Tein kympin setin 26" mäntynuolia, 220-260 greiniä, luukärjillä ja pergamenttisulituksilla. Jätin nyt nokkiin enemmän matskua, kun yksi nokin hajoaminen sattui tuossa vastikään. Veti sarvikomposiitti sitten tyhjälaukauksen, jänteen rikki ja järkyttävän pamauksen. Ei niitä enää…
Ammuin ensimmäiset testit…sateessa. Hyvin toimivat nuolet, mutta suorituskyky jäi nyt vielä vähän auki. Hirven jalkaluusta tehdyt kärjet tappiliitoksella kesti hämmästyttävän hyvin. Yhdestä meni kärki rikki, mutta tappi on ehjä eli uuden laittaminen on helppoa.
Kauniita nuolia! Meinaatko vielä maalata neonvärillä, löytyvät ne ultrapitkälle lentäneetkin nuolet paremmin. Tähän asti niitä ei vielä koskaan löydetty…
Kiitos! En oikein tohtisi maalata, nimenomaan kun ne on nättejä noin. Pelloilla missä itse ammun, nuolet löytyy aina, mutta kisoissa voi olla eri. Pitää kuulostella tilannetta turusta, voihan noihin jonkun fluoritipsauksen laittaa nokkiin kuten 3D-radan nuoliin laitoin viime kesänä.
@TuomoReiniaho Tuli mieleen, että olethan tehnyt sille viime vuoden ennätysjouselle nyt oikean pituiset nuolet? Etkös ampunut silloin 26" nuolia 22" vedolla. Jos miettii että 223 greiniä on 26" mitassa, pääsee 23"-24" nuolella jo 160-170 greinin luokkaan. Se on mun mielestä 10-20m lisää.
Joo, hyvä huomio, ja siksi teinkin uusimmasta setistä (viime syksyltä, kerran testattu, ensimmäinen nuoli katosi heti…) tasan 600 milliä pitkiä, eli noin 65 milliä lyhyempiä kuin vanhat nuolet. Näitä uusia on nyt vain neljä kappaletta mutta se riittää. Massa 194–198 graania, jäykkyys sopiva, pergamenttisulat ja viimeisen päälle liukkaat nuolivarret. Nuo voisi jopa saada vedettyä täyteen vetoon, eli 23,5 tuumaan. Lieneekö sitten 65–67 paunaa.
Johtopäätös: Kevymmät nuolet, pitempi veto ja jäykempi jousi -> haastaja sarvikomposiiteille! Toivotaan nyt vaan hyvää säätä, aurinkoista päivää, hyvää laukaisua ja hitunen tuuriakin, niin toivon mukaan joku rikkoo pituusammuntaennätyksen!
Aivan, tuo olikin mennyt ohi. Joo nuo vaikuttaisi hieman liian jäykiltä 22" vedolle, niin toivottavasti saat puristettua tuon 1,5" lisää.
Miten olet liukastanut sulkia? Lakalla? Mulla on karheita kun mitkä. Pitäisi näihin yksityiskohtiin vähän paneutua…
Mulla on turkkilainen ollut nyt sunnuntaista asti jänteellä ja puristimilla penkkiin suoraksi pakotettuna. Jospa sillä pääsisi ampumaan vielä. Se on joko koko jousi rikki tai 350 metriä rikki… ja sitten jousi rikki.
Sitten on hyvä haastaa millä tahansa kun ei yksikään jousi selviä viivalle…
Pergamenttisiivekkeet ovat ihan käsittelemättömät. Silloin putsasin nahan huolellisesti ja kuivauksen jälkeen siihen muodostui kova ja sileä pinta, eikä sille tarvitse tehdä mitään.
Pitäisi kyllä jossain välissä tehdä niin kevyet pituusnuolet kuin mahdollista. Noissa uusissa on bulletwood-kärki, sekin tuo hieman massaa lisää. Eli nuolivarret kuusesta (-10 %), ei kärkeä, minimimitta ja vähän lisää barrelointia, niin 60-paunaiselle jouselle sopivat nuolet voisi saada ehkä puristettua sinne 150–160 graaniin.
Aijai, priimaa raakanahkaa. Pitää kehitellä joku tapa itelle silottaa ne. Hionta ja joku lakka.
Todellakin 150-160 on mahdollinen. Minähän ammuin viime kesänä sillä 90 paunaisella n. 23" pitkää 160 greinistä nuolta sitäkin joku 300m.
Tuo luukärki on muuten aivan ehdoton, siis aivan huippukärki. Kestää todella hyvin ja nopea tehdä. Suosittelen! Noh, sattumaako - turkkilaisilla oli tismalleen tämmöisiä kärkiä, 3mm reikä luussa, 4mm pitkä puutappi nuolessa ja tiukka sovitus, puu vähän puristuu jopa tuohon reikään. Liimaa väliin ja hionta - kärjestä tulee vain 4-5mm paksu ja 6-8mm pitkä.
Aikaisemmat sarvikärjet ei kestäneet yhtään näin hyvin. Paljon pieniä jippoja mitkä on todella tärkeitä näissä. Ja kaikki sudenkuopat on käytävä itse läpi.
No niin, näytäs nyt vielä ihan kuvin, että miten teet luukärjet. Vaikuttaa siltä, että voisi tehdä seuraaviin nuoliin tuollaisen. Bulletwood-kärki V-liitoksella on tavallaan helppo mutta on siinä myös työtä sahauksineen ja liimauksineen.
Poraatko ensin luuhun reikiä vieri viereen ja sen jälkeen pieniksi palikoiksi sahaus? Puuhun tappi puukolla, liimaus ja hionta? Pitänee kokeilla.
Teen muutaman illalla, niin voin ottaa tapista kuvan. Teen ohkasia ja pitkiä kulmikkaita puikkoja jonka paloittelen viilapenkissä ja poraan sitten reiät erikseen. Siinähän tulikin heti hyvä idea miten porata sarjassa kärjet! Tosin tämä porauspinta kannattaa olla täysin tasainen koska tämän pitää sopia hyvin nuoleen puuta vasten.
Tässä vielä tapista kuva, ei kummosta. Kannattaa pitää tappi mahdollisimman paksuna, mänty kyllä mukailee ja puristuu koloonsa. Kai näin tapista ja liitoksesta saadaan vahvin mahdollinen.
Viimeiset sulitukset ja sekalainen setti on valmis. Lyhäreiden 22"-27" nuolet ja muutama 28"-30" nuoli lonkkareille.
Riittänee juuri ja juuri 5 nuolen pituusrundeille. Katsotaan jos kömmin teltasta aikaisemmin ylös ja ammun testejä ennen preeriakisaa!
Kummasti on muuten nuo linnunsulat vähemmistössä, mistä lie johtuen.
Kauniita nuolia kyllä! Olisi tosiaan varmaan hyvä valita noista viisi pisimmälle lentävää, kun kerran eroja saattaa löytyä. Toisaalta, siinä on riski, että nuolia katoaa, jousi hajoaa. Otahan noista edustuskuva ennen kuin spreijaat neonvärillä.
Eihän tosta kuvasta mitään erota kun että sulat löytyy ja kärki on valkonen. Mutta kiitti.
Pitää sitä vähän testata, kaiken uhalla. Kotipelloilla kun menee 30% todennäkösyydellä nuolesta kärki katki. Se on vähän karu. Myös tuntuma on että olen tuolla turkkilaisella ampunut liian jäykkiä nuolia. Se on aika säyseä kombo tuo komposiitti - korkea jänneväli ja kapea kahva. On tuolla joukossa nyt letkeitäkin, 220 greinisiä 26" nuolia.