Pituusammunta-artikkeli

Kaarle Knuutinpojan Jousiampujat on nyt järjestänyt kaikkiaan 30 pituusammuntakilpailua 18 vuoden aikana. Ensi vuodeksi saadaan viimein myös uudet ja kirjoitetut säännöt perinteiseen pituusammuntaan. Tämän kunniaksi, sekä pituusammunnan edistämiseksi kirjoitin pienen pituusammunta-artikkelin. Tuukan edellisestä artikkelista on aikaa jo 15 vuotta ja aihe kaipaa uutta tietoa ja näkemystä.

Oheisen PDF-artikkelin linkit ovat toimivia. Niin ja jos tiedätte uusia tuloksia, aiheeseen liittyviä artikkeleita tai muuta tietoa, niin kertokaa. Eli kaikki mahdollinen pituusammuntatieto! Ilmoitelkaahan myös virheistä, niin tiedän korjata…

Pituusammunta.pdf (5,3 Mt)

Edit: Artikkeliin tehty pikkukorjauksia.

4 tykkäystä

Hienoa!

Täydennetään vielä US Flight Archery:n Facebook-julkaisun tiedonmuruilla Harry Draken yksipuisesta ennätysjousesta:

Eli ote Draken kirjeestä Charles Graysonille 12.02.1989. Samana vuonna perustettiin myös primitiivijousiluokat pituusammuntaan.

Kuvassa Harry Drake vuonna 1945, tiettävästi ennätysjousen kanssa.

1 tykkäys

Hyvä artikkeli, Tuomo!

Ihan hyvältä vaikuttava artikkeli tosiaan!
Pitää lukea ihan ajatuksella huomenissa.

Toni Turusen varsijousi tulos mielestäni uupui ja muutaman isommilla paunoilla tehdyt sijoitukset näytti jääneen mainitsemasta. Nuo on kai merkittty ihan rivi tuloksiksi?

Alle 50lb laminaatti luokka kuulu kaiketi edelleen minulle? 2017. 256m (Elinan enkka samalla jousella olikin jo mainittu)
Onko tietoa kenellä on selffari luokan titteli?
Jere!! Otatko haasteen vastaan? :smiley:

Myös ampumani 185metriä 32lb tuomijousella alle 35 paunaisissa puujousissa näyttää uupuvan? En muista oliko se nyt 2014 vai 2015?

Taulukko 7on pikku virhe vuosien ja tulosten kohdalla :smiley: (heitä sarakkeen numerot toisinpäin homma selvä)

Mainttakoon. että tuo kansikuvan jousi räjähti melko komeasti seuraavama päivänä kun olimme Jouni Isotalon kanssa etsimässä samalta pellolta sinne jääneitä kärkiä metallin paljastimella ja jousi halusi vähän kokeilla omia nuoliaan samalla. Siinä kun oltii huviksemme pari kierrosta ammuttu Jouni pyysi näyttämään miltä ne pitkän laakit näyttää. Jousi vireeseen ja veton loppunurkille päästyäni homma tyssäsikin siihen kun nuoli potosi alas jalkoihin 5 eri jousen sirpaleen kanssa. Oli se aika pamaus… Harmi, että Jounilla oli puhelinkin nauhoittamassa tapahtumaa, mutta meni pentele senkin luurinsa juovuksissaan jonnekkin hävittämään… :smiley:

Joo, korjaillaan, löysin jo itsekin kymmenkunta pikkuvirhettä…

Noiden eri jousiluokkien tuloksia päivitellään, kunhan niistä saadaan vähän enemmän dataa. Olisi hyvä saada enemmän tietoa jousista. Esimerkiksi sotanuolituloksista en itse ota ihan tolkkua, että kuka on ampunut mitä ja missä ja milloin, kun niiden kirjaaminen on ollut vähän niin ja näin. Jos sinä Mikke pystyt kokoamaan jotain tilastoa, niin hyvä! Sotanuolitulokset ovat nyt ihan rivituloksia.

Tai oikeastaan ajattelin niin, että lisään jousiluokkatulokset sitten kun saadaan säännöt lopullisesti kasaan. Niissä taisi olla vielä jotain pientä epäselvyyttä, mikäli oikein ymmärsin? Saisi tähän artikkeliin säännötkin mukaan, sekä niiden mukaiset tulokset, joita siis voidaan poimia vanhoista tuloksista jonkinlaiseksi pohjaksi.

Mikäs tuo alle 50 paunan laminaatti oli? Tuloksiin on kirjattu toukokuun 2017 kisasta 254 metriä - onko tämä?

Mikke on kyllä hyvä kansikuvapoika! Mitä materiaalia tuo jousi oli? Taisit sillä ampua kisatuloksenkin silloin? Juuri tällaiset pikkutarinat ovat kivoja ja hyvä laittaa muistiin!

On ollukin ajatus kisata näissä, on vain vähän jäänyt sarvijousten varjoon. Mutta kun ajan kanssa päästään ampumaan keväällä, niin kyllä multa välineet löytyy!

Nuolet sinne 120-160 greiniin niin lentäähän noilla. Lähemmäs 300m? Sun pitää valmistautua vaan puolustamaan jo tuota 256 metriä. :smiley:

Tuomo: Selvittlen asiaa. Ei tuossa taida olla kuin tuo yksi mun ja toinen Haverisen laukaus jotka on ammuttu isommilla nuolilla ja siksi olemme matkallisesti vähän muista hännillä.
Taas tarvissisi olla se Simon pikku kirja nokan alla…

Tuo 50lb alle oli juurikin tuon bambu hikkori pikkulonkkari. Sama jousi.

Tuo kansikuvan jousi oli 5cm kärjistään refleksille lämpökäsitelty löysähkö saarni jonka paunoja nostin lämpökäsittelyllä paripäivää ennen kisaa.
Alun perin molemmat kärjet taipuivay miltein saranille joten käytin kikka kakkosta ja terassillani vähän lämmitelin. Paunat taisi olla jossain 60lb tuntumassa. Siitäkin käsittelystä on kuva tai pari “mitä teit tänään” sarakeessa.

Siitä vaan saman tien tekemään! Simo oli ihan mielissään tuosta toukokuun pituuskisa haasteesta alle 50lb luokassa.

En muuten tiedä yhtään mikä on nykyisin voimassa oleva alle 50lb puujousien ennätys. Muistaakseni joku oli hikkorilla vetänyt leikkurien enkan samassa luokassa jonnkkin 260metriin.

Ole hyvä vaan ja ota titteli jos välineet sen sulle antaa.
Ei mulla ole vielä hinkua tehdä uusia nuolia joten todennäköisesti vanhoilla mennään. Yksi mahdollinen jousi kyllä on, mutta katsotaan jos se edes selviää…

Yhdysvalloissa alle 50-paunaisella yksipuisella 320,61 metriä, yksinkertaisella laminaatilla 316,95 metriä ja monimutkaisella laminaatilla (komposiitti) 404,65 metriä. Siitä hyvät tavoitteet!

Alle 50-paunaisen yksinkertaisen laminaatin ennätys voisi olla hyvä tavoite – eli 254 metriä.

320m…
voi vattu…
Siinähäs sit yrittämään.

HUOM!! Tuo mun enkka (254m) on muuten yhteen liimatulla haapanuolella ammuttu!!!

Mää tein tuossa pari vutta sitten helkutillisen satsin sotanouli aihioita enkkuihin kaverille ja niistä jäi penteleesti kylkipalasia. Hion kyljet ja liimaasin yhteen joku 20 tikkua. Tuli ihan kelpa nuolia haaskuu paloista. Tuo oli yksi niistä.
Elinan nuolet oli vaahteraa ja Elinalle jäi vähän vajaita vetoja. Muuten samoillla linjoille tuo silti heitti.

Jenkit osaa tehdä jousia! Kevin Hawkes ampui heti 20 metriä pidemmälle Ivarin turkkilaisella nuolella. Niistä nuolista kun on resepti jo olemassa kaikkien saatavilla ja maailman parhaita nuoliaihoita bearpawilta, ei ole mikään ongelma tehdä yhtä hyviä nuolia. Ellei jopa parempia.

On se jännä kun pudotetaan nuolen painoa, kokoajan vaan ammutaan pidemmälle? :thinking:
Ammuin 90 paunaisella 160 greinistä nuolta ja se oli ihan rajalla. Kai silloin alle 50 paunasella on ainakin vähemmän nuolessa painoa???

300m pitäisi olla ihan läpihuutojuttu! Se mun 313m osagejousi oli kolho palikka ja nyt tauluammuntaan panostaessa tulee mieleen että laukaisukin on ollut vähän sinnepäin.

Mitens Jere silität tuon Eirkin tuloksen kun painoo piti lisätä, että lensi? :smiley:

Eihän kukaan painoa lisää, vaan jäykkyyttä! Paino on sivutuote. Näistähän on tehty laskelmia että geneerinen nuoli lisää kantomatkaa vähentämällä painon n.80 greiniin asti! Eli vasta kun tämän painon alle mennään, kantama vähenee. Siis kaikki yli 80 greinin on hukkaa ja tulisi pyrkiä poistamaan. Pakollinen paha.

Toki tuo lonkkari-peli on vähän mun näkymän ulkopuolella. Pitkällehän niilläkin on ammuttu… Mutta en nää miten niillä pystyisi alle 50 paunaisissa kilpailemaan tosissaan. Jos nyt katsoo mitä Drake juuri tuossa ylempänä teki 23" nuolilla. Juuri nuolen paino tulee ongelmaksi.

Laukaisulaite tekee ihmeitä, jotain nahkalenkkiä jne. voisi kanssa keväällä ajan kanssa kokeilla.
Voi olla nimittäin juuri pullonkaulana puhtaan laukaisun saaminen. Kapea syvä kahva, sulkahylly, laukaisulaite ja kokenut taitava ampuja. Kaikki ymmärtää että tuommoinen 70 paunainen jousi 120 greinin nuolella on tiukka kombo saada ampumaan puhtaasti. :smiley:

Eirikin nuoli oli 29,8g split bambua.
Kevyemmät eivät lentäneet lähellekkään tätä painavaa nuolta. Ja18g nuolet ovat kaikki räjähtäneet.

Kertokaas minullekin, että mikä juttu tämä on?

Kevyet nuolet eivät lentäneet kuin 340-60metriin. Painavemmat pitemmälle ja tuo 395,6m oli 29,8g. Alle 20g nuolet on vaan räjähtäneet käsiin. Jousi oli uusi marjis 125lb 32" vedolla.
Jotenkin tolleen se meni.

Tässä näkee hyvin ongelman, 32" vedolla nuolet menee rikki 2,4gpp tilanteessa, mutta lyhärillä voidaan ampua jopa 1,5gpp nuolia.
Toki tuommoinen kiva 400 metrinen on onnistuttu ampumaan. :smiley: Vaan meillähän on nuo Draken ennätykset mielessä?

En tiedo Draken ennätyksistä paljonkaan mitään. Mää vaan yritän saada omani pitemmälle kuin viime kerralla! :slight_smile: