Nuolien valinnasta

Vanhimmat tunnetut nuolivarret tosiaan ovat lohkovarsia. Ja ainakaan Junkmannsin mukaan mentiin jokunen vuosituhat lohkovarsilla ennen vesavarsia. Kiinnostavaa kyllä. Mutta yhtä kiinnostavaa on myös, että miksi mäntyvarret hylättiin lähes 7000 vuodeksi, jossa välissä käytettiin lohko- ja vesavarsia sekaisin, monista muista materiaaleista? Vai tunnetaanko paljonkin mäntyvarsia, joita Junkmanns ei mainitse? Lisäksi, jos pitäisi vetoa lyödä, niin veikkaisin, että ensimmäiset puunuolivarret tehtiin kuitenkin vesoista. “Valmiiden” varsien hyödyntäminen tuntuu loogiselta, samoista syistä kuin ruokovarsien käyttö.

Vielä kiinnostaisi Tuukan näkemys siitä, että miksi on käytetty barreloituja nuolia. Jos tarkastellaan muutujia, joihin barreloinnilla voisi vaikuttaa, niin niitä voisivat olla muun muassa kestävyys, tarkkuus, massan optimointi, läpäisykyky, valmistettavuus – mitä muita?

Kestävyys ei välttämättä voi olla syy, koska ohentaminen väistämättä heikentää nuolta. Massan optimointi, ehkä, jos halutaan keventää nuolta mutta se on taas ristiriitaista sen suhteen, että suuremmalla massalla saadaan parempi läpäisykyky (miksi siis käyttää kuusta?), toisaalta, pitkässä nuolessa tämä voi olla tarpeellistakin. Tarkkuus, ehkä, mutta onko ero riittävä?

Erilaisten nuolimateriaalien ominaisuuksista keskusteltiin täällä, vähän samoja asioita…