Suomalais-ugrilainen jousi

Moro, ite täs tehny vähä väliä suomalais-ugrikalaista jousta, pääasiassa käsityökaluilla tehny. Muute vaa jyrkempää koivun sakaraa pitäs kattella ja etin sopivaa tilleröinti astetta. Kokelin ahvenen nahkaliiman keittämistä, tahmeeta kyllä mutta ei kovin liimamaista vaikuttanu oleva. Mitää ehdotuksia liiman suhteen vai kokelenko uudestaan ahvenien kaa?

En oo varma onko hirveesti lylyä kun ei niin tummaa, mutta vaikeempi työstää ja vaikuttaa vankalta ku yrittää vääntää, saapi vaa pitää kattoo että D-muotoon mennis jänne sakaroiden kanssa.

!

Kattelee jos menee noi salarat kii. Metsän raivausta oli tossa maalla ja kattelin kieroa koivua luvalla seasta , josta sahasin pari palaa ja muotoilin kirveellä, puukolla ja vähän sahalla. Hieskoivua saatappi olla.

Edit: On kyl paksut viel, mut aattelin viel viel muokkaa ja vuolla ku liimat kuivunu toss.

Jos liima oli tahmaista, oltiin jo oikeilla suunnilla. Voi olla että oli liian laihaa? Usein kun keitetään liimaa, kannattaa minimoida nesteen määrä. Kun muutaman tunnin päästä on liima-aines (nahka, jänne, kalanrakko, ahvenen nahka(?)) hajonnut lähes kokonaan, on liima jo käyttökelpoista, eikä tarvitse erikseen vettä haihdutella.

Tarviisit tuohon koivua selkään että jousi kestäisi. Eli jousi liimataan lylymännystä ja koivusta. Kahta puuta. Nyt todennäköistä on että pasahtaa vedossa katki.

Minun silmääni tuossa puussa ei ole yhtään lylyä. Ihan normi männyltä näyttää.

Niin näyttää, lyly on punaista.

Kokeilin kyllä sivussa hyvin paksulla oksalla, jossa oli lylyä, ei vakuttanut olevan kovin kestävä.

Juu, en oo varma onko tässä hirveesti lylyä, mutta ollu vinosta männystä joka viel jokseenki pystys oli. Yrittää vuolla sitä nytten, niin samanlaiseksi kovalta se vaikutti muotoilla. Voin kokeilla kyllä selkään pistää koivua. Kattoo miten onnistuu. Kesti kyllä vääntöä ku karkeesti yritti tilleröidä.

Noh, sekin…

Sanoisko, että oisko koivulapa puolet ja puolet männyn kaa, vai jotai 1/3 osa koon suhteen?

Kunnon lylymäntyä sinun pitäisi löytää ensin.

Tuossa näet kuivan ja tuorean lylyn, sekä tavan männyn sävy erot ja kasvutyylin.

Tässä omia löydöksiä. Kuusta ja mäntyä…

1 tykkäys




Ei ehk noin paljon, mut eikös tässä hyvä oo?


Pistän ainaki suoristuu

Siinä on jo jonkin verran lylyä. Kyllä tolla harjottelee. Kunnolliseen suoristamiseen todennäköisesti vaatii kuumailmapuhallinta tai höyrytystä.

1 tykkäys

Pittäs jotenki saada venytettyä toi pää, mut ei kunnon puristus set-uppia.

Saanu sen suoraks, ettei väänny itteensä päin. Huomaa kyllä verrattuna toiseen mäntyyn, että aika löysä ja kestävä venyttää, pomppaa kyllä takas päin. Muuta kun saa ton toisen puolen kurvin suoremmaks tai pieni pätkä pois ja vuolee suoraks.

Ainoo vaa että koivu-selkää varteen pitää saada tasaiseksi. Teen vaikka puolet/saman paksuuden ton lylyn paksuudesta. Saatan ehkä kokeilla myös tota männyn pihka-liimaa, joka muka keitettäis murennetujen hiilten kanssa, jolla liimaisin noi alhiot yhteen, mukaan lukien sakarat/teen uudet. Kattelu infoo, mutta ei hirveesti koivun lajista lue paljon selkänä, muuta kun tyypit maininnu sakaroista. No, kattelee vaikka samalla lailla vinoa koivua.

Suoraa siistiä rauduskoivua selkään.
Omat räpellykset…

3 tykkäystä


En oo viel liimannu toisiinsa, muuten vaan kuivaan ne toisiinsa kohden ja pieneen kurviin, ainaki miltä näytti kun toinen liimasi niitä yhteen. Pitää jotenki saada tasaseks noi pinnat liimaukseen.

Sain tehtyä ton pihkaliiman kyl


4 tykkäystä


Toi liima kyllä HYVIN nopeesti kuivuu ku lämpötila menee ali. Se pitäs koko paketti olla puristuksessa, saunassa huomas, että menee sen verran pehmeeks.


En saa kyllä hyvin pysyy erikeeperillä, pihkaliimalla (joko liikaa/liian vähän hiili muretta) tai epoxylla. Joten pellavalla vaa pistän, hyvin pysyy.