Irtoilevat nuolenkärjet

Terve taas vähästä aikaa! Kesän tullessa aloin myös näitä jousihommia vähän kokeilla, ja siinä kävi niin että kun kävin kahdesti vähän ampumassa, niin kummallakin kerralla tauluun hävisi 3 kpl nuolenkärkiä. Olen kaikki kärjet liimannut kuumaliimalla, niissä on tavallinen kartiomallinen kavennus, ei kierrettä. Ajattelin, että ei voi olla mitenkään normaalia että ne tällaista tahtia häviää. Sattuuko olemaan ideoita siitä, mikä voi liimauksessa olla pielessä, tai miten ne saisi kestävämmin kiinnitettyä? Tarkistin nettikaupoista, että näitä minun haluamia nuolenkärkiä ei ole saatavana kierteellä, niin se vaihtoehto jää ainakin pois

Terve terve!
Tarvitset hidasta epoksiliimaa, eli 24h kuivuvaa.
Jos oikein on hätä ja pitää päästä tunnin parin päästä ampumaan, voi nopeaa epoksia kokeilla. Mutta jos junttaa johonkin kovemmin kiinni, voi tämäkin irrota.

Taika on luvuissa… Alta voi tsekata miten hidas epoksi kestää 170kg/cm kuormia, nopea 100kg/cm.


1 tykkäys

Joko on vaihto ohi? Miten meni reissu? Saksassako olit jos oikein muistin.

Ja tietenkin, löytyikö mitään mielenkiintoisia jousimaailman juttuja?

Joo, samaa piti kysyä, että Suomessako jo, vai vasta lomalla?

Toinen kysymys, millaisia kärkiä ei ole saatavana kierrekärkinä? Aika monia kärkiä saa myös kierteellisinä.

Ja kyllä se on aika normaalia, että tavallisella kuumaliimalla liimatut kärjet irtoavat aika helposti käytön myötä. Hyviäkin kuumaliimoja kyllä löytyy. Mutta ratkaisu on tosiaan epoksi ja kunnollinen pohjatyö. Kärjet pitää ensin polttaa kunnolla, niissä on aina jotain varastoöljyä pinnassa ja se heikentää liiman tarttuvuutta. Kärjen sisäkartiota voi myös sipaista karkealla hiomapaperilla polttamisen jälkeen. Sitten pitäisi pysyä aika hyvin.

Itse käytän nykyisin vain kierrekärkiä, jotka varmistan vielä epoksilla. Kyllä pysyy! Myyntiin meneville nuolille olen antanut kärkitakuun - jos kärki irtoaa normaalissa käytössä, niin hyvitän koko nuolen hinnan.

1 tykkäys

Kärkien niittaaminenkin on aika nopea toimenpide. 1mm poralla reikä läpi. Reikään antennikaapelin kuparinen keskijohdin.

Mulla oli juuri samanlainen ongelma muutama tovi sitten. Korjautui, kun otin Tuomon neuvosta kiinni ja puhdistin kärjistä varastorasvat pois. Tosin käytin epoksia kiinnitykseen, kuumaliimasta en tiiä.

Kuumaliimaa käyttäessä kärki täytyy öljyjen poiston lisäksi kuumentaa ennen liimausta. Kylmän metallin kohdatessaan liima jäähtyy äkisti eikä tartu kovin hyvin.
Jollain terävällä puikolla voi vielä raapia naarmuja sisäpintaan tartunnan parantamiseksi.
Asetan kärjen löyhästi nuolen päähän ja kuumennan kynttilän tai kuumailmapistoolin päällä. Sitten nappaan pihdeillä hetkeksi pois, laitan kuumaliimaa nuolen päähän, tuikkaan yhä kuuman kärjen taas paikoilleen ja puristan pöydän kulmaa vasten kunnes jäähtyy. Kovettuneet liimapurseet saa pois ihan peukalon kynnellä
Hyvin ovat pysyneet!

1 tykkäys

Mää leikkaan pienen nokareen vasta teroitetun kärjen päähän, aseten asetonilla pohdistetun kärjen varren päähän ja pistän kynttilän liekin päälle sitte ku kärki valahtaa vinoon (liima sulanut kokonaan) Lyön pyötää vasten kiinni ja pidän siinä joku 30 sekunttia.

Kuumaliima on ihan paskaa liimaa, paitsi lasten askarteluihin ja siihenki ihan paskatavaraa. En ole nähnyt yhtään hyvää kohdetta mihin kuumaliima olisi paras, tai edes hyvä vaihtoehto.
Kapeneva kartio ilman kierteitä on myös taulukärjistä se huonoiten pysyvä. Kolmanneksi, jos ammunnasta on kauan ja nuolet makoilleet kevättalven, niin eloa puussakin tapahtuu kutistumisen muodossa. Kuivin aika vuodesta.
Epoksi perushyvä. Kierteiset kärjet taulunuoliin ja homma toimii.

Juu, Suomessa jo ollut muutaman kuukauden, mutta en Saksassa oikeastaan mitään jousiammuntaan liittyvää tehnyt. Matkalaukkujen lisäksi isojen kotelojen kantaminen olisi ollut hankalaa.

Tykkään eniten noista bearpawin bodkin/historical kärjistä, mutta niitä ei tainnut kierteellisinä olla, edes bearpawin omilla sivuilla.

Tuosta öljynpoistosta polttamalla vielä: itsehän kiinnitin kärjet niin, että sulatin kynttilän päällä vähän silikonia/kuumaliimaa teroitetun kartion kohdalle, minkä jälkeen pidin kärkeä pystyssä liekin päällä 5~10 s ajan ja siitä kärki paikoilleen painamalla ja kiertämällä. Palaako siinä ne öljyt pois vai pitäiskö ne jotenkin muuten polttaa?

Ei pala. Se vain vähän kuumenee. Niinkuin pannullakin.
Asetoni tai sitten ihan oikeasti kuumaksi niin, että vähän kärähtää toi kärjen sisältö.

Jep, asetoni ja pumpulipuikko.

No, nyt olen ehkä ~1000 laukausta ampunut asetonilla puhdistetuilla ja kuumaliimalla kiinnitetyillä kärjillä eikä ole yksikään irronnut, että näyttää toimivan. Kiitokset vastanneille!

3 tykkäystä