Pyynnöstä voisin avata hieman liikkuvuus ja lihaskuntoharjoittelua, niin vammojen ehkäisyssä kuin yleisessä ammunnan parantamisenkin mielessä.
Pidetään lyhyenä, niin joku saattaa vielä lukeakin ja kiinnostua!
Miksi tehdä kuntouttavaa oheisharjoittelua?
Oheisharjoittelu:
- Ehkäisee vammat lähes kokonaan
- Parantaa ryhtiä ja täten ammunta-asennon hallintaa
- Vähentää ammunnasta seuraavia kipuja ja väsymistä
- Vie todella vähän aikaa, vaivaa ja rahaa
Vammat jousiammunnassa
Vai pitäisikö sanoa, yksikössä, vamma: olkapään kiertäjäkalvosimen rappeuma tai repeämä.Vamma voi olla krooninen (rappeuma) tai äkillinen (repeämä). Vaiva tulee jousiammunnassa aina jousikäteen, sillä tämä on se käsi joka aktiivisesti työntää jousta ampujasta pois päin ja näin aktivoi pääasiallisesti rintalihasta, ojentajaa, etuolkapäätä ja hieman sivuolkapäätä.
Etuolkapään rasitus on tässä oleellinen, koska kiertäjäkalvosimen ongelmat syntyvät:
- Toistuvasta olkapään yksipuolisesta liikkeestä ja rasituksesta
- Lihasepäbalanssista olkapäässä
- Äkillisestä “iskusta”, kuormasta, riuhtaisusta
Ongelmana jousiammunnassa on siis olkapäiden kohdalla etulohkon liikarasittuminen ja täten vahvistuminen liian paljon suhteessa olkapään muihin osiin. Tämä etulohkon vahvuus aiheuttaa virheasentoja, vääriä liikeratoja ja vääntöä olkaniveleen.
Olkapää koostuu kolmesta osasta, etu-, sivu- ja takapäästä.
Kuvassa vasemmalla kolmihaaraisen olkapäälihaksen etulohko.
Ratkaisu etuolkapään liikakuormittumiseen
Etuolkapään suhteellista rasitusta voidaan vähentää seuraavilla tavoilla:
- Jätetään muut etuolkapäätä rasittavat liikkeet pois (punnerrukset, pystypunnerrukset, eteen nostot)
- Harjoitetaan takaolkapäätä ja sivuolkapäätä
Punnerrukset sinällään ovat hyvä asia yleisen ampumakunnon kannalta, mutta jos sivu ja takalohkoja olkapäästä ei harjoiteta lisäksi, tuottaa punnertaminen ja jousiammunta helposti ylirasitusta olkapäälle.
Liikkeitä olkapään monipuolisempaan vahvistamiseen
Koska jousiampuja saa ammunnasta aimo annoksen etuolkapään rasitusta, voidaan harjoittelu kohdistaa suuresti taka- ja sivulohkoihin:
Vetoliike naaman korkeudelle kuminauhalla (facepull).
Ulospäin kierto kuminauhalla, samalla periaatteella sisään kierto.
Takavipunosto kuminauhalla.
Sivuvipunosto kuminauhalla.
Laitoin liikkeet tärkeysjärjestykseen. Toistoja liikkeissä 10-30, minuutti lepoa ja sama uusiksi, toistaa voi niin paljon kun sielu sietää.
Yhteenveto
Alkuun pääsee siis hyvinkin pelkällä jumppakuminauhalla ja ei, nämä eivät ole vain naisten ja vanhusten vempaimia! Vahvuuksia löytyy varmasti jokaiselle. Oikeastaan, monissa tapauksissa olkapäät ovat niin heikot taka- ja sivulohkoista, että on turha kuminauhaa konstikkaampaa voimailua harrastaa, ainakaan alkuun.
Seuraavat harrasteet siirtävät sinut riskiryhmään:
- Rakennusala, laatoitusala (MIKKE! ) - näissä erityisesti ylös kurottelu/nostaminen
- Näyttöpäätetyö - työntää olkapäitä eteen, pilaa ryhdin
- Laiskuus tehdä asialle mitään!
Seuraavat harrasteet auttavat tasapainottamaan rasitusta:
- Soutu
- Leuanveto
- Yleisesti vetävät liikkeet
Monipuolisesta jousiampujan lihaskunnosta huolehtiminen olisi sitten kokonaan oma asiansa, mutta näillä tempuilla nyt ainakin vammat estettäisiin. Tietysti olkapäiden vahvistaminen tuo jo voimaa ja tasapainoa vetoon.
Parhaimmissa tapauksissa etuolkapäästä aiheutuva kipu lähtee jo ensimmäisillä takaolkapään harjoituskerroilla, tästä löytyy kokemusta itseltä ja kaveripiiristä. Sepä se onkin taikaa!
Vielä semmoinen huomio, että vakuutusyhtiöt eivät yleensä korvaa tapaturmavakuutuksesta kiertäjäkalvosinvammoista aiheutuneita kuluja, muuten kuin akuutilta hoidolta, koska vamman katsotaan aiheutuneen pitkällä aikavälillä rappeumana. Siinä myös sitten rahallinen motivaattori.
Ei tästä ihan lyhyt sitten tullutkaan, mutta tässäpä “my 2cents”!
edit: Niin ja jos tästä tykätään, niin voisinhan tänne kirjoittaa voimaharjoittelustakin jousiammunnan tukena. Näistä liikeradoista ja fysiologiasta mulla onkin enemmän kokemusta kuin jousiammunnasta…