Vadelmanuoli

Ammuin aikoinaan 14-vuotiaana varmaan kuukauden vadelmavartisilla nuolilla ja noin 30-paunaisella jousella, joten kyllä siitä tulee, muka.

Vau… aika yllättävää. Kasvaako vadelma joskus umpeen ytimestään, vai jääkö se aina silla lailla hötöksi? Tyyliin selja.

Vadelmasta ei tule umpipuuta, vaan varsissa on hohkainen sisus loppuun asti. Valikoiduissa varsissa on kuitenkin sen verran tiukka pintapuu, että toimiva nuoli on mahdollista tehdä. Pitäisi oikeastaan taas kokeilla, miten luonnistuu, neljännesvuosisata myöhemmin. Tässähän on jo ilmastonmuutoskin ehtinyt modata vadelmanvarsia :stuck_out_tongue:

Itse poimin syksyllä muutamia vadelmia talteen, kun sattui kohdalle sopivan kokoisia. Kasvutapansa puolesta kyllä hyvää nuolimateriaalia, kun ei noitakaan juuri tarvinnut suoristella tai veistellä oksan kohtia pois. Kevyitä ja helppotekoisia nuolivarsia, joskin vähän hauraan tuntuisia.

1 tykkäys

Muistelinkin, Markus, että olit tehnyt vattunuolia, hyvä kun laitoit framille tähänkin. On onnetonta, kun jengi tyrmää ihan pelkillä oletuksilla ja mutuilla faktoja. Ajan henki, kai.

Tuukka - mitäs tässä on nyt tyrmätty ja mitä? Mielestäni oikein asiallista kyselyä ja ihmettelyä. Itsekin olisin aika skeptinen vadelmanuolien suhteen, ja toteaahan Markus tuossa, että hauraan tuntuisia. Nykyaikana ei tosiaan kannata uskoa ihan kaikkea tuosta vain, vaan pikemminkin esittää kysymyksiä ja pyytää perusteluita ja jopa todisteita. Väärää informaatiota on todellakin niin paljon liikkeellä, että kyseenalaistaminen on ihan hyvä, ajan hengen mukaista. Tässä voin viitata vaikka itseeni, taannoiseen silkkilankaepisodiin. Hyvä, että joku kyseenalaisti mittaamani tulokset, koska sen perusteella havaitsin tehneeni virheen mittauksissa ja asia saatiin kuntoon.

Asiaan - vadelmasta on siis tehty nuolia mutta miten lie niiden toimivuus? Mitähän nuo painaa? Ja mikä on jäykkyys? Juu, kyselen ja voin toki tutkia itsekin jos joskus vain ehtisin. Ja kun en ehdi, niin kyselen, täällä kun on selvästi tietotaitoa.

Sama asia liittyen leppäjouseen. Vaikka Simo viittaakiin yhteen artikkeliin, niin voiko informaatiota pitää luotettavana? Kumpi laji, jos edes oli oikeasti leppää? Mikä jäykkyys? Mikä mitoitus? Aina voi kaikkea väittää mutta kaikkea ei ole pakko uskoa. Hyvä, että Mikke on tarttunut toimeen, jo vuosia sitten! Tuliko tuosta jousta vai onko aihio vielä jossakin kypsymässä?

Vilkaisepa Mennan kommentaaria vadelmanuolista, jota lainasin yllä. “Miksi vadelma on listalla? Tulisiko siitä muka nuoli?”. Kysyä saa ja pitää, mutta tyylillä on väliä ja substanssia pitää olla. Siinä sivussa Nyströmin inttäjäiset 10 sentin tulosparannuksesta ampumatekniikkaa parantamalla. Otosta ihan vaan tältä päivältä.

Niinpä, aivan asiallisia kysymyksiä fiksuiksi tunnetuilta henkilöiltä. Miksi tämä on niin vaikeaa kirjoitettuna - naamatusten näistä keskusteltaisiin iloisesti ja hyvässä hengessä, ilman mitään ongelmia. Riittänee jo tästä aiheesta.

Kyse ei ole kysymyksistä vaan perusteettomista väitteistä.

Kirjoitettua ja sanottua sanaa ei voi rinnastaa - vain ensin mainitut jäävät kymmenien, satojen tai tuhansien ihmisten luettaviksi, vuosiksi tai vuosikymmeniksi. Bullshit-pitoisuudelle ei ole läheskään yhtäläisiä raameja. Riittää, tosiaan.

Valitettavasti jäykkyydestä ei ole dataa. Tuo kuvan nuoli on 50 cm pitkä, noin 8 mm paksu ja painaa 11 grammaa sulituksineen, kärjessä lisäksi pieni ruuvi.

Täytyy vielä sanoa se, että poimin nuo aihiot varmaan satojen vadelman vesojen joukosta. Ja mukaan tosiaan lähti vain neljä, koska suurin osa niistä oli aivan liian pieniä.

Olikos tämä muuten villivadelma? Mites puutarhavadelmat kasvavat, lajikkeesta riippuen, paljon suuremmiksi. Niissä on pitkiä ja paksujakin varsia, vaan miten kestäviä sitten ovat? Tuleeko nopeasta kasvusta pelkkää höttöä? Meidän pihassa ei puutarhavadelma kasva mutta jollakin kasvaa varmasti - ottakaahan varsia talteen!

Erittäin yllätävänä pidän että vatusta nuoli tulee! Siksi muka mukana.

Olen vattuja muutaman poiminut ja kasvattanutkin aikamoisen pellon kerran, mutta havainnot jäivät pintapuolisiksi vatun nuoliominaisuuksia ajatellen. Hienoa että muka vatusta niitä kuitenkin saa.

Toivottavasti ihmiset osaisivat olla edes hieman vähemmän herkkähipiäisiä täällä uudella foorumilla jotta vältytään samanlaisilta nolon asiattomilta henkilökohtaisuuksiin menemiseltä kuin vanhalla foorumilla. Kaikkea ei tarvitse aina tulkita väärin tai pahansuovasti. Ja vaikka kuulostaisikin pahalta, niin ei tarvitse lähteä siihen mukaan ja vastata samalla mitalla. Antaa mennä ohi vain. Jos on oikein asiatonta niin asiasta voi huomauttaa esim että: “olipa asiatonta, tästä tuli paha mieli, pysytään asiassa jooko?”, eikä että “osaamaton idiootti oot itekin”. Sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kanssakäymisen perusasioita. Jospa aikuiset ihmiset voisivat sen joskus ymmärtää.

Ja takaisin asiaan. Vai että vadelmasta nuolet. Enpä olisi ajatellut, mutta miksipä ei. Aina oppii uutta. Näyttävät hyvältä!

4 tykkäystä

Muutama wannabe-ruokonuoli vadelmasta ja taikinamarjasta. Nuolien kokonaispituus 62 cm, paino vain 10 grammaa, josta kärkien osuus parisen grammaa. Nokki on tyvipäässä ja siellä paksuutta 8 mm, lopussa noin 7 mm. Spineä riitti ainakin 38 paunan jännejouselle. Ei näistä mitään maastonuolia saa, yksi osuma kiveen todennäköisesti riittää liitokselle, mutta radalla voisi toimiakin, erityisesti pitkillä matkoilla.

3 tykkäystä

Nohevaa uusabokamaa, Markus! Pidät varhaiskantaisen jousiammunnan lippua korkealla, hatunnosto siitä :slight_smile:

1 tykkäys

Kaikenlaisia vesoja ja järviruokoakin on tullut kokeilluksi, mutta en muista koskaan yrittäneeni vadelmasta, - enkä osmankäämin varresta. Vadelmaa olisi kyllä ollut tarjolla runsaastikin takapihallamme, mutta ne eivät koskaan näyttäneet nuolenvarsilta silmissäni. Kaikenlaista muuta on ollut niin paljon tarjolla.

Tulisipa Markus ensi lauantaina Turun kisoihin. Olis kiva katsella Markuksen käsialaa hypistellen omissa lapasissa ihan. Turun kisan hienous kauden päätapahtumana kisailun ohessa on aina välineiden kyylääminen ja illanvietto muutenkin pudotuskisoineen ja pikkumittelöineen. Tietty pituusammunta… ja sauna…