Mitä teit tänään (tai eilen) - kerro!

Oli pakat päässeet vähän happanemaan, joten pulttasin ne uudelleen kuosiin. Sipaisen vielä oikein maalia noihin puuosiin.

2 tykkäystä

Tukevat pakat Heikillä! Tuohon vielä pelti päälle, niin ei pääse puut happanemaan niin herkästi. Ja alle tiilet tai vastaavat, niin saa irti maasta.

Kyllä vaan, katto päälle vielä ja töppöset alle. Edelliset karmit oli ihan tavallista lautaa ja rakenne kaikkiaan melko umpinainen, eivätkä ne sitten kolmea vuotta enempää kestäneetkään. Näissäkin on nuo lankut tavallista puuta. Kestää minkä kestää. Seuraaviin yksilöihin laitan painekyllästettyä. Tuota patjaa on vielä pihassa lojumassa vähän liikaakin, niin täytyy viipaloida ja niputtaa ne tuolleen siististi. Nämä on mukavan kevyitä käsitellä.

Kiitti taas neuvoista! Meikä pistää kuvaa heti kun pääsen käsiksi paremmin tohon aihioon.

Ammuin sekalaisella 14kpl nuolisetillä joissa osassa on nokkipunos ja osassa ei jousena 64# oris. Kolme kierrosta ja neljä haljennutta nokkia. Lopetin siihen kun on aika kova hävikki. Täytyy uskoa että noilla paunoilla on jo aika kova isku nokkiin. Positiivistä on että lihaskunto on palautunut vähintään siihen mitä se oli viime kesänä eikä kipuja tunnu missään. Veikkaan että 80# menisi aika mukavasti pituusammunnassa lyhärillä. Pari aihiota olisi viimeistelyä vailla noihin mittoihin.

Tuossa kun katselin pituusammunta tuloksia niin kaikki tulokset olivat samalla listalla. Ainoa erittely oli Miken tudor välineiden tulos. Kisaako siis Knuutinpojat vain yhdessä sarjassa jossa kaikki jousityypit ovat samassa sarjassa ? Jos näin on niin ei itsellä paljon nappaa alkaa satsaamaan pituusammuntaan muuta kuin omaksi iloksi. Se on nimittäin selvä että jossakin vaiheessa Jeren ja muiden sarvijouset lennättää nuolet ihan omille satasille ja yksipuiset jouset jäävät mopen osille. Sääli jos tosiaan on näin.

Tästä on keskusteltu jonkin verran ja lopputulos on, eipä oikeastaan mitään, valitettavasti.

Yksi iso ongelma on se, että nykyisin pituuskisat ammutaan toukokuussa ja elokuussa rankan (?) kilpailupäivän päätteeksi. Harva sitten jaksaa enää keskittyä pituusammuntaan, ampua montaa kierrosta ja mittailla tuloksia. Mikke on järkännyt muutaman kerran pituusammuntapäivän keväällä mutta innokkaita ampujia on ollut 2–3, valitettavasti minäkään en ole niihin päässyt.

Yksi ratkaisu olisi, että jatketaan kisailua kuten nykyäänkin mutta tilastoidaan paremmin eri luokkien tulokset. Mutta se vaatisi taas kunnon mittauksia kentällä, mikä on hieman ongelmallista. Ampuja voi väittää, että jousi on 49 paunaa 20 tuuman vedolla mutta ampuukin sillä lopulta 24 tuuman vedolla, tai muuta vastaavaa. Kuka hoitaa mittaukset ja millä välineillä?

Pitäisi olla joku vakiopaikka, iso hyvä pelto, tms., huhti-toukokuun vaihteessa, ennen kevätkylvöjä, jossa ammuttaisiin yksi vuoden ainoa iso pituusammuntakilpailu, jossa olisi sitten kunnon mittaukset kalibroiduilla välineillä ja jossa saisi ampua riittävän paljon eri välineillä. Hmm, tuossa olisi noin 100 metrin päässä pihasta 400 metriä tasaista ja hyvää peltoa, yksi oja ja 500 metriä lisää peltoa. Verstaalla kaikki mittausmahdollisuudet, tms. Hausjärvelle olisi lyhyt matka melkein kaikkialta…

Niin se on varmasti vaikeaa luokitella yksipuinen omakseen lajiksi ja turkkilainen sarvijousi omakseen ja kalibroida mittalaitteet niitä tuloksia erikseen mittaamaan. Mutta ei siinä mitään näin sitä perinnejousia Suomessa kehitellään. Tekisi mieleni sanoa että pitäkää tunkkinne mutta en ihan vielä…

Noinhan se menee. Mutta kuitenkin taas sinne 400 metrisiin komposiittilaukauksiin tarvitaan hyvä jousi, hyvät nuolet ja ammuntataito siperillä. Ei onnistu ihan joka pojalta, joten sitä saa vielä vähän odottaa.

On meillä usein ollut pientä vertailua, paras yksipuisen, laminaatin, jännejousen tulos jne. Ei kai kukaan odotakkaan että yksipuisella ammutaan komposiitin kanssa kilpaa.
Ja näistäkin voi pieniä alakategorioita vetää, ugrijousi, luonnonliimalaminaatti, pellavajänteellä.
Eikun ampumaan, mutta kotia voi jäädä jos ei pärjää… :wink:

Mielellään tulisin pelkkään pituusammuntapäivään, varsinkin nyt kun noita 300m kaaria ammutaan sieltä ja täältä. Syksyksi jää nähtäväksi jos saa siperin ja peukalorenkaan toimimaan, niillä pitäisi kaiken järjen mukaan saada 30-50m lisää, koska ylivetoa saa 3" vedettyä lyhyelle 24" nuolelle.

Jos ja kun asiaa rupeaa miettimään, niin se itse asiassa on aika hankalaa, varsinkin jos halutaan, että kaikki ovat tyytyväisiä määritelmiin. Toki nyt yksipuinen ja turkkilainen voidaan erottaa toisistaan helposti mutta tässä on paljon muutakin.

Nykyisin pituusammuntakilpailu on vain “paras tulos voittaa” mutta eri välineillä ammuttuja tuloksia myös tilastoidaan, ainakin jonkin verran.

Kasailin uutta pakkaa, kokoa 170cm x 155cm x 23cm. Ei ammu ohi, eikä mene läpi niin eikös silloin ole hyvä. Vierellä 90cm pakka verrokkina.

Tää pituusammunta on asia joka voidaan milloin vain katekorioida hyvinkin tarkkaan ilman mitää ongelmia. Luokituksia voi vapaasti luoda ilmasta lisää jos tarvetta…

Luokitus paunoittain on kaikkein helpon: 35lb, 50lb, 70lb ja rajoittamaton.

SE mihin täällä kiinnitetään nyt eniten huomiota on tuo muotokieli.

Se, että pistoolikahvainen +60lb laminaatti jousi pitää meidän seuramme ennätystä ei pitäisi olla mikään ongelma koska meilla ei edelleenkän ammuta missään kulttuurisessa luokassa.

Jos nyt on m pakko nimetä Tuomon jousi niin se olisi: Primitiivi monimutkainen laminaatti alle 70lb luokka.
Niin kuin oli VIlppolankin 300m silloin aikaisemmin. Ainoat erot on siinä, että makella oli jänteitä selässä ja tuomolla on kahva muotoiltu.

Jeren jousi kuuluisi yksinkertaisten laminointien luokkaa (max kaksi ainetta jänne/puu)

Täällä ei ole todistetusti kukkaan muu kuin Simo, Minä Jere ampunut täysin johonkin kulttuuriin perustuvilla välineillänyt viimeisen 10 vuoden sisällä josta vielä jotainmuista.
Aijemmista ammunnoista en paljoakaan muista.
Simo inkkarilla ja leikkurilla. Minä enkulla ja sen sotanuolila ja Jere turkkilaisella sekä turkkilais tyylisella nuolella. Jos on muita niin en just nyt keksi.

Se. että esimerkiksi Menna ampuu tasanko jousella ja minä mesoliittisella jalavajousella turkkilais tyyliin inspiroituneita nuolia on kulttuurillinen sekasotku.

Vaikka moni muukin on saman tyylisillä ampunut niin se viimeinen täydellisyyden sivallus on myös puuttunut niin Simolta kuin Jereltäkin pituusviivalla: JÄNNE.
Simo on ampunut preeria leikkureita ja Jere turkkilais tyylisiä pituusnuolia. Vain jänne on ollut se selvä muukalainen näissä välineissä.

Vai minä olen tietojeni mukaan ampunut kasvikuitu jänteellä yhdessä kulttuuriin pohjautuvan jousen kanssa kipailuissamme (tämäkin vain kerran) Vaikka jänteeni olikin pellavaa se on silti lähempänä totuutta kuin keinokuitu.

Jos kisan luonne on “paras tulos” niin silloin millään penteleen kulttuurilla tai väline katekoirimisella ei ole väliä.
Jos kisan luonne on “kuitu jänteet ja sukkahousut” niin silloin ollaan sukkahousuissa ja käytetään vain kuitujänteitä.

Mutta tässä se dilemma seisoo. Meidän kisamme on tehty juuri tästä syystä avoimeksi, vaikka tiukkaa linjaa on mahdollista pitää niin todella suuri osa porukasta ei siihen kykene tai ei välitä ja ampuu sillä mitä viinestä löytyy.

Jokainen saa pitää ihan mitä tilastoa yllä kuin haluaa. Siihen emme puutu.
Jos joku pistää aloitteen väline kisasta jossa kultuurin mukaisuus on pääpohjana niin kyllä siihen varmasti osallistujia saadaan, mutta niin kuin olen aijeminkin sanonut hallituksemme kokouksissia… Tällaisista kisasta on tehtävä sen kokoinen “karnevaali” joka vetää sitten oikeasti ihmisiä mukaan ja laitta ihmiset panostamaan tuloksiinsa.
Vain tällöin saamme pituusammunnasta kiinnostavan kun siihen oikeasti pääsisi satsaamaan.

Nyt kun ammumme niin se on aina jonkin muun yhteydessä ja välineet tehdään vieläkin vasta muutama viikko aikaisemmin ja sitten tullaan viivalle katsomaan miten käy. Se, että tämä “testailu” otettiin tälllä kertaan pois oli oikea ratkaisu vaikka siitäkin vähän lipsuttiin viivalla…

2 tykkäystä

Mitä materiaalia tuo on?

Solumuovia savenmaa-puljusta. Tuomo arveli että keskikovuista kun se on valkeaa, mutta hieman pehmeältä tuntuu. Eiköhän tolla yorkit ja ar:t reenaile.
Nyt aivosolut käyttöön ja telineen suunnitteluun, varusteina ainakin kunnon pyörät ja pressu, niin voi ajella sopivalle paikalle ja suojata sateelta.

Mukava keskustelu siitä irtosi mutta en edelleenkään näe mitään ongelmaa siinä että puunkappaleista liimatut jouset ovat omassa sarjassa ja yhdestä puusta veistetyt omassa sarjassa. Se että joillakin ahdistaa puujouseen liimatut sarvinokit niin paljon että ne luokitellaan laminaateiksi niin olkoon sitten niin.

Se mikä minua ahdistaa on se että suurin osa porukasta on vailla teoreettistakin menestymisen mahdollisuutta puujousellaan laminaatteja vastaan Jos ei kiinnosta tuunata monimutkaisia laminaatteja henkilön osana on olla tuloslistalla kaunistamassa laminaattijousien voitokkaita tuloksia. Se ei ole kenenkään mielestä mitenkään innostavaa.
Kaksi kategoriaa; puujouset ja liimatut jouset. Ei sen luulisi olevan liian vaikeaa. Samalta viivalta jokatapauksessa ampuu kaikki ja kaikilla on kivaa.

Linjaus perustuu kulttuuriin.
Seuramme henki ja ideologia perustuu pääsääntöisesti siiden mitä ja millä ihmiset ovat aikojen alusta viimeiseen vuosisataan asit käyttäneet selviytyäkseen ja millä välineillä he ovat itseään puolustaneet.

Jousiammunta on todennäköisesti saanut alkunsa noin 40-70 000 vuotta sitten Afrikassa ja suurimmalta osin loppunut noin 1880 luvun tienoilla kun viimeiset kulttuurit “sivistettiin” ja tuliaseet tukahduttivat taistelukentät.

Edelleenkin jousta kyllä käytetään todella monesa paikkaa maailmaa, missä vielä viimeiset alkuperäiskansat vielä esi-isiensä tapoja vaalivat, mutta noihin aikoihin jousen olemus sekä perimmäinen käyttötarkoitus muuttui lähes yksinomaan valkoisen miehen käsissä selviytymisvälineestä harrastus toiminnaksi.
Hupiurheiluksi.

Pointti on siinä, että yksikään kulttuuripohjainen ihmisryhmä ei ole käyttänyt Tuomon tekemän tyylistä jousta. Siinä on se perimmäinen pointti mitä Tuukka ajaa takaa ja jonka minä ymmärrän erittäin hyvin, mutta se, että seuramme linjaus on jo liki 20vuotta ollut suvaitsevainen pienehköille perinnekulttuurista poikkeaville syrjähypyille on asia mistä ei mielestäni tule luopua yksin omaan sen takia, että joku jossain saisi väärän käsityksen siitä millaiselta muinaiset jouset näyttivät.

Luotamme siihen, että jäsenemme osaavat tarvittaessa kertoa yleisölle käytettävien välineittemme taustoista.

Meidän kisamme ovat meitä varten eivätkä välttämättä ole yleisön suurin intresti vaikka paikalle sattuisivatkin (tapahtumat erikseen)

Olen kyllä samaa mieltä tuosta, että termi “primitiivi” on jotain muuta kuin kaikkein modernimmat asiat (lasikuitu yms.). Mielenkiintoista kyllä, että mielestäni juurikin hyvien tilastojen tulisi perustua siihen, millä välineillä se on aikaan saatu. Tosin se mikä eniten kiinnostaa minua kisailussa ja ylipäätään tällaisessa kokeellisessa aseitten kokeilussa on juurikin tämä komposiitti-yksipuu-laminaatti-eri puulajit yms. vertailu, mitä tulee jousiaseisiin. Pituusammunta on toki yksi keino kokeilla jousen maksimitehoa. Esim. minun kohdalla tämä tarkoittaa mahdollisimman lähelle jotain historiallisesti korrektia varsijousta, jonka heittopituus olisi jotain alkuperäistä luokkaa (~300-400+ metriä). Tässä suhteessa itse kannatan hyvää perinnejousiammunnan tilastointia/kirjanpitoa juurikin niin, että “ylimmässä keskusteluavaruudessa” pituusammunnan voittaja onkin se, jonka jousiase on mahdollisimman autenttinen ja historiallisesti korrekti - kun puhutaan perinnejousiammunnasta. En tosin missään mielessä väheksy lasikuitu yms. modernien materiaalien käyttäjiä vaan päinvastoin - om hienoa, että heille on omat kilpailunsa.

1 tykkäys

Juuh elikkäs.

Tässä saarni aihio lankusta käsisirkelillä. 190x4x3cm, päädyssä vaan karkaa syyt kuten kuvassa, muuten menee päästä päähän.

Millasseet mitat että sais semmosen 70-80 paunasen taulu pyssyn?

Vai lähenkö vaan mutu tuntumalla ottamaan pois tavaraa ja tilleröintiä?

Tän jälkeen teen sen jallu pyssyn, olis vaan mukava saada ekaks taulu pyssy kisoja varten.

Paksuudesta paha sanoa, mutta lähde vaikka 32-35mm leveästä ja pituutta vetopituuden mukaan. 28" vedolla 175cm, 30" ja 185cm?

Okei, teen ton 185 ja tilleröin 30".
Mitäs sanot lämpökäsittelystä? Kantsiiko tehä?

Tottakai. Lisää 3-5cm refleksiä samalla. Lankkutavaralla en laittaisi tuota enempää.