Mitä teit tänään (tai eilen) - kerro!

Uskoisin että museokapineissa puhutaan aina esineen mitoista. Luulisi että mitat ilmoitetaan aina samalla tavalla vaikka olisi lampunjalka, miekka tai mandoliini.
Veikkaan että nokista nokkiin 72”.

Museokokoelmien jousten pituus ilmoitetaan lähes poikkeuksetta päästä päähän. Tällä on dramaattinen vaikutus jousista tehtäviin tulkintoihin, sillä varhaiskantaisissa jousissa nokit voivat olla sentin tai 10 sentin etäisyydellä jousen päistä. Jousen realistisen vetopituuden, energianvarastoimiskyvyn, heiton ym. kannalta on aivan totaalinen ero, oliko esimerkiksi “50-tuumainen jousi” 49 vai 41 tuumaa nokista nokkiin. Tämän tiedon merkitystä eivät tietenkään ymmärrä oikeastaan muut kuin jousentekijät, mutta tutkimukselle se aiheuttaa hallaa.

Sekin on herran hallussa, että onko päästä päähän mittaus tehty kaarta pitkin vai (useammin) vetämällä mittanauha kireälle lyhintä mahdollista janaa pitkin.

Editoin hieman tätä ketjua. Siirsin lähes 50 viestiä omaan ketjuun. Kyseessä oli siis Joelin hieno tikari-projekti, jossa keskustelu lähti käsittelemään karkaisua ja päästöä sen verran laajasti, että katsoin paremmaksi siirtää aiheen omaan ketjuun. Projekti on kuitenkin hyvä, oma kokonaisuutensa ja siihen näytti tulevan sen verran paljon asiatietoakin metalleihin liittyen, joten omaan ketjuun vaan. Täällä se olisi nopeasti hautautunut kaiken muun asian sekaan.

4 tykkäystä

Verstaan pinnat ovat valmiit. Vielä pitää vetää piuhoja pitkin seiniä ja kattoja. Hidasta puuhaa. Viikonloppuna tulee naapuri auttamaan koneiden raahaamisessa ja kytkemään hengen uuteen sähkökeskukseen. Sen jälkeen pääsenkin tekemään pöytiä ja muuta tarpeellista, asentamaan tilleripuun ja ottamaan ehkä jo lastujakin. Työkalut on kaikki teroitettu kuntoon. Valoa pitää vielä ostaa vähän lisää - sitä tulee yhteensä 1460 wattia, 6500 kelvinin päivänvaloloisteputkia. Saattaapi olla hieman sellainen leikkaussalitunnelma mutta valo on hienoa! Saan jousetkin viimein verstaalle, nyt niitä pyörii ympäri taloa, muiden mielestä vähän liikaakin… Nyt muuten saan viimein oman pienen kahdeksan metrin “sisäradan” testiammuntoja varten. Tilan korkeus kasvoi ja on nyt riittävä pitkäjousiampujalle.

10 tykkäystä

Hienoa, että verstas etenee. Minäkin omaani möbleerasin uudelleen, mutta muu on paljolti jäänyt toistaiseksi.

Minkälaista työpöytää ajattelit? Itse ihastuin tällaiseen vanhaan, vanhaan ideaan, josta Rex Kruger teki hyvät videot: https://www.youtube.com/playlist?list=PLR_8ISkKkV7lpZExOnRhtxIsssZ7nLt6h

Peruspenkin jo teinkin, ja puristimen ja reikiä haoille lisäilen pikku hiljaa. Tukevuus on erinomainen.

1 tykkäys

Krugerilla on mielenkiintoisia videoita. Vaatimattomilla lähtökohdilla! Esim. se roomalainen penkki oli vänkä. Myös nuo puristustavat.

1 tykkäys

Kyllä vaan. Lisäksi hän ei käytä joutavaan höpinään ihan niin paljoa aikaa kuin amerikkalaiset videoverstailijat tyypillisesti vaan puhuu enempikin asiaa.

Varoitus puristeille, kuvamateriaali sisältää muovia.

2 tykkäystä

Mää just tuossa viime viikolla tein Ingalle saarnesta primiversion! Ei saanu mitään ku kalat oli poissa. Uusio yritys!!

Empähän muuta sano kuin että luupöly pöllyää…pitäsköhän harkita kaasumaskia.

Muutama nuoli tulis tästä ~400 vuotta vanhasta männystä. Ympärys metrin korkeudelta 3,9m. Pituutta jotain hitusen alle 30 metriä ja tilavuutta 15m3 !

1 tykkäys

Onks toi joku suojeltu yksilö ku näyttäisi olevan kyltti vieressä?

Juu on. Toivakan huikossa löytyy. Suomen suurin havupuu tilavuudeltaan tms. Muutto Toivakasta pois lähestyy niin täytyy kiertää nää nähtävyydet :grin:

Olisihan se vitunmoinen rikos laittaa 400-vuotias honka nurin nuolitarpeiksi, vaikka sen sattuisi omistamaankin.

2 tykkäystä

Facolta tilatut jäykkyydeltään 80-paunaiset seetrikepit kepit tulivat ja ensimmäiset 15 sulituksessa sisäammuntaan. Ovat noin 3 g kevyemmät, kuin Tuomolta testiin saamani mäntyiset. Aiemmin Jaco Wesselsiltä tilaamani 70-paunaiset (kuusta?) saavat odottaa kesää. Jospa tekisi niistä reilun tuuman lyhyempiä näennäisen jäykkyyden kasvattamiseksi ja painoa keventämään, niin olisi kiva roiskia kauempanakin oleviin maaleihin.

3 tykkäystä

Mikä sauma! Vaikka ite sanonkin…

6 tykkäystä

Sain ekat 15 nuolta ampumakuntoon Falcolta tilatuista 80-paunaisista 11/32” kepeistä. Otin painavimman nipun, 29,4 - 29,9 g kepin paino, kärkeen kartiosovituksella 125 gr kärki, viiden tuuman sulat ja kokonaispituus n. 32”, joka on minulle tyypillinen. Hyvin nämä aiempia n. 10 paunaa jämäkämmät nuolet lensivät. Kaksi tosin meni hylkyyn, kun kolisivat ja yhden ammuin halki, eli 12 nuolen setti pintakäsittelettömiä pääsee hallikäyttöön. Ensi yritys antoi 244 uffaffaan 60-nuolen sarjaan.

Hallilta palattua posti ilmoitteli Flagellan paketin tulleen ja nyt on kuuteen jouseen osage-vatsaa varastossa. Pääsevät joskus bambun ja cumarun kaveriksi.

2 tykkäystä

Useimmat niin sanotut höyläpenkit on suunniteltu lankkutavaran käsin höyläämistä ajatellen. Sellaiselle ei juurikaan ole tarvetta, joten ihan tavallinen pöytä on tulossa, samaan tyyliin kuin vanhakin. Tosin, pystyyn kiinnityksen mahdollisuus pitää olla ja varmaan jotain muutakin lisäkettä kappaleen kiinnityksiin liittyen. Tai pöytiä tulee kolme. Yksi vain jousenveistoon, yksi pikkukoneille ja sekalaiseen käyttöön ja yksi pyörillä liikkuva yleispöytä, mitä tarvitaan kaikkeen muuhun puutyöhön.

Uusi sähkökeskus heräsi henkiin, puutavara on jo suurimmaksi osaksi sisällä, puutavarateline pyörillä on melkein valmis. Vielä on sähkötöitä jäljellä ja työpöydät pitää saada kuntoon. Ja purunpoisto…

Mites jäykemmät nuolet ovat keskimäärin toimineet verrattuna niihin notkeampiin? Onko tuloksia sen verran, että voisi jotain johtopäätöksiä tehdä?

1 tykkäys

Vasta yhden sarjan ammuin näillä Falcon kepeillä ja pari kertaa niillä sinulta saamillani. Aika samalla lailla tuntuvat toimivan molemmat verrattuna #70 23/64” seetrikeppeihin, jotka tein viime talvena. Sinun mänty oli pari grammaa painavampaa kuin seetri ja se näkyi alkuun alaosumina, mutta aivot korjasivat tilanteen nopeasti.

Kohta taidan mennä hallille ampumaan divarikisatuloksen tivolitauluun näillä Falco-kepeillä.

Kiva hinta.