Varsijousia

Kun täällä näyttää olevan liian vähän varsijousi-topicceja, tuli tehtyä nyt kesällä 17 “muutama” varsijousi medieval-style. Tietääkseni Suomessa ei myydä keskiaikaistyylisiä varsijousia oikein missään, joten itsehän se piti omat varsijouset väsätä…aloittelijana pystyin tosin vain 5 kuvaa uppimaan tänne.

Tässä tälläinen metsästystyylinen, pihlaja-kaari, jossa kompressointina myös pihlajaa. Olen “laminoinut” selkään myös paksua raakavuotaa (antaa muuten mukavasti lisätehoa jouseen). Veivaan tuon vireeseen “windlass”-omakyhätyllä veivillä…paunoista ei minulla ole tietoa minkään varsijousen suhteen, kun en saa kotioloissa niitä mitattua kun en löydä kelpoista mittaria?

Tässä myös metsästystyylinen, vähän goottimallinen IMO. Hieno tuli.

Siinä myös metsästystyyliä, palloja yms…kaari koivua ja serbiankuusta.

Siinä war or hunting bow; hikkorikaari, johon “laminoitu” raakavuotaa, kuminauhaa (!) ja päällystetty pergamentilla (kuten keskiajalla tekivät). Nuoli lenti 30 asteen kulmassa n. 100 m, en tiedä paljon lentäisi 45 asteessa, arviolta n. 150 metriä. Mutta uudella nuolella näyttää lentävän tehokkaammin, en ole vielä päässyt pitkäämatkaa testaamaan.

Tarkoituksenani on rakentaa vielä aito komposiittijousi, mihin tulee sarvea, pihlajaa, kuusta, raakavuotaa yms…hankintaan menee siis lisää materiaalia.
BTW, jos jollain olisi infoa miten mitata paunamäärät oikeaoppisesti varsijousista, niin thanks for the info samantien!

edit. laitoin paremmat kuvat

1 tykkäys

On siinä varsijousia!

Ovatko mallit omia luovia ratkaisuja vai oletko käyttänyt jotain lähdemateriaalia?

Hieno varsijousiopus on tämä, siinä on paljon tietoa rakentamisesta:

http://www.crossbows.net/IFBOC-2nd.pdf

Biltemasta löytyy sopivia vaakoja:
http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Metsastys/Varusteille/Riistavaaka-2000040218/
http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Metsastys/Varusteille/Digitaalinen-ripustusvaaka-2000034665/

Omaa silmää on vähän mukana, mutta runkojen muodot sekä väritykset olen tuolta ottanut http://www.todsstuff.co.uk/ eli autenttisuutta mukana on jonninverran. Toki myös muualta mallia ottanut esim. googlen kuvahaku/youtube/instagram tms. Kiitos mittarilinkeistä, en älynnyt etsiä nettikaupoista erikseen!

Olen tehnyt myös tällaisia; PVC, koivu, nahkakaari

Lasikuitu-suksikaari.

Suurinta osaa jousista en ole vielä testannut soramontulla tms. pitkällä matkalla, eli en osaa sanoa kuinka kauas nuoli kustakin jousesta lentää ja/tai tuo paunamäärä. Nuolen painohan näissä tuntuu olevan oleellisin tekijä vaikka jousi olisi suht. kevytviritteinenkin. Pääasiassa itteä kiinnostaa tosin suht. jäykät missä sitä potkua on myös mukana. En osaa vielä sanoa mikä näissä kiehtoo, ehkä se on tuo onnistumisen riemu. Vaatii melkoista työmäärää muuten yksi varsijousi, mutta on sen arvoistakin loppupeleissä.

Hienoa innovatiivisuutta ja mielikuvitusta jousien väreissä. Selkeästi on kyseessä innokas tekijä. Nyt kun pajalta tulee jo tuollainen määrä osin “fantasia” mallin jalkajousia, niin miten olis kopionti jostain historiallisesta kapineesta?
Vuodan laminointi? Kiinnostaa miten teet sen? Eläinliimaa nahkakerrosten väliin vai modernia liimaa? Onko nahkaa vain selkäpuolella?

Juuri noin eli otankin suunnitelmaksi rakentaa ns. jäljennös-varsijousi. Opiskelen arkeologiaa joten “reproductionin” tekeminen kiinnostaa siinäkin mielessä. Harmi kun en löydä tuosta yksilöstä “alapuolelta” mitään kuvia, tosin en monesta muustakaan, joten vaatisi omakätisen hypistelyn. Myöskään kaaren väristä en saa selvää, lieneeköhän ollut ruskea? Voisi olla kompromissi päällystää se nahalla.

Tuossa kun on tuo Cranequin eri vuosikymmeneltä, niin siitäkin voisi periaatteessa tehdä oman version.

Runkoon ehdottomasti vaahteraa ja kaareen kuusta, sarvea ja nahkaa. Nuo valkeat paneelit toki luusta. Sarvi muotoon kuumentamalla haluttuun muotoon. Teen lievän myötäkäyryyden kaareen ihan vain sen vuoksi että ylipäätään saan sen omilla työvälineillä joskus vireeseen. Toinen mahdollisuus olisi laittaa se täysin suoraksi, jolloin siitä varmuudella tulisi todella vahva.

Nahan liimaan ohuesti mutta taitavasti puuliimalla. Menee ehkä vähän säätämiseksi jos alan ahvenien uimarakkoja keittämään ja teen niistä liimaa eläinjännejouseen (horn & sinew). Nahkaa laitan vain selkäpuolelle, koska nimenomaan tuo “laminointi” antaa sen vetovaikutuksen, koska näin jouseen tulee “stiff mid section” mikä antaa lavoille enemmän kyytiä.
Raakavuodan laminoinnilla tarkoitan

Projekti lähtee siis tulille ja tulen päivittelemään jatkossa, adios…

On noissa ollut hommaa! Tosiaan tervetuloa vaan kaikki varsijousijuttu foorumille - poislukien lasikuitu ja muut keinokuitujouset. Keinokuitujousille löytyy omat alustat. Miksipä edes tehdä niistä, kun luonnonmateriaaleistakin onnistuu!

Hieman olen skeptinen kuusen käyttämisestä varsijousen kaaressa tai komposiitista ilman jänneselkää. Vasta oli facebookin “hornbowyers” -ryhmässä komposiitti jalkajousikaari jossa oli sarvea ja 1000g! jännettä selässä. Onnistuuko sama raakanahalla, oikeasti?
Jos pitäisi tehdä jäykkä kaari helposti, käyttäisin syreeniä ylitse muiden. Yksipuisenakin saisi hullun pelin. Tai sitten pihlajaa, tammea tai laminoiden sarvea ja jännettä hitosti. Vähän vaan harmittaisi laittaa 10-15 jännejousen jänteet yhteen jalkajouseen. Vai mitä @JMenna? :smiley:

“Varsijousen kaari tehtiin aluksi yhdestä puusta, mutta 1100-luvulta lähtien laminoimalla vatsa sarvenkappaleista, ydin marjakuusesta tai tammesta ja selkä jänteistä sekä raakanahasta; laminoinnissa liimana käytettiin nahka- tai kalaliimaa. Usein kaari päällystettiin pergamentilla tai paperilla.” - Wikipedia

Nahkaa on vissiin käytetty. Nahalla on tosin myös päällystetty osin esteettisyyden vuoksi kaaria esim. käärmeennahka. Marjakuusen saatavuus on Suomessa tosi heikkoa, jotenka sen pitää olla siis tammea. Siitä en tiedä antaako nahka “päällystys” millaisen paukun, mutta kai tuon voisi nahalla päällystää?

Jänteitähän se pitää sitten selkään laittaa, pitääkin alkaa etsimään kyseistä materiaalia. Jänteethän vasaroidaan lasikuitumaiseksi verhoavaksi mössöksi mitä sitten liimaillaan kaaren selkään rutosti. Kalaliimaa saakin näköjään tilaamalla.

Alkuperäinen ideani olikin tehdä nahka-puu-sarvi kaari, missä tuon sarven osuus olisi huomattavasti pienempi suhteessa puuhun. Ajattelin myös laminoida sekä pihlajaa että kuusta, mutta jos Tammea jos löydän sitä laitan. Mutta jos teen replican niin silloinhan sen pitää olla horn & sinew (+puu). Ilkka Seikku yrittää löytää mulle sarviainesta, kiitos Ilkalle jo etukäteen kys.työstä! :D:smiley:

Yksipuisenkin kaaren saa toki tehtyä, mutta kaaren tulee olla silloin suht, pitkä mikä sopii lähinnä Skåne tyyliseen jalkajouseen. Oikeastaan mitkä tahansa hyvät jousipuut käy siihen.

Puita on monia, kuitenkin parhaiten tuossa pelittää painava puu, jäykkä puu. Tämän takia rajaisin kaikki pihlajaa kevyemmät pois. Pihlaja on helppo saatavuudeltaan ja jo ihan eri maata. Sitten tietysti syreenipuskia on joka nurkalla, syreeni on tiukempaa kuin marjakuusi. Karkeasti 2x tiukempaa kuin pihlaja. Esimerkkinä on täällä heitetty, että 20mm leveästä syreenistä saa jahtipaunat jouseen, eli 40 paunaa. Teepä sama marjakuusella, osagella lienee onnistuu jo.
Nahkaliimaa saa ebaysta tilattua helpoimmin.

Mutta joo, tuo jännetyö jalkajousen kaareen, oksettavaa hommaa repiä niitä useampi sata gramma. :smiley:
Niin ja sittenhän jos teet jalkajousen jänne-puu-sarvi kombolla, uskoisin että kaareen ladataan reflexiä, eli vastakäyryyttä. Tällöin viimeistään on ongelmia saada kaari jänteelle, jos meinasit jo puun kanssa myötäkäyrää tarkoituksella hakea.

Joo, eli nimenomaan pieni vastakäyryys olisi hyväksi. Sitähän voisi laittaa ihan hieman vaan. Niin ja joo, nuo vastakaari varsijousen kaarethan viritetään jänteeseen ensin vetämällä se kaari toisella jänteellä ja sitten varsinainen jänne paikoilleen missä toinen kaveri avustaa. Elikkä se ei tuota ongelmia. Pitää tsiigailla tuo reflex kun saan varsinaiset ainekset kouraan. Ajatuksenani on ehkä tehdä ei-niin tehokas varsijousi, mutta kuitenkin Cranequin/windlass viritettävä. Aika monihan noista komposiiteista on ollutkin vastakaarijousia, nimenomaan sen takia kun on haettu maximaalista tehoa jouseen.

Mielenkiintoinen projekti tulee kyllä olemaan. Kumpikohan olisi parempi, nahka vai kalaliima?

Yritän listata tähän muistutukseksi materiaalit mitä tarvitsen:

-vaahteralautaa 2metriä
-dyneemamarua+hamppua, (teen jänteen 730 kg kestävästä narusta, mihin pyörittelen hamppua, EN ota riskiä, että jänne hajoaa naamalle)
-Tammea kaareen
-Sarvea
-Jänteitä
-Kala/nahkaliima

Sitten tarvitsen vielä lattarautaa jalkatukeen (stirrup) sekä myös hamppua sen ja kaaren kiinnitykseen. Luuta pitää hankkia koristeluihin. Olisi mahd. tehdä ne myös valkeasta paksusta pahvista, mutta tehdään nyt originaalia.

http://www.historiavivens1300.at/biblio/beschuss/beschuss1-e.htm

Multa voit hankkia marjakuusta, tammea, vaahteraa, hirvenluuta tukkiosaan, hirvenjalkajänteitä ja löytyy kalanrakkoliimaakin. :stuck_out_tongue_closed_eyes::smile::stuck_out_tongue::stuck_out_tongue_winking_eye:
Ja piru vie… Saattaisi olla vesipuhvelin sarveakin kaaren vatsaan. Mähän olen suoranainen varsijousimateriaalien kauppa.

1 tykkäys

Okei, mihis hintaan lähtisi tuo tammea? Vai olisikohan marjakuusi parempi, ei varmaan isoa eroa noissa kun ihan virallisestikin on noita käytetty. Minulla ei ole kokemusta marjakuusesta tai tammesta. Samallahan voisin liimaakin sinulta “tilailla”, vissiin joku litra saattaisi riittää? Sarvea saan Seikun Ilkalta näillänäkymin, tai olen siis viestittänyt/soittanut asiasta. En ole vielä täysin ammattilainen sen suhteen, että mikä sarvi parasta on. Seikku puhui jtn Highlander sarvesta tms. Eli tod.näk saan kaaren sarven Ilkalta, mutta luuta tosiaan tarvitsen rungon kaunisteluun eli voisin hankkia Sinulta

-luuta koristeluihin
-tammea/marjakuusta
-kalaliimmoo

Kävin hommoomassa jo painekyllästettyä kuusta runkoon, vaahteran tilaus olisi mennyt kalliiksi. Tuon pitäisi kestää isoakin vääntöä. Ruskeutta saa esim. antiikkivahalla tai öljyllä mihin on laimentanut vähän ruskeaa maalia.

Tuon cranequinin tekeminen voi muodostua haasteeksi, mutta uskon, että sellaisenkin saan tehtyä. Vaatii vaan mielikuvitusta, kun tuossa ei onneksi tarvitse kovin paljoa edes hitsausta vaan voi hyvin simppelinkin tehdä…

hei ja mites nuo jänteet, onko kuivattua?

1 tykkäys

projekti lähti virallisesti tulille, tein tuon ylläpostaamani kuvan mukaisen rungon painekyllästetystä kuusesta; huomenna hion sileäksi.

Taitaa olla mäntyä, sillä kuusta ei tietääkseni painekyllästetä, sillä se ei onnistu puun solurakenteen vuoksi. Vai onko kyseessä lämpökäsitelty kuusi?

Jompaakumpaa on, en ole itsekään nyt ihan varma. Anyway tuosta saattaisi tulla ihan toimiva runko.

Halpaa on tammet. Tottakai jänteet kuivattua. Laita yv. Palaan erämaasta piakkoin ni järkätään matskut sulle.

Laitoin yv.

tuli vietyy yksi keskeneränenkii projekti finaaliin…seuraavaksi sitä aitoa komposiittijousta vääntämään, tuossa pihlajaa ja koivua kaaressa

edit. kiitos muuten varsijousikehuista…toiv. joku saisi motivaatiota tekeleistäni omiin proggiksiin

1 tykkäys

Siinä vielä yksi rakennelma oikealla virepyörämallilla. En tosiaan ole ottanut varsijousiini suoraan mallia mistään alkuperäisestä jousesta, vaan mukana on omaa silmää. Kannattaa pitää mielessä, että ns. replican tekeminen on todella vaikeaa, koska se ei vaan ole replica jos KAIKKI ei ole samaa kuin alkuperäisessä. Että ainakin itse jos teen replican jostain, niin se on sitten oikeista vastaavista materiaaleista tehty, eikä esimerkiksi internetin perusteella ole kovin helppo rakentaa varsijousi replicaa; esimerkiksi kaaren kiinnittämiseen köysillä en löydä aktuellia oikeaa infoa. Tämän viestin varsijousi edustaa 1600-luvun keski-eurooppa-saksalaistyylistä metsästysvarsijousta viritysvyöllä, muttei se siltikään ole 100 % replica varsijousi. Jänteet kiinnitän yksinkertaisilla solmuilla kaareen sekä kaaren omilla köysivirityksillä tukkiin…rintarottingilla vaan omaa tyyliä pystyyn! :smiley: Tosin saan jänteen modattua oikeatyyliseksi kun tuolta suom.varsijousiprojektista löytyi jänteen luupin teko.

Viritysvyö:

Maailmassa ja varsinkin Euroopassa oli varhaiskeskiajalta vielä 1800 loppuun paljon erilaisia varsijousimalleja, eikä yleisesti siis ollut vallalla mitään yhtä mallia (Tod Todeschini/YouTube). Sen takia olen olettanut projekteissani, että omaa silmää saa olla vähän mukana. Aivan samalla tavallahan primitiivikäsijousiakin tehdään oman maun mukaan, kuitenkin ns. primitiiviaspekti huomioon ottaen. Varsijousi-aikakausi-mallin määrittelee yleensä tukin “muoto” ja virityslaite ja etenkin tuo stirrup (jalkatuki) muoto…googlaamalla löytyy tästäkin hyvää tietoa.

On kuitenkin selvää, että arkeologeilla on mullan alla vielä varmasti paljon varsijousia tai ainakin maatunut sinne. Ja jos miettii, kuinka paljon kokonaisuudessaan varsijousia on ollut esim. varhaiskeskiajalla (jolloin niitä eniten käytettiin sotatantereilla), niin malleissa on varmasti ollut paljonkin eroa tai näin ainakin uskon. Ei ole myöskään täysin selvää, miksi varsijousissa on niin paljon eroavaisuutta malleissa, kertoo varsijousi spesialistimme Tod Todeschini youtube-videoissaan. Kaiken pähkäilyn lopuksi kuitenkin totean että hienoa, että tälläinen primitiivijousiin keskittynyt foorumikin netistä löytyi.

2 tykkäystä