TAS nuolivarret arrowforgelta

Tuolla toisaalla laitoin kuvia tuoreista ostoksista… Ei pidä antaa esikatselutekstin hämätä.

Eli kokonaisuutena 180kpl mäntyvarsia (5/16 ja 11/32) + 40kpl kuusivarsia (5/16). Nämä on niitä kahden tähden “valittuja” varsia, pykälän “premium” varsia huonompia, mutta suht halpoja 1,25e hinnalla.

Hankasin olutpullolla suoraksi, spinetin ja punnitsin. Kaikki sai pelkällä paineella suoraksi, eikä oksankohtien takia mennyt hylkyyn yhtään vartta. Kuusissa oli ihan pienenpieniä oksankohtia muutama, männyissä ei yhtään.
Kuusivarsissa spinehajontaa oli paljon vähemmän ja yhtään vartta jossa ei olisi vähintään yksi lusto kulkenut päästä päähän ei löytynyt.
Mäntyvarsissa oli spinet välillä aika hajallaan ja huonolustoisiakin varsia löytyi. En ihan kaikkia lustonkulkuja vahdannut, mutta olisiko jopa paikoitellen 10% semmoisia joissa lusto katkeaa matkalla. Monissa se oli niin päässä nuolivartta, että jos 4" lyhentää, saattaa ongelma poistua.
Kaikilla varsilla sain 15-25 nuolen nippuja 6 paunan sisään toisistaan. Samassa nipussa paino heittelee 50 grainia.
Miten tämä vertautuu muiden varsiin? Vähän paha sanoa, kun ei ole kokemusta muista vielä. Luottavaisin mielin noista voi settejä kasata, perää ohentamalla saa spinet ja painot viilattua viimesen päälle kohdalleen, kun en mä nokkipäätä paksuks halua jättää kuitenkaan.

Taulukossa nuo valmiit nuolet (3,8e/kpl = törkyhalpa) ja pelkät nuolivarret. Siellä on suluissa yksittäinen ääripään nuoli, pääasiallisesti hajonta pienempi, siksi toinen luku.
image

Enpä ollut ennen Arrowforge.de:n kaupassa käynytkään. Makein kauppatavara oli sulitusvalikosta löytyneet villifasaanin kokonaiset siipisulat, 1,19 e / kpl. Ei hitto, meikäläisen saaliillahan pääsisi rahoille, muutenkin kuin ruokalaskun pienenemisen kautta!

Tallessa kaikki saalistamani sormisulat kyllä on. Äärimmäisen hyvin maastoon sulautuvilla sulituksilla on vähän niukemmin käyttöä. Jos vielä tauluammunta jonain päivänä kiinnostaa, niin niihin sitten.

Olen tulla käynyt ja sulkia ostanut kaverin piikkiin kun oli tuo saksan kieli silloin vähän enemmän hakusessa…
Enpä ole itsekkään käynyt tuolla muutamaan vuoteen. Pitäätä vähän plärätä läpi.

Myykö arrowforge bearpawille vai bearpaw arrrowforgelle… Vai kenties kummatkin ostaa jostain muualta vartensa ?

Muistan ostaneeni bearpawita mänty varsia 1,20€ hintaan mutta kun kävin katsomassa niin nyt niillä ei ollut edes valikoimassa… seetrivarsia oli huokeasti.

Bearpawin varret on bearpawin tekemiä. Nämä TAS-varret oli taas jostain muualta. Mutta arrowforge on vaan jälleenmyyjä mielestäni.

Kattelin kanssa bearpawin seetrivarsia, mutta taisi pompata hinta heti pariin euroon kun oli 32" pitkä varsi. Ei ole oikein seetrin maastokestävyydestä tietoa niin ei senkään puolesta kehannut kokeilla.
Sanoipa tuossa yksi suomen kärkiampuja (kuitulonkkari) että puulajilla ei ole väliä, kun ampui kuusella. :smiley: En ole samaa mieltä.
Mutta nuo arrowforgen kuusivarret vaikutti hyviltä, kovin tasalaatusen olosta. Ei ne maastossa silti kestä, veikkaanpa.

1 tykkäys

En ole ihan varma mutta käsittääkseni Bearpaw ei enää tee itse kuusivarsia, vaan hankkivat ne muualta. Taitavat olla enemmän keskittyneet jousiin. TAS-nuolivarret tulevat Itävallasta, jossa on iso tehdas, jossa tehdään kaikenlaista tarviketta.

http://shop.tas-factoryshop.com/index.php?page=index

Myyvät sitten varsia tukkuliikkeille ja jälleenmyyjille. Ei noita nuolivarsien valmistajia montaa ole. Ja Arrowforge on tosiaan vain jälleenmyyjä.

Seetrivarret tulevat Yhdysvalloista. Seetri on keskimäärin melko haurasta, lähempänä kuusta kuin mäntyä. Tuoksuu kivalta ja onhan seetri muutenkin ihan kelpo nuolimateriaali mutta laatu ilmeisesti heikentynyt selvästi siitä mitä se on joskus ollut.

Minulla on seetristä enempi positiiviset kokemukset; johtuneeko osin siitä, että käytän vähän jämäkämpiä keppejä. Seetrin olen havainnut pysyvän paremmin suorana mäntyyn ja erityisesti kuuseen verratuna, kun ne tehdessä on kunnolla tarkistanut ja oikonut. Jälkimmäiset vaativat hellempää käsittelyä ja kuusi varsinkin vääntyy helposti taustasta huolimattomasti kiskoessa ja käytössä niitä pitää koko ajan vahtia, että ovat suoria. Kuusi materiaalina on mukavan kevyttä, mutta korkkaa lustoja helposti, jos syykulku on vähänkin huono. Ensimmäisiä kuusinuolia aikoinaan tehdessä onnistuin useammankin aihion pilaamaan kierrekärkien kanssa niitä tiukatessani samaan tapaan kuin seetrisillä aihioilla, jolloin kuusen lustot delaminoituivat ja keppi olisi kelvannut hammasharjaksi. Mäntykin vaikuttaa elävän seetriä enemmän lämpötilan mukana ja kaipaa huolellisuutta taustasta irroitellessa.

Männystä puheen olleen: Nyt on 26 mäntyistä hexsaftia pian valmiina, jahka GLS saa kärjet kuskattua. Ostin vuosia sitten itsensä rikkoneelta jousimetsästäjältä läjän tuommoisia barreloituja (11/32”-23/64”-5/16”), joista osassa kovapuukeula (myin pois ne). Jäykkiä ovat, yli 80 paunaa, joten ei arvaa lyhentää, vaan kiinnitän kartiokärjet valmiisiin kartioihin. Arvelen, että 100 gr kärjillä tulee hyviä ohjuksia, kun ovat barreloinnin vuoksi jo muutenkin keulapainoisia. Hiukan vaativat mankelointia, että saa suoraksi. Osa oli puhtaita aihioita, osa sulitettu 5,5” sulilla ja vain neljää oli ammuttu jonkin verran. Revin sulat irti ja korvasin tutuilla 5” rauskun mallisilla sulilla. Ensi viikolla pääsen testaamaan, koska kärjet olivat perjantaina jo Turussa.

1 tykkäys

Tällä ei nyt tietysti oikeasti ole paljonkaan käytännön merkitystä, mutta “Port Oxford cedar” tunnetaan myös nimellä “Lawson’s cypress” on oikeastikin sypressi eikä seetri. Sattui vain silmään kun on viime aikoina tullut harrasteltua puiden opettelua tässä tylsyydessä.

Jos ollaan vielä tarkempia, niin lawsoninsypressi (Chamaecyparis lawsoniana) kuuluu valesypressien sukuun. Sypressit ( Cupressus) ja valesypressit (Chamaecyparis) kuuluvat kyllä molemmat sypressikasvien (Cupressaceae) heimoon. Lawsoninsypressin suomenkielinen nimi oli vielä joku aika sitten lawsoninvalesypressi mutta näköjään se on palautunut takaisin lawsoninsypressiksi.

https://finto.fi/kassu/fi/page/k68069

Menestyy ainakin teoriassa Suomessakin:

http://www.mustila.fi/kasvit/ChamaecyparisLawsoniana

Ja sellainenkin pieni knoppitieto vielä, että lawsoninsypressistä on satoja erilaisia lajikkeita ja muunnoksia, joista suomalaisille tutuin lienee kääpiömuotoinen lajike ”Ellwoodii”, jota myydään kauppanimellä joulusypressi, joulukataja tai huonekataja.

Ei LS:n lujuusarvot ole mitenkään huonoja varsinkaan tiheyteen suhteutettuna. Luulen kuitenkin, että syy sen käyttöön on suorasyisyydessä (huh).

Ilmeisesti oli kaiken kaikkiaan hyviä varsia, ja niitä voi suositella? Mun pitäisi hankkia lisää nuolimateriaalia, ja mänty vaikuttaa mielenkiintoiselta. Aikaisemmin olen käyttänyt lähinnä POC varsia, mutta mänty lienee vähän kestävämpi vaihtoehto maastoon.

Sillä varauksella ok, että ei ole muihin ostovarsiin mitä verrata. Toki kun itse teen nuolivarsia niin syykulku on ihan erilailla priimaa.
Oli näissä siellä täällä varsia joissa ei kulkenut jopa yhtään kokonaista syytä päästä päähän, 5%?.
Mutta ei mitään oksia tai älyttömiä venkoja.

1 tykkäys