Mitä teit tänään (tai eilen) - kerro!

#1305

Harmi - mutta mielestäni ei kuitenkaan lopullista. Näemmä nokista halkesi. Sanoisin, että tuon voi korjata liimaamalla, vaikka eläinliimalla, jonka jälkeen pienet jännepunokset halkeaman tyveen sekä nokkiuran tyveen. Väitän, että kestää ja toimii.

Onko ehjästä nokista kuvaa eri kulmista? Nokin ei pitäisi tuolla tavalla haljeta, vaikka se toki mahdollista on…

0 Likes

#1306

Kiitos lohdun sanoista. Ei ole kuvaa nokista joten ei voi vertailla. Voishan tuota tietenkin liimailla ja laittaa jännettä ympärille, kuitenkin aika puhtaasti halkesi.

Tämä on sellainen lämpökäsittely kokeilu. Olen tämänkin pään 3-4 kertaa muokannut. Saattaahan siitä jotakin jälkiä jäädä. Miellyttävä oli kuitenkin ampua tällä jousella

0 Likes

#1307

Liimaa väliin ja takaisin ladulle!

2 Likes

#1308

Joo, kannattaa nyt ettiä rilliin eri puut, eihän tuo ole edes rikki.

1 Like

#1309

Vertaistukiryhmän kannustavat sanat saavat jatkamaan kivikkoisella tiellä eteenpäin… Kiitos

2 Likes

#1310

Hajotin tahattomasti jousen, ei vain kestänyt. 71#@20" ehti mittarissa vilahtaa ja sitten räjähti, säleet vain lensivät.

Diagnoosi - jänteiden alla ollut bambu petti, tämä oli selvä vetomurtuma. En ensin aikonut jänneselystää tätä, joten tein bambu-vaahtera-ipe-ipe-yhdistelmän. Sitten rupesi epäilyttämään hyvin lyhty taipuva alue, joten päätin laittaa jänteet selkää. Ensin bambun tasoitus ja sitten selystys - ja siinä tein ehkä ratkaisevan virheen. Toinen oli varmaan luokattoman huono selystys- liikaa jäi valkoista osaa ja muutenkin tuli vähän epätasainen. Kolmas virhe oli ehkä hieman liian ohut jännekerros eniten taipuvassa kohdassa.

Opetus: Jännejousen jänteiden alla olevan selän pitää olla mahdollisimman hyvä ja jänneselystys tehdä mahdollisimman hyvin. Jos tavoitellaan huippua, niin pitää tehdä täydellistä työtä. Nyt tuli ehkä liikaa mentyä “toivotaan parasta” -asenteella ja se kostautui.

Ipe tuntui kestävän oikein hyvin. Ehkä teen toisen vastaavan mutta hieman eri tavalla. Sama muotti kyllä mutta vähän lyhyempi ja pienempi kahva, selkä vaahterasta (löytyy hyvää tavaraa ja jänneselystys paljon huolellisemmin ja asenteella, että nyt tehdään jännejousta, ei vain selystetä jousta.

Hiukan tyhjä olo nyt, jää Jere haastamatta pituusviivalla. Tässä oli mielestäni potentiaalia – hurja alkuveto, juuri sopiva jäykkyys, hyvä tilleri ja jännelinja, potkua vaikka mihin, mutta ei. Vähintään 350 metriä olisi nuoli lentänyt…

0 Likes

#1311

Anteeksi että hymyilyttää mutta tuntuu hyvältä nähdä samanlainen katkeaminen minkä itse on kotimaisilla puilla vasta kokenut. Tunnen syvää tuskaa työpanoksesi menetyksen puolesta…

0 Likes

#1312

Sattuuhan näitä. On siellä voimaa jyllännyt kun on ihan suorilta katki paukahtanut jänteet. En ole itse vielä noin saanut tapahtumaan, varmaan ihan siitäkin syystä että ei ole bambua ja ipeä jousessa ollut.
Pelkkä jänne-vaahtera-ipe olisi tiukka yhdistelmä.

Mutta eipä sitä mullakaan mitenkään huipusti tää pituusammunta ole lähtenyt käyntiin, niin paljon on ollut ongelmia sarvijousien kanssa että vähän tuskasta on.

0 Likes

#1313

Maitokahvin värinen pohjoisamerikkalainen kaunotar ja viikatemiehen lempi työkalu vierekkäin.

Rapsutin ja siklasin tänään tuota ylälapaa paremmin taipuvaksi viimeisen kolmanneksen osalta ja sainkin sen hyväksi. Sitten otin kuumailmapuhaltimen ja tein pienen jälkipaahdon ja simsalapim !!! Se on taas samanlainen kuin ennen tilleröintiä. Nyt saa jäädä tuohon koska sen on tämän puun luonne. Heittää nuolta niin hyvin että ei haittaa.


Jälkipaahtoon tuli takatalvesta hyvä apu, jännepunokset on folion alla


0 Likes

#1314

Tuomon jousen räjähtämisestä. En kai saisi kertoa syytä, muuta se on selkeä. Primitiivijousihenget sen rikkoivat. Pitivät aihion mallia jo liian kusilaitu maasta vetästynä, että sitten ottivat ja puhalsivat henkäyksen ja raps, poikki meni. Siitäs sai sano henki ja lähti kaffelle ja kivikärkiä värkkäilemään.

3 Likes

#1315

Tallin siivous käynnissä. Kippasin tulevat nuolen ja atlatlin kärjet sokkelin viereen varmaan talteen. Voisihan noista jotakin muutakin kokeilla kunhan saisi aikaiseksi. Muistaakseni rapiat 40kg.

0 Likes

#1316

Onko sulla jotain pintä vasaraa tai muuta metallin palaa jolla voisi noita kolistella? Harjoittele ensin niillä joista kuuluu betonin kumea “klonk” ja tee vasta se oikea työ niistä joista kuuluu lasin kirkas “kling”

0 Likes

#1317

Jotakin löytyy. Tuli haalittua myös kirppareiltä erinäisiä kuparisia pokaaleja ja vateja hintaan 10-50 centtiä joista kaavailin työkaluja. Peuran tai hirvensarvea vielä niin alkaisi olla starttipaketti kasassa. Sen verran oon kokeillut että pitää jossakin rantakivillä työstää noita, tulee paljon ikävän teräviä pikku lastuja ettei niitä edes tallissa viittisi työstää.

0 Likes

#1318

Lasit ja hengitys suojain naamaan!!

Pii on siitä vittumainen että sen iskos hiukkaset eivät ikinä lähden keuhkoista. Itselläni on ollut aikoinaan todella kivuliasta hengittää muutaman tunnin iskennän jälkee ja ne pöly hiekkaset on varmasti vieläkin siellä elleivät ole jo koteloituneet kalvoihin…

Se että silmäöt suojaa on hyvä asia mutta toi hiukkas pöly joka vapautuu joka iskennällä on se mikä vie hautaan.

Pressun päällä on hyvä iskeä ja päivän päätteeksi pressun voi taitella ja kerätä iskokset talteen kunnollista hävitystä varten. Syvä maakuoppa riittäää.

1 Like

#1319

Löytyi tallia siivotessa vanha mutta hyväkuntoinen lampaatalja. Miten tuosta saisi karvat pois parhaiten ? Vois tehdä siitä viinen tai pari mutta ilman karvoja. Kuukkeli tarjosi braunia, phillipsiä, veetiä ja brasilialaista vahausta ynnä sokerointia yms mutta ajattelin kysyä vielä täältäkin.

0 Likes

#1320

Kopsuttelin lylyt ruotuun. Molemmista irtoaa kaksi slaissia kun sahaa vannesahalla kahtia, paksuudet on nyt jotain 30-40mm.

0 Likes

#1321

Nonii nyt sitten sitä rauduskoivua jostakin.

0 Likes

#1322

Saksasta joskus tilatuista 101 kepistä 84 selvisi jatkoon. 11/32” ja 70-75 lbs luvattu ja seuraavaksi jäykkyys- ja painolajittelu, jos vaikka 3-4 settiä valikoituisi lentokykyisiksi.

2 Likes

#1323

Aloin piirtämään profiilia 120cm pitkään pohjolan osageen. Alalavan puoli 44mm ja ylälapa 36mm leveä, paksuus tasaisesti noin 22mm. Kaadoin joskus kevät talvella mutta tämä jäi jostain syystä ilman alkupainoa ja pvm tägiin. Tiukan oloinen rassi.

1 Like

#1324

Lauantain kisan pituusammuntanuolet sulitettu raakanahalla! Viisi nuolta, uutta settiä, neljä mäntyä ja yksi bambu. Tuo bambu on todella tiukkaa tavaraa, 10% kevyempi ja 25% jäykempi kuin parhaimmat mäntypituusnuolet, jotka on siis tehty niin jäykästä ja kevyestä materiaalista kuin mahdollista. Mäntynuolet painavat keskimäärin 200 graania, pituus 600 mm ja jäykkyys 38–41# 22 tuuman tukivälillä. Bambu on 180 graania ja jäykkyys 51#, pituus myös 600 mm. Kaikissa halkaisija 6,5–7,0 millimetriä. Bambu on Intiasta, siinä on solmut vain päissä. Kuulemma harvinaista lajia mutta loistoluokan nuolivarsimateriaalia. Kaksi aihiota sain Hendrikiltä ja siitä paremmasta tein pituusammuntanuolen. Sellainen kutina on, että tuo nuoli löytyy vielä kaukaa!

Kertaakaan näillä ei ole vielä ammuttu…

0 Likes

Tuoreat pituusnuolet