survival bow

Kun on tullut grillattua metsän keskellä, olen tullut miettineeksi millainen on hyvä ns. survival bow? Etenkin Suomen olosuhteissa tehtynä? Onko esim. tuore pihlaja soveltuva jouseksi vai pitäisikö höyryttää kuivaksi nuotion äärellä? Mitä ominaisuuksia vaaditaan hyvältä pikaisesti kyhätyltä jouselta? Pitääkö nuolen lentää 300+ metriä? Onko survival bow “huonompi” kuin ajan kanssa tehty?

Eiköhän tämmösen suht modernin käsityksen /määritelmän alle jää kaikki sellaset jouset jotka saat valmistettua vähäisin työvälinein mahdollisimman nopeasti ja hankittua sillä selviytymiseen tarvittavan ravinnon tms.

Tuoreena taipuu varmaan monikin puu mutta käyttöominaisuudet siinä kärsii ja ei varmastikaan pitkäikäisiä ole jos niitä paljon käytetään.

Pihlajasta olen tehnyt ekan jouseni joskus 13 vuotiaana ja tuoreena taipui peukalon paksuinen vesa ihan tarpeeksi jotta sillä nuoli lenti. Tämä on vieläkin tallessa ja ampumakuntoinen. Toki nyt ole juuri minkään veroinen.

Katajahan toimii tuoreena kanssa ja tästähän on se perus “papan tekemä ensi jousi” varmaan monelle tullut tehtyä .

Kaikki entis ajan jouset nyt kun ovat kuitenkin omalla tavalla “survivalboweja” koska niitä on tarvittu silloin ruoan hankintaan ja itsepuolusukseen selviytyäkseen. Valmistus tavathan tässä lähinnä ratkaisee.

1 tykkäys

Hartosen kanssa samaa mieltä.
Sattumalta pappa teki mullekkin ekan jousen katajasta!

Mulle nopein ja vähiten energiaa kuluttava tapa on katkasta joku 2-3m pitkä puu.
Sitten jättää ylälavan latvasta niin tarttee ainoastaan toisen lavan tilleröidä, eli paksumman alalavan.
Jätän alalavan myös lyhkäsemmäksi jonkin verran.
Pituuden voi itte päättää. Mitä jäykemmän tekee sen nopeammin ottaa myötistä.

1 tykkäys

Täällähän on joskus ollut puhetta että mennään kaikki metsään puukko mukana ja viiden tunnin päästä katotaan minkälaisilla jousilla/nuolilla/paunoilla sieltä tullaan pois. Jousen en usko olevan mahdoton jos maltilliseen 30 paunaan tyytyy mutta nuolet ja varsinkin jänne tekee varmasti tenkkapoon monelle. Ite tekisin jousen kuusenoksasta, nuolen pihlajavesasta ja jänteen kuusenjuuresta.

2 tykkäystä

Jos aikaa on niin metsässäkin onnistuu miltein minkä tyylinen jousi vain. Jos taas on päivä pari aikaa niin puikkojouskarinkin saa kyllä tulella jokseenkin kuivaksi ja ihan korkea painaiseksikin kunhan on malttia. Jos taas vaikka tuo 5tuntinen niin jousi on vain tuore karahka jostain puusta ja nuolet kärjettömiä ja ylipitkia tikkuja ilman sulkia. Ihan hyvin kyllä lentää, mutta ei näin pienen aika määreiden sisällä yksikään primiukko mitään jousta tekisi vaan ansoja jos on ruuasta kyse. Jos pakko tehdä ase niin se olisi keihäs. Nopein jouskari jonka olen pelkällä puukolla tehnyt on ollut +70lb paju ja toimii vieläkin. Saatanalliset murtumat vatsassa koska oli täys tuore. Perus nuoli lentää sinne 130-140metriin. Nopein metsä jousi olisi silti kasa kuivia keppejä sidottuna yhteen. Näin saa kyllä paukkua, mutta koska joka keppi on irrallinen niin nopes on vähän heikko ja heikkenee entisestään mitä enemmän ampuu. Hyvät puolet on siinä, että jos menee joku keppi rikki niin sidokset auki ja uus tikku väliin. Näitä “bundle bow” voi tehdä jopa katkenneista nuolista.

Pitäisikö nuotiolla puu kuivata kuinka lähellä tulta? Eikös kuivaukseen päde sama kuin paahtoon, että ei saa mennä ainakaan pahasti mustaksi? “Survival bow” pitäisi oikeastaan saada juuri tuossa alle 5 h ajassa, joten kuivaus on varmaan vähän niin ja näin.

Teen/tein kaksi "survival bow:ta tuon kuusenoksa-kuusenjuuri-pihlajajousen idean mukaan, toinen saa kuivua kokonaan. Pääsee vähän vertailemaan sitten tuoretta ja kuivaa puuta. Toinen vielä merkattu metsään.

Visa: Onko survival bow “huonompi” kuin ajan kanssa tehty?

On, ja paljon. Tietysti. Mikä kysymys tuo oli?

Visa: Pitääkö nuolen lentää 300+ metriä?

Ei. Ja en usko että vaikka teet täysillä kesän 2020 puujousta kaikilla sähkötyökaluilla ja trimmaat puunuolia siihen, niin et saa aikaiseksi 300m kaarta. Tutustu Suomen perinnejousien pituusammunta tuloksiin.

Pojan kanssa metässä käydään ja poika ajattelee jo 12 vuotiaana erätaitoja. että jos nyt tästä jäätäis mettään ja ei olisi kuin puukko mukana niin kauan kestäisi isä tehdä jousi? Muutamia tunteja jonkinlainen, hyvä jousi veisi monia päiviä.
Suurin ongelma olisi tehdä kestävä jänne Suomen luonnossa. Jos se ohitetaan ja sattuisi olemaan kestävää jännenarua niin silti tämä “Survivaljousi” olisi vaikea tehdä nuolineen päteväksi kolmessakaan päivässä. Nuolien vesat kuivuvat jo ainakin sen ajan alati käyristyen. Lohkonuolet jostain lohjenneesta kelosta voisi olla parempi ratkaisu. No spinet, sulitukset… aika hommaa pelkän puukon kera…

Ilkka Seikku teki jousen jänteineen muistaakseni päivässä työkaluina vain metsästä löydetty kivi jne. Taisi olla pihlajaa. Punoi jänteen kuoresta. kun kuorijänne kuivuu kokonaan, jänne katkeaa melko varmasti. Onko Kaiken tehnyt Mikke tehnyt vastaavaa?

Jousen teko “survival” mielessä on ajanhukkaa jos tarkoituksena olisi syötävää sillä saada. Kivi, ja heittokeppi paljon kätevämmät ja heti saatavilla. Mieluiten keräily kuitenkin ja energiaa säästäen. Jos syötävää olisi yllin kyllin, niin sitten voisi harrastaa ja alkaa laatia jousta. Viikon tiukan setin se ottaa puukkopohjalta ja en ole varma olisiko kummoinen kaaripyssy nuolisetteineen sittenkään. Kiintoisa kokeilu olisi kyllä.

Koska tämä “Naked alone in rainforest and making bow by bare hands” kilpailu järjestetään?

1 tykkäys

Hyvä ja asiapitoinen vastaus Menna, kiitos. Tämän viestiketjun tarkoitus oli aukaista käsitettä “survival bow”, kun ei ainakaan itselleni kyseinen käsite ole ollut vielä päivänselvää. Youtubekin on täynnä vain “survival bow:sseja”, joihin sitten laitetaan moderni dacron jänne. Se siitä. Oikeastaan hojan vastaus oli hyvä valottamaan, että jänteen voi tehdä vaikka puunjuurista. Oikea “Survival bow” taitaakin olla sellainen täysin luonnonmateriaaleista tehty?

“voi” tehdä puunjuurista. En ole nähnyt yhtään tällaista toimivaa puunjuuri jännettä. Jänne on se vaikein pala mielestäni. Heti kun eka elukka on nurin tai löydetty niin raakanahkajänne olisi mahollinen. Ja hyväksi todettu.

Menna on oikeassa. Kuusenjuuri jänteenä saattaisi toimia juuri (pun intended) ja juuri 30-paunaisessa mutta kun ensimmäiset oravat on saatu niin niiden nahkat jänteeksi.

Kuusenjuuria jonkin verran keränneenä pidän erittäin todennäköisenä että alle tunnissa löytää puolitoista metriä pitkän, haarautumattoman suhteellisen tasapaksun juuren joka saattaisi hyvässä lykyssä toimia vähän aikaa. Kuivuttuaan se katkeaisi varmasti joten ennen käyttöä sitä pitäisi kostuttaa 10 min.

1 tykkäys

Tai suoli. Toimiko ne Hoja ne suolijänteet lopulta? Sulla oli naseva projekti niiden parissa taannoin.

Alex on tehny tosi hyviä raakanahkajänteitä. Oma opettelu on lykkääntynyt aina vaan.

Toimihan ne. Mokkasiinikisan oon ampunut nyt kaksi kertaa peräkkäin suolijänteellä. Tuomokin testasi sitä muttei uskaltanut vetää reilusti. Mölkegabetissa oli myös suolijänne, sillä ammuttiin Tuomon sadekisa. Jere on tehnyt myös suolijänteitä mutta sillä oli ihan dataakin kestävyydestä ja ei hirveetä luottoa sille antanut. Mulla on yksi ylimääräinen 8-säikeinen, voin uhrata sen tieteen alttarille jos joku osaa/haluaa vetolujuuden tuolle määrittää.

Tyylikästä et päätyi ihan mittelöihin asti. Hieno projekti oli muistan.

Suolijänne voisi olla “survivaljousen” jänteeksi just se eka. Nyhrätä puukolla tasapaksut slaissit raakanahasta ei ole ihan helppo homma.

Ois hieno sellanen Jousipvä et tosiaan 5 tuntii aikaa ja puukolla mettään koko jengi ja sit illalla sauna ja tuloksien tarkastelu. Jos ois koko vkonlopu ni kitkatulet löytötarvikkeilla seuraavan pvän urakka. Tollee rennosti et sitä saunaa ei tarvis kitkatulilla tehä ja kaljaaki sais juua.

Suolijänteestä tulee mieleen, että mitenkähän kalansuoli toimisi? Jos nyt tuossa survivaalitilanteessa saa pydettyä jollain konstilla muutamia kaloja alkupaloiksi - mikä on paljon todennäköisempää kuin kuivan maan riistan saanti - niin niistä sitten suolet putsaten ja sopivasti käsitellen saisi kenties punontakelpoista materiaalia. Eipä ole tullut suoliston pituutta tuossa mielessä aiemmin tarkasteltua.

Tämähän käy. Nyt tulevana viikonloppuna, sitä seuraavana, sitä seuraavana?
Voin tuoda olutta ja vähän kädentaitojakin ehkä.

Ainiin, korona ei salli, mutta tosiaan millon vaan.

Kannatetaan ja mukana !!!

Ootekkos kokeillu pajun kuorta? Ku ottaa ton kuoren pois pajupuusta ja jättää sen kuidun alle, niin se voi irroittaa ja käyttää lankana. En oo varma onko kestävyyttä ku pistetään kuidut peräkkäin, mutta jousen kokoisena kuituna ne vois punoa. Lipeään (keitetään vettä ja puutuhkaa) pistää ne kuidut, näköjään tulee enemmän elastisuuta, en oo varma sen kestävyydestä sen jälkeen. Kokeli ite vähän punoa niitä, ja sain semmost pikkulankaa kyl. Nokkonen on tietysti se toinen kuitu kasvi. Juurista saapi kanssa. Hemppua eipä ny hirveesti kasva tai voi.

Puu, raakanahkajänne, nuolet kelosta, nuolen kärjet kivistä pajunkuorella kiinnittämällä, sulat lehdistä, eläinliima. Nuoliviini tuohesta.

Mistä raakanahka, toimiiko kelonuolet? Mitä kivikärkeä meinasit suomen luonnosta käyttää? Pajunkuorella kai voi kiinnittää, mutta pysyykö pelkällä kuorella? Lehdistä sulat??? Entä eläinliiman keitto, 5h tasaisella lämmöllä jossain astiassa? Nuoliviinen voi tuohirullasta tehdä, mutta se lienee listalla viimeisenä kun nuolet kulkee vaikka kädessä.

Retee lista, mutta on pakko pari juttua kysyä ennenkö peukku nousee. No puusta ollaan samaa mieltä, sitä tarvitaan.