Pituusammunnan säännöt – keskustelua

Pituusammunnan kehittämisestä, mukaanlukien sääntöjen pohtimista, käsiteltiin hyvin ja asiallisesti täällä:

Aiheesta lienee hyvä jatkaa myös täällä, jotta asiaa saataisiin eteenpäin.

Hyvä lähtökohta on miettiä sääntöjen taustaa. Onko tarkoituksena tehdä säännöt, joissa tärkein ohjenuora on ideologinen, vai sittenkin käytännön realismi?

Esimerkiksi jenkkisäännöissä yksipuisten jousien luokassa sallitaan kahdesta palasta tehty jousi, jopa kahvan laminointi ja liimatut nokkivahvikkeet. Säännöt ovat käytännönläheiset, jossa ajatuksena on selvästi se, että yksipuisessa jousessa taipuvat lavat tekevät kaiken työn ja ratkaisevat, kuinka pitkälle nuoli lentää verrattuna esimerkiksi laminoituihin jousiin. Toisaalta, voidaan myös todeta, että liimatulla kahvalla on vaikutusta jousen suorituskykyyn. Lisäksi kahdesta osasta tehty jousi ei ole enää yksipuinen, varsinkaan jos käytetään eri puulajeja. Nokkivahvike on hankalin, sillä ei ole vaikutusta suorituskykyyn – paitsi epäsuorasti, koska nokki voidaan tehdä kapeammaksi, jäykemmäksi ja teoriassa myös kevyemmäksi.

Toisin sanoen, ideologisesta näkökulmasta tehdyt myönnytykset voivat kyllä vaikuttaa jousen suorituskykyyn. Toisaalta, esimerkiksi 150-paunainen marjakuusijousi vaatinee jonkinlaiset sarvinokit - esikuviensa mukaan, jotta nokit kestäisivät. Klassisin sarvinokein varustettua marjakuusijousta jokainen pitänee yksipuisena jousena.

Yksi ongelma on jännemateriaali. Esimerkiksi Tuukka puolta modernien jännemateriaalien sallimista (sic!) mutta ne johtavat taas siihen ongelmaan, että käytettäessä ohuita pituusammuntajänteitä, pitää nokkeja vahvistaa. Ristiriita. Voisi siis sanoa, että jonkinlaiset nokkivahvikkeet pitäisi sallia yksipuisten luokassa.

Jos ja kun mukana on laminoidut jouset ja vastaavat, eikä pituusammunnalla voi katsoa olevan vastaavaa primitiivistä taustaa kuin vaikkapa jousimetsästyksellä, niin pienet myönnytykset ideologisesta näkökulmasta voitaneen sallia? Tarkoituksena on vain ampua mahdollisimman pitkälle.

Omassa sääntöehdotuksessani on seuraavat luokat:

  • yksipuinen jousi
  • selystetty jousi
  • laminoitu jousi
  • komposiittijousi

Näiden lisäksi voisi ottaa lisäksi mukaan luokan “primitiivinen jousi”, jota voisi luonnehtia seuraavat säännöt: Jousen pitää olla yksipuinen (ei mitään liimattua), kotimaista puuta ja jousessa pitää olla luonnonmateriaalijänne. Lisäksi nuolen pitäisi jotain muuta kuin bambua, terassilankkua tai muuta vastaa eksoottista tuontitavaraa. Tämä siis ehdotuksena.

Jos vertaa tätä foorumia vaikkapa Primitive Archer -foorumiin, niin meno siellä on aika modernia verrattuna tähän. Historiaa, primitiivisyyttä ei sieltä oikein löydy. Siinä mielessä tämä foorumi on hyvä. Siksi “primitiivinen jousi” -luokka pituusammuntasääntöihin olisi oiva lisä. Ei tarvitsisi tehdä kompromissiä yksipuisten jousien luokassa ja samalla pidettäisiin primitiivisyyttä arvossaan.

Kommentteja!

Millä periaatteella jousiluokkiin jaottelu pitäisi tehdä?

USA:ssa jaottelu on tehty niin rakenteen kuin jousimallinkin mukaan:

http://www.usflightarchery.com/pdf/02_USAA-2017-Update-Flight%20Equipment.pdf

Omana pääluokkana löytyy niin English longbow, Yumi ja Primitive bows - näiden pitää siis olla luonnonmateriaaleista tehtyjä. Pääluokka Primitive bows on jaettu alaluokkiin, jotka vastaavat edellä mainittuja luokkia (yksipuinen, selystetty, laminoitu, komposiitti).

Jako on mielestäni kokonaisuudessaan turhan monimutkainen. Täällä riittää yksinkertaisempikin. Toisaalta, jonkinlainen vertailukelpoisuus olisi mukava säilyttää. Siksi jako rakenteen mukaan voisi olla luontevin, eli edellä mainitut neljä luokka, tai pikemminkin viisi, jos mukaan otetaan primitiivinen jousi.

Kannattaa muistaa, että luokkajako palvelee lähinnä pituusammuntaa - se tuo houkuttelevuutta, mahdollisuuksia tavoitella ennätyksiä ja luo jonkinlaisen “viitekehyksen” koko toiminnalle. Toki kaikista ennätyksistä ja muista hyvistä tuloksista kirjataan välineiden tiedot muistiin, jotta voidaan sitten joskus todeta, että esimerkiksi selystettu jousi -luokassa jännejousi hakkaa bambuselystetyn jousen selvästi. Ja niin edelleen.

Kävin tuossa Simon kanssa puhelin keskustelun asiasta jonka myötä varmistuin itsekin siitä linjasta mikä meidän seurallamme on ollut ennenkin.

Knuutinpoikien säänöt ovat meidän omamme eikä näin ollen ole minkään muun järjestön alaisuudessa.

Näin ollen emme näe syytä eikä tarvetta uudistaa.

Jos joku haluaa ampua jonkin muun (amerikkalaisten?) kuin meidän asettamilla primijousi, laminaatti tai lonkkari luokissa niin se heille suotakoon.
Jos joku haluaa käydä todellsita pituusammunta kilpailua MM tasolla jenkkien säännöillä niin se sitten tehtävä vaikka Utahin suola aavikolla.

Jos samanlaisia sääntöjä joku haluaa noudattaa täällä niin se on sitten järjestettävä oma kisansa sitä varten.

Meidän sääntömme ovat seuraavat:
Jousen materiaalit- puu, jänne, sarvi sekä muut luonnon kuidut sekä antimet.
Nuoli- puuta tai ruokoa
Jänne- all naturel tai moderni
Siperi sallittu komposiitti jousilla

Siinä kaikki

Meillä yritettiin joskus noita jenkkien sääntöjä mutta että seura tuhlaisi joka kerta rahaa esimerkikisi siihen että puanamittari kaliproitaisiin enne yhtakaan kisaa ja että kisassa jokainen jousi sekä nuoli tutkitaisiin ja kategorioitaisiin omaan luokkaansa enne kisää on meille turhaa säätöä johon emmä lähde. Jokainen voi itse pitää kiinni näistä elementeistä jos haluaa.

Tämä selvä, eikä tarkoitus ollut edes muuttaa nykyistä kilpailuformaattia. Se on toimiva ja hyväksi havaittu.

Ajatuksenani oli pikemminkin ennätysten kirjaaminen, siihen olisi hyvä olla eri luokkia. Nykyisin ainoa vakiintunut ennätys on pisin laukaus kautta aikain millä tahansa jousella. Tuukalla on jonkinlainen kirjanpito muista ennätyksistä, jotka liittyvät eri jousiluokkiin, kuten yksipuiset, laminaatit, eri jäykkyysluokat ja niin edelleen. Ongelma on siinä, että luokkia ei ole kirjattu mihinkään.

Ei tässä tarvita sen kummempaa byrokratiaa. Aiemmin ajatuksenani oli, että jos on ennätyskelpoiset luokat, niin jos joku ampuu jonkun luokan ennätyksen, niin siinä vaiheessa välineet voitaisiin tarkastaa sopivalla tarkkuudella ja riittävän yksinkertaisin periaattein.

Edelleen, jos ennätyksen voisi ampua ennalta sovituissa luokissa ja ennätykset olisivat koko ajan nähtävillä foorumilla, niin se voisi tuoda kummasti uutta intoa pituusammuntaan. Eri asia on sitten tietenkin se, että haluaako sitä edes kukaan.

Knuutinpoikien ei tarvitsi tässä nähdä vaivaa. Voin tehdä esityksen ennätyskelpoisista luokista sopivin väljin säännöin, jotka toivottavasti kelpaavat sellaisenaan Knuutinpoikien hallitukselle ilman iterointikierroksia, jonka jälkeen loppu on helppoa. Ammutaan kisaa ja kerätään tulokset ylös ja julkaistaan ennätykset. Tarvittaessa voidaan esimerkiksi jousen jäykkyys varmistaa kentällä, jos siitä ei ole esimerkiksi täyttä varmuutta.

Kaikki kirjaukset mitä ollaan otettu ovat olleet joka Tuukan tai Simon kirjassa. Tuukka pitää omaa kirjaansa ainakin omista välineistä ja on ymmärtääkseni Simolta kalastellut muut lisä tiedot jotka Sima on omaan vihkoonsa kirjannut koska on ainoa joka asiasta välittää. Yleensä jokaisesta jousestakin ollaan erikseen mittaus paikalla kirjattu ylös että “millä ammuit?”. Se on tähän asti riittänyt, mutta jos haluaa niin omat välineensä kukin voi itse mitata tai tulla meille mittauttamaan sekä muiltakin tulla pyytämään lukemia jos haluaa.

Siis luokkia ei tietenkään ole mihinkään kirjattu koska meillä ei ole luokissa koskaan ammuttu. Kaikku tulee ampuu ja menee menojaa omaan tahtiin.

Ainoa luokka jonka minä olen YKSIN pitänyt mukana on tuo enkkujen sotajousi nuolet koska minulla on ainoat välineet joka siihen luokkaan sopii enkkujen sääntöjen sisällä. Jouset on ollu toisinaan vielä sinnepäin sekä läheltä liippaa, mutta nuolista en jää tulliin roikkumaan.

Sinä saa ihan vapaasti kävellä ampujalta toisella ja merkitä luokka jos haluat, mutta meidän hallitus ei tule sitä keneltäkään vaatiman eikä valvomaan juuri sen takia koska meillä ei niitä sääntöjä käytetä.

En tiedä monestako jousesta joka on jonkin suomen enkan tehnyt olisi missään muualla tietoa kuin SImon pienessä mustassa kirjassa johon hän on itse tietoja kerännyt mutta toki voimme jatkossa ottaa tänne foorumille tai jopa tuonne pää sivulle joskus jopa oman osionsa johonon kerätty suomen tulokset joka jousesta tarkempine tietoineen.
Tästä päätettäköön erikseen koska se tietää lisäystä meidän sivuillemme joka ei varsinaisesti ole mikään monen tunnin homma, mutta sellainen lista silti tarvitsee joka vuoden lopuksi päivityksen.

Jos näitä jenkkien sääntöjä halutaan itse kilpailussa noudattaa niin se on sitten ihan oma tapahtumansa.

Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi!

Tästä aiheesta olikin jo keskustelua myös toisessa säikeessä. Sehän ei tietysti suuri vaiva ole, jos tuloksiin merkitään perään, millaisilla välineillä tulos on tehty. Esim. vaikka Mikken tapauksessa “englantilainen sotajousi ja -nuoli”. Yksipuinen voisi meillä sitten tarkoittaa kirjaimellisesti yksipuista. Jos on nokkivahvikkeet tai lisäpala kädensijassa, niin sen voisi mainita erikseen. Mitään ihmeempäähän tämä ei muuta, jos tulokset edelleen kirjataan pisimmästä alkaen. Jokainen on siinä paikalla missä olisi muutenkin, vain välineiden tiedot on lyhyesti ilmoitettu.