Kärjen liimaminen kuumaliimalla

Tässä simppeli ohje kartio kärjen liimamiselle kuumaliimalla. Tapani on nopea, edullinen, helppo ja voidaan suorittaa hyvin vähin työkaluin.

En väitä ettei muut tavat olisi hyviä mutta tämä on oma näkemys ja en vaihtaisi mihinkään.

Tarvitset kuumaliimapuikon, sekä jonkun millä lämmittää kuumaliima esimerkiksi sytkäri, tulitikku, kynttilä, nuotio ja niin edelleen!

Tässä tilanteesaa haluan vaihtaa taulukärjen leikkaavaan metsästyskärkeen.

Aloitan irroittamalla kuumaliimalla liimatun taulukärjen lämmittämällä kärkeä.

Tässä tapauksessa irroitan leikkurinkin katkeneesta nuolesta samalla tavalla.


Pihdit on hyvät mutta vaikka lehtikin käy nopeaan irroitukseen. Varo sormia.

Tämän jälkeen sulatan puikon päästä hieman liimaa. Älä anna liiman suotta nokeentua esimerkiksi tulitikkua käytettäessä vaan pidä sen verran loitolla liekistä. Kuumaliima sulaa hyvin.

Sen jälkeen pyyhkäise nokare liimaa nuolen kärkeen.

Aseta uusi kärki nuolen päähän ja pyöräytä se haluamaasi asentoon. Mitä nopeammin tämä tapahtuu nokareen laitosta sen helpompi seuraava vaihe on koska kärki menee tässä mahdollisimman syvälle.

Sitten kuumenna kärkeä ympäriinsä niin paljon että kärjen alta alkaa tulla ilmakuplia (liima kiehahtaa).

Nyt painat nuolta kärkeen voimakkaasti jotain vasten ja annat olla 5-10sec. Mitä mitempään sen parempi. Huomaat kuinka ylimääräinen liima ja ilma välistä poistuu ja liima täyttää kaiken tekemällä tiiviin ja pitävän liitoksen. Kärki menee suoraan (olettaen että kartio on hyvin tehty)

Odota hetki ja esimerkiksi puhaltele jotta liimaa jäähtyy niin ettei se polta sormia mutta on vielä notkeaa. (Huomaa väristä parin kerran jälkeen) kuumaa liimaa > kirkasta, kylmää liimaa > samean vaaleaa.
Sitten pyöräytä ylimääräinen liima pois.

Jäähdytä kärki jos haluat heti ampua vaikka vedellä tai lumella.

Kärki on nyt valmis ammuttavaksi ja oman kokemukseni mukaan kärki on hyvin kiinni ja helppo taas vaihtaa. Olen käyttänyt niin kauan kuin harrastanut jousiammuntaa /metsästystä ja hyvin tehtynä kärjet ei irtoa. En itse ole tehnyt uusille kärjille mitään putsaamista tai esivalmisteluita mutta en nää pahaksi vaikka kuumentaa kärkiä ennen uuden kärjen laittoa. (Eri valmistajilta kärjissä saattaa olla varasto öljyä tms.)

7 tykkäystä

Tököttiä käytän samaan tapaan.

2 tykkäystä

Mitä on tökötti?

Koivuntuohitervasta tehtyä primiliimaa. Siitä on ketju tällä foorumilla. Valmistin sitä muutaman satsin toissa vuonna.

1 tykkäys