Lyly-koivu jousi + pitkäjousi

Haaveena tehä saamelaisjousi/ugri/komposiitti ja mitä nimityksiä sillä nyt onkaan. Eli siis saamelaisten ja pohjois eurooppalaisten käyttämä metsästys jousi.

Eli männyn lyly+rauduskoivu ( + sarvet )

Onko nämä sarvet kuin hyödylliset ja onko niitä yleensä käytetty näissä jousissa ?

Kuvia, mittoja ja neuvoja otan kiitollisena vastaan. ( Ensimmäinen “oikea” jousi siis olis tulossa tästä, joo isolla todennäköisyydellä voi epäonnistua mutta virheistä oppii )

Lisäksi myös haaveena tehdä lonkkari/ pitkäjousi jne

Mutta mikäs puulaji olis parhaimmistoa, jota löytyy pohjos Suomesta myös. Onko se kuusi, kataja vai joku muu ?

Kuvia, mittoja ja neuvoja tästäkin kiitollisena otan vastaan.

3 tykkäystä

Tervetuloa vaan foorumille!

Haaveita pitää ehdottomasti olla mutta kannattaa muistaa, että haaveet ovat siksi niin hienoja, että vaaditaan työtä, taitoa ja ehkä ripaus tuuriakin, jotta niihin päästään. Ensimmäiseksi jouseksi ugrijousi on jokseenkin haastava, vaikka ei tietenkään mahdoton, jos tekijä on taitava. Kannattaa kuitenkin aloittaa ihan yksipuisista jousista, pääsee helpommin sisään jousen veistämiseen, tilleröintiin ja koko perinteisten jousien maailmaan.

Ugrijousista on ollut täällä juttua, joten haku käyttöön. Myös vanhalla foorumilla oli tarinaa aiheesta. Google löytää. Koskee myös muitakin kysymyksiä. Puulajista sanoisin, että jos pihlajaa löytyy, niin pääsee alkuun. Ja tällä artikkelillakin pääsee alkuun:

Joo luin tuon artikkelin “ensimmäinen jousi” ja kohta tullu melkeen luettua jo koko sivusto läpi :smiley::+1:

Mutta samahan se on valmiiksi ettiä, sahailla ja veistellä kuivumaan lyly mäntyä ja koivua.

Sekä tietenkin sitä pihlajaa, josta pistän sitten työn alle kuivumisen jälkeen useemman jousen. Jospa niistä sitten oppis ja kehittyisi.