Ugrijousi luonnonmateriaalein

Aika hiljaista on ollut foorumilla. On tullut oltua työhommissa niin paljon, että eipä paljon ole muuta kerennyt, mutta nyt tulee näitä mittoja ugrijousesta.

Ei puhuta ihan mistään replikasta, mutta ainakin 100% luonnonmateriaaleista.
Lavat on koivu+lylyä johon liitetty tuomisakarat ja pieni kahvapala vaahterasta. Sakarat on vahvistettu jännepunoksilla. Jänne on pellavaa. Kaikki on liimattu kasaan nahkaliimalla.

Koivupala selkään on suoraan kuoren alta, hiottu ja tasoitettu lopuksi siklillä. Tämän jälkeen koivu ja lylypala on saatettu samalle vastakäyryydelle lämmöllä. Sitten valeltu ohut nahkaliimakerros, kuivattu, lämmitetty kuumailmapuhaltimella, jonka jälkeen heti tuikattu kuuma paksu liima ja pinnat yhteen. Sama menetelmä siis kuin sarvikomposiittien kanssa.

Mitat:

  • 573g painoa, 45# @26"
  • 164cm kärjestä kärjeen, 161cm nokista nokkiin.
  • Kahvasta 32mm leveä 28mm paksu.
  • Lavoista isoimmillaan 47mm leveä 16mm paksu.
  • Sakaraliitoksen alkaessa 35mm leveä 15mm paksu.
  • Sakaraliitoksen lopussa 24mm leveä 18mm paksu.
  • Nokista 11mm leveä 11mm paksu.
  • Sakaraliitoksen liimapinta on 10cm pitkä.
  • Sakaroiden pituus on 14cm nokkiuraan mitattuna.

Lisänä pari kuvaa tekovaiheesta ja paras vetokuva mitä löytyy. Ammuin tällä pari kisaa viimekesänä ja ihan hyvin pelitti. Sakarat jäi vähän isoiksi juurestaan, sinne kannattaa ennemmin jättää paksuutta kuin leveyttä. Tämän takia jousi ihan pienesti tärrää laukaisussa, mutta ei niin että olisi jaksanut ottaa punoksia pois ja hioa keveämmäksi.
Profiili on pysynyt hyvin, eikä jousi ole ottanut merkittävää settiä käytössä.

En useampaan viikkoon ollut ottanut jousta esille, niin yllätyin äsken kun 29% huoneen kosteudessa jousi oli nyt 1cm myötäkaareva, kesällä ammunnan jälkeenkin jousi oli refleksillä. Täysin levänneenä muistaakseni 2cm refleksiä.
Voi olla että tämän ollessa nahkaliimalla liimattu, elää jousi vieläkin enemmän mitä lylyjousille on tyypillistä.

Pitää ensi kesäksi tehdä parempi, tästä tuli vähän liian kevyt. Mutta muuten mitat oli ihan käypäset, 45-50mm on hyvä olla leveyttä.5 tykkäystä

Hieno! Tällaisesta olen jonkun aikaa uneksinut… Oletko tehnyt koskaan myyntiin tämmöistä?

Kiitti! En ole, tää oli eka lyly-koivu jouseni. Aika simppeli tämmöinen on tehdä, että miksikäs ei joskus voisikin myydä. Seuraavaan ei kahvapalaa laiteta ja siitä pitää saada vähän jäykempi.

Ainoa vähän ärsyttävä näissä on että pitäisi se koivuselkä saada siististi sahattua itsekaadetuista puista. Kai sen voisi ihan sirkkelin läpi vetästä ja yhdelle lustolle kikkailla. Ei jaksa tuommoista pyöreää, kuorenalus suikaletta enää laittaa.

Todella hieno jousi! Millaista vetopituutta olet käyttänyt?

Kiitos! Tuommoista 26" olen vedellyt. Jäykällä kahvalla ja kärjillä, arvioisin että nämä jouset jää tuonne 25-27" väliin keskiverrosti.