Vuorijalavasotajousi 105# @30" ja vetotreenit

Se mikä tällä foorumilla on ollut parasta on se että vastaus yhteen kysymykseen on poikinut viisi uutta kysymystä ja olen joutunut yhä syvemmälle tämän lajin harrastamiseen. Primitiivijousien harrastaminen koukuttaa pahemman kerran eikä siitä taida irti päästä ennenkuin palkeet viimeisen kerran huokaa…

10 vuotta sitten punttasin innolla mutta en ampunut jousella paljoakaan, jäykillä jousilla en ollenkaan. Tein muun muassa moniotteisia leukasarjoja 20 kilon lisäpainolla, gironda-dippisarjoja 30 kilon limpun kanssa ja pitkiä yhden käden kulmasoutusarjoja 100 paunaa kourassa, tietenkin kyykkyä ja mavea hylkimättä. Sillä lääkityksellä ammuin sitten kaverien 110-paunaisilla sotajousilla sarjaa, yhtään sotajousivetoa treenaamatta.

1 tykkäys

Sama huomio :gyl.: punnerruksia ja omalla painolla vinosoutuliikettä .

Lisäksi myös vasenkätisesti jousella ampumista…ja vetoharjoitelua…

Kuinka paksu nuoli on…näyttää vankalta …

12,7mm on paksuutta. Tässä on esittely noista nuolista: 2kpl standard arrow

1 tykkäys

Siellä löytyi…olen kahdesti koittanut takoa metsästyskärkiä…harjoittelu jatkuu…

Muista Jere että vain osa tuosta nuolesta oli 12,7mm. Loppuu menee linjalla noin -4/6mm per 15 sentin välein.

30" nuoli noin 12cm välein (miinus kätki) 12,7mm, 12,2mm, 11,2mm, 10,8mm, 10,2mm, 9,7mm, 7,8mm.

mr

No tuossahan se tulikin Mikkeltä tarkemmin.

Miltä näyttää veto? En ole keksinyt mitään erilaista “sotajousivetoa”, mutta toki selkä saa enemmän työtä kun mennään 28->30".

Ihan oko.
Se viimeinen veto onkin sellanen paari heijari jossa vaan yrität antaa takana seisovalle kyynerpäästä rintalastaan.

Tuossa nyt viime vuodelta +120lb noin 30-31" vedolla.

1 tykkäys

Eirik ja minä vähän lämmitellään.

Tai siis tuossa vain minä lämmettelin :smiley:
Edellinen video kuvattiin jossain vaiheessa tämän jälkeen.

Alkaahan se sitten muistuttaa! Huomasin, että näyttää vaihtelevan kovastikin jousikäden/vetokäden korkeudet ampujittain. Sulla on molemmat kädet korkealla, Eirikillä alhaalla ja mulla vain vetokäsi ylhäällä.

Eirikin veto näyttää hiton hyvältä! Uskosin, että tuo Eirikin tyyli on hieman suojasampi paikka olkapäille, mitä korkeammalle vetokäden nostaa, sitä enemmän siirtyy veto pois selältä. Myös jousikäsi ylhäällä on rankempi…
No kokeillaan kaikki versiot!

Eiks toi Reinikainen o vammautunu just näiden takia…? Villi veikkaus… Jerellä vihloo olkapäätä Turun kisoissa elokuun lopissa jos yli 25 lbs ottaa käteen… En maalaa piruja seinille, mutta tekniikka kohilleen lihaksen pullistuksen lisäksi ni ehkä et vammaudu… T. Vammautunut, mutta kesäksi kävelen taas normaalsiti enkä niinku klonkku. Jousi ei tätä aiheuttanut. Ehkä.

Heh! :smiley: Oli kylläkin tarkotus ampua jo american roundissa…toivottavasti jollain 120 paunasella.
Katsotaan, ei tässä ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä voimailun saralla.

1 tykkäys

Eirikillä on kyllä hienosti luut jonossa!

Tämä on hyvä dokumentti, vaikka liittyykin tähtäinammunnan tekniikkaan:

http://www.mfaa-archery.org/Tech-Support/Archery_Form_Handbook.pdf

Mielestäni jousen jäykkyyden ei pitäisi vaikuttaa siihen, millä tavalla jousta vedetään. Jos jousta ei saa vedettyä hyvällä (biomekaanisesta näkökulmasta) tekniikalla täyteen vetoon, niin joku asia on silloin pielessä. Huonolla tekniikalla veto johtaa melko todennäköisesi siihen, että joku paikka pettää, varsinkin jos jousi on aivan liian jäykkä.

1 tykkäys

Juha: Mun käsi/olkapää meni pääosin työ hommissa kun jouduin nostelemaan lähes yksin 95kg betoni harkkoja 2kk ajan noin 1,700neliömetrin verran kesä-heinäkuun ajan ja tuossa norjan sekä kuralan ammunnoissa sitten vähän ilman lämmittelyjä tuli loputkin lihaksen reväytettyä. Kivut alkoivat jo hämeenlinnassa.
Mää oon periaatteeessa ollut ammunta kiellossa yli 40 paunasten kanssa.
Tähetkel saan nipin napin ammuttua muutaman laakin +70sillä mutta en nyt viitsi mitään tunnin teho ammuntaa itseltäni vaatimaan. Sitä paiksi +35lb kepakko on ihan kiva peli myöskin.

Katsoin videon, Mikke ampuu 120lb jousella…mitä puuta jousi on…minkälaisia mittoja…elikkä kuin paksu on kahva/lev…Kiinnostaa kovinkin tiedot…pituuskin…

Tuo jousi on Eirik Diserud:in tekemä Norjalais lyly laminaatti jousi koivu selällä.
Pituus noin 2m, kahva siinä 28x33mm pakkeillä. Lylyn osuus muistaakseni noin 8mm.
Lavan muotosuurinpiirtein. Vatsan puolella rinnakkain kaksi reunaa myöden kulkevaa 1-2mm syvää v muotoinsta uraa.
.

1 tykkäys

Mikäs noiden urien tarkoitus on ja miten ne on tehty?

Edit: Samaan syssyyn sopii varmaan kysyä mielipidettä neljään koloon/uraan lylyjousen kahvan molemmin puolin? Vanhalla foorumilla arveltiin tähtäysmerkeiksi, mutta sitä en välttämättä ostaisi.

Nuo kolot on tehty jälkeen päin polttamalla (kuuma pyöreä tanko)

Käyttö tarkoitus tuntematon, mutta jos tähtäin jousi ampujilta yrittää kysyä niin sieltä tulee kuin kuha kaupan hyllyltä että:TÄHTÄÄ MISTÄ VARTEN! Ja tähän nyt ei ole sitten mitään tai minkään laista todistetta muuta kuin että käytännössä voi noita kahta ensimmäistä siihenkin käyttää jos nyt kuvittelee että ennemuinoin ampuja käytti saman kaltaista systeemiä kuin nykyään.

Koloja on siis yhteensä kahdeksan. Samalla kyljella molemmin puolin kahvaa.

Itse miellän ne koristeeksi joilla on ehkä ollut jokin syvällinenkin merkitys joskus jollekkin koska ne todellakin on tehty tuohon vasta sitten kun jousi on jo ollut kasassa sekä todennäköisesti toiminta kuntoinenkin.

Kyseinen jousi siis helsingin kuuttuurin museosta joskus muinoin kuvattuna.