Turkkilaiset pituusjouset #1 ja #2

Varsinkin tuo alempi näyttää siltä, että sitä saa ihan tosissaan vääntää vireeseen. Jos pysyy kasassa täyteen vetoon asti, niin sillä ammutaan uusi SE 18.5.2019. Sitä en uskalla ennustaa, että kuinka pitkään se pysyy voimassa…

Toivotaan! Olisi mukava saada ihan sarvikomposiittisarjan pituustuloksia, 350m+. Ja jos yli satapaunaisella ammutaan niin silloinhan ne lukemat alkaa nelosella.

Toki sinne on pitkä matka vielä ja kokoajan vain pidempi mitä enemmän ahnehdin refleksiä näihin! Mutta se on hyvä olla vähän kuin reservinä, lämmöllä saa kyllä sitten suoristettua jos tulee ongelmia jänteellelaitossa.

Hurjia on lapapaksuudet, tuossa ohuemmassa 15,1mm oli ohuin kohta sal-kasan kohdassa ja paksumpi (alempi) on niin märkä että 18mm vielä. Liekkö laitoin liian korkealle kruunulle jänteet. Nuo saattaa johonkin 14 ja 15mm paksuuksiin kuivua lopulta…ehkä?
Massat jää jonnekin 400 ja 425g nurkille, joten karpowizin taulukoiden mukaan suoraan jänteelle rykäistessä pitäisi olla 150-200 paunaa. No tillerissä on varmasti hieromista ja sarvea paksulti vatsoissa, joten varmaan noista voi sen 50g matskua raapia irti ja päätyä 80-120 paunan tuntumaan.

2 tykkäystä

joo, paksut on sal alueet Jerellä. Jousen pituudesta hieman riippuen n.12mm paksuuksilla heilutaan haarukassa 60-70lbs.
Jänteiden kuivumisesta tein mielenkiintoisia havaintoja kummassakin jousessani. Jänteet oli mulla liimattu myös sivuille ja 2-3mm myös sarvivatsan päälle.
Paksuus esim 25 cm kädensijan keskikohdasta lapoihin päin oli kolme pvää kaikkien jänteiden lliimauksen jälkeen 10,8 ja 10,9mm paksut. 2 kuukautta myöhemmin samat kohdat: 10,4 ja 10,6mm. ja siitä kuukausi eteenpäin 9,9 ja 10,1mm. Eli puoliskot eivät kutistuneet identtisesti. Hieman jänteet myös vetäytyivät sarven päältä ja ehkä aavituksen myös pyöristivät sarvivatsaa kun nippu kuroutui kasaan kohti jousen selän keskilinjaa.

Kokonaismassa 3 kuivumispäivän jälkeen oli 361g
3kk tästä 346g
ja 7kk kuluttua 336g

Aioin lyhentää kyseisen jousen kasanit 7-8 cm kunhan into ja aika piisaa moiseen projektiin. Se tulee pilaamaan jousen ulkonäön, koska joudun tekemään poikkipunokset uusien litosten päälle, mutta hyödytön se jousi on noin kiikkeränä kuin nyt.

1 tykkäys

Hienoa, mittoja ja painoja! Mitkä oli sulla jousien pituudet nokista nokkiin?

Leveyshän noihin paunoihin vaikuttaa kanssa, tämmönen amatööri kun laittoi kaikkiin leveysmittoihin hyvän lisän, että ollaan turvassa…
Taidanpa kohta ottaa tarkat mitat jousista, niin on mistä vertailla.

Viimeiset liimaukset alkaa olla tehty jänneselkiin, pari ohutta kerrosta vedetty vielä viimeisen jännekerroksen päälle.
Hieman homma taas pitkittyi, kun kasan osiin täytyi liimata lisää jänteitä saadakseen niihin paksuutta lisää. Edelliset kasanit olivat coren osalta aivan liian ohuet. Tuleviin jousiin laitetaan +5mm paksuutta…
Vielä pitää laittaa tippeihin lisäpalat, koska nekin oli jääneet liian ohuiksi/kapeiksi. Tämmöistä tää on.
Liimakattila on lämmenyt tämän projektin aikana varmaan 30-40 kertaa.

!

2 tykkäystä

Viimeiset sipistelyt tehty, celikit paikallaan, tipeihin lisätty paksuutta ja ilmakuplia kasaneista liimattu uudelleen. Olipa muuten tuskallinen operaatio, kun jo valmiiksi kovalla refleksillä olevat kasanit pitäisi saada paksummiksi jänteillä… No eihän ne jänteet niissä helpolla pysy, vaan alkaa nousta kuivuessaan. Tätä korjailin sitten liimalla lotraten ja puristimilla kikkaillen.

Nyt odotellaan sitten avaamista muutama viikko ainakin. Coren liimaamisesta on jo pitkä aika ja jänteidenkin pääasiallisesta liimaamisesta kuukausi. Painoa jousilla on 422g ja 409g.

4 tykkäystä

Jes Jere. Kaarevien pintojen jänteiden liimaus on aina oma kikkansa. Jopa B-profiilisen preeriajousenkin kohdalla saattaa jännematto repiä itsensä irti ja rekurveissa myös vaikka muodot ovat loivia. Mulla on pari kikkaa… joilla jänteiden irtoamisesta pääsee.
Nyt tsempit vielä tähän projekzoniin. Kohtahan sulla on jo asa gezi kehissä.

Paino ei putoa ja jouset pitää virittää elokuun kisaa varten! Tein tilin atarnille ja imin Ivar Malden jousiketjusta kaiken mahdollisen tiedon… Yllättävää kyllä, lähes kaikkien huonosti toimivien jousien syy on ollut huono jousen profiili!
Jänneselästä nousee nippuja - korjattavissa.
Sarvi delaminoituu - korjattavissa.
Core rikkoutuu huonon tilleröinnin/puuvalinnan/jousen muodon takia - eipäs enää onnistukaan.

Atarnissa oli myös hyviä kuvia Adamin 862 yardin (790m) pituusennätysjousesta, 44" pitkä, 409g painava, 163 paunaa ja sal ohuimmillaan 14mm paksu/ 27mm leveä.

Tästä päästäänkin siihen miksi mun 15mm ja 16mm / 31mm sal-osuudet on liian paksut. :smiley: Aza gezi kävi jo jousien välissä, mutta muutamia jännenippuja nousi. Liimasin ne alas ja nyt vaikuttaa hyvältä.
Otan molemmista jousista 1mm jänneselästä ja 1mm sarvesta pois, niin aletaan sitten availemaan. Hyvät pelivarat löytyy. Myöskin mikä tuli ilmi, että lyhyemmillä pidemmillä sal-osuuksilla jousi on huomattavasti helpompi tehdä, koska materiaalit ei ylirasitu amatöörin hyppysissä ja näin ei tule settiä/hystereesiä.

28 toukokuuta kirjoittamassani viestissä taisin sanoa näistä sal paksuuksista. Nyt vaan väännät ne auki…

Kyllä, onhan tuo ollut selvillä että sal osuudet on liian paksut. Vähintään yhtä paljon kuin omia jousia, on tuijoteltu tuota adamin kirjan mittataulukkoa mihin on listattu sota- ja pituusjousia. Siitä saa hyvää kuvaa mitä mihinkin vaaditaan.
Parempi näin päin mun mielestä, kun niin että on liian vähän materiaalia lavassa.

3 tykkäystä

Hienolta kyllä näyttää! Enää ei puutu kuin jänne…

Mikäs on muuten arvioitu työtuntimäärä tähän asti, yhteensä, molemmat jouset mukaanlukien?

Paha sanoa… Enemmän tai vähemmän joka viikko jotain, heittämällä yli 100.
Molempiin jousiin on jos mitä korjailuja joutunut tekemään, toinen jousi koostuu 11kpl puuosasta ja toinen vissiin 8kpl. Jännekerroksia tai muutamia paikkajänteitä on joutunut lisäämään ehkä yhteensä 15 kertaa. Tuli vähän mokia huonon liiman kanssa, ei geeliytynyt kunnolla. jne jne

Kyllä näitten parissa viihtyy… :smiley:

Hubbista. Liimaillaan uudelleen, paljon on opittu tämän liimasauman jälkeen… onneksi.

Ohhoh! Harmi, että petti. Missä vaiheessa meni? Ja kumpi jousi? Pystytkö sanomaan, mikä oli syynä? Näyttäisi kuvan perusteella siltä, että urat eivät ole olleet aivan toistensa vastinpareja, joten liimasauma ei siten ollut riittävän hyvä. Vai?

Nää on vähän tämmösiä, että hyvä liimasauma ei riitä, vaan täydellinen. Käytännössä kun tehdään täyttämättömällä liimalla täyttyvä liimasauma. Urat mätsää, mutta eivät ne millin kymmenyksien tarkka ole, koska koko uritustyökalun tein käsin viilalla.
Jousi on noista tuo kevyempi, pidempi. Mutta molemmissa on samaa vikaa.
Tämä lähti irti tepelikille laittaessa. Mutta kuten aikasemmin hahmottelin, näitä voi tällein purkaakin ja liimata takaisin nippuun. :smiley:
Tuo liima mulla oli huonoa millä liimasin core/sarvi -välin liitoksen, ihan jotain ebayn nahkaliimahuttua. Itsetehty jänneliima olisi ollut paljon parempi. Semmonen soppa näistä jousista keittyy, että kohta lumet on maassa ennenkö jänteelle saan…
Ripeitä toimia, huuhdellaan liimat, muutama pohjakerros liimaa ja paaaaksu liimakerros väliin + puristusta.

Ei näillä turkkilaisilla niin väliä, mutta kun elokuussa pitää parantaa pituusammuntaa! 350m!

edit: sanotaan vielä tämän irtoamisen syyksi että a) huono liima b) pohjakerrokset huonosti tehty c) liian laihaa liimaa käytetty viimeisenä kerroksen kun osat laitetaan puristukseen, selviä ilmakuplan paikkoja

Mistä tilasit sarvet?

Sarvet on tilattu dictumista. www.dictum.com

Tiukka paikka saada tuo kestämään. Osin sarvi on ottanut puuta mukaansa. Osin liima on siis pitänyt. Puusta se pitääkin ratketa ennen kuin saumasta. Liiman viaksi laittaisin. Miten saada nyt toisiinsa sopivat pinnat? Projektille harmillinen takaisku.