XXVIII Primitiivijousikilpailu 2020

Otat niin monta kuin luulet tarvitsevasi.
Useimpiin tauluihin ammutaan vain kolme nuolta, mutta erikois taulujakin voi olla.
Nuoli rikko ja hävikki on varsijousen pahin vihollinen.
Kadonnutta nuolta ei etsitä kauaa, vaan jos nuoli/vasama häviää niin kisataulukkoon voi ja kuuluu laittaa hävikin merkki niin tiedän käydä etsimässä siltä rastilta hävineitä nuolia.

Yleisesti pyrimme silti asettamaan taulut niin ettei hirveitä häviämistä tulisi ellei täysin ohi ammu…

Yleensä ei enempää kuin 6, mutta joskus on ollut nopeus rasti missä tuli on vaapaa jossa normaali suorittaja ampuu ehkä 5 ja sitten on niitä kuten Pasi, Minä ja Emil jotka olemme ampuneet lähed 10 samassa ajassa.
Nopeus rasteja ei todennäköisesti tähän kisaan tule. Varsjousi kun on niiiiiiin kuuluisa tuosta hitaudestaan.

Pituusammunnassa käydään kaksi kierrosta jonk asisällä yleensä ammutaan noin 5 nuolta.
Pituuskisan järjestäminen on vielä vaakalaudalla koska peltoa ei ole puitu. Itse päivitän tilannetta sen mukaan pituusammunnan suhteen heti kun tulee muutos ja jos perjantaina vielä on pelto ylhäällä niin yritän etsia toisen paikan pituus ammunnalle.

2 tykkäystä

Jos sopii, niin otan kannettavan taas mukaan ja näpyttelen pisteet sille, niin vältytään yhteenlaskuvirheiltä. Ehdotan myös, että pistelaskun jälkeen pidetään kymmenen minuutin valitushetki, jonka aikana vääryyttä kokeneet ampujat voivat jättää oikaisupyynnön, joka sitten tarkistetaan tuomarin, ryhmän tai mitä nyt asia koskeekaan, kanssa. Näin vältetään toivon mukaan viimevuotinen sähläys, jossa virheitä korjailtiin tulosten julkistamisen jälkeen. Sen jälkeen tulokset lukitaan, eikä niitä enää korjata missään tapauksessa.

1 tykkäys

Ryhmänvetäjä on kisa hetkellä se ainoa tuomari joka päättää ampujan pisteen. Ryhmäläiset toki siinä vierässä saavat olla antamassa näkemyksiään, MUTTA lähtökohtaisesti yhtäkään lappua ei tuoda kisan jälkeen tulosten laskupyödälle ja mutistaan, että tuossa tuli tulkinta virhe.
Ryhmänjohtaja tulkitsee rastipaikalla pisteen (lähtökohtaisesti kilpailijan eduksi) ja se on siinä.

Jos ammuttu nuoli koskettaa sisempää vitaalin rajaan niin se on vitaali osuma.

Perusääntö on, että jokaisen pisteeksi laskettavan nuolen on jäätävä kiinni tauluu jotta se voidaan pisteyttää
Jos maalissa on nuoli pystyssä ja se putoaa seuraavan nuolen osumasta pois on ryhmänjohtajan tehtävä arvioida oliko kyseessä selvä vitaali vai muu osumaalue.
KÄYTTÄKÄÄ OMIA AIVOJANNE TÄSSÄ.
(ekassa sulussa taisikin jo olla tähän vastaus :wink: )

Selvä suoraan osumasta maaliin takaisin ampujaapäin kimmonnut lasketaan tänä vuonna yhdeksi pisteeksi osuma kohdasta riippumatta YHDEN tämän vuotisen taulun kohdalla.
Kimmokette EI lasketa minkään taulun kohdalla!

Tämän vuoden kisalapuun tulee valmiit taulukot niin vältytään tulkinnan varaisilta oman alasteen opettajan hyväksymiltä harakan varpailta.

Kun kisa on käyty ja pistet julistettu, niitä ei enää jälkikäteen vaihdella mikäli näitä ilmenee.
Kisa oli siinä ja se on sitten järjestäjän otettava itse selkään jos tämän vielä mokaamme.

3 tykkäystä

No niin, nyt oli selkokielellä säännöt!

Väliin kysymys, onko sallittua merkitä nokin paikkaa jänteelle ? Onko se ollut ennen, onko nyt ja tulevaisuudessa ? Tarkoitan nyt esim lanka punosta,rengasta tms

2018 primikisan yhteydestä poimittu Mikken vastaus:

Mutta minä en tykkää tuosta. Jos ei alkuperäisissä jousissa/jänteissä ole merkkejä, miksi meilläkään?

Kisainfon 1. kohta: “Jousi on luonnonmateriaaleista, ilman kantavaa nuolihyllyä. Ei mitään ampumista helpottavia lisävälineitä.

Mulla nousee heti kulmakarvat nyöripalleroille ja punosten punomiselle taktisiin mittoihin. Mikke saa tuolla huijattua ehkä itseään, mutta samallalailla tuolla asettuu nuoli samaan kohtaan kuin vastakaaren messinkipalluralle. Ei niinkun pahalla, mutta tosiasiassa.

Jaahas, haku löytikin.
https://primitiivijousi.fi/vanha_keskustelu/viewtopic.php%3Ft=1699&view=next.html

Noilla puheilla lienee selvä että selvä herrasmieskoodi on, mutta suoraan kielletty nokinpaikka ei ole.

Tulee varmasti taas hieno kilpailu! Leikkurirastia ei olekaan ollut missään pitkään aikaan. Pitääpä kaivaa omat jostain ja teroittaa.

Jerelle on selvästi havaittavissa lievää uhoa, aiempienkin ketjujen perusteella… Hyvä vain, saadaan toivottavasti hieno ja tiukka kisa aikaiseksi. Oma ammuntakunto on vähän arvoitus. Kesäloma oli vähän “pakkolomaa” jousista ja jousiammunnasta, kun oli niin paljon kaikkea muuta puuhaa. Vanhalla kalustolla ajattelin taas osallistua, sillä on osunut ihan hyvin, kun ampuja vain toimii.

Kirjallisuudessa nokinpaikka mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1801 (Roberts), lienee englantilaisen tauluammunta-aikakauden keksintö 1700-luvun lopulta. Aiheesta on aiemminkin ollut sen verran värikästä keskustelua, joten jätetään asia sikseen. Nokinpaikkoja saa ihan vapaasti mulkoilla, hyvää treeniä kulmakarvalihaksille!

Pituusammuntakin menee vanhan kaavan mukaan - kauden ensimmäiset ja viimeiset pituusammuntalaukaukset kisaviivalla! Vanhan jousen lisäksi uusi jousi, joskin vanhat nuolet edelleen.

Jere. En määkään aktiivisesti itsekkään nokinnpaikkaa käytä. Se vain luonnollisesti asettuu siihen kohtaa niin en näe syytä tehdä jänteen serwingiä yhtään pidemmäksi.
Se myös, että käytin noissa ulos myydyissä jousissani sitä on puhtaasti asiakkaan eduksi että nuolen paikka on helposti löydettävissä jotta aloittelijan ei tarvitse hakea sitä paikkaa.

Nokin paikasta ei tosi ole mitään fyysistä esinettä jäänyt, mutta aasian puolella sieltä 1600 luvun taitteesta ja miksei kauempaakin on ilmeisesti kuvallisia piirroksia joisaa on selvä paksunnos nokin kohdalla. Tästä löytyy Atarnin face sivun puolella kuvia ja keskusteluja parin kuukauden takaa. Myös liimattavista selkänokeista on nyt kolme museo esinettä minun tiedossani. Jouset joissa tämä selkään liimattu puu nokki onnovat kiinalaisia puujänne jousia saman tyyliin tehtyjä prolfiilitaan kuin sarvijouset samalta alueelta.

Tämähän ei siis oikeuta kutsumaan primiitivistä puujousta jossa on liima palat selän puolella historialliseksi, mutta tuon aasian tyylisen jousen nokkeina ihan tunnustettava yksityiskohts.

Tämä puskee vanhaa käsitystä selkänokkien kuuluvan yksinomaan lasikutujousien maailmaan noin kolmesataa vuotta tasksepäin.

Saitte mut vähän heltymään. Enpä tiedä miten pitäisi suhtautua, niin tai näin, apua siitä on. Mullakin sattu nyt turkkilaisen keskipunos kahdesta eri värisestä langasta, joten aika nopeasti muistista rupeaa asettamaan nuolta samaan kohtaan.
Jos keskipunoksen kanssa haluttaisiin olla tarkkoja, pitäisi se tehdä mustasta keinolangasta ja olla ylipitkä. Tällöin ei todennäköisesti muodostuisi hiertymiä/värjäymiä mitä käyttää hyödyksi.

Aina se uhoaa… On tässä taas jokunen sata tuntia viime vuoden kisoista aikaa uhrattu, joten parempi olisi löytyäkin onnistumisia!

Odotan kovasti että päästään turkkilaisilla ampumaan kilpaa pituutta. Jos et ammu siperillä ja peukkurenkaalla, voitaisiin ottaa muutamat laukaukset ihan identtisellä välineistöllä: täyspitkillä nuolilla (ilman siperiä) ja välimeren otteella.

Ammun maastoradan sarvijousella myös, mutta sitä ei pysty peukkuvedolla vielä vetämään tarkasti.

Kuinka pitkä tuo vanhalinnan pelto on?

Tarpeeksi pitkä :smiley:

Joo ja siis nyt jos vielä puhutaan nokin paikasta niin vaikka siinä olisi puhdas punos niin eihän se tarvitse montaa sataa laukausta kun se punos on tummunut siitä nuolen kohdalta. En ole aiemmin käyttänyt nokin paikka merkkiä ja ihan yhtä hyvin osunut. Katsele vanhoja jänteitä niin kyllä niistä 5mm tarkkuudella näkee että missä se nuolen perä on ollut.

Jere nyt triggeröityi kun viikonloppuna ammuin nokkipaikka merkin kanssa koska meidän täytyi katsoa jouseeni käyviä varsia ja ajattelin ajan säästämiseksi ottaa yhden muuttujan pois kun kyseessä oli uusi jousi ja nuolet. :stuck_out_tongue_winking_eye: mutta joo, viikonloppuna kierrettiin kahdesti 3d rataa ja pientä kisaa pidettiin. Kyllä vaan on parasta treeniä harjoitella oikealla radalla.

Juuri äsken tarkistin 6 jousen jänteet, jokaisella vähintään 500 laukausta ammuttu, joillakin niistä yli 1000. Yhdessäkään ei ole nirhaumaa tai värjäämää. Ja jos on väriä, on sitä kauttaaltaan sormiotteen alueelta, eli ei saa mitään osviittaa missä nuoli on ollut. Mikäli käyttää tiukkaa nokkia, voi tilanne olla eri.
Pitää muistaa että tässä puhutaan milleistä, nahkakahvalla/nuolen ohituspaikan merkillä käsi saadaan täsmälleen samaan asentoon joka kerta. Siihen vielä nokin merkki niin on tarkkuus millilleen. Sama ei onnistu suoralla, merkkaamattomalla kahvalla ja tämmöisellä 20cm keskipunoksella.

Voisi siis myös huomioida että nokinpaikkamerkistä ei hyödy niin paljon jos kahva on paljas/merkkaamaton. Tässä on tietenkin yksi syy miksi taulujousissa ylä/alalapa on aina merkattu ja nahka/samettikahva. Tai ohituspaikka merkattu.

Väljä nokki näemmä selvästi myös säästää keskipunosta. Mulla ei koskaan katkea jänne punoksen kohdilta, aina lenkeistä.

Nii en tiiä. Mä käytän aina pellavaa keskipunoksessa ja jos nuolen nokki uraan eksyy kerrankin multaa tms nii kyllä se vaa värjääntyy /painuu = EROTTUU. näin siis minulla. Mulla on kaks kertaa katkennut jänne nokin kohdalta. Näillä ammuttu aivan varmasti reilusti yli sen 1500 mitä Tuomo muistaakseni piti hyvänä määränä pellavalle. Ja nekin katkennut osittain sen takia että se pellava punos oli jo kulunut lähes olemattomiin. Näitä alkutaipaleen oppeja. Nyt on jänteet kestänyt kun vaihtaa sen 1500 kohdalla. Möllelläkin viides vai jopa peräti kuudes jänne menossa joista se ensimmäinen on vain katkennut.

Kyllähän sen nyt tunteekin hyppysissään millon se nuoli on kohdallaan… yllättävän pienen eron siinä huomaa katsomatta edes nuolta… reeniä reeniä sitähän se on

2 tykkäystä

Nokinpaikka on ihan eri asia kuin esimerkiksi nokkien kohdalta värjäytynyt tai vaalentunut keskipunos. Nokinpaikka ei pelkästään kerro, mihin nuoli nokitetaan, vaan pitää nuolen paikoillaan, ampujan toimista riippumatta. Ilman fyysistä uloketta ampuja joutuu pitämään itse huolen siitä, että nuoli pysyy jänteellä oikealla korkeudella. Pieninkin “virheliike” saa nokin liukumaan jänteellä, aivan kuten varhaiskantaisina aikoina.

Niihin piirteisiin, joita löytyy satunnaisesti tuliasekauden kuohituista myöhäisjousista 1600-luvulta jne., on aika laimeaa vedota primitiivisyyttä juhlistavien ammuntakisojen yhteydessä. Varhaiskantaisuus menetetään, kun poimitaan kirsikoita ja leikitään, että ne jotenkin edustavat suurta kuvaa ja linjoja.

4 tykkäystä

Jos joku Özi olis 2000v sitten keksinyt että onpa hieno homma toi nokipaikka merkata,niin jäis tämäkin saivartelu käymättä. Tehkää nyt oikeesti sellaiset säännöt ettei tarvii keksiä verukkeita kun ei kisassa pärjää. Naurettavaa saivartelua!!! on ihan pienestä kiinni lopetanko koko primitouhun. Missään muussa jousiammunta luokissa käydä tälläistä keskustelua.

Mare hyvä, kisalinjaukset on jo tehty. Minä tai Tuukka ei olla mitään päättämässä tässä yhteydessä.

Sinällään totta, verukkeiden keksimisellä ja saivartelulla on aina ollut paikka kun ammutaan kisoissa huonosti… :smiley: Tosin siinä on se juttu, että näissä piireissä ei yleensä oteta kuumaa vaikka ammuttaisiinkin ohi, jousiammunta on meille jotain enemmän kuin vain osumista. Varsinaisia valituskierroksia ei kisojen jälkeen käydä. Hymyissä suin yhteiskuvaan vaan.

Totta on että missään muualla ei käydä tämmöistä keskustelua, heillä on omat keskustelunsa! Ja siellä varmasti on raja-arvot asioille heilläkin.

Jos primitiivijousiammunnan romahtaminen on nokinpaikasta kiinni, herää ihmetys että onko primitiivijousiammuntaa harrastetukaan? Eikös jousiampuja, metsien mies, heitä nuolen jänteelle sateessa, pimeässä ja silmät sidottuna aina samaan paikkaan? Miksi olla apuvälineitä, kun on taitoa? :wink:

Niinpä! Kun on selkeet säännöt ja niillä mennään on kaikki ok!

Me ei olla niin kuin muut. Meidän ammunnalla on 70 000-vuotinen kehys, ei sodanjälkeisen Papa Bearin viitoittama tie. Suomessa on yli 30 vuotta ammuttu muinaisasekilpailuja ja on näitäkin sivuja ylläpitävät Knuutinpojat, ja on 1970-luvulta jatkuva katkeamaton varhaiskantaisen jousiammunnan tekemisen perinne. Kaikki tämä perustuu siihen, että oli joukko ihmisiä, joilla oli valtava palo paneutua kulttuureihin, joissa elettiin jousi kädessä ja ruokittiin perheet nuolia ampumalla. Sieltä tekemisen malli otetaan.

Jos varhaiskantainen jousiammunta ei kiinnosta, on kuituampujille ja nokinpaikka-ampujille kosolti omia kisojaan.

4 tykkäystä

Kiitos! toki niitä muita kisoja koluan tosi paljon, ja minuakin viehätti kun eka kerran kävin Vanhanlinnan kisassa tämä touhu, mutta kun tälläisistä asioista kuin saako merkata nokin paikan väännetään niin tulee eittämättä mieleen että nyt olen väärässä seurassa.Ja kun nyt on kuitenkin kyse myös jousiammunta kilpailusta niin toivoisin että on niin selkeet säännöt että ei tarvii ennen eikä jälkeenpäin vääntää asioista. Minä olen aina käyttänyt nokimerkkiä ja tulen aina käyttämään ja jos se on sääntöjen vastaista niin jään pois kisoista!