Saarnipyramidi, tavoite 50# @28"

Varovaista taivuttelua n. 20 paunalla. Nystyrälapa nyt vasemmalla. Vähän heikkolaatuinen kuva.

Vasemmalla taitaa taipua nyt tyvestä enemmän kuin oikealla. Täytyy ohennella ulompaa. Itse asiassa oikea lapakin taitaa taipua tyvestä aika paljon, lievä kumpuilu vähän hämää arviointia. Siispä taidan ohennella keskilapoja molemmilta puolilta. Kärkikolmannesten työstöä sitten myöhemmin.

Kahva pitäisi saada jossain vaiheessa ihan vähän läpitaipuvaksi.

Etenemistä pikkuhiljaa kohti jännekorkeuksia. Tuota aiemmissa kuvissa esitettyä nystyräkohtaa kyllä pelkään, selän uurteet näyttää syiden kiertävän siinä aika voimakkaasti ulos sivusta. Toivon vaan että kohta olisi jo niin ulkolavassa, että rasitus ei muodostu liian kovaksi. No siihen saadaan vastaus ennemmin tai myöhemmin.

“Aloita taivuttaminen kahvasta ja etene kärkiin päin” Näin mulle ainakin on sanottu ,:smiley::smiley: Näin ei käy sitä että uloimmat lavan kohdat tulee liian löysäksi ja sitten jousesta häviää paunat kun koitat saada kahvaa taipumaan… itselle käyny näin monesti

1 tykkäys

Kiitos vinkistä. Otanpa siis kahvan alueen nyt varovasti työn alle.

Suurta taipumaa sinne kahvalle ei tietenkään kannata tehdä mutta se että jotain eloa edes !

1 tykkäys

Hieno jousi tulossa.
Varo vaan, ettei jää alle paunatavoitteen jos jo noin paljon taipuu 20#:lla. Mulla on niin monta jousta jäänyt alle paunatavoitteen, että tiiän kuinka petollista se on kun pitkällä jänteellä vaikuttaa jäykältä, mutta sitten kun laittaa jänteelle, niin pitää hurjan pitkälle vetää ennenkuin löytyy samat paunat kuin pitkällä tilleröintijänteellä.
Neuvoisin virittämään jänteelle ennen enempiä tilleröintejä. Sori jos väänsin liian rautalangasta, mutta ainakin itse tuon on saanut oppia kantapään kautta.

3 tykkäystä

Rautalankaa ei todellakaan tarvitse säästellä, lisää kiitos! :cowboy_hat_face: Kaikki vinkit ovat erittäin tervetulleita.

Olen tosiaan mieltänyt tämän vielä reilusti liian jäykäksi. Jonkinlaisena vertailukohtana lattiaa vasten taivuttelussa olen pitänyt aiempaa samasta rungosta tehtyä pidempää jousta (joka muuten jäi 38#:iin, eli alle tavoitteen…). Ehkäpä olen ollut turhan huoleton. Kunhan tästä nyt saisi edes reilusti yli 40# pelin.

Lyhyelle jänteelle vääntämistä en ole uskaltanut yrittää, kun olen pitänyt tilleriä liian epätasaisena. Pelkään että seuraisi myötäkäyryyttä, josta en enää pääse myöhemmin eroon. Mutta milloin on oikea hetki laittaa lyhyemmälle jänteelle? Verenmaku suussa vs. helposti. Tässä tarttis sitä omakohtaista kokemusta, jota vielä on keräämättä. Vinkin perusteella taidan kuitenkin uskaltaa nyt yrittää.

Vatsan paahtaminen: olisikohan paikallaan vetää ensimmäinen paahtokierros tässä vaiheessa, ennen ensimmäisiä isompia rasituksia? Olisiko paahtamisen teho tällöin parempi, kun vatsasta puuttuisi mahdolliset “mikromurtumat”… vai kerjäänkö paahtamisella vaan lisää ongelmia, kun jousen oletettu heikko kohta (nystyrät) joutuu varmaan muutenkin kovalle rasitukselle. Jousen pitkän ajan kestävyyttä tässä mietin.

Kiitos teille arvokkaista vinkeistä.

Jos tuo pitkä jänne on kuvan mukainen, lähes yhtä pitkä kuin jousi, niin vetopituudella ei ole juurikaan vaikutusta jäykkyyteen. Jos vedät pitkällä jänteellä esimerkiksi 20 paunaa 20 tuuman vedolla, niin se on lähes sama myös normaalimittaisella jänteellä.

Jos mahdollista, niin lukitse jousi vaikkapa 16–20 tuuman vetoon ja tarkastele taipumaa tilleripalikan avulla. Se kertoo nopeasti, mistä jousi on liian jäykkä ja mistä taipuu liikaa. Voi tehdä pitkälläkin jänteellä, silloin tillerimuodon saa aika helposti tasapainoon, jonka jälkeen jousen voi virittää normaalimittaiselle jänteelle.

Paahtoa ei kannata vielä tehdä, ehkä vasta sitten kun olet lähes täydessä vedossa tillerimuoto on viimeistelyä vaille valmis.

1 tykkäys

Ei liian jäykän jousen jänteellelaitto ole kovin haitallista, ellei sitten oikeasti ole jotain tillerimokaa. Ainakin oma kokemus on että joka toinen jousi omalla verstaalla menee vireeseen 70 paunaisena kun tavoite on 50 paunaa. Taivutan vain lattiaa vasten(lattiatilleröinti) ja tarkkailen lavan paksuusvaihtelua kahvasta kärkiin päin. Toisinsanoen sormipelillä, ehkä joissain paikoissa vedän tönärin esille ja katson että mikäs kuoppa se tässä on…
Tuon jousen vetäisin itse jo vireeseen.

Mutta tuo nystyrä, nyt oikeasti!!! :smiley: Nauroin silloin kun kuumottelit sitä ekan kerran ja nytten nauratti uudelleen. Noh, okei voi se olla ongelmapaikka ääritilanteessa, mutta pienet on huolet kun tuommosta joutuu pelkäämään. Joten hyvin menee!

1 tykkäys

Kiitos lohdun sanoista… (moments before disaster?) Näillä mennään eteenpäin!

1 tykkäys

Kahvan aluetta ja lapojen tyviä on nyt ohenneltu pikkuhiljaa, ja pitkälle jänteelle laitettu. Tässä reilun neljän tuuman /11cm jännekorkeus (selästä lukien) ja 20 tuuman veto. Tällöin mittari näytti 42-43 paunaa.

Mielestäni lapojen tyvet ja kahva ei osallistu tarpeeksi taipumiseen. Mitä mieltä olette? Tarttis saada enemmän mukaan jos haluan saada kestämään jollain 27-28" vedolla. Kädessä kun tuota jumppaan, niin en oikein tunne että kahvassa tapahtuisi vielä mitään.

Kärkiä kun katsoo, niin oma fiilis sanoo että oikealla taipuu turhan paljon kärjen lähellä. Vasemmalla jäykempää.

42 paunaa 20 tuumassa vähän pelottaa, kun tuntuu että työtä on vielä aika paljon jäljellä. @VKot:in ja @Hartonen huoli taisi olla aiheellinen. Valmistaudun henkisesti että se 50# saattaa jäädä haaveeksi, mutta reilusti yli 40# pitää jäädä mittariin.

Tässä vielä tuota kahvan aluetta nykymittoineen tarkemmin.


Olen hakenut vähän tuota viistettä koko jousen pituudelta että vatsa jää selkää leveämmäksi.

(vasemman lavan nystyrähuoli ei ole muuten kadonnut mihinkään, mutta puren hammasta :cold_sweat:)

Laita lepokuva tuohon samaan yhteyteen niin voi verrata.
Muutenhan tuo näyttää oikein hyvältä. Kyllä siellä pyöreät 50 paunaa olisi 25/26 tuuman vedolla. Jos paahdat vatsan niin 54.

Näyttäs että ropellia on jonkun verran…

Lisäsin lepokuvan tuohon edelliseen 20 tuuman vetokuvaan. Alkaa vähän tulla myötäkäyryyttä.

Jooh… pitäisköhän tuota yrittää oikoa?

1 tykkäys

Ei ropellista tarvii välittää, kunhan näkee tillerimuodon, se riittää. Ropellin takia saattaa joskus joutua kääntelemään jousta tilleripuussa että hahmottaa oikein.
Pitäis saada ehkä ihan vähän kärkiaktiivisemmaksi, eli ota tuolta vikoilta 40 sentiltä pois puuta. Enemmän ihan kärjen tuntumasta. Mutta kokonaisuudessa aika pieni määrä tarvii poistaa. Makuasioita toki, paljonko kärjet taipuu.
Sit voisikin vetää 24".
Nyt katsoin että ajattelit 28" asti vetää… no en oikein nää että noin lyhyestä lähtee. Ainakaan 50 paunaa. 26 tuumaa olisi vielä inhimillinen, vaikka pitkä sekin tuolle.

1 tykkäys

Tilleröintipalikkaa suosittelen edelleen, auttaa hahmottamaan tillerimuotoa. Varsinkin tässä tapauksessa kun haetaan ilmeisesti aika pyöreää tillerimuotoa.

1 tykkäys

Ok, täytyypä tehdä tuollainen! Pyöreä taipuma lavoille hakusessa, kahvakin saisi ihan vähän osallistua. Kieroilevien kohtien kanssa täytyy varmaan pärjätä silmämääräisesti.

Ehkä tähtään vain suosiolla tuohon 26".

Kiitos taas.

Lähinnä meinaan että onko jännelinja kohdallaan ? Jos itsellä ollut tuolla tavoin kierrettä, niin ei myöskään jännelinja ole keskellä. Näyttäs kuitenkin että kärjet ja keskilinja ei ole samassa linjassa keskenään. en tosin tiedä onko sillä millaisia vaikutuksia tilleri muotoon jos itse tilleröinti onnistuu eikä jousi pyri kääntymään.

Nostin vähän jännekorkeutta, ja linja osuu aika hyvin keskelle vielä. Vetäessä en osaa oikein arvioida… vaan niin, onkos sillä väliäkään, jos jänne kuitenkin lyö keskelle kuten pitääkin.

Ei ole !

1 tykkäys


Jännekorkeus nyt 6 tuumaa. 20 tuuman veto molemmin puolin (animaationa, toivottavasti toimii) paljasti epätasaisen tillerin. Tässä kävi ensin harmillinen ajatusvirhe ja ohensin epähuomiossa heikompaa puolta. Vielä on vähän pelivaraa jäljellä. Mittari näytti 41-42 paunaa. Siklillä loppuun, kavioraspiin en enää koske.

1 tykkäys