XXIX Primitiivijousikilpailu 28.8. 2021

Tätä listaa tullaan vielä täydentämään, mutta tästä se nyt sitten alkakoon.

XXIX Primitiivijousikilpailu 28.8. 2021

Ilmoittautuminen alkaa klo 11, kisa alkaa klo 12.
Kilpailun jälkeen seura tarjoilee kahvia, voileipää ja mehua, joten omia eväitä on hyvä olla mukana. Paikalle on rakennettu grilli sekä laavu jota voimme käyttää.
Tukikohtana ja kokoontumispaikkana on tänä vuonna Viikinkilaiva Helgan venekatos, laitetaan opasteet.

Säännöt ovat samat kuin ennenkin.

  1. Jousi on luonnonmateriaaleista, ilman kantavaa nuolihyllyä. Ei mitään ampumista helpottavia lisävälineitä (jonkin asteinen nokin paikka jänteellä ei ole toivottavaa, mutta emmä sitä kiellä). Jousenjänne saa olla tekokuitua. “Biokomposiittijouset” tai nahalla päällystetyt lasikuitujouset eivät käy.
  2. Nuoli on puuta tai ruokoa. Self-nokki tai luonnonmateriaalista tehty nokki. Ei muovinokkeja. Sulitus luonnonmateriaaleista. Ratakärki tai vastaava. Ei leveitä leikkuri kärkiä tai osumapintaa laajentavia kärkiä ellei rasti sitä erikseen vaadi. Kärki ei ole pakollinen, varsi voi olla pelkästään teroitettu.
  3. Liimat, värit ja viimeistelyaineet ovat vapaat niin jousissa kuin nuolissakin. Kisavälineet tutkitaan ilmoittautumisen yhteydessä.
  4. Useimmilla rasteilla ammutaan kolmella nuolella, mutta nuolia on syytä olla reilusti enemmän. Nuolten katoamiset ja rikkoutumiset ovat mahdollisia, joskin tätä pyritään ehkäisemään radan suunnittelun avulla. Hävikki on kilpailuissamme ollut yleensä vähäistä.
  5. Pisteet lasketaan useimmilla rasteilla periaatteella 3 - 1. Eli osuma vitaalialueelle antaa 3 pistettä ja muu osa hahmosta yhden pisteen. Jos nuoli on kiinni vitaalialueen hiusviivassa, lasketaan se vitaaliosumaksi. Poppu nuolia ei lasketa ellei rastissa toisia sanota.
  6. Ampumamatkat ovat enimmäkseen metsästysetäisyyksiä, eli 10 - 20 m. Muutamia pidempiä sekä lyhyempiäkin matkoja tietysti tulee.
  7. Kaikki 15 vuotta täyttäneet ampuvat samassa yleisessä sarjassa. Jos kisaan on tulossa alle 15-vuotiaita kilpailijoita, näistä pitäisi lähettää tieto ma 22.8. mennessä. Ilmoittaa voi joko yksityisviestinä Knuutinpoikien FB sivuille tai osoitteeseen simo.hankaniemi@gmail.com. Jos juniori-ilmoittautuneita ei tule, emme varaa erikseen juniori-palkintoa. Tällöin ilmoittautumaton juniorikin ampuu samassa yleisessä sarjassa. Yleiseen sarjaan tulevien ei tarvitse etukäteen ilmoittaa tulostaan.
  8. Kisamaksu on yleiseen sarjaan tulevilta XX€.Juniorisarjalaiset pääsevät ilmaiseksi, samoin Suomen ulkopuolelta tulevat kilpailijat.
  9. Pituusammuntakilpailun järjestäminen riippuu peltojen tilanteesta, koska Vanhalinnan peltojen puimisen ajankohdasta ei vielä tiedä. Innokkaat pituusampujat voivat ottaa välineet mukaan ja katsomme sitten hetken koittaessa onnistuuko, ja pidetäänkö pituuskisa Vanhalinnassa vai Kuralan niityllä.

Vanhalinnan ilta ohjelmaa on vielä selvittämättä.

Alueella yöpyminen on sallittu venekatoksen takana olevassa metsä alueessa. Pidetään ne omat kaasu keittimet nyt siis vain siinä grilli katoksen luona, että metsä ei pala jos sattuu kuivaa keliä.

Tervetuloa!

4 tykkäystä

Tässä on sitten noita lisämainintoja:

Kadonnutta nuolta ei etsitä kauaa, vaan jos nuoli/vasama häviää niin kisataulukkoon voi ja kuuluu laittaa hävikin merkki niin minä tiedän käydä etsimässä siltä rastilta hävinneitä nuolia.


Ryhmänvetäjä on kisa hetkellä se ainoa tuomari joka päättää ampujan pisteen. Ryhmäläiset toki siinä vierässä saavat olla antamassa näkemyksiään, MUTTA lähtökohtaisesti yhtäkään lappua ei tuoda kisan jälkeen tulosten laskupyödälle ja mutistaan, että tuossa tuli tulkinta virhe.
Ryhmänjohtaja tulkitsee rastipaikalla pisteen (lähtökohtaisesti kilpailijan eduksi) ja se on siinä.
Jos ammuttu nuoli koskettaa sisempää vitaalin rajaan niin se on vitaali osuma.

Perusääntö on, että jokaisen pisteeksi laskettavan nuolen on jäätävä kiinni tauluu jotta se voidaan pisteyttää
Jos maalissa on nuoli pystyssä ja se putoaa seuraavan nuolen osumasta pois on ryhmänjohtajan tehtävä arvioida oliko kyseessä selvä vitaali vai muu osumaalue.
KÄYTTÄKÄÄ OMIA AIVOJANNE TÄSSÄ :heartbeat:.
(ekassa sulussa taisikin jo olla tähän vastaus :wink: )

Selvä suoraan osumasta maaliin takaisin ampujaapäin kimmonnut lasketaan tänä vuonna yhdeksi pisteeksi osuma kohdasta riippumatta YHDEN tämän vuotisen rastin kohdalla.
Kimmokette EI lasketa minkään taulun kohdalla!

Kun kisa on käyty ja pistet julistettu, niitä ei enää jälkikäteen vaihdella mikäli näitä ilmenee.
Kisa oli siinä ja se on sitten järjestäjän otettava itse selkään jos tämän vielä mokaamme.

3 tykkäystä

Vanhalinnan rantasauna on remontissa, joten se ei ole käytössämme tällä kertaa. Koronan vuoksi Vanhalinna ei järjestä Muinaistulien yötä 28.8., mutta meillä on toiminnanjohtajan lupa pitää jousikisamme. Eli meillä ei ole myöskään jousiammuntanäytöstä siellä, kun ei ole yleisöäkään.

Mitäs nuolella halutaan saada aikaiseksi? Mietin vaan, että laitanko kumibluntiksi kiinalaisen roskakärjen, josta nuolivarsi tulee läpi ensimmäisestä kovasta osumasta, vai onko tarvetta paremmalle kärjelle? Vai pitäisikö olla teräsbluntti? Riittääkö pelkkä osuma, pitääkö jotain pudottaa vai peräti tuhota? Olisi vaan muutama kärjestä katkennut nuoli, joihin voisi tuupata paikoilleen tuon huonon kumibluntin ilman liimaa, riittänee?

Jos järjestäjälle sopii taas, niin voin ottaa kannettavan mukaan ja kirjata pisteet suoraan koneelle. Mikken suorasanaisen pisteisiin liittyvän julkilausuman perusteella lienee niin, että huonosta käsialasta kärsii lähinnä ampuja itse. Eli kirjatkaamme pisteet selkeästi, ilman tulkinnanvaraa.

Hienoa, kisat järjestyy! Vähemmän hienoa ettei pääse saunomaan eikä ole muinaistulien yötä… Eli pitää hiki päässä repiä 100+ paunaisia jousia taas ja muut katsoo irvistellen nurkantakaa? :smiley:
Senja oli tuomassa sitä vanhaa poliisin luotiliiviä, joten siinä ainakin yksi nuoliuhri!??

Mutta, pieni ristiriitaisuus paisto silmään. Tämän voisi terottaa kaikille selväksi.

edit: Vitaaliraja on rikki kun nuoli nojaa viivan reunaan.

1)

image

1 tykkäys

Eli ns. “viiva poikki”-sääntö.

Jompsin kumpsin. Molempia ei voi olla!

Myös se juttu, että viiva mikä rikotaan on oikeasti vitaalin viiva. Vaihtovitaalisissa eläimissä vitaalin raja ei ole se epämääräinen liima/rakomuhju joka muodostuu vitaalivaihtopakan ja eläimen välille, vaan vaihtovitaalissa on siisti vitaalinraja piirretty. Se pitää rikkoa.

Eikö tämä ole kirjoitettu niin että viiva kuuluu isompaan pistealueeseen ja riittää sen takia että nuoli on edes osin viivalla. Jos tulkitaan niin että viiva kuuluu alempaan pistealuueseen niin silloin nuolen on oltava edes osin viivan sisällä.

Mielestäni tämä sääntö on Kuralassa/Vanhalinnassa/Petikossa ollut aina niin, että riittää, että nuoli koskettaa ulomman vitaalin viivaa. Viivan ei siis tarvitse olla poikki, vaan kosketus riittää. Eikö näin ole ollut? @M.Reinikainen toki vahvistaa asian.

Miken kanssa juteltiin ja tosiaan niin on että viivaan kosketus riittää.

Mennään siis tivolitaululiiton säännöllä: nuolirunko viivassa kiinni = isompi pistelukema.

Hyvä! Mutta onko @Lehtis tulossa kisaan mukaan?! Pitkästä aikaa! Saadaan Pasille haastaja!

Esalla ei ole vielä yhtään voittoa ja viimeksi kun Esa oli mukana kisassa vuonna 2011, niin minä voitin, se oli samalla myös ensimmäinen Kuralan primikisani. Silloin kyllä kulki ja hyvin! Saas nähdä mitä tapahtuu nyt kymmenen vuoden jälkeen!

Pistelaskussa ei ole muutoksia. Sääntö on meillä aina ollut, että riittää kun nuoli koskettaa viivaa, niin osuma lasketaan ampujan hyväksi parempaan päin.

Kisailmoituksesta olivat jääneet puuttumaan maksujen osuus. Maksu on knuutinpoikien jäseniltä 10 euroa ja muilta 15 euroa. Ulkomailta tulevilta ei peritä maksua, eikä alle 15-vuotiailta.

2 tykkäystä

Enpä taida osallistua… on kohtuullisen mones hääpäivä juuri tuolloin frouvan kanssa juhlittavana…

5 tykkäystä

No ilmankos ei ole Esaa kisoissa näkynyt, taitaa olla hääpäivä joka vuosi samoihin aikoihin… Teidän pitää ottaa hotelli Turusta ja frouva hotelliin kisan ajaksi, tai keksiä muuta ohjelmaa, siitä on sitten kisan jälkeen hyvä jatkaa hääpäivän viettoa!

2 tykkäystä

Bluntti rasti jää nyt oteuttamatta. Idea ei toimi ja toteutukseen menee liikaa aikaa jota minulla ei ole eikä myöskään halua nipistää omasta ajastani.
Muokkaan aloitustekstin vielä.

1 tykkäys

Ammuttiin Matiaksen kanssa kenraalit Oittaan maastoradalla. Ammuttiin sinisiltä tolpilta eli heti taljan jälkeen pisin matka. Kaikki kolme lenkkiä + Kuoleman Laakso ja blunttirasti eli ammuttiin taulukärjillä, blunteilla ja leikkureilla. Oma ammunta ihan ok mutta sen verran varoitan muita että pitää olla ammunta kuosissa jos meinaa Matiakselle pärjätä. Vika kierros taisi alkaa niin että neljästä elukasta 9p per rasti.4 tykkäystä

Saa nähdä miten käy osallistumisen kanssa. Vetokäsi vaivaa taas. Kokeilen nyt kineesioteippausta joka on aiemmin auttanut.

Laukaustakaan en oo ampunu sitten petikonjälkeen joten minulle on ihan sama mitä kisoissa tapahtuu kunhan tulee hauska viikonloppu :smiley:

5 tykkäystä

Stadista ilman kyytiä? Auto starttaa Munkkiniemestä huomenna klo 08:00 ja yksi mahtuu vielä mukaan. Tulossa minä ja Matias. Maskipakko. Aateltiin jäädä ihailemaan pituusammuntaa ja uusia ennätyksiä, jos tulee uusi Suomen Ennätys niin lupaan juosta alasti nuolelle ja takaisin!

Edit: Nyt oli niin kova lupaus, että viesti lukittu muokkaamisen estämiseksi!! Lihavointi minun…

4 tykkäystä