Mistä löytyy tietoa kokosarvisten jousien tekemiseksi? Kaapelijousistakin on aika niukalti dataa. Kyllä artikkeleita löytyy mutta ei mitenkään helpolla. Primitiivijousiammunta tai varhaiskantainen jousiammunta on määritelty ainoastaan tällä foorumilla Tuukan toimesta. Se on myös iso asia - vain muutama henkilö osaa sanoa, mitä varhaiskantainen jousiammunta oikeasti tarkoittaa ja mitä se pitää sisällään.

Edelleen pitää muistaa, että mikä on ajatus kaiken taustalla. Onko se puhdasoppisuuden noudattaminen vai hienosta harrastuksesta nauttiminen?


#10

Tämä kommentti se suorastaan on silkkaa vääristelyä.

Mua ainakin väsyttää ja kummaksuttaa tämä vääntäminen foorumilla. Tuukka, edelleen, kukaan ei ole sinulle vastuussa mistään tekemisistään. Ei satunnaisista kahvalaminaateista, laminaattinokista, laminaattinuolista, ei mistään. Jos sua joku hiertää tässä, eikun otat seuraan yhteyttä ja pyydät linjavetoa foorumille. Mä en jaksa täällä kinastella sun kansa.
Harrastaminen on erilaista toisille, eikä sitä ääriprimitivismiä tarvitse tunkea muiden kurkusta alas jos ei muut sitä halua itse toteuttaa. Arvostan sun osaamista, kirjoituksia ja neuvoja täällä foorumilla, mutta en tätä vastakkainasettelevaa hankaamista naurettavista nyansseista.
Oletko ollenkaan huomannut että samalla kun olet alkanut parjaamaan joka toisessa asiassa minun tekemisiä moderniksi, olen: a) ampunut kaikki kilpailut yksipuisilla jousilla b) ampunut aina itse lohkotuilla ja käsin väännetyillä nuolivarsilla c) tehnyt yhden jousen kaikista (noin kolmesta kymmenestä jousesta) laminaattikahvalla. Voitko sanoa samaa kovinkin monesta toisesta tällä foorumillä?

Tukottuu nämä kaikki ketjut tämmöiseen tappeluun, eikä sitä todellakaan kaivata. Tulee aika rujo kuva ulospäin jos jokaisessa ketjussa huomataan kirjoittelijoiden raju piikittely ties millon mistäkin. Miten kukaan uskaltaa postata tänne mitään? Tietääkö kaikki, täysin, mitä primitiiviammunta on?

Visainen kysymys loppuun, mitä yhteistä on kaikilla tällä foorumilla käydyillä väännöillä?

  • Kaikissa on Tuukka ollut toisena osapuolena.

#11

Jere - eikös tämä ole juuri se foorumin suola…? Onneksi vääntämiseen ei ole pakko osallistua mutta kummasti siihen vain osallistutaan. Tuukalla on pointtinsa mutta tapa millä asiat esitetään, on ongelmallinen.

kohta d) Jere on ampunut kisoissa pääasiassa luonnonmateriaalijänteillä.


#12

En minä nauti tästä vääntämisestä ja jänkyttämisestä sen enempää kuin tekään. Olette saattaneet huomata, että vääntäminen alkaa ainoastaan silloin ja siellä, kun modernismia tungetaan härskisti tänne, minne se ei kuulu. Negaatio loppuu sillä sekunnilla, kun te lopetatte modernien jousiammuntavälineiden esittelyn primitiivijousifoorumillamme ja käyttämisen primitiiviasekilpailuissamme.

Alleviivataan nyt vielä, että kuka tahansa saa tietenkin tehdä ja käyttää mitä tahansa jousia ja nuolia ihan vapaasti. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse tuoda läpeensä moderneja virityksiä täällä framille tai kisoissamme viivoille. Moderneille jousille ja nuolille on omat fooruminsa ja tapahtumansa. En voi ymmärtää, miten tätä ei voi ymmärtää.


#13

Jos yhdistyksen perusperiaate on primitiivisyys, niin miksi moinen epäkunnioitus ja rajoja hipoen meneminen? Mielestäni Tuukan negatiivisuus näitä asioita kohtaan on täysin tarpeellista. Vuosituhansia vanhaa primitiivijousiammuntaahan tässä yritetään ylläpitää, eikös vain?


#14

Markus nostaa esille muiden ohella yhden selvän harmistuksen lähteen. Kun olemme tehneet tässä jo vuosikymmeniä työtä varhaiskantaisen jousiammunnan eteen, on helvetin epäkunnioittavaa tunkea tontille modernia jousiammuntaa nenien edessä heilutellen. Ei siinä auta se, että viilunuolien tekijä ounastelee, ettei viiluvarsista ole mitään hyötyä, tai kertoo tekevänsä paljon myös varhaiskantaista välineistöä. Hyvä että tekee.


#15

Kerrataan nyt vielä kerran, että foorumin nimi muuttui primitiivijousifoorumiksi kun aiemman perinnejousifoorumin ylläpito pääsi “unohtumaan”. Kisoihin on saanut osallistua millä tahansa luonnonmateriaalijousella, yksityiskohdista riippumatta - poislukien nuolihylly. Hyvin selkeää. Jos vanhan foorumin ketjuja katselee, niin hyvin vapaasti siellä on keskusteltu erilaisista jousista, nuolista ja yksityiskohdista, hyvässä hengessä.

Nyt, jostakin syystä, foorumi onkin vain ja ainoastaan Tuukan määrittelemällä tavalla primitiivijousifoorumi. Jos uudistuneesta suuntauksesta olisi vaikka yhdistyksen hallituksen puolelta hyvä linjanveto, niin hyvä. Mutta kun ei ole, vaan Simoa lainaten:

Mielestäni on vain hyvä, että erilaisia jousien piirteitä tuodaan esille. Ei esimerkiksi viilunuolista ole sanottu vielä lopullista sanaa, vanhoja lähteitä on vielä tutkimatta vaikka kuinka paljon ja sieltä voi löytyä ties mitä. Hyvä, että viilunuoletkin tuodaan esille, jotta niistä voitaisiin keskustella asiallisesti. Ei se ole epäkunnioittavaa, todellakaan, vaan ihan normaalia. Sitten kun primitiivijousiammunta, varhaiskantainen jousiammunta ja muut termit on määritelty kattavasti, “sallitut” asiat on määritelty ja kerrottu, alalla on kunnollista peruskirjallisuutta ja foorumin säännöt nimenomaan edellyttävät vain primitiiviammuntaan liittyviä asioita, niin sitten asia on eri. Tällä hetkellä täällä kukaan ei riko foorumin sääntöjä ja hyvä niin.

Edelleen, muovijänteet kelpaavat kummasti Tuukallekin, vaikka niissä mitään primitiivistä ei olekaan. Jousen ja nuolen suhteen pitäisi olla ehdottoman puritaaninen mutta jänne, jota ilman jousi ei ole mitään, voi olla ihan mitä tahansa materiaalia, aivan kuin sillä ei olisi mitään merkitystä. Ilman jousta ei olisi jousiammuntaa, ilman nuolta ei olisi jousiammuntaa, ilman jännettä ei olisi jousiammuntaa. Miksi jänne voidaan unohtaa? Ristiriitaista.

Vaikka olenkin tuonut esille modernien piirteiden jousia, niin primitiivijousiammunnan puolella minäkin olen. Uskokoon ken tahtoo.


#16

Vai primitiivijousifoorumilla. Tiedättekö miksi foorumin nimi on primitiivijousifoorumi? Siksi koska lasikuituisista, nuolihyllyllisistä jousista on muodostunut kansan suulla “perinnejousi”. Tämän takia on päätetty erota nimen muodossa muista. Nähdäkseni seuran ja foorumin linja välineistöstä ei ole muuttunut mitenkään.
Noh, samaa ei voi sanoa tämän foorumin ilmapiiristä. Kuten on sanottu, linjat toiminnasta vedetään seuran hallituksessa. Oman foorumin voi pystyttää ja toteuttaa siellä niin primitiivistä toimintaa kuin haluaa. Minun ymmärtääkseni täällä foorumilla saa historiansaatosta 1900 luvun puujousiammuntaan asti harrastaa juuri niin kuin itse haluaa. Tähän kuuluu niin laminaattijouset, kuin laminaattinuolet. Molemmat on rakennettu luonnonmateriaaleista, johon seura on linjannut rajan. Niihin ei pitäisi olla kenelläkään nokan koputtamista, muuten se on nimenomaan epäkunnioitusta tekijää kohtaan @markus.
Epäkunnioitusta on myös se, että mennään joka ikiseen laminaattijousen ketjuun tai vastaavaan sanomaan “tuo näyttää suorastaan lasikuitujouselta” ja “ruma, sieluton”. Menisitkö livenä sanomaan noin? Olisiko se epäkunnioittavaa?
Tämän toiminnan normi ei ole kivikautinen jalava nokkoskuitujänteellä vaikka se voisikin olla hauskaa. Minäkin voisin sellaisella ampua. Kuitenkin, esim. seuran puheenjohtaja ampuu bambulaminaatilla. Juuri sellaisella laminaatilla mistä Tuukka menisi salamana kommentoimaan ikäviä.

Täällä on kävijäkunta kovasti kaventunut ja osavaikuttaja on aivan varmasti tämä negatiivinen ilmapiiri harrastajia kohtaan, mistä on foorumin ulkopuoleltakin kuulopuheita. Voi olla karu juttu, mutta jokaisesta ihmisestä ei vain ole siihen primitiiviklubiin, kaikkia ei kiinnosta luonnonjänteet, kaikkia ei kiinnosta opetella tekemään nuolia itse, vaan ostaa ne vaikka kaupasta.
Minun mielestä on tälle kanavalle suorastaan elinehto, että täällä lakataan nälvimästä harrastajia, jotka toteuttavat perinteistä puujousiammuntaa siinä muodossa kuin haluaa ja on aikaa. Muuten tänne ei tosiaankaan uskalla kukaan postata mitään. Siinäkin tapauksessa saatte sitten olla vaikka kahdestaan.

Jos kaihertaa, kannattaa siis tosiaan miettiä, saako koko suomen puujousiampujat vaihtamaan laminaatit pois, vai voiko omaa asennetta muuttaa. Kuten jo sanottu, esimerkiksi minä ja Tuomo edustetaan seuran kisoissa yksipuisilla ja pellavajänteellä harvassa joukossa. Joten ei ole edes katetta kutitukselle.


#17

Toisilla on historiantaju, toisille se pitäisi yrittää syöttää lusikalla, turhaan. Eivät nämä kaksi populaatiota koskaan todella kohtaa, hyvästä tahdosta ja yrityksestä huolimatta. Tämä tosiasia on tunnustettu kerta toisensa jälkeen varhaiskantaisen jousiammunnan tekijöiden kesken, mutta keskustelussa täällä heitä ei näy, ei kuulu.


#18

Valetta. Yhdessäkään puheenjohtajan jousessa ei ole selkälaminaattinokkeja tai rakennettua kahvaa. Maailman vanhin lyhyt, läpitaipuva D-mallinen bambulaminaatti, jota puheenjohtajan laminaattijouset edustavat, on noin 4500 vuoden ikäinen.


#19

Noniin, hyvin korjattu. Vastaatko muihin?


#20

Toistetaan vielä: ilmapiiri ja meininki paranee välittömästi, kun tulokkaat lopettavat asiaankuulumattoman, modernin jousiammunnan promootion näillä sivuilla.