WIAC 2017, Romania

WIAC - World Indoor Archery Championship 2017 -kilpailu ammutaan 29.3.-1.4. Romaniassa, Branin kylän tuntumassa. Kyseessä on IFAA-liiton kilpailu.

http://wiac2017.com/

Jos yksin olisi pitänyt lähteä, niin olisin jättänyt väliin, mutta kun pojan oli hyvä tilaisuus lähteä, niin sitten lähdettiin. Kisassa ammutaan kolmena päivänä, ekana 60 nuolta 20 jaardilta, seuraavana Flint ja sitten taas 20 jaardia.

Nyt on ensimmäinen päivä ammuttu ja häntäpäästä löytyy oma sijoitus. Poika on kolmantena lonkkareissa. Toisaalta, nämä ovat mukavan rentoja tapahtumia, joissa näkee samanhenkistä porukkaa, että eipä sillä ammunnalla aina niin väliäkään… Kaukaisin HB-kaveri, Sebastian oli tullut Brasiliasta asti. Kova kaveri ampumaan ja teki heti kisan ensimmäisellä kierroksella hurjan tempauksen - kaikki nuolet viitosella! Sebastianin ammunta oli vähän vaihtelevaa mutta kyllä siellä komeita kasoja tuli myöhemminkin. Tuloksia ei ole vielä saatavilla. Mutta veikkaan, että on mitaleilla.

Jousista, peräti viisi kaveria, Unkarista, Latviasta ja Romaniasta ampuu komposiiteilla, eli puuta, jännettä ja sarvea. Tässä oli kasassa draaman ainekset. Mainitsin yhdelle ampujalle, että ko. jouset voivat olla sääntöjen vastaisia, eläinliimalla liimattuja. Asiasta oli jo tehty protesti, eli se oli muillakin tiedossa. Lopulta selvisi, että ampujilla oli sertifikaatit jousista, että ne on liimattu vain epokseilla. Lisäksi yksi ampujista tiesi jousien unkarilaisen tekijän (yhtä lukuunottamatta ne taisi olla samalta tekijältä) ja todisti osaltaan, että jouset oli liimattu epokseilla. Vain yhdessä jousessa näkyi jänneselkä, muissa oli nahka jänteiden päällä, ja kyllähän se pinta aika epoksimaiselta vaikutti.

Erikoisin jousi oli saksalaisen Lutzin, osagesta tehty penobscot-jousi. Näin nyt ensimmäistä kertaa sellainen ihan kädestä pitäen. Hieno ja taiten tehty kyllä, 60-paunainen. Lisäksi oli yksi bambuselystetty trilaminaatti, nahkaselystetty degame (tms., Sebastianilla), yksi osage-jousi sekä yksi tammijousi, jolla venäläinen Viktor ampui hienoa tulosta. Jousien jäykkyydet välillä 30-60 paunaa, keskimäärin noin 45 paunaa.

Muiden ammuntaa on ollut mielenkiintoista seurata. Taulukauhuiset erottuvat nopeasti. Samoin, oikeastaan aika ilmiselvää on se, että jos suoritus on hallittu, hyvällä ankkuroinnilla ja selvällä pitovaiheella, niin yleensä tuloskin on hyvä. Vaikka jokaisen ampujan suoritus on erilainen, niin hyvällä ampujalla suoritus on silti aina samanlainen kerrasta toiseen.

Kuvia tulee ensi viikolla, kun pääsen kotiin ja saan kuvat ulos kamerasta.

1 tykkäys

Brasilian Sebastian on johdossa 208 pisteellä ja Venäjän Viktor toisena. Kolmantena unkarilainen Joszef. Tiukka on kilpailu kärjessä.

Sen verran pitää vielä jatkaa tuosta liima-asiasta, että itse en olisi vaivautunut protestoimaan. Syy on se, että kyseinen liimasääntö on aivan älytön ja Historical bow -luokan hengen vastainen, eikä sillä ole ampujan kannalta mitään merkitystä. Esimerkiksi joku nuolihylly on eri asia, kuten myös modernit materiaalit, koska niistä voi olla hyötyä. Mutta onneksi kaikki on kunnossa, ettei tule mitään sanomista kenellekään.

Tänään flint-kierros, saas nähdä, miten käy. En olisi yhtään yllättynyt, jos Viktor ampuisi uuden ME:n, sen verran hyvältä ammunta näytti eilen.

Flint ammuttu. Vähän paremmin meni kuin eilen mutta sijoitukseen sillä ei ollut vaikutusta. Flint on kyllä hieno kilpailumuoto - melko nopea, mukavasti vaihtelua, sopivan haastava, sopii oikein hyvin perinneampujillekin.

Ei tullut ME:tä. Victor ampui silti todella hyvin, 183 pistettä ja siirtyi johtoon, koska Sebastian romahti täysin. Mestaruus on nyt kahden ampujan taistelu - Victorin ja Kalmarin (Joszef). Eilen Victor ampui neljä pistettä paremmin kuin Kalmar ja tänään Kalmar ampui kaksi pistettä paremmin kuin Victor. Ero on siis vain kaksi pistettä ennen viimeistä kisapäivää.

Ampujista vielä sen verran, että viidestä komposiittijousiampujasta vain yksi ampuu peukalorenkaalla, muut käyttävät läppää tai hanskaa ja ampuvat, kuten millä tahansa muulla jousella.

Tsemppiä. Nuo nahkapäällysteiset jouset haiskahtaa… Hmmm vaikka biokomposiiteille ja muistamme mitä ne olivat… No kaaai te siellä osaatte katsoa jouset…

Kilpailu on ammuttu ja Venjän Victor Safroshin vei mestaruuden selvällä erolla. Viimeisenä päivänä Victor ampui todella kovan tuloksen, 222 pistettä. Toiseksi tuli Unkarin Kalmar Joszef ja kolmanneksi Unkarin Dora Laszlo - he ampuivat komposiiteilla.

Poika otti poikien lonkkariluokassa pronssia, teki viimeisenä päivänä kovan nousun mutta se ei riittänyt. Teki joka päivä oman ennätyksensä ja lisäksi Flintissä SE:n. Kelpo suoritus!

Komposiiteistä, vatsa oli kyllä ihan kunnon sarvea, ei mitään puristetta. Jouset oli tehty viidestä osasta, siyahit olivat jäykät, pitkät ja kapeat. Joka päivä ennen kilpailua jousia suorastaan runnottiin oikeaan tillerimuotoon ja jännelinjaan. Välillä kesken kilpailunkin. Vähäisillä tiedoillani sanoisin, että jouset olivat kyllä sääntöjen mukaisia, epoksia myöten.

Onnittelut isälle ja pojalle!

Onnittelut pojan SE:stä. Myös Tuomolle kisan läpiviennistä. Victorin 222 on todella maailmanluokan tulos 20y kisassa. Kuvaileppa voittajan kalusto. Paunat, materiaalit jne… Hänen ammuntaansa näinkin toissa vuonna Pärnussa. Tekijämies. Jos mielenkiintoni vielä herää tuota 20y matkaa kohtaan, niin haaveena edes kotiradalla kerran rikkoa 200 haamuraja.
Sarvijousien tilleriinrunnomisen olisin mieluusti nähnyt.
Oliko sarvijouset omakätisen käsityön näköisiä vai kuulsiko niistä omiin tarpeisiin modifioitu Grozeryjousi läpi…?

Miten muuten toi peukalorenkaalla ampuja, oliko selfnokit vai m…ia? Joskus joku näytti ton peukalovedon, siinähän tulee etusormi vielä lukitsemaan otteen ja jos nokissa on kavennus niin pysyy paremmin otteessa. Kuulemma, en oo vielä päässyt mongolijousta ampumaan.

Victorin jousi koko joukon karuin, yksinkertaisin ja kulahtanein. Jousi oli sama kuin aikoinaan Pärnun EM-kisassa ja Pärnun MM-kisassa 2015. Sitä en tiedä, kuinka paljon jousella on ammuttu, että onko pääharjoittelu tehty sillä vai jollain muulla. Luulen, että modernikin jousi on käytössä. Kuitenkin, jousi on tammea (taisi olla lankkutavarasta), myötäkäyrä ja noin 40-paunainen. Nokit ovat tavalliset selkänokit, vieläpä ihan viimeistelemättömät. Kaikessa karuudessaan tyylikäs jousi.

Komposiitteja säädettiin kuten niitä kai pitääkin säätää. Jousi jänteelle ja sitten polvea vasten taivutellen tilleri tasapainoon. Aika kovia otteita siinä kyllä käytettiin. Varsinkin jännelinjan haku oli sen näköistä, että teki mieli puuttua asiaan - mutta ammattimiehet toki tietävät, mitä voi tehdä. Jousta väännettiin niin, että jänne siirtyi lähemmäs 10 senttiä sivusuunnassa, sitä en ehtinyt katsoa, että kuinka paljon jännelinjaa piti korjata. Ilmeisesti ei montaa milliä. Käsittääkseni Kalmar ampuu pelkästään komposiiteilla. Komposiittimiehistä vain yksi puhui englantia, eikä hänkään kovin sosiaalinen ollut, joten tiedon kaivelu jäi vajavaiseksi.

Selfnokeilla ampui vain kaksi kaveria, kumpikin oli komposiittimiehiä, ei kuitenkaan peukalorengaskaveri.

Jouset olivat mielestäni aika hyvin viimeisteltyjä ja säädetty. Lavat olivat jäykän osan alueelta todella kapeat, mitoitus näytti hyvin sopusuhtaiselta, yhdessä jousessa alalapa taipui liikaa (kaikki eivät polvihienosäätäneet jousta ennen ammuntaa) ja muutenkin, ei niistä ainakaan teollinen ilme ensimmäiseksi iskenyt silmään, vaikka jouset olivatkin ammattilaisen tekemiä. Kuvia tulee ensi viikolla, sitten voitte olla tästä asiasta eri mieltä… Tänään vielä Bukarestissa kiertelyä, varasin yhden päivän tännekin kun täällä päin Eurooppaa nyt ollaan.

Ai niin, huhut kertoivat, että WIAC2019 ammutaan Uudessa-Seelannissa. Sisäammuntakisa sopii loistavasti myös perhematkailuun - kolmena päivänä noin kolme tuntia ammuntaa. Lopuksi vielä päättäjäistilaisuus, johon myös perhe voi osallistua. Tämä vinkiksi, jos joku innostuu - matkaa Uuteen-Seelantiin voi perustella myös muilla syillä kuin pelkällä jousiammuntakilpailulla…

Mukava matkakertomus. Onnittelut pojalle ja koutsille!

Olisiko tämä Victorin keissi niin, että hän käyttää aikansa ammunnan harjoitteluun, eikä välineiden rassaamiseen. :smiley:
Siisti kuulla, että komposiiteillä ammutaan kilpaa. Vielä kun voitaisiin tehdä täysin luonnonmateriaaleilla, niinkin kun onnistuisi. Täällä “muut kilpailut” osiossa sitä vaan ammutaan kilpaa sarvi-jännejousilla, ei tuolla primi-osiolla… Hmm.

Juuri näin Jere. Victor ampui tekniikalla, josta näkyi selvästi, että sitä oli hiottu kunnolla. Ankkurointi leuan alle, jänne osui tiukasti nenän kärkeen, hyvä pitovaihe ja hyvä laukaisu. Nättejä kasoja syntyi, pummeja ei tainnut olla lainkaan 20 jaardin kierroksilla. Rohkeaa ja itsevarmaa ammuntaa. Sinänsä äärimmäisen yksinkertaista mutta silti todella vaikeaa…

Unkarilaisten kanssa ei juuri pystynyt puhumaan kuin Unkaria. Laszlo Doran kanssa on ollut männä vuosina jonkun verran juttelua mm Saksassa ja Unkarissa. On ampunut aina komposiitilla. Tulostasokin on ihan sama kuin ennen. Olisi kiva tietää kuka protestin teki jousista. Mä olin jo kuullutkin siitä että tuo liima on jotain epoxia. Joku jousta ostanut oli saanut ihan tarkan kuvauksen materiaaleista.
Toivottavasti Oulallakin oli kivaa reissussa.

Kyllä oli hyvä reissu, ei harmita todellakaan yhtään, että tuli lähdettyä. Tulipahan nyt Romaniakin nähtyä, ainakin pintapuolisesti. Näitä on kiva muistella sitten myöhemmin!

Protestin teki paikallinen ampuja, ei ollut mukana kärkikamppailussa.

Ryhmäkuva. Voittaja Victor Safroshin on Xerox-kyltin alla, er-kirjainten kohdalla.

Muutamia kuvia…

Joszef Kalmar säätää jousta.

Brasilialaisen Sebastianin aloitussarja. Oli kuulemma ensimmäinen täydet 25 pistettä elämänsä aikana!

Lisää…

Kilpailun voittajan Victorin tyylinäyte. Jousesta vielä, tilleri oli hiukan pielessä, alalapa taipui selvästi enemmän. Mutta eipä se ammuntaa haitannut.

Ja ennenkuin kirves heilahtaa taljajousen takia, huomattakoon kuitenkin, että sitä ei voinut välttää, kun otin kuvan Victorin ankkuroinnista (nenän päähän) sekä jousesta täydessä vedossa.

1 tykkäys

Lisää, nyt jousiampujia.

Oma paras kasa sekä jousia.

Tässä kaikki tällä erää. Komposiiteista on joitain kuvia vielä, sekä penobscotista. Jos haluatte jotain tiettyä, niin toivokaa.

1 tykkäys

Toi penobscot on kyllä äärimmäisen kiinnostava. Oliko painava, pääsitkö kokeilemaan tai edes pitämään kädessä? Taitavat olla eri puuta yläjousi ja pääjousi.

Kivoja kuvia! Mielenkiintoista että juuri pebscotilla lähdetty kisaamaan, kuin myös tietysti nuo sarvijännejouset. Luulisi että se on se myötäkäyrä lonkkari mikä valitaan ja mennään ampumaan pisteistä. :smiley: