Tarkasti, jukopliut!

Niin - siis matemaattisesti Jkoivusan tyyliin voi irrota 800-1000 paunaa. Oma veikkaukseni on vaan lähempänä 200-450 paunaa, koska ei voida olla tuon kyseisen osittain hajonneen tukin perusteella varmoja, onko kyseessä varsinainen windlass-jousi. Tässä on oikeastaan kolme vaihtoehtoa:

-1 ja 2-koukkuvyö
-vekara
-windlass

Lisäksi vaikka windlass olisi ollut, paunat voivat olla silti 450 paunaa - koska early windlass (varsinkaan kaikkein alkeellisin malli, mitä Loadesin kirjassa esitetään) ei edes mahdollista 800-1000 paunaa. Eli tässä on vastakkain matematiikka ja puun ominaisuudet.

“Historiallinen todiste? Ja kuka on ajatellut?”

Pihlajasta on tehty jousen kaaria. Ja nimenomaan kuusenoksa tai alikasvoskuusi saattaa olla skandinaavisen puukaaren alkumalli. Tuukkahan tuota tuolla hehkutti: Perinteinen varsijousi ennen teräskaarta

“Onko sinulla mitään tieto mitä muita puulajeja ON käytetty varsijousissa euroopassa? Tai mitä puu lajeja löytyy museosta mintkä on tulkittu varsijousen paloiksi edes?”

On tietoa, mutta kenelläkään ei ole täyttä varmuutta asiaan. Marjakuusi, jalava, saarni ja tammi ovat olleet melko yleisessä suosiossa ainakin euroopassa. Suomen kaarista ei ymmärtääkseni ole suurta tietoa, mutta ainakin tuomen ja katajan epäillään olleen käytetyn täällä päin.