Artikkeli - Ensimmäinen jousi

Tässä liitteenä sekä linkki yhteen ohjeeseen ensimmäisen jousen veistämiseksi. Tämä on ollut esillä jo monessa paikassa mutta laitetaan nyt tännekin uusia tekijöitä varten. Palautetta saa edelleen antaa!


Ensimmainenjousi.pdf (1,3 Mt)Tein ensimmäisen jouseni (pihlaja) tänä kesänä tällä opastuksella. Jousi jotakuinkin onnistui mutta muutamaa asiaa voisi ohjeessa korostaa. Jousen kuivatusta, sekä sisään ampumista.
Jousipuun kaadoin ja annoiin kuivua puolikkaaksi veistettynä 2viikkoa ulkona ja 2viikkoa sisällä. Muutama päivä veistelyä ja tilleröintiä jonka jälkeen suoraan täydellä vetopituudella ammuntaa. Vetopituus noin 28" ja noin 25 paunaa eli aika löysä jousi, siitä huolimatta puristusmurtumia tuli.
En tiedä olisikoa pidempi kuivatus tai sisään ammunta auttanut mutta voisi ainakin sisään ammunnasta ohjeessa kertoa.
Muuten ohje oli hyvä ja sen perusteella ensikertalainenkin sai jousen näköisen kepin aikaan :slight_smile:

No hyvä, kiitoksia!

Olisihan tuo voinut pitempäänkin kuivua, varsinkin kesällä. Lisäksi kesällä kaadettu puu ei välttämättä ole ihan optimaalista tavaraa. Varmuutta asiasta ei ole mutta merkit viittaavaat siihen. Puun pitää tosiaan olla ihan kuivaa. Lämmityskaudella tuo pari viikkoa sisällä olisi varmasti riittänyt hyvin olettaen, että puu on melkein jousimitoissa ja ilman kuorta. Vähänkin liian kosteasta puusta tulee herkästi löysä ja voi puristusmurtumiakin tulla. Nyt talvella on hyvä aika kaataa puuta ja tarvittaessa kuivuu nopeasti sisällä.

Sisäänammunta ja muut asiat tulevat myöhemmin kirjassa, ettei tulisi turhaa toistoa.

2 tykkäystä

Minäkin tämän lehtisen luettuna innostuin jousen tekoon. Kun asun Saksassa niin ei pihlajaa löytynyt mutta naapuri sanoi että Robin Hoodkin ampui marjakuusella joten pätkäsin 2 metrin suorinta mitä löysin ja aloin väsäämään. Se on kuivunut jo 4 viikkoa puolitettuna ja kuorittuna mutta menettää vieläkin painoa päivittäin. Aloin veistää jo sivuja että kuivuisi nopeammin eikä unohtuisi koko projekti. Onko noi perus mitat kirjassa suunnilleen päteviä marjakuusi kepin kanssa?

2 tykkäystä

Oijoi… Voispa täälläkin mennä ja kaata marjakuusi koska pihlajaa ei ole… :joy: sulla on hyvää matskua siinä hyppysissä… Mulla ei ole marjakuusi jousta tehtynä mutta yksi aihio tulossa paraikaa postissa…

Marjakuusella on kyllä erilaiset mahdollisuudet kuin pihlajalla… käsittääkseni marjakuusi kuivuessaan osaa venkoilla ja juuri kuulun että myöskin vetää herkästi myötäkäyräksi halkaistuna ? Punertava sydänpuu on hyvä saada jäänään jousen vatsaan ja vaalea pintapuu selkään. Vaalea kestää vetoa ja punertava puristusta. Marjakuusi kestää hyvin pyöreää vatsaprofiilia mutta varmaan myös litteää… kannattaa perehtyä marjakuuseen ja sen ominaisuuksiin ensin ja onko sen puuaines millaista jousen tekoon…

Itse etsisin vielä jotain muuta puuta ensijouseksi jos mahdollista… Vaahteraa, pähkinää,tuomea,jalavaa mitä siellä nyt kasvaakaan?

Kiittos vinkeistä! Kaadoin tuossa myös yhden suoran 2 metrisen hasselpähkinä puun. Se on tosi suora eikä oksa ongelmia. Ehkä siinä toinen aihio mun pilattavaksi : ) Sain juuri selville että marjakuusen kaikki osat on myrkyllisiä. Ihmettelinkin kun maha oli vähän sekaisin veistämisen jälkeen vai johtuikohan se illan olusista :thinking:. Täytyy mennä vielä tarkistamaan noi naapurin marjakuusi puut kun se meinaa polttaa ne takassa ja todennäköisesti myrkyttää koko naapurilähiön.

Onneksi olkoon marjakuusesta!
Marjojen liha on kuulemma syötävää, mutta siemenet pirun myrkyllisiä. Työstäessä kannattaa vältellä sormien imemistä ja nenän kaivamista, mutta ei siinä sen kummempaa tarvitse pelätä.
Tästä puusta suosittelen pitkää, kapeaa, pyöreävatsaista ja läpitaipuvaa jousta, Robin Hoodin tai viikinkien malliin.

1 tykkäys

Kahtotaan mitä tuosta mun jousesta tulee. Vaikka puuveneitten kanssa olenkin leikkinyt koko ikäni on tämä jousi homma yllättävän haastava. Kävin hakemassa vielä muutaman marjakuusen rungon varalle :grimacing: En tiedä onko noista mihinkään katsokaa itse. En imeskellyt sormia enkä kaivanut nenää tällä kertaa ja pesin kiltisti kädet puu savotan jälkeen.

5 tykkäystä