Tonkin-nuolia

Nyt alkoi taas uusi haaste, nimittäin nämä 6-osaiset V-lohkoista liimatut tonkin-nuolet.
Näillä turkkilaiset ampui Bayezid II aikaan 1400-1500 luvun vaihteessa vielä pidemmälle kuin myöhemmin mäntyä ja ylivetohyllyä käyttävät pullamössöjuniorit. Nuolet oli hyvin todennäköisesti täyspitkiä, koska siper oli myöhäinen keksintö.
Tonkinista saatiin tehtyä paljon ohkaisempia nuolia kuin männyllä. Teoria on että myöhempinä aikoina ei olisi ollut ruokoa saatavilla, jolloin piti ampua mäntynuolia. Kani kirjottaa että ruoko on parempi materiaali nuoleksi kuin mänty.

No nämähän ei ole mitään yksinkertaisia… Ensin salot pilkotaan 4-4,5mm leveiksi säleiksi. Osa mulla lipsahti paikoitellen 3,7mm leveyteen ja hyvin riitti silti.
Alan Case on kirjottanut tarkat ohjeet tänne:

Noita mukaillen etenen minäkin ja teen 4 erilaista jigiä joiden läpi höyläilen lohkoja. Vedän ihan käsihöylällä kaikki. Hurjimpana Matthias Lehner joka tekee kaiken ilman jigejä… Siihen mä en rupea.

Tein yhden nuolen puoliväliin ja ei itseasiassa ole aivan kauhea proggis… Tarvii 2 viimestä jigiä millä barrelointi ja onttous tehdään.
Paahdoin tässä välissä, se vei -10% painosta pois.

7 tykkäystä

Mahtavaa Jere! Innolla seuraan.

2 tykkäystä

Välillä mietin että miten voi riittää aika. Sarvijousitehdas porskuttaa ja samaan aikaan vielä tälläistä :+1: Ei voi kuin ihailla

1 tykkäys

Emmätiä, kai se on joku perus adhd. Myös univajeeseen totuttautuminen auttaa. :rofl:

1 tykkäys

Sitten tämä tarkka barrelimuodon jigi. Vielä pitäisi joku systeemi kehittää että seinämäpaksuuden saisi tarkaksi… Eli neljäs jigi. :smiley:

2 tykkäystä

Miten teit muuten höylän, ettei haukkaa jigiä?

Sitä en ole vielä ratkassut. Mulla ois hyvä 4mm paksu lie nielsenin terä jolle ajattelin tehdä rungon, mutta ei noi puurunkoset höylät tunnu yhtään niin hyvältä kun metallinen. Pitää miettiä mistä kaivan höylän tuohon, kun ei viittisi tuota ainoaa Herdimin hyvää höylääni urittaa keskeltä.

Mutta tarvihan jos tuossa kolmiomalliin höyläämisessä jonkinlaista rajoitinta, ettei jigiä höylää?

Tottakai. Tää on nyt vaan taas se juttu kun pitäs pyhittää tuohon hommaan joku 50-150e höylä josta työstää pohja uralle. Ja se on siitä eteenpäin spesifi höylä vain tähän työhön…
Mieluuten kun vielä pitäisi olla kova terä myös eikä mitään A2 tai SK4 terästä.

Tuumasin että periaatteessa voisi liimata pohjaan vaikka vanhasta luottokortista pienet palat kulmiin jotka nostaa keskustan.

Tätähän ehdotin silloin. Yksinkertainen, helppo säädettävyys, ei tarvitse metallia työstää, pysyy höylä täysin kunnossa ja niin edelleen. Toimiikin samalla tavalla kuin uritettu höylän pohja, tai itse asiassa toimii jopa paremmin, koska tässä höylän kita pysyy muuttumattomana.

En muistanutkaan enää. No tuota kokeilin kuitenkin, mutta semmoiset paksut korot oli aivan liikaa. Yllättäen ainoa mitä tarvitsi oli maalarin teipit höylän sivuun. Eli terä ottaa todella vähän, maalarinteippiä ohuemmalta.

Vähän piti verellä maksaa, ennenkö sain homman kondikseen. Nyt jigillä tekee tasalaatusta sälettä ja tonkin pysyy puristimella paikallaan. Kun tuo sormin pitäminen on vähän riskaabelia…sanoisin. Jokaisessa sormessa vähintään kaksi viiltoa. Aika syviäkin jotkut. :smiley:






2 tykkäystä

Bambusäleiden reunat ovat teräviä!

Jep, nyt siinä on kuitenkin eka tikku liimattu. Joku 6,3mm paksu - kuten täsmälleen mitoista ennustin!
Vähän jännittää ettei jäänyt liian vähän liimaa… Liimaan pari lisää vielä tänään.

Mutta tuolla jigillä noita jauhaa lohkoista asti yhteen nuoleen säleet alta 30min. Aika paljon nopeampaa mitä jotkut primitiivisemmillä metodeilla kuvailee.

Vielä pitäisi vähän sivistyneempi punontajigi tehdä, niin ei tarvitsisi säheltää porakoneen kanssa.

1 tykkäys

Ekan nuolen säleillä oli leveyttä 2 - 3,5 - 2,6 mm. Kärki - keskikohta - perä.
Seinämäpaksuus oli 1,8-2mm.
Säleet paino n. 34 grainia kappale. Liimaa jäi nuoleen 22grainia, eli lopulta paino nuolella 227gn.
Heti parin tunnin päästä spinetin ja näytti 11mm taipumaa 22" välillä. :smiley: On se jäykkää! Tonkin pelittää.
Liimasin ihan D2 puuliimalla. Näitä ei kannata nahkaliimalla liimata jos ei säilytysmanooverit ole sulttaanitasoa. Eli palvelijat kuljettamassa viilennetyssä arkussa ammuntakentälle…

Työstin pyöreämmäksi eikä spine dramaattisesti näyttäisi putoavan. Johonkin 190-200gn ja 13-14mm taipumaan lienee jää. Eli heti ensimmäinen nuoli oikein hyvä!
Varsi on paljon mäntyä kevyempi, mutta erityisesti ohuempi.

Jes jes! Täähän onnistu.
Taipuu 13,5mm 22" välillä. Jos tuohon laittaa kärjen, nokin ja sulat + lakka niin paino asettuu varmaan 220gn tuntumaan. Jäykkyyden puolesta on aikamoiselle jouselle käypänen… 110#?
Mielellään tekisin 14-15mm taipuvia varsia kaveriksi nyt. Voisi olla lähempänä noita mun löysiä 90# jousia. :sweat_smile:

@TuomoReiniaho Kaivoin jäykimmän mäntynuoleni esille, 194gn ja 14,4mm taipuva, mutta peräti 7,3mm paksu. On siinä eroa. Männyllä massan saa aikalailla samaksi, mutta paksuutta on melkein milli enemmän!

Päissä onttoutta näkyy tosi vähän, mutta seinämäpaksuuden ollessa 1,8mm on siellä 3mm reikä keskikohdalla!

2 tykkäystä

Joo, juuri vähän aikaa sitten laskeskelin, että tasapaksulla varrella kimmokertoimen tuplaantuessa (20 GPa → 40 GPa, eli hyvä mänty/kuusi ja bambu) samalla taipumalla noiden paksuusero on reilu millimetri.

Siitähän tulee hieno nuoli! Eikä pitkään mennyt.

3 tykkäystä

Tein 6 nuolivartta:

  • 183gn, 15,3mm taipuva, 6,1mm paksu
  • 190gn, 13mm taipuva, 6,5mm paksu
  • 195gn, 12,7mm taipuva, 6,4mm paksu
  • 198gn, 14,2mm taipuva, 5,9mm paksu
  • 214gn, 10,3mm taipuva, 6,5mm paksu

Yksi puuttuu listasta kun päräytin sen porakoneella säleiksi, pitää liimata seinämät takaisin yhteen. Ei katastrofi siis.
edit: korjattu varsi:
-198gn, 11,4mm taipuva, 6,6mm paksu

Listasta aika hyvin näkee minkälainen peli paksuuden, jäykkyyden ja massan välillä käy. Kaikki on kompromissia! Näitä on oikeasti mielenkiintoinen päästä testaamaan. Vähän olin huolissani että tulee liian tasalaatuisia, mutta nuohan on kaikki todella erilaisia. Vielä kaipaisin jotain reilusti kevyempiä muutaman, 170gn varsia tai vastaavaa. Ne pitää tehdä tuonne 6,5mm paksuuteen ja ohuemmilla seinämillä kuin nämä joissa käytin 1,5-1,9mm.

Alimpana rikkoutunut varsi.


6 tykkäystä

Tehdään toki lisää… Väliin sattu vähän tämmönen pikkunen varsi. Kuitenkin aika kevyt, ohut ja tasalaatunen onttous kuten perästä näkyy. Spinettää 18mm taipumaa 22" välillä. Tästä voisi tehdä nuolen vaikka @TuomoReiniaho sormilaukasulle jos kiinnostaa kokeilla vanhalinnassa.


1 tykkäys

Laskelmien mukaan oon vielä 10 grainia jäljessä Lehneriä… Eli varret on vähän liian painavia jäykkyyteen ja paksuuteen nähden.
Ohuimmat seinämäpaksuudet on mulla ollut 1,2mm. Laskin että kun tuommoisesta vedetään kulmat pois pyöristäessä, se liimapinta (seinämä) ohenee jopa 0,4-0,5mm. Missähän tulee raja vastaan?
Riittääkö 0,7-0,8mm? Entä vielä vähemmän??

Nyt tuli bambuhuulet nokkeihin. 10kpl valmistui lohkotonkineita niin kyllähän noilla nyt ampuu. Maalasin huomiovärillä perän ja mahdollisimman siistin viimekstelyn tein. On nää ulkosestikin hitosti paremmat kun viimeksi conquest cupissa.
Viinessä lisäksi 3kpl mäntynuolia ja 3kpl Adamin lahjoittamia nuolibambulohkonuolia!

Näitä kun pääsee testaamaan kunnon vedolla Ruissalossa niin ai että…!! Ei pitäisi olla tarvetta alle 500m etsiä??




6 tykkäystä