Siis tuo Marjis 160lb at 11" kaariko on keskeltä 70x47mm ?. Ei kyllä ihan siltä näytä.
Minä taas sanoisin, noin 45 vuoden kokemuksella erillaisista profiileista sekä eri puumateriaalista ja ilman kokemustakin noin 30 vuoden takaisena fuksiteekkarina lujuusoppia päntänneenä tuon vetävän noin 800-1000lb . Tuossa on kolmisen litraa marjakuusta. Sitä voi surutta kuormittaa 500J. Koneenrakennusoppi on eksaktia insinööritiedettä. Ei näitä juttuja tarvitse mutuilla, ne voi laskeakin.
Hyvin laajassa.
Puoleen väliin nuoliuraa viritetty jänne on säännönmukaisesti toistuva kuva-aihe eurooppalaisessa kuvataiteessa keskiajalta varhaisbarokkiin.
Jänteen virittäminen korkealle on historiallisesti korrekti tapa. Tämän olisi itse kukin voinut huomata, jos olisi liikkunut silmät auki.
Ei minkäänlaista. Pätee myös sarvikaariin. Ensisijanen etuhan tästä on virtuaalimassan pudottaminen alle 1/100 kaaren massasta, mikä mahdollistaa 40-80g nuolien ampumisen pari- kolmekiloisilla kaarilla hyvällä hyötysuhteella ja jousta rikkomatta. Sekä tietysti 80-150m/s nuolinopeudet ja siitä saatu taktinen etu.
Aivan samaa periaatetta käytetään myös turkkilaisissa ja korealaisissa pituusammuntajousissa. Koska käsijousen ampujan pitää olla siellä jousen ja jänteen välissä. Niissä on vain AMO-vetopituus pidetty siedettävänä jäykällä kahvalla ja B-profiililla ja tietysti tasoitettu voimakäyrää kontaktivastakaarilla.
Se myötäkäyryys taas mahdollstaa paksumman kaaren, jolloin vähemmänkin elastisilla materiaaleilla saadan voimakas jousi pieneen tilaan.
Noin muuten tuo teoriasta mussuttaminen on pikkuisen ärsyttävää. Tämähän on ihan fuksitason koneteekkarifysiikkaa. Aivan suoraviivaista koulukirjakaavojen soveltamista. Eihän tässä ole kuin keppi ja naru- vipu, köysi ja taipuva palkki. Oikeastaan hyvin omaksutun lukion laajan oppimääränkin pitäis riittää näiden asioiden tajuamiseen.
Ei tässä mitään teorioita tarvita.