Yhdistysfoorumi vai koko Suomen primitiivijousifoorumi?


#1

Tämä foorumi on nimellisesti Kaarle Knuutinpojan Jousiampujat ry.:n keskustelufoorumi. Foorumin politiikasta ja säännöistä päättää yhdistyksen hallitus.

Mietin, että miksi näin? Ensimmäisen foorumin kohdalla asia oli täysin ymmärrettävä, yhdistyksen aktiivit perustivat hienon, toimivan ja aktiivisen foorumin, jolle oli tilausta. Yhdistys maksoi myös kulut. Sen jälkeen moni asia on muuttunut - vanhan foorumin tuhoutuminen, perinnejousi.fi -domainin menetys sekä epäonninen toinen foorumi. Merkittävin muutos on keskustelijoiden kato, mikä on huolestuttavinta.

Pitäisikö tämän sittenkin olla koko Suomen yhteinen perinnejousifoorumi, vailla yhdistystaustaa? Syitä on muutamia. Ensinnäkin, tarve on ilmeinen, tällaista foorumia tarvitaan. Toiseksi, yhdistyksen takana on liian vähän aktiiveja, jotta yhdistysvetoinen foorumi voisi toimia. Esimerkiksi kilpailuja on yhdistyksella muutama, kun muita perinnejousikilpailuja on pitkälti toistakymmentä, kun lasketaan mukaan IFAA-liiton kilpailut. Kolmanneksi, minusta olisi erikoista, että foorumin politiikasta päättäisivät henkilöt, jotka täällä eivät osallistu keskusteluun. Neljänneksi, perinnejousiharrastajat ovat niin pieni porukka, että kaikkea erottelevaa toimintaa olisi hyvä välttää. Nytkin aktiiveja on vain muutamia ja liiallinen omaan poteroon kaivautuminen voi olla kohtalokasta.

Näkisin niin mielelläni koko maan kattava primitiivijousiportaalin, johon innostuisivat mukaan niin alan gurut, uudet tulokkaat, puujousista kiinnostuneet, keskiaikaharrastajat, modernit jousiampujat - kaikki, jotka edes jollakin tavoin ovat kiinnostuneita luonnonmateriaalijousista! Foorumin - portaalin, joka tarjoaisi keskustelua, tietoa, linkkejä, kaikkea aiheeseen liittyvää. Mitä enemmän porukkaa ja kiinnostuneita, sitä paremmin saadaan myös hyvää keskustelua aikaiseksi, kuten vanha foorumi hyvin osoitti.


#2

Hyviä ajatuksia. Tällä hetkellähän tämän foorumin ylläpidon maksaa Knuutinpojat. Eikkait sillä niin väliä ole kuka ylläpitävätaho on, kunhan homma sujuu. Ja sujumisella meinaa että foorumi edustaa sitä mitä harrastajat haluavat. Nythän tällä foorumilla taitaa olla ainoastaan Mikke, joka on knuutinpoikien hallituksessa(?).
Ei minunkaan mielestä tosiaan kannata liikaa eritellä asioita pienen harrastajaporukan jos meinaa että tulevaisuudessa voi edes puhua monikossa…

Hyvinhän täällä nyt pyyhkii, hommat alkaa olla pystyssä ja materiaalia tulee. Viestejäkin kirjoitetaan kokoajan enemmän!
Hieman vähä on kuitenkin kirjoittelijoita, jos huomioi että varmasti yli puolet materiaalista tulee Tuomolta! Missä se Tuukka viipyy… Ja Seikku. Vermeitä vääntää ja metsästelee, mutta vain facebookissa niistä kirjoittelee.

Jos saan anteeksi edeltäjiltä, sanon että näin hyvää keskusteluportaalia ei ole perinnejousiharrastajilla ollut suomessa koskaan! Joten tämä on se place to be!


#3

Niin, Missä Tuukka? Lieneekö edes rekisteröitynyt? Aikaisemmilla foorumeilla Tuomon ja Tuukan välisiä keskusteluja on ollut mielenkiintoista lukea. Yukun alustallekin kertyi jo aikamoinen tietopaketti suht lyhyessä ajassa, toivottavasti tännekin vielä.


#4

Tuukka tule mukaan vasta kun haluaa. On käynyt kuulemma pari kertaa vaan lukemassa mitä täällä on.

Itse ajattelen asiaa näin (vertaus kuvainnoillisesti): Ajatellaan että joku urheilusta kiinnostunut porukka perustaa hevoskärry yhdistyksen. Samalla he luovat sille foorumin. Tässä foorumissa käydään yhdessä keskusteluja -6000 luvulta 1880 luvulle tehdyistä ja valmistetuista kärryistä. Tällä välillä kärryjä on vedetty/käytetty hevos, härkä, aasi, laama, kameli, vuohi, porot, norsut sekä ihmis voimin. Nyt kun vuosia on vierinyt ja asiasta kiinnostuneita on lukuisia. Yht äkkiä joku tulee ja alkaa puhumaan moottori voimasta!!!

Se että meidän yhdistyksemme antaa myöden morderneissa materiaaleissa jänteelle liimoilla sekä aika paljon myös muodoille mikäli materiaalit ovat läydettävissä myös historian kirjoista.

Miksi muovinokit, nuolihyllyt sekä pistooli kahvat ovat niin myrkkyä?
(tästä aiheeta voidaan erikseen tehdä vaikka kirja…)

Jos näiden aiheiden yhdistäminen johonkin julkaisuun on pakollista niin se on ok, mutta yksin niistä puhuminen ei ole enää tämän yhdistyksen perustamisen tarkoitus. Niistä saa puhua vaika Tajunnanvirrassa jos on pakko.

noh.

Tällä hetkellä on valitettavaa että mukana on itse Knuutin pojista on vain Minä sekä Evgeny (molemmat hallituksesa)

Juuri toss apäivänä Facessa kuulin etä Ilkka Seikku ei olut edes kuullut uuden foorimin luomisesta… Näin se informatio näemmä kulkee.

Mielestäni sillä ei todellakaan ole väliä kuka hoitaa tai hallitsee ylläpitoa MIKÄLI yhdistyksemme henki ja säänöt ovat kirkkaana mielessä.

Tällä hetkellä en näe yhtäkään rikkomusta tämän asian osalta joten asian pitäisi olla ok.

Jos jollakulla on jotain asiaa mistä halutaan vääntää tai modeerata niin se pitää tulla VAIN JA AINOASTAAN yhdistyksen hallituksen kautta (tässä ei pitäisi olla mitään epäselvää)
Tuomo on tällä tehkellä ainoa joka on vetänyt uusien viestien kivirekeä eteenpäin. Taputus siitä hänelle. Nyströn sekä Markus ovat olleet hyvin kakkosena haastamassa.

Edes hallituksemme puheenjohtaja EI ole vielä rekisteröitynyt uudelle foorumillemme.
Kyl määkin jossain vaihees alan kirjotteleen kunhan tulee jotain sanottavaa.

Hei! Tää on vain hauskanpitoa yhden lipun alla. Muitakin lippuja saa heilutella mutta niille ei anneta parrasvaloa KOSKA ME olemme edelleen yksi tällä primitiivi vuorellamme. Vaikka nuo muutin vuori jonot ovat meitä tuhat kertaa isompia ja laajemmaksi levinneitä niin me emme luovu siitä mikä on jo saavutettu.

COMPRENDE?

Mikke over and out!


#5

Erinomainen kirjoitus Mikeltä!

Ymmärrän täysin, mitä Mikke tarkoittaa, vaikka esimerkki hieman liioiteltu onkin. Mielestäni tämä voisi olla täysin primitiivijousifoorumi, jossa kaikki moderni jänteitä ja liimoja myöten olisi kielletty. Siinä on vain se ongelma, että silloin jäljelle jää valitettavasti liian vähän käyttäjiä, jotta foorumi voisi oikeasti toimia. Samalla periaatteella kuin Knuutinpoikien kilpailusäännötkin sallivat hieman vapauksia, on mielestäni pakko toimia täälläkin, jotta homma pyörii. Vaikka muovijänteet, -nokit, epoksit, moderni-ilmeiset laminaattijouset eivät varsinaisesti kuulu pritimitiivijousigenreen, ne ovat silti osa aktiivisten harrastajien jouseilua. Hyviä foorumeita on kuollut liian tiukan moderoinnin takia, koska foorumin ylläpitäjällä on ollut liian ehdoton näkemys foorumin linjasta ja se on lopulta tappanut aktiivisen keskustelun. Toivottavasti täällä ei käy samoin.

Siksi sellainen aktiivinen ohjaus toimii parhaiten, kuten toivottavasti on tapahtumassa jänteiden suhteen. Luonnonmateriaalijänteitä on käyttänyt vain yksittäiset harrastajat (viime vuoden kisoissa 1–3 per kisa). Tiedon ja materiaalien saatavuuden myötä tilanne toivottavasti muuttuu ja luonnonmateriaalijänneampujat nousevat enemmistöön kisoissa – ja kas, muovijänne muuttuu normista poikkeukseksi.

Heikki esitti hyvän kommentin siitä, mikä on lopulta ostopellavan ja dacronin ero. Asiasta keskusteltiin jo vähän edellisellä foorumilla ja kyllähän se ero on pitkälti periaatteellinen. Johonkin raja on vain vedettävä ja hyvä periaate on materiaalit – luonnonmateriaalit vastaan keinomateriaalit. Nykyisin vain käytetään tunnetuista syistä poikkeuksena hieman muovia ja moderneja liimoja, enkä näkisi niitä uhkana. Jos homma tehdään helposti lähestyttäväksi, niin saadaan toivottavasti lisää harrastajia mukaan, joita voi sitten vähitellen käännyttää oikealle tielle…!


#6

Hei hou! Hienoa että keskustelu-foorumia jaksatte pitää yllä. Koitan kotiutua tälle foorumille ja eiköhän pian taas jostain väännetä kovaa =D
Uusille harrastajille nää on arvokkaita paikkoja tiedonhakuun. On aina ollut mukavaa kun on voinut kurssilaisillekin sanoa kurssin päätteeksi, että “menkää ja lueskelkaa jousifoorumia”.
Kirjoittelen usein suoraan ja ilman kohteliaisuuksia, mutta tarkoitukseni ehdottomasti hyvä.
Koitan jatkossakin parhaani mukaan olla avuksi.


#7

WUHOO!! Ilkka on mukana!!


#8

Kaarle Knuutinpojan Jousiampujat r.y:n foorumi on todellakin yhdistyksemme foorumi, joka on perustettu aloitteestani 2004. Sen tarkoitus on edistää primitiivijousiammunnan tutkimusta ja harrastusta, mikä on yhdistyksemme tarkoitus. Pääpaino on sanalla primitiivijousiammunta, eli kysymys on kulttuureista, joissa jousi on ollut tärkeä metsästys- ja sodankäyntiväline.

Yhdistyksen tai sen foorumin tarkoituksena ei ole kerätä mahdollisimman laajoja käyttäjäpiirejä periaatteistaan tinkien. Kiinnostus ei kohdistu lukumääriin vaan itse asiaan, primitiivijousiammuntaan. Emme yhdistyksenä myy mitään, emmekä tavoittele Suomen jousimaailman herruutta tai muuta vastaavaa. Yhdistys palvelee ensisijaisesti jäseniään. Tarkoituksena on pitää jousiammuntamme hauskana ja mielenkiintoisena. Tässä puuhassa foorumi ja facebook-sivu ovat pelkkä sivujuoni. Ne eivät ole toiminnan tarkoitus, eikä niitä pyritä koko ajan “kehittämään”.

Meillä on ollut periaatteena 1990-luvulta saakka, että asiat mietitään kunnolla ja kun päätös on tehty, siinä pysytään. Meillä ei ole esim. ollut mitään tarvetta muutella yhdistyksen kilpailusääntöjä enää sen jälkeen, kun ne määriteltiin toiminnan alussa. Joissakin muissa jousiseuroissa sääntöjä veivataan vuodesta toiseen, eivätkä ne tule koskaan kuntoon.

Yhdistystä ja kaikkea sen toimintaa johtaa hallitus, jonka jäseniä ovat Nanna Tuovinen (rahastonhoitaja), Timo Kuokkanen (sihteeri), Markku Savolainen, Emil Lindfors, Mikke Reinikainen, Evgeny Vinokurov ja Simo Hankaniemi. (puheenjohtaja). Tästä porukasta kolme on ollut mukana alusta alkaen ja toisetkin kolme niin pitkään, että en edes muista, koska tulivat mukaan. Seura on siis äärimmäisen konservatiivinen, mikä on primitiivijousiammunnasta puhuttaessa ensimmäinen edellytys.

Seura tai hallitus eivät ole tilivelvollisia seuraan kuulumattomille henkilöille esim. aktiivisuutensa suhteen. Jos joku haluaa käydä vaikkapa foorumilla kerran vuodessa kirjoittamatta mitään, niin se on hänen oikeutensa. Seura ei ole mitään velkaa mihinkään suuntaan. Erilaiset muodit tulevat ja menevät ja näin on myös jousialalla. Jokin jousiaiheinen elokuva saattaa tuoda buumin vähäksi aikaa, jolloin joka toinen merkantti haluaa kyhätä jousen. Kunnes huomaa, ettei asia oikeastaan kiinnostanutkaan. Näiden henkilöiden kesken jääneitä jousia on Kuralastakin kuskattu kaatopaikalle satamäärin. Parhaat on tietenkin säästetty ja otettu käyttöön. Meillä ei ole halua käyttää paljon aikaa ja energiaa turhaan käännyttämiseen. Jotkut ihmiset kiinnostuvat näistä jousista vain sen takia, kun kuvittelevat selviävänsä halvalla, kun tekevät puusta itse. Aidosti primitiivijousista kiinnostuneita ei voi koskaan olla paljoa kulttuurissa, missä jousi ei ole tärkeä metsästysväline, eikä lainkaan sodankäyntiväline. Kysymys on pienestä ryhmästä ja se pysyy pienenä. Tämä ei ole mikään ongelma. Ei Helsingin Yliopiston Professoreiden Rouvat -yhdistyskään pyri laajentamaan jäsenmääräänsä ottamalla mukaan esim. maistereiden rouvia.

Suomessa on jo jousiseuroja ja -liittoja, joissa on pyritty toteuttamaan ideaa mahdollisimman laajasta kentästä. Ongelmana on se, ettei idea toimi. SJML on periaatteessa kaikkien jousimetsästäjien liitto, mutta käytännössä taljametsästäjien. PML on periaatteessa kaikkien muiden kuin talja-ampujien, mutta käytännössä lasikuituvastakaariampujien. Eri väilineitä käyttävillä ja erilaisen ideologian omaavilla ei ole paljonkaan keskusteltavaa keskenään. Vain primitiivijousihemmot ovat kiinnostuneita syvällisemmin jousen koko historiasta ja esihistoriasta sekä materiaaleista ja muusta.


Foorumin käyttö ja kehittäminen
#9

Hienoa, että Simo saapui foorumille! Perusteltu ja looginen mielipide. Oikeastaan tärkeintä on, että homma pyörii, klassikkokilpailut järjestetään ja foorumi toimii, niin mikäs sen parempi. Ei tässä kukaan ole oikeastaan edes uudistuksia kaivannut vaan lähinnä tämän foorumin jatkuvuutta, koska muutamat kilpailut ja muut tapahtumat ovat niin lyhyitä, ettei niissä ehdi jousiasioista turisemaan. Jousia on kiva tehdä rauhassa yksin verstaalla mutta on niitä myös kiva esitellä täällä!


#10

Kyllä näin, mutta vielä tärkeämpää kuin foorumin toimiminen on se, että alkuperäinen tarkoitus säilyy. Eli että kyseessä on primitiivijousifoorumi. Muitahan jousifoorumeitahan on Suomessakin varmaan kymmeniä, mutta tämä on ainoa primitiivijousifoorumi.


#11

Simo - eikös tämän foorumin tärkein tehtävä ole toimia keskustelufoorumina kaikille perinteisistä jousista kiinnostuneille, huomioiden tietenkin Knuutinpoikien linjaukset? Sen tehtävän tämä täyttää mielestäni hienosti ja on aina myös täyttänyt.

Toisekseen, Suomessa on neljä jousiammuntafoorumia, joista yksi on minun. PML:n foorumi on aika kuollut, lisäksi on sitten SJAL ja SJML, joissa on jonkin verran eloa. Mitä olen niitä seurannut, niin tämä on ehdottomasti aktiivisin ja keskusteluiltaan paras ja asiallisin foorumi edellämainituista. Toisin sanoen, tilausta ja tarvetta foorumille on! Toisekseen, Knuutinpoikien järjestämä Primikisa on Suomen suurin jousiammuntakilpailu, jos katsotaan samassa luokassa ampuvien määrää. Missään muussa kilpailussa Suomessa, edes tauluammunnan SM-kisoissa, ei ole missään luokassa niin paljon kilpailijoita!


#12

Riippuu siitä, miten “perinteinen jousi” määritellään. Valkohäntäkaurispolitiikan vuoksi esim. PML:ssä on asia määritelty siten, että kaikki muut kuin taljajouset ovat “perinteellisiä”. Se ei ole knuutinpoikien määritelmä. Lasikuitujouset eivät ole “perinteisiä”. Maailmassa ei ole koskaan ollut kulttuuria tai aikakautta, jossa lasikuitujousi olisi ollut tärkeä metsästys- tai sota-ase. Tällä foorumilla käsitellään juuri tätä aitoa kulttuurijousiammuntaa ja sen sovellutuksia. Kun ollaan oikein liberaaleja, niin esim. englantilaisen yläluokan huvijouset 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosilta voidaan myös hyväksyä. Vaikka ne eivät edusta varsinaista jousikulttuuria. Luonnonmateriaaleista tehdyt “fantasia-jouset” ovat rajatapaus, mutta vapaamielisenä ihmisenä olisi valmis hyväksymään nekin.

En ole käynyt katsomassa kuin muutaman jousiseuran sivuja, mutta uskoisin, että nykyään jokaisella jousiammuntaseuralla on jonkinlaiset sivut. Jos tämä on Suomen aktiivisin jousifoorumi, niin se johtuu vain ja ainoastaan siitä, että tämä on primitiivijousifoorumi. Primitiivijousista kiinnostuneet ihmiset ovat usein monipuolisesti kiinnostuneita aiheestaan, koska tämä aihe kattaa 60 000 vuotta jousiammunnan historiaa. Tämä aihe edellyttää välineiden omaa tuotantoa, materiaalien tuntemusta, työkalujen käyttötaitoa, kulttuurien tuntemista. Vain joitakin pääluokkia mainitakseni.

Uudemmasta jousiammunnasta kiinnostunut ihminen ei välttämättä tiedä eikä välitä aiheesta muuta, kuin että mikä vehje kannattaa ostaa, miten se säädetään ampumakuntoon ja kuka tekisi siihen uuden jänteen. On vaikea kuvitella, että modernit kävisivät keskusteluita eri lasikuitulaatujen ominaisuuksista, tai uusien muovinokintekokoneiden hienouksista. Juuri siksi esim. PML:n foorumilla on hiljaista. Välineistä ei loppujen lopuksi ole paljon mitään keskustelemista. Välineet ostetaan ja se on sitä myöten siinä. Ja jos porukkaa on laidasta laitaan, ei yhteistä imua synny. Kyllä vinttikoirafoorumille on varmaankin helpompi saada vilkasta keskustelua aikaan kuin foorumille “Maailman koirat”. Vanha totuus on se, että bileet muuttuvat paremmaksi, kun väki harvenee.

Sama mikä pitää paikkansa foorumin kohdalla, koskee myös kisoja. Jos meidän syksykisamme on Suomen suurin, niin se johtuu vain siitä, että se on primitiivijousikisa. Martti Auer aikoinaan ehdotti, että asiaa “laajennettaisiin” ottamalla myös lasikuitujouset mukaan. Jos näin olisi tehty, kisa olisi kuollut jo aikaa sitten. En olisi löytänyt motivaatiota sen järjestämiseen, eikä olisi löytänyt kukaan muukaan. Suomessa on jo valtava määrä lasikuitukisoja, ja niihinhän voi mennä D-sarjaan (“pitkäjousi”) myös primijousen kanssa. Joten miksi tehdä sitä, mitä sadat muut jo tekevät. Paljon helpompi mennä valmiille, muiden kattamaan pöytään. Minusta sekakisoilla ei ole samaa statusta kuin puhtaalla primitiivikisalla. Esim. Gotlannissa on joka kesä keskiaikatapahtuman yhteydessä hieno jousikisa, mutta minusta sen statuksen pilaa välinepolitiikka. Yhdessä ja samassa sarjassa ampuvat sekä primit että lasikuidut. Ei sekarotuinen koirakaan nauti samaa arvostusta kuin rotukoira.


#13

Yhdistyksen foorumin politiikasta päättävät henkilöt, jotka istuvat yhdistyksen hallituksessa. Päätäntävalta tulee hallitusjäsenyydestä, ei siitä, miten paljon he osallistuvat keskusteluun. Näin on asia kaikissa organisaatioissa, joissa on hallitus. Suomen tieliikenneasioistakin päättää hallituksen liikenneministeri, eikä se, joka ajaa eniten Suomen maanteillä.


#14

Kyllä sillä on väliä, kuka yhdistyksen foorumin ylläpitävä taho on. Sen täytyy olla yhdistys. Muita vaihtoehtoja ei ole. Teknisiä asioita voi toki hoitaa vaikka Arska Singaporesta, mutta foorumin sisällöstä vastaa yhdistyksen hallitus.


#15

Juurikin näin, kuin Mikke totesi.


#16

Säännöt foorumilla ovat samat kuin aina ennenkin. Sellaiset välineet ovat sallittu keskustelunaihe, mitkä ovat sallittuja kilpailuissammekin. Tässä ei ole mitään muutosta. Kirjoitan foorumille esittelyartikkelin, jossa perusasiat määritellään, kunhan hallitus on kokouksensa pitänyt ja minä joudan. Minkäänlaista hätää ja hoppua näiden asioiden kanssa ei ole. Primitiivijousiammunnalla on aikaa auringon sammumiseen saakka. Tästä ei tehdä mitään stressin ja ahdistuksen paikkaa, vaan homman on säilyttävä rentouttavana.


Foorumin ja primitiivijousiammunnan luonteesta
#17

Ahu´. Päällikkö on puhunut.


#18

Terve taas kaikille vanhoille ja uusille tuttavuuksille pohjoisesta.

Mukana ollaan. Hauska nähdä, että foorumi pyörii. Tämä käyttöliittymä näyttää ihan hyvältä.
Riistaa on tullut, koirat pelanneet ja eiköhän sitä kohta taas jouda veistelemään muutakin kuin nuolia.


#19

Hyvää keskustelua noista välineistä. Vähän enemmän itselle aukesi miksi linjaveto on noinkin “tiukka”, tai noh selkeä.
Nykypäivänä foorumit spesifioituu ja se on hyvä juttu.

Tuomon kanssa samaa mieltä, että ei tässä uutuuksia kaivata vaan jatkuvuutta foorumille! Mukava juttu, että ollaan noinkin suosittu keskustelufoorumi ja primikisa on iso.

"Seura tai hallitus eivät ole tilivelvollisia seuraan kuulumattomille henkilöille esim. aktiivisuutensa suhteen. Jos joku haluaa käydä vaikkapa foorumilla kerran vuodessa kirjoittamatta mitään, niin se on hänen oikeutensa. Seura ei ole mitään velkaa mihinkään suuntaan. "

Tässä Tuomo varmastikin tarkoitti sitä, että foorumin moderointi ja ylläpito ei toimi, jos ei moderaattorit siellä vieraile. Eihän se ole mitään ylläpitoa jos parin viikon välein käy pyörähtämässä ja toteaa että nyt on taas asiatonta viestiä lojunut foorumilla pitkän aikaa. Tai tiedä mitä muita ongelmia. Sillä olisi hyvä minunkin mielestä aktiivinen porukka asian takana.
Jos toisinto tulee vanhasta perinnejousifoorumista, ei kuulosta hyvältä. Nimittäin siellä kuulemma oli jonkin verran asiatonta viestintää ja henkilöön kohdistuvaa turhaa eripuraa.


#20

Okei, oikeassa olet että on hyvä olla seura takana linjavedoissa. Mutta muuten, nyt tämä arska singaporesta ei pääse tekemään niitä teknisiä juttuja! Ois tuossa etusivulla heti pientä korjaamista asettelussa…

Mukava nähdä kun liittyy kokoajan lisää ihmisiä foorumille!
Tällä hetkellä käyttäjiä 47, viestejä 778 ja 136 ketjua.