TAS nuolivarret arrowforgelta

Tuolla toisaalla laitoin kuvia tuoreista ostoksista… Ei pidä antaa esikatselutekstin hämätä.

Eli kokonaisuutena 180kpl mäntyvarsia (5/16 ja 11/32) + 40kpl kuusivarsia (5/16). Nämä on niitä kahden tähden “valittuja” varsia, pykälän “premium” varsia huonompia, mutta suht halpoja 1,25e hinnalla.

Hankasin olutpullolla suoraksi, spinetin ja punnitsin. Kaikki sai pelkällä paineella suoraksi, eikä oksankohtien takia mennyt hylkyyn yhtään vartta. Kuusissa oli ihan pienenpieniä oksankohtia muutama, männyissä ei yhtään.
Kuusivarsissa spinehajontaa oli paljon vähemmän ja yhtään vartta jossa ei olisi vähintään yksi lusto kulkenut päästä päähän ei löytynyt.
Mäntyvarsissa oli spinet välillä aika hajallaan ja huonolustoisiakin varsia löytyi. En ihan kaikkia lustonkulkuja vahdannut, mutta olisiko jopa paikoitellen 10% semmoisia joissa lusto katkeaa matkalla. Monissa se oli niin päässä nuolivartta, että jos 4" lyhentää, saattaa ongelma poistua.
Kaikilla varsilla sain 15-25 nuolen nippuja 6 paunan sisään toisistaan. Samassa nipussa paino heittelee 50 grainia.
Miten tämä vertautuu muiden varsiin? Vähän paha sanoa, kun ei ole kokemusta muista vielä. Luottavaisin mielin noista voi settejä kasata, perää ohentamalla saa spinet ja painot viilattua viimesen päälle kohdalleen, kun en mä nokkipäätä paksuks halua jättää kuitenkaan.

Taulukossa nuo valmiit nuolet (3,8e/kpl = törkyhalpa) ja pelkät nuolivarret. Siellä on suluissa yksittäinen ääripään nuoli, pääasiallisesti hajonta pienempi, siksi toinen luku.
image

Enpä ollut ennen Arrowforge.de:n kaupassa käynytkään. Makein kauppatavara oli sulitusvalikosta löytyneet villifasaanin kokonaiset siipisulat, 1,19 e / kpl. Ei hitto, meikäläisen saaliillahan pääsisi rahoille, muutenkin kuin ruokalaskun pienenemisen kautta!

Tallessa kaikki saalistamani sormisulat kyllä on. Äärimmäisen hyvin maastoon sulautuvilla sulituksilla on vähän niukemmin käyttöä. Jos vielä tauluammunta jonain päivänä kiinnostaa, niin niihin sitten.

Olen tulla käynyt ja sulkia ostanut kaverin piikkiin kun oli tuo saksan kieli silloin vähän enemmän hakusessa…
Enpä ole itsekkään käynyt tuolla muutamaan vuoteen. Pitäätä vähän plärätä läpi.

Myykö arrowforge bearpawille vai bearpaw arrrowforgelle… Vai kenties kummatkin ostaa jostain muualta vartensa ?

Muistan ostaneeni bearpawita mänty varsia 1,20€ hintaan mutta kun kävin katsomassa niin nyt niillä ei ollut edes valikoimassa… seetrivarsia oli huokeasti.

Bearpawin varret on bearpawin tekemiä. Nämä TAS-varret oli taas jostain muualta. Mutta arrowforge on vaan jälleenmyyjä mielestäni.

Kattelin kanssa bearpawin seetrivarsia, mutta taisi pompata hinta heti pariin euroon kun oli 32" pitkä varsi. Ei ole oikein seetrin maastokestävyydestä tietoa niin ei senkään puolesta kehannut kokeilla.
Sanoipa tuossa yksi suomen kärkiampuja (kuitulonkkari) että puulajilla ei ole väliä, kun ampui kuusella. :smiley: En ole samaa mieltä.
Mutta nuo arrowforgen kuusivarret vaikutti hyviltä, kovin tasalaatusen olosta. Ei ne maastossa silti kestä, veikkaanpa.

1 tykkäys

En ole ihan varma mutta käsittääkseni Bearpaw ei enää tee itse kuusivarsia, vaan hankkivat ne muualta. Taitavat olla enemmän keskittyneet jousiin. TAS-nuolivarret tulevat Itävallasta, jossa on iso tehdas, jossa tehdään kaikenlaista tarviketta.

http://shop.tas-factoryshop.com/index.php?page=index

Myyvät sitten varsia tukkuliikkeille ja jälleenmyyjille. Ei noita nuolivarsien valmistajia montaa ole. Ja Arrowforge on tosiaan vain jälleenmyyjä.

Seetrivarret tulevat Yhdysvalloista. Seetri on keskimäärin melko haurasta, lähempänä kuusta kuin mäntyä. Tuoksuu kivalta ja onhan seetri muutenkin ihan kelpo nuolimateriaali mutta laatu ilmeisesti heikentynyt selvästi siitä mitä se on joskus ollut.

Minulla on seetristä enempi positiiviset kokemukset; johtuneeko osin siitä, että käytän vähän jämäkämpiä keppejä. Seetrin olen havainnut pysyvän paremmin suorana mäntyyn ja erityisesti kuuseen verratuna, kun ne tehdessä on kunnolla tarkistanut ja oikonut. Jälkimmäiset vaativat hellempää käsittelyä ja kuusi varsinkin vääntyy helposti taustasta huolimattomasti kiskoessa ja käytössä niitä pitää koko ajan vahtia, että ovat suoria. Kuusi materiaalina on mukavan kevyttä, mutta korkkaa lustoja helposti, jos syykulku on vähänkin huono. Ensimmäisiä kuusinuolia aikoinaan tehdessä onnistuin useammankin aihion pilaamaan kierrekärkien kanssa niitä tiukatessani samaan tapaan kuin seetrisillä aihioilla, jolloin kuusen lustot delaminoituivat ja keppi olisi kelvannut hammasharjaksi. Mäntykin vaikuttaa elävän seetriä enemmän lämpötilan mukana ja kaipaa huolellisuutta taustasta irroitellessa.

Männystä puheen olleen: Nyt on 26 mäntyistä hexsaftia pian valmiina, jahka GLS saa kärjet kuskattua. Ostin vuosia sitten itsensä rikkoneelta jousimetsästäjältä läjän tuommoisia barreloituja (11/32”-23/64”-5/16”), joista osassa kovapuukeula (myin pois ne). Jäykkiä ovat, yli 80 paunaa, joten ei arvaa lyhentää, vaan kiinnitän kartiokärjet valmiisiin kartioihin. Arvelen, että 100 gr kärjillä tulee hyviä ohjuksia, kun ovat barreloinnin vuoksi jo muutenkin keulapainoisia. Hiukan vaativat mankelointia, että saa suoraksi. Osa oli puhtaita aihioita, osa sulitettu 5,5” sulilla ja vain neljää oli ammuttu jonkin verran. Revin sulat irti ja korvasin tutuilla 5” rauskun mallisilla sulilla. Ensi viikolla pääsen testaamaan, koska kärjet olivat perjantaina jo Turussa.

1 tykkäys

Tällä ei nyt tietysti oikeasti ole paljonkaan käytännön merkitystä, mutta “Port Oxford cedar” tunnetaan myös nimellä “Lawson’s cypress” on oikeastikin sypressi eikä seetri. Sattui vain silmään kun on viime aikoina tullut harrasteltua puiden opettelua tässä tylsyydessä.

Jos ollaan vielä tarkempia, niin lawsoninsypressi (Chamaecyparis lawsoniana) kuuluu valesypressien sukuun. Sypressit ( Cupressus) ja valesypressit (Chamaecyparis) kuuluvat kyllä molemmat sypressikasvien (Cupressaceae) heimoon. Lawsoninsypressin suomenkielinen nimi oli vielä joku aika sitten lawsoninvalesypressi mutta näköjään se on palautunut takaisin lawsoninsypressiksi.

https://finto.fi/kassu/fi/page/k68069

Menestyy ainakin teoriassa Suomessakin:

http://www.mustila.fi/kasvit/ChamaecyparisLawsoniana

Ja sellainenkin pieni knoppitieto vielä, että lawsoninsypressistä on satoja erilaisia lajikkeita ja muunnoksia, joista suomalaisille tutuin lienee kääpiömuotoinen lajike ”Ellwoodii”, jota myydään kauppanimellä joulusypressi, joulukataja tai huonekataja.

Ei LS:n lujuusarvot ole mitenkään huonoja varsinkaan tiheyteen suhteutettuna. Luulen kuitenkin, että syy sen käyttöön on suorasyisyydessä (huh).

Ilmeisesti oli kaiken kaikkiaan hyviä varsia, ja niitä voi suositella? Mun pitäisi hankkia lisää nuolimateriaalia, ja mänty vaikuttaa mielenkiintoiselta. Aikaisemmin olen käyttänyt lähinnä POC varsia, mutta mänty lienee vähän kestävämpi vaihtoehto maastoon.

Sillä varauksella ok, että ei ole muihin ostovarsiin mitä verrata. Toki kun itse teen nuolivarsia niin syykulku on ihan erilailla priimaa.
Oli näissä siellä täällä varsia joissa ei kulkenut jopa yhtään kokonaista syytä päästä päähän, 5%?.
Mutta ei mitään oksia tai älyttömiä venkoja.

1 tykkäys

Jatketaas tästä, aineena seetrivarret.

@JNystrom oletko mittaillut seetrivarsien paksuuksia? Tilasin nipun varsia ihan testimielellä, kokoa 5/16" mutta sieltä tulikin kokoa 11/32". Kiinnostavaa oli se, että niiden varsien halkaisija oli keskimäärin 8,40 millimetriä.

Mittailin myös pari valmista nuolta eteläisen naapurivaltion toimittajalta, 11/32"-koossa paksuus oli 8,40 millimetriä ja 5/16"-koossa 7,70 millimetriä, ±0,1 millimetriä. 5/16"-koon nimellismitta on 7,94 millimetriä ja 11/32"-koon 8,73 millimetriä.

En ole varma mutta uskoakseni suurin osa maailmalla myytävävistä seetrivarsista valmistaa yhdysvaltalainen Rose City Archery. Hieman hämmentävää, että jenkkivalmistaja, jolla luulisi olevan jonkinlainen käsitys tuumamitoista, valmistaa alimittaisia nuolia. Varsinkin kun muut komponentit ovat sitten täsmälleen kymmenyksen tarkkuudella täsmälleen oikean kokoisia. Näyttää vaan vähän erikoiselta kun varsi on alimittainen.

Eihän tällä nyt ole primiampujan kannalta yhtään mitään merkitystä mutta kunhan ihmettelen.

Jahas! TAS- seetrit on olleet tasan 8,7-8,8mm paksuja. Mittasin juuri äsken.

Ne on olleet parhaita varsia mitä olen päässyt käyttämään. Mänty on vähän niin ja näin, osa pysyy suorana. Mutta seetrillä olen kaikki parhaat tarkkussammuntasuoritukset tehny ja nimenomaan näillä tas-varsilla. 1,3e/kpl.

Voisko olla että paksuutta on pienennetty kun jäykkyys on mennyt yli normaalin kysynnän? Eihän tuommoinen sitten mihinkään arrowfixiin, muovinokkikartioon tai kärkikartioon täsmälleen istu… Varmasti joitain asiakkaita ketuttaa.

Enpä löytänyt enää TAS-seetrivarsia.

Kuitenkin, onko mikään nuolivarsimateriaali puhtaasti tarkkuuden kannalta parempi kuin joku toinen? Esimerkiksi Falco toteaa näin:

“After years of thorough testing with very different arrow materials we have come to the conclusion that when it comes to shaft wood, there is no match in the world to Oregon Port Orford cedar or P.O.C. It’s premium qualities are its light weight, aerodynamically smooth surface and extraordinarily straight grain. Its most important quality though is its unique memory when it comes to hits and bends - it has the ability to withstand pressure like any other shaft-wood and therefore is by far the best wood for arrows in the world by our evaluation.”

Päinvastaistakin olen kuullut, että ei välttämättä pysy suorana, varsinkaan vaihtelevissa kosteusoloissa. Onhan seetri kyllä hyvä materiaali mutta onko syy materiaalin ominaisuuksissa itsesään vai jossain muualla?

Tähän en oikein usko, kun 5/16"-koossa 45-50# varsia ei ole saatavilla, 40-45# nihkeästi.

Ok, nämä ei taida olla tas-varsia sitten. Mutta tuosta saa ja siis 30" pitkänä halvalla, niitä minä olen käyttänyt.

Seetri on parempi suoristaa ja pysyy sitten vielä pidempään suorana. Oma kokemus kertoo että paras. Ehkä jos sitä huippusyistä mäntyä olisi saatavilla… mutta silloinkin ne on liian painavia. Sopisivat kyllä 80# jousen kaveriksi jos kärkipaino on 160gn.
Seetri vie 100-0!!

Juuri noita tilasin kokeeksi ja oli vähän muuta mitä luvattiin. Tosin, eihän tuossa valmistajaa mainittu nyt kun tarkemmin katselin.

Kuitenkin, kuusella mennään edelleen, tilaamani seetrivarret olivat selvästi painavampia suhteessa jäykkyyteen kuin kuusivarret. Kuusi pysyy myös hyvin suorana mutta sillä on omat hankaluutensa sitten muuten.

Oho, kaivelin uudelleen niin löysinhän minäkin muutaman varren 8,4mm paksuisia.

Mietinpä, että voisi olla kiva testi tehdä kolme tusinaa nuolia – tusina mäntyä, kuusta ja seetriä, ja ampua niillä kullakin nuolella vaikka sata laukausta ja pitää kirjaa osumista. Tuloksena voisi olla melko objektiivinen tulos siitä, mikä on “paras” materiaali puhtaasti tauluammunnan kannalta.

Ongelma on nyt kuitenkin se, että 5/16"-koossa ei oikein näytä mistään löytyvän 40–45# varsia. Dollareilla saa kyllä mutta hinnat ovat ihan järkyttävät, esimerkiksi 3RiversArcheryllä 380 dollaria sadan kappaleen erä! Valmistaja myy 28", 30" ja 32" varsia, mikä kielii jonkinlaisesta materiaalin laatuongelmista.

Onko pakko olla samaa paksuutta?
Tuommoisessa ammuntakokeessa tulee esille se että kuusi- ja seetrivarret on luonnollisesti paremmin painotettuja kun varret ovat kevyempiä. Ei siinä kummempaa ongelmaa ole, mutta kärkipainosuhde vaikuttaa kyllä osumiseen. Mikäli käyttää lyhyitä nuolia, mänty ei ole niin paha vaihtoehto, mutta pitkä mäntynuoli ja vieläpä kevyellä kärjellä on aivan mahdoton ammuttava. Puhekielessä mahdoton, ei kirjaimellisesti. Jos rinnakkain männyn kanssa on pitkä kuusisetti 70gn kärjellä, ero on todella iso.

Olisihan tuo mukava nähdä ihan lukuina.