Kuusen oksa

Pituutta oksalla 106 cm ja leveyttä tuuman verran. Vatsa on lämpökäsitelty ja pihkattu, selässä jänteitä sen verran että kasassa pysyy ja lopuksi tuohilevyillä suojattu, jäykkyys noin 30 paunaa.

Tämä oli tällainen testijousi liiman, puun, tuohilevyjen ja profiilin suhteen. Vaikuttaa hyvältä yhdistelmältä, kumimainen ja pitää hyvin käyttörefleksiä. Täytyy tehdä muutama näitä lisää vähän leveämpinä, jäykempinä ja eri profiileilla. Ehkä yksipuistakin, jos sopiva pätkä sattuu kohdalle.

Tilleri vaatii vielä vähän hienosäätöä ja kuvassa vetoa ainakin 20 tuumaa. Aikamoista kuritusta se kuusikin tuntuu kestävän!

veto

8 tykkäystä

Komea on. Mites, kuivasitko pitkään? Mulla olis pariviikkoinen paksu kuusenoksa 160 cm kuivumassa köytettynä tiukasti kakkosnelosern ettei käyristy sivusuunnassa:

Paksuuttakin on, lähes 2cm ohuemmassa päässä:

Aattelin tosta kokeilla keväämmällä reilu 60 lbs jousta. Jos ei käyristy siis.

1 tykkäys

Havumetsän makuista menoa! En tiedä ketään Suomessa tällä hetkellä, joka tekisi yhtä makeita vermeitä kuin Markus. Kuusenoksa on ilman muuta jousipuuta, kunhan kieroilun ja vetomurtuman saa estettyä.

Kiitokset!

Aihio kuivui kuukauden verran ulkovarastossa suurimmat pois höylättynä ja siitä saman verran sisätiloissa ennen jatkotyöstöjä.

Hieno jousi!

Otin itsekin talteen pari kuusenoksaa isosta pihakuusesta. Ilman jänteitä ajattelin kyllä niistä jousta kokeilla.

Siispä olen taas ollu hakoteillä, kuusenoksasta toimiva ja vahva jousi…Nyt pitää ottaa niskata kii…ja kuusenoksajousta tekemään.

Sahasin kuusesta oksan…paksuutta n. 30 mm…kumpi puoli ois jousenseläksi parempi…se paksummilla lustoilla oleva alapuoli…vai tihemmillä lustoilla, yläpuoli. Oletan paksummat lustot ,.

Kuusenoksan alapuoli on pääasiassa lylyä, jonka vetolujuus on erittäin huono. Kuusenoksan yläpuoli on sen sijaan vastakkaispuuta, jonka vetolujuus on tavallista parempi. Paras kuusenoksajousi syntyy siten, että sen selkä on yläpuolta ja vatsapinnassa on mahdollisimman paljon alapuoliskon lylyä.

1 tykkäys

Hyvä neuvo…oisin tehnyt just väärin…:roll:

Noin 15 vuotta sitten tuli 1000 taalan tilaisuus kuusenoksajousen tekoon: yli 100-vuotias yksittäiskuusi oli saanut kuolemantuomion. Puussa oli alhaalta saakka todella vantteria ja suoria oksia. Valkkasin niistä parhaan, viisi senttiä paksun, oksattoman ja nuolisuoran yksilön, jonka katkaisin, kuorin ja työstin tuoreena karkeisiin jousimittoihin, 170 x 3,5 x 2,5 cm.

Kuivuessaan tämä priima-oksa-aihio veti itsensä vastustamattomasti noin viiden tuuman sivukäyrälle. Näin kävi, vaikka olin huolella merkannut oksan yläpinnan ja työstänyt aihion siten, että oksan yläpinnan laki kulki aihion selkäpinnan keskellä. Näin oksan alapinnan lylyn olisi pitänyt olla mahdollisimman tasaisesti vatsapuolella eikä aihion kyljissä.

Myöhemmät yritykset oikaista megamutka olivat tuloksettomia. Eipä tuosta saa edes 120-senttistä suoraa jousta.

1 tykkäys

Ymmärrän :gyl:

viime vuonna, kevättalvella katkaisin isosta kuusesta ison alaoksan, kuorin sen ja jätin liiteriin kuivumaan,oli tarkoitus kesällä veistää jousi…mutta edelleen odottaa tekijää. Näkyy olevan suora…siitä vois saada hyvän jousen.

Onkohan tuollaiselle kuusenoksa aihiolle mitään kriteereitä vai kelpaako mikä tahansa oksa kunhan nyt on “oksaton” ja suora?

Löysin tälläsen jutikan ja tuolta voisi hyvää haaratonta ja suoraa aihiota löytyä jopa yli 1,5m mittaisena…

Kyllä kuusen oksasta jousen saa, mutta lylyä olisi hyvä olla vatsapuolella. Jos oksa on hyvin mutkainen niin siihen on usein kasvanut sitä lylyä mutkalle. Kuivuessaan voi vielä mutkaisuus pahentua. Kuusen oksa kuulostaa maagisen hienolta, mutta todellisuus voi olla toista jos ei hyvää lylyoksaa löydä.

Vaikea sanoa, kun on vasta yksi kuusenoksajousi takana. Mutta kuten jousihommissa ylipäätänsä, niin mahdollisimman suoraa ja oksatonta oksaa kannattaa tietenkin hakea. Oksankohdat (pienimmätkin!) on perkeleestä joka puussa ja lylyssä ne tuntuu olevan vielä sitäkin herkempiä.

1 tykkäys

Hyvää kuusenoksaa ei tahdo löytyä. Kuivuessaan mutkalle menee. Varmaan kannattaa jatkossa yrittää estää vääntyminen.

Noin yleisesti ajatellen voisi kuvitella ettei liian luja oksa ole puulle hyväksi koska iso lumikuorma saattaa repäistä tällöin rungosta palasen ja se on huonompi homma kuin katkennut oksa. Toisaalta voi sitten olla, että kuusen usein alas viistot oksat eivät onnistu kehittämään riittävää rasitusta murtaaksen rungon ja tällöin sitten luja oksa on edullinen.

Ne muutamat kuusenoksat joista olen yrittänyt tehdä jotain taipuvaa ovat aina kuivina katkenneet vedosta, jolloin ajatus jänneselyksestä on mainio kunhan jännettä on riittävästi pitämään puun venymän kurissa. Toisaalta voisihan sitä lylyosaa kuvitella puujouseen vatsaksi kunhan selässä on jotain vetositkeää lajia.

Kunhan vain mietiskelin.

1 tykkäys

Jännejousia jokusen tehneenä jänteiden laittaminen kuusenoksan selkään saa vähän arveluttamaan… Löytyykö tarpeeksi paksua?

edit: No hitto tuollahan vasta oli Tuukalla ihan kuvan kanssa… En mä tiiä, pitäs se olla sit jotain venkoilematonta priimaa. Ja leveyttäkin niin että saa refleksiä kunnolla.

Millä tavalla aihion paksuus vaikuttaa siihen voiko puuta jänneselystää? Se että haet jotain 100+ paunoja ei tarkoita, että kaikilla olisi tarvetta siihen.

Meinasin että paksu aihio kun on, saadaan jouseen leveyttä ja jänneselystettynä refleksiä ilman että jousi muuttuu epästabiiliksi. Minun silmissä refleksitön jänneselystys ei ole kannattava.

En mä hae 100+ paunoja, korkeintaan pituusjousissa.

Tämä ketju oli vähän hämmentävä, kun alunperinhän tämä oli sinun jousen esittely (v.2017). Mutta koska otsikointi oli noin ja keskusteluun palattiin vuosien päästä, ymmärsin automaattisesti että nyt pohditaan voiko kuusen oksasta tehdä jousen. No näköjään voi. Ainakin pienriistapelin, toki nykylainsäädännöllä laittoman.