Artikkeli - Ensimmäinen jousi

Tässä liitteenä sekä linkki yhteen ohjeeseen ensimmäisen jousen veistämiseksi. Tämä on ollut esillä jo monessa paikassa mutta laitetaan nyt tännekin uusia tekijöitä varten. Palautetta saa edelleen antaa!


Ensimmainenjousi.pdf (1,3 Mt)Tein ensimmäisen jouseni (pihlaja) tänä kesänä tällä opastuksella. Jousi jotakuinkin onnistui mutta muutamaa asiaa voisi ohjeessa korostaa. Jousen kuivatusta, sekä sisään ampumista.
Jousipuun kaadoin ja annoiin kuivua puolikkaaksi veistettynä 2viikkoa ulkona ja 2viikkoa sisällä. Muutama päivä veistelyä ja tilleröintiä jonka jälkeen suoraan täydellä vetopituudella ammuntaa. Vetopituus noin 28" ja noin 25 paunaa eli aika löysä jousi, siitä huolimatta puristusmurtumia tuli.
En tiedä olisikoa pidempi kuivatus tai sisään ammunta auttanut mutta voisi ainakin sisään ammunnasta ohjeessa kertoa.
Muuten ohje oli hyvä ja sen perusteella ensikertalainenkin sai jousen näköisen kepin aikaan :slight_smile:

No hyvä, kiitoksia!

Olisihan tuo voinut pitempäänkin kuivua, varsinkin kesällä. Lisäksi kesällä kaadettu puu ei välttämättä ole ihan optimaalista tavaraa. Varmuutta asiasta ei ole mutta merkit viittaavaat siihen. Puun pitää tosiaan olla ihan kuivaa. Lämmityskaudella tuo pari viikkoa sisällä olisi varmasti riittänyt hyvin olettaen, että puu on melkein jousimitoissa ja ilman kuorta. Vähänkin liian kosteasta puusta tulee herkästi löysä ja voi puristusmurtumiakin tulla. Nyt talvella on hyvä aika kaataa puuta ja tarvittaessa kuivuu nopeasti sisällä.

Sisäänammunta ja muut asiat tulevat myöhemmin kirjassa, ettei tulisi turhaa toistoa.

2 tykkäystä