XXVIII Primitiivijousikilpailu 2020

XXVIII Primitiivijousikilpailu 29.8. 2020

Ilmoittautuminen alkaa klo 11, kisa alkaa klo 12.
Kilpailun jälkeen seura tarjoilee kahvia, voileipää ja mehua, joten omia eväitä on hyvä olla mukana. Paikalle on rakennettu grilli sekä laavu jota voimme käyttää.
Tukikohtana ja kokoontumispaikkana on tänä vuonna Viikinkilaiva Helgan venekatos, laitetaan opasteet.

Säännöt ovat samat kuin ennenkin.

  1. Jousi on luonnonmateriaaleista, ilman kantavaa nuolihyllyä. Ei mitään ampumista helpottavia lisävälineitä. Jousenjänne saa olla tekokuitua. “Biokomposiittijouset” tai nahalla päällystetyt lasikuitujouset eivät käy.

  2. Nuoli on puuta tai ruokoa. Self-nokki tai luonnonmateriaalista tehty nokki. Ei muovinokkeja. Sulitus luonnonmateriaaleista. Ratakärki tai vastaava. Ei leveitä leikkuri kärkiä tai osumapintaa laajentavia kärkiä ellei rasti sitä erikseen vaadi. Kärki ei ole pakollinen, varsi voi olla pelkästään teroitettu.

  3. Liimat, värit ja viimeistelyaineet ovat vapaat niin jousissa kuin nuolissakin. Kisavälineet tutkitaan ilmoittautumisen yhteydessä.

  4. Useimmilla rasteilla ammutaan kolmella nuolella, mutta nuolia on syytä olla reilusti enemmän. Nuolten katoamiset ja rikkoutumiset ovat mahdollisia, joskin tätä pyritään ehkäisemään radan suunnittelun avulla. Hävikki on kilpailuissamme ollut yleensä vähäistä.

  5. Pisteet lasketaan useimmilla rasteilla periaatteella 3 - 1. Eli osuma vitaalialueelle antaa 3 pistettä ja muu osa hahmosta yhden pisteen. Jos nuoli on kiinni vitaalialueen hiusviivassa, lasketaan se vitaaliosumaksi. Poppu nuolia ei lasketa ellei rastissa toisia sanota.

  6. Ampumamatkat ovat enimmäkseen metsästysetäisyyksiä, eli 10 - 20 m. Muutamia pidempiä sekä lyhyempiäkin matkoja tietysti tulee.

  7. Kaikki 15 vuotta täyttäneet ampuvat samassa yleisessä sarjassa. Jos kisaan on tulossa alle 15-vuotiaita kilpailijoita, näistä pitäisi lähettää tieto ma 26.8. mennessä. Ilmoittaa voi joko yksityisviestinä Knuutinpoikien FB sivuille tai osoitteeseen simo.hankaniemi@gmail.com. Jos juniori-ilmoittautuneita ei tule, emme varaa erikseen juniori-palkintoa. Tällöin ilmoittautumaton juniorikin ampuu samassa yleisessä sarjassa. Yleiseen sarjaan tulevien ei tarvitse etukäteen ilmoittaa tulostaan.

  8. Kisamaksu on yleiseen sarjaan tulevilta 10/15€. Alennettu hinta on tämän vuoden jäsenmaksun maksaneille. Juniorisarjalaiset pääsevät ilmaiseksi, samoin Suomen ulkopuolelta tulevat kilpailijat.

  9. Pituusammuntakilpailun järjestäminen riippuu peltojen tilanteesta, koska Vanhalinnan peltojen puimisen ajankohdasta ei vielä tiedä. Innokkaat pituusampujat voivat ottaa välineet mukaan ja katsomme sitten hetken koittaessa onnistuuko, ja pidetäänkö pituuskisa Vanhalinnassa vai Kuralan niityllä.

Vanhalinnalla EI järjestet tänä vuonna mitään ilta ohjelmaa joten ilta on tältä osin vapaa.

Alueella yöpyminen on sallittu venekatoksen takana olevassa metsä alueessa. Pidetään ne omat kaasu keittimet nyt siis vain siinä grilli katoksen luona, että metsä ei pala.

Mainittakoon vielä tähän perään että kilpailuu SAATTAA tulla yksi rasti johon tarvitaan yksi leikkuri nuoli. Varatkaa siis yksi nuoli mukaan kaiken varalta jos saan taulun aikaiseksi. Se nuo sitten jää sinne tauluun loppukisan ajaksia samallatavalla kuin edeltavän vuoden lokkirastillakin. Vaurioito toisen kilpailijan nuolesta on täysin mahdollinen.

JOS ei omista yhtään leikkkuri kärkeä niin taulukärjelläkin saatoiki ampua mutta heikompi nuoli pomppaa myös pois.
Toinen mahdollisuus on tulla ajoisssa pelipaikalle kärjettömän nuolen kanssa niin Minä asennan siihen nopean leikkurin rastia varten.

He joilla siis ei ole leikkureita ilmoittautukaa tähän alle niin varaan kärjet mukaan.

Miten varsijousi soveltuu sääntöihin?

Kaikkiin maaleihein tuli vapaa niinkuin aina :blush:

Onko ok osallistua sotajousella?
Vähän aika kortilla ja en kerkee tekemää taulunuolia oikeen ennen kisoja.
Ainoat nuolet mitä omistan tällä hetkellä ovat enkku nuolia.

On ok. Meillä ei ole pauna rajoituksia.

1 tykkäys

Monta nuolta tuonne kannattaisi ottaa? Riittääkö 30 taulukärkistä vasamaa?

Entä pituusammuntaan? Pituusammunta pitää tehdä tuolla 300 paukkusella taotuilla kärjellä.

Riippuu siitä paljonko hukkaat nuolia tai rikot. Tavallisia nuolia mulla on ollut viime vuosina n. 7 kpl. Yleensä ammutaan 3 nuolta rastilla.

Otat niin monta kuin luulet tarvitsevasi.
Useimpiin tauluihin ammutaan vain kolme nuolta, mutta erikois taulujakin voi olla.
Nuoli rikko ja hävikki on varsijousen pahin vihollinen.
Kadonnutta nuolta ei etsitä kauaa, vaan jos nuoli/vasama häviää niin kisataulukkoon voi ja kuuluu laittaa hävikin merkki niin tiedän käydä etsimässä siltä rastilta hävineitä nuolia.

Yleisesti pyrimme silti asettamaan taulut niin ettei hirveitä häviämistä tulisi ellei täysin ohi ammu…

Yleensä ei enempää kuin 6, mutta joskus on ollut nopeus rasti missä tuli on vaapaa jossa normaali suorittaja ampuu ehkä 5 ja sitten on niitä kuten Pasi, Minä ja Emil jotka olemme ampuneet lähed 10 samassa ajassa.
Nopeus rasteja ei todennäköisesti tähän kisaan tule. Varsjousi kun on niiiiiiin kuuluisa tuosta hitaudestaan.

Pituusammunnassa käydään kaksi kierrosta jonk asisällä yleensä ammutaan noin 5 nuolta.
Pituuskisan järjestäminen on vielä vaakalaudalla koska peltoa ei ole puitu. Itse päivitän tilannetta sen mukaan pituusammunnan suhteen heti kun tulee muutos ja jos perjantaina vielä on pelto ylhäällä niin yritän etsia toisen paikan pituus ammunnalle.

2 tykkäystä

Jos sopii, niin otan kannettavan taas mukaan ja näpyttelen pisteet sille, niin vältytään yhteenlaskuvirheiltä. Ehdotan myös, että pistelaskun jälkeen pidetään kymmenen minuutin valitushetki, jonka aikana vääryyttä kokeneet ampujat voivat jättää oikaisupyynnön, joka sitten tarkistetaan tuomarin, ryhmän tai mitä nyt asia koskeekaan, kanssa. Näin vältetään toivon mukaan viimevuotinen sähläys, jossa virheitä korjailtiin tulosten julkistamisen jälkeen. Sen jälkeen tulokset lukitaan, eikä niitä enää korjata missään tapauksessa.

1 tykkäys

Ryhmänvetäjä on kisa hetkellä se ainoa tuomari joka päättää ampujan pisteen. Ryhmäläiset toki siinä vierässä saavat olla antamassa näkemyksiään, MUTTA lähtökohtaisesti yhtäkään lappua ei tuoda kisan jälkeen tulosten laskupyödälle ja mutistaan, että tuossa tuli tulkinta virhe.
Ryhmänjohtaja tulkitsee rastipaikalla pisteen (lähtökohtaisesti kilpailijan eduksi) ja se on siinä.

Jos ammuttu nuoli koskettaa sisempää vitaalin rajaan niin se on vitaali osuma.

Perusääntö on, että jokaisen pisteeksi laskettavan nuolen on jäätävä kiinni tauluu jotta se voidaan pisteyttää
Jos maalissa on nuoli pystyssä ja se putoaa seuraavan nuolen osumasta pois on ryhmänjohtajan tehtävä arvioida oliko kyseessä selvä vitaali vai muu osumaalue.
KÄYTTÄKÄÄ OMIA AIVOJANNE TÄSSÄ.
(ekassa sulussa taisikin jo olla tähän vastaus :wink: )

Selvä suoraan osumasta maaliin takaisin ampujaapäin kimmonnut lasketaan tänä vuonna yhdeksi pisteeksi osuma kohdasta riippumatta YHDEN tämän vuotisen taulun kohdalla.
Kimmokette EI lasketa minkään taulun kohdalla!

Tämän vuoden kisalapuun tulee valmiit taulukot niin vältytään tulkinnan varaisilta oman alasteen opettajan hyväksymiltä harakan varpailta.

Kun kisa on käyty ja pistet julistettu, niitä ei enää jälkikäteen vaihdella mikäli näitä ilmenee.
Kisa oli siinä ja se on sitten järjestäjän otettava itse selkään jos tämän vielä mokaamme.

3 tykkäystä

No niin, nyt oli selkokielellä säännöt!

Väliin kysymys, onko sallittua merkitä nokin paikkaa jänteelle ? Onko se ollut ennen, onko nyt ja tulevaisuudessa ? Tarkoitan nyt esim lanka punosta,rengasta tms

2018 primikisan yhteydestä poimittu Mikken vastaus:

Mutta minä en tykkää tuosta. Jos ei alkuperäisissä jousissa/jänteissä ole merkkejä, miksi meilläkään?

Kisainfon 1. kohta: “Jousi on luonnonmateriaaleista, ilman kantavaa nuolihyllyä. Ei mitään ampumista helpottavia lisävälineitä.

Mulla nousee heti kulmakarvat nyöripalleroille ja punosten punomiselle taktisiin mittoihin. Mikke saa tuolla huijattua ehkä itseään, mutta samallalailla tuolla asettuu nuoli samaan kohtaan kuin vastakaaren messinkipalluralle. Ei niinkun pahalla, mutta tosiasiassa.

Jaahas, haku löytikin.
https://primitiivijousi.fi/vanha_keskustelu/viewtopic.php%3Ft=1699&view=next.html

Noilla puheilla lienee selvä että selvä herrasmieskoodi on, mutta suoraan kielletty nokinpaikka ei ole.

Tulee varmasti taas hieno kilpailu! Leikkurirastia ei olekaan ollut missään pitkään aikaan. Pitääpä kaivaa omat jostain ja teroittaa.

Jerelle on selvästi havaittavissa lievää uhoa, aiempienkin ketjujen perusteella… Hyvä vain, saadaan toivottavasti hieno ja tiukka kisa aikaiseksi. Oma ammuntakunto on vähän arvoitus. Kesäloma oli vähän “pakkolomaa” jousista ja jousiammunnasta, kun oli niin paljon kaikkea muuta puuhaa. Vanhalla kalustolla ajattelin taas osallistua, sillä on osunut ihan hyvin, kun ampuja vain toimii.

Kirjallisuudessa nokinpaikka mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1801 (Roberts), lienee englantilaisen tauluammunta-aikakauden keksintö 1700-luvun lopulta. Aiheesta on aiemminkin ollut sen verran värikästä keskustelua, joten jätetään asia sikseen. Nokinpaikkoja saa ihan vapaasti mulkoilla, hyvää treeniä kulmakarvalihaksille!

Pituusammuntakin menee vanhan kaavan mukaan - kauden ensimmäiset ja viimeiset pituusammuntalaukaukset kisaviivalla! Vanhan jousen lisäksi uusi jousi, joskin vanhat nuolet edelleen.

Jere. En määkään aktiivisesti itsekkään nokinnpaikkaa käytä. Se vain luonnollisesti asettuu siihen kohtaa niin en näe syytä tehdä jänteen serwingiä yhtään pidemmäksi.
Se myös, että käytin noissa ulos myydyissä jousissani sitä on puhtaasti asiakkaan eduksi että nuolen paikka on helposti löydettävissä jotta aloittelijan ei tarvitse hakea sitä paikkaa.

Nokin paikasta ei tosi ole mitään fyysistä esinettä jäänyt, mutta aasian puolella sieltä 1600 luvun taitteesta ja miksei kauempaakin on ilmeisesti kuvallisia piirroksia joisaa on selvä paksunnos nokin kohdalla. Tästä löytyy Atarnin face sivun puolella kuvia ja keskusteluja parin kuukauden takaa. Myös liimattavista selkänokeista on nyt kolme museo esinettä minun tiedossani. Jouset joissa tämä selkään liimattu puu nokki onnovat kiinalaisia puujänne jousia saman tyyliin tehtyjä prolfiilitaan kuin sarvijouset samalta alueelta.

Tämähän ei siis oikeuta kutsumaan primiitivistä puujousta jossa on liima palat selän puolella historialliseksi, mutta tuon aasian tyylisen jousen nokkeina ihan tunnustettava yksityiskohts.

Tämä puskee vanhaa käsitystä selkänokkien kuuluvan yksinomaan lasikutujousien maailmaan noin kolmesataa vuotta tasksepäin.

Saitte mut vähän heltymään. Enpä tiedä miten pitäisi suhtautua, niin tai näin, apua siitä on. Mullakin sattu nyt turkkilaisen keskipunos kahdesta eri värisestä langasta, joten aika nopeasti muistista rupeaa asettamaan nuolta samaan kohtaan.
Jos keskipunoksen kanssa haluttaisiin olla tarkkoja, pitäisi se tehdä mustasta keinolangasta ja olla ylipitkä. Tällöin ei todennäköisesti muodostuisi hiertymiä/värjäymiä mitä käyttää hyödyksi.

Aina se uhoaa… On tässä taas jokunen sata tuntia viime vuoden kisoista aikaa uhrattu, joten parempi olisi löytyäkin onnistumisia!

Odotan kovasti että päästään turkkilaisilla ampumaan kilpaa pituutta. Jos et ammu siperillä ja peukkurenkaalla, voitaisiin ottaa muutamat laukaukset ihan identtisellä välineistöllä: täyspitkillä nuolilla (ilman siperiä) ja välimeren otteella.

Ammun maastoradan sarvijousella myös, mutta sitä ei pysty peukkuvedolla vielä vetämään tarkasti.

Kuinka pitkä tuo vanhalinnan pelto on?

Tarpeeksi pitkä :smiley:

Joo ja siis nyt jos vielä puhutaan nokin paikasta niin vaikka siinä olisi puhdas punos niin eihän se tarvitse montaa sataa laukausta kun se punos on tummunut siitä nuolen kohdalta. En ole aiemmin käyttänyt nokin paikka merkkiä ja ihan yhtä hyvin osunut. Katsele vanhoja jänteitä niin kyllä niistä 5mm tarkkuudella näkee että missä se nuolen perä on ollut.

Jere nyt triggeröityi kun viikonloppuna ammuin nokkipaikka merkin kanssa koska meidän täytyi katsoa jouseeni käyviä varsia ja ajattelin ajan säästämiseksi ottaa yhden muuttujan pois kun kyseessä oli uusi jousi ja nuolet. :stuck_out_tongue_winking_eye: mutta joo, viikonloppuna kierrettiin kahdesti 3d rataa ja pientä kisaa pidettiin. Kyllä vaan on parasta treeniä harjoitella oikealla radalla.