XXVII Primitiivijousikilpailu 2019

Lähetin juuri äsken toisen kyselyn Vanhalinnaan siitä, että voimmeko pitää siellä kisat la 31. elokuuta. Eli vielä ei ole vahvistusta tullut, mutta elämme vahvassa uskossa, että kisat ovat siellä elokuun lopussa. Näin heinäkuussa on tietysti kiivas loma-aika ja sähköpostien lukeminen voi jäädä vähemmälle.

Liedon Vanhalinnassa on primitiivijousikisa la 31. elokuuta. Tällä kertaa päämajamme on jälleen Vanhalinnan Puimala, muutaman vuoden tauon jälkeen.

Kisaan voi ilmoittautua Puimalassa klo 11 alkaen ja kisa alkaa kello 12.00. Osallistumismaksu on 15 euroa (Knuutinpoikien jäsenmaksun maksaneilta 10 euroa). Tarjoamme kahvia, mehua ja pientä purtavaa.

Radalla on jälleen 20 rastia, enimmäkseen 3D-eläinmaaleja. Kullakin rastilla ammutaan 3 nuolta, ellei rastilla toisin ilmoiteta. Nuolia saattaa kadota tai hajota, joten kannattaa varata mukaan enemmän kuin 3 nuolta.

Välinesäännöt ovat samat kuin ennenkin. Jousi luonnonmateriaalia, ei kantavaa nuolihyllyä, eikä mitään ampumista helpottavia lisävälineitä. Nuolet ammutaan käden päältä. Jousenjänne saa olla tekokuitua.

Nuolenvarret puuta tai ruokoa. Ei muovinokkeja. Taulu- tai ratakärki suositeltava. Osumapintaa laajentavia kärkiä tai leikkureita ei sallita.

Alueella voi yöpyä omassa teltassa tai Puimalan tiloissa (oma makuupussi ja alusta). Sauna on käytössä la illalla. Vanhalinnan alueen käytön “korvauksena” pidämme jälleen ampumanäytöksen ym. shown klo 20 alkaen. Ne jotka jäävät iltaan voinnevat osallistua tähän näytökseen, kuten ennenkin. Tuolloin la iltana Vanhalinnassa on jälleen “muinaistulien yö” Linnavuoren laella, jonne voi mennä pääsymaksua vastaan. Siellä on erilaisia tuliesityksiä yms.

Joitakin lisäohjeita parkkipaikasta ym. jaellaan tässä säikeessä hieman myöhemmin. Tervetuloa!

4 tykkäystä

Puimalassa! Jeeee :heart_eyes:

Jes. Entäpä pituusammunta, kai järjestetään?

Pituus on jos pellot on puitu.

Jep tulossa ollaan. Onkin mukavaa olla välillä puimalassa :slight_smile:

Kysyin PasiJ:ltä että tuleeko Vanhalinnaankin. Valitteli ettei ole kriteerit täyttävää kalustoa. Lupasin jo alustavasti katella jos multa löytyisi, tämmöiset saisi lainaan:

Jalavajousi, noin 43lbs@28" ja mäntynuolet 7 kpl. Huono puoli jousessa että myötäkäyrä ja hidas, hyvä puoli että ei haittaa vaikka saisi rikottua. Huono puoli nuolissa että sulat pahasti kulahtaneet, hyvä puoli sitten että ei niin väliksi tuoko kaikki nuolet takaisin.

Settiä yli 4 tuumaa!

1 tykkäys

Jos joku on kyytiä vailla niin ilmoitan että Hgin Munkkiniemestä Perustie 14 parkkipaikalta starttaa auto klo 09:00 ja kyytiin mahtuu kolme.

Päivitin otsikon, nyt on siis kyseessä jo 27. primitiivijousikilpailu.

Hieno kisa varmasti tulossa taas! Sääennuste lupaa lämmintä ja aurinkoista, osallistujia on tulossa ilmeisesti paljon ja Petikon Waistossa oli jo pientä uhoa kovatasoisesta kisasta. Omakin ammunta on ihan lupaavaa, kun vaan malttaisi keskittyä paremmin, niin kärkikolmikkoon kiilaaminen on teoriassa mahdollista!

Pituuskisa jää omalta osaltani vähän toissijaiseksi, en ole ehtinyt siihen valmistautumaan. Lisäksi loppukesän kosteus ei innosta ennätysyrityksiin. Toisaalta, mielenkiintoista on nähdä, että saako Jere turkkilaisen kalustonsa toimimaan ja Suomen ennätyksen nimiinsä.

Kaiken kaikkiaan, upea päivä luvassa taas kerran!

Tarkoitat kai, että Jere pitää suomen ennätyksensä kun kerran kukaan ei ole samassa sarviluokassa häntä haastamassa. Sama kun sinulla on laminaatti enkka ja mulla 50lb enkka.

Itselläni meni pituuskisat persiillee kun tuossa tiistaina kun kaksi nuoltani hajosiavat ja mahdolliset enkat myös siinä kun googlella laskiskelin, että saattoi olla lähellä 290pituutta, mutta toisesta on kärki hivenen pitkältä matkata paskana ja toisen katkaisin itse kun päälle astuin…

Noh toukokuuta odotellessa sitten kun silloihan ne oikeat laukaukset ammutaan.

Ei vaan kaikkien aikojen paras Suomessa ammuttu tulos, minullahan on (vielä) jousiluokasta riippumaton Suomen ennätys. Jos Jere saa välineensä ja ammuntatekniikan toimimaan, niin nuoli lentää pitkälle!

Juu, oikeat tulokset ammutaan silloin kun ampuja näkee vaivaa… Vaikka tänään!
Eikös sitä voi itse kukin riipasta jousensa 6% kosteuteen ja pitä silica gel muovipussin sisällä. Mulla on.

Lisäohje parkkipaikasta jäi näköjään viime tippaan, mutta knuutinpoikien kilpi ohjaa parkkipaikalle, jonne käännytään Puimalan risteyksen jälkeen seuraavasta risteyksestä. Autot voi ensin ajaa Puimalan pihaan kamojen purkamista varten, mutta sen jälkeen mieluummin viralliselle tilavammalle parkkipaikalle.

Multa jää nyt välistä valitettavasti. Tai jos ei kokonaan välistä niin joudun tulemaan myöhässä…

Kiitokset mukavasta kilpailuseurasta kaikille! Lisään myöhemmin linkkejä muutamiin kuviin kilpailusta, mutta tässä reitin tiedot alkajaisiksi.

Tiedoksi niille jotka eivät päässeet paikalle: pituusammunnan Suomen ennätys siirtyi uudelle sataluvulle. Jeren sarvijännejousi kesti kolme laukausta ja uudet se-lukemat ovat 422 metriä! Vanha ennätys parani siis 110 metriä! Ihan älytön kisa!

Jere ampui myös yksipuisten se:n ja se on 304 metriä! Ihan älytöntä!

Vanhalinnan ratakierroksen voitti Pasi, Mare oli toinen ja Tuomo kolmas. Ihan älytön oli sekin kisa!l

8 tykkäystä

Onnittelut Jerelle! Millä yksipuisella tuli uusi ennätys?

Kiitti, nyt kävi näin. :wink: Yksipuinen oli jalavarekurvi, noin 140cm, 80# @24. Ammuin noita turkkilaisen nuolia peukkurenkaalla silläkin, nuoli siis 190~gn 24,5".

Turkkilaisen tulos tuli 1" ylivedolla siperillä, 25,5" vedettynä oisko 70-75 paunaa. Aika snadiksi jäi veto, 27" oli suunnitelmissa. Kolmannella vedolla meni nuolesta nokki rikki, jousi löi tyhjää, jänne katkesi ja jousi meni paskaksi. Olisiko 27" veto tuottanut… 450m?? Ehkä, tosin siperillä voi turata niin että olisiko onnistunut niin reilulla ylivedolla. Nyt kävi näin.
Ennätysnuoli oli 185 greininen vahvasti takapainoinen mäntynuoli hirven jalkaluukärjellä, nokki ipeä jännevahvisteilla, sulitus 0,20mm paksua pergamenttia 32x7mm.

10 tykkäystä

Olipahan uskomattoman upea päivä! Kiitokset jälleen kerran kilpailun järjestäjille, juuri tällaiset päivät kruunaavat koko harrastuksen! Hieno, tasapainoinen rata, mukavat kanssakilpailijat, upea ympäristö ja aivan hurja pituusammuntakilpailu.

Tulokset julkaistaan vähän myöhemmin, pitää ensin keskustella päätuomarin, Simon kanssa, tuloksista löytyi valitettavasti jälkitarkastuksessa muutamia virheitä. Sijat 2–5 vaihtuivat kaikki, vaikka kolmen kärki pysyi samana. Voittaja oli kuitenkin selvällä erolla Pasi Pohjolainen, 100 pistettä. Sen jälkeen tuli tasaisena rintamana neljä seuraavaa ampujaa. Osallistujia oli yhteensä 38 henkilöä + 1 kilpailun ulkopuolella. Varsijousiampujia oli kaksi, junnuampujia yksi.

Radasta, maksimipistemäärä oli 171. Pasin ampuma tulos oli 58 % maksimista, eli voi siis sanoa radan olleen sopivan vaikea. Keskimäärin koko porukka ampui 33 % tarkkuudella. Vain yksi ampuja ampui ilman nollarasteja - Joel Hellström. Joel ampui muutenkin hienosti - keskittyneesti ja hyvin varmalla otteella. Pasi ampui peräti kolme nollarastia. Vaikeimmat rastit olivat selvästi Mikken putki ja Olkitaulu, helpoin taas kolmen pisteen Sika.

Oma ammunta lähti Mäyrä-rastilta aika nihkeästi liikkeelle, vain 2 pistettä, vaikka siitä olisi ollut otettavissa selvästi enemmän. Sen jälkeen ammunta lähti sujumaan jo paremmin ja yhdessä vaiheessa tuli kolmen rasti putki täysiä ysejä. Olkitaulusta meni yksi nuoli harmittavasti läheltä yli ja putkikin oli lähellä pisteitä. Ammunta oli kuitenkin parempaa kuin Petikossa, eikä jäänyt taaskaan jossiteltavaa.

Kilpailun jälkeen ammuttiin pituusammunta, siitä lisää myöhemmin. Ja sen jälkeen juhlittiin Simon 60-vuotissynttäreitä, siitäkin lisää myöhemmin, toivottavasti saamme kuvia ja hyviä tarinoita, minun piti lähteä jo heti kakun jälkeen kotia kohti.

Muutama kehitysehdotus vielä. Pisteet merkitään kuulakärkikynällä ja selvästi, isolla ja yksiselitteisellä numerolla. Jos pitää korjata, niin suttaus yli ja uusi numero viereen, ei päälle. Pistelomakkeessa pitäisi olla myös mainittuna rastin maksimipisteet. Lisäksi, pisteet pitäisi saada vain ja ainoastaan kiinni jääneistä nuolista tai varmuudella läpi menneistä. Nyt tuli jonkin verran tulkinnanvaraisuutta ja säätöä pisteiden suhteen, edellä mainituista syistä. Jos ne saisi kuntoon, niin vähenisi tulosten jälkisäätö käytännössä nollaan.

Muutamia kuvia:

Koko porukka perinteisessä ryhmäkuvassa.


Voittajakolmikko sekä varsijousi-sarjan voittaja, Pasi keskellä, Mare vasemmalla (kuvassa) ja minä oikeassa reunassa.

Mika keskittyneenä Kauris-rastilla.

Puun takana piilossa Joel.

Vaikka Juha kaikkensa yrittikin, niin Nurmijärven mestarista ei ollut epäselvyyttä, Joel vei tittelin!

Rane ampui tasaisen varmasti ja hyvällä tekniikalla.

Kisan hienoin 3D-elukka sai ihan hyvin osumaa.

Joel osui ainoana meidän ryhmästä olkitauluun - hieno laukaus!

Jälleen kerran Joel, nyt kalliolla venytelleellä Susi-rastilla.

Lähellä oli… Kyllä niistä “lähellä oli…” -osumista pitäisi antaa 0,1 pistettä…

Jostain syystä pesukarhun silmät vetivät nuolia puoleensa. Nämä vedettiin pois, jonka jälkeen pari ampujaa meidän ryhmästä ampui vielä lisää nuolia silmiin. Lieneekö ollut magneettisilmät?

Jälleen kerran Joel, nyt pesukarhurastilla.

Menna juuri laukaisun jälkeen. Olisi täyden vedon kuvakin mutta tämä oli parempi. Mäyrää ammuttiin.

2 tykkäystä

Mulla unohtui puhelin Puimalaan kierroksen ajaksi joten valitettavasti ei kuvia ole. Meidän ryhmässä olivat isä ja poika Sneck, Eero ja Mara Anttila. Oma ammunta oli nykykunnon mukaista eli heikohkoa. Etukäteen pelotti susirasti mutta viisi pistettä ilman nuolirikkoa oli yli odotusten. Olkitaulu jäi harmittamaan, kaikki nuolet metrin sisällä noin kolme metriä taulun edessä. Olkitauluun osui meidän ryhmästä vain Mara vaikka ampui varmaan 45 asteen kulmaan. Myös juniorin jousen tehot olisivat riittäneet, viimeinen nuoli oli taulun sivussa 20 senttiä.

Tosi mukava oli tavata uusia naamoja. Rovaniemen VKot oli hauska veikko ja ihan yhtä hurahtanut primijousiin kuin muutkin. Saatoin saada bambunuolukäännynnäisen siitä! Ja näin ekan kerran Victorin ampuvan yli 170-senttisellä jousella!