Saarnipyramidi, tavoite 50# @28"

Moi!

Toinen jousi on nyt päässyt työn alle. Ajattelin avata sille oman ketjun heti alkuun, kun kysyttävää kuitenkin tulee matkan varrella. Pysyy kysymykset ja välivaiheet samassa nipussa, ja lopulta toivottavasti myös toimiva lopputulos. (Sitäpaitsi on kivaa jakaa näitä juttuja. :sunglasses:)

150 cm pituinen saarnijousi, joka on malliltaan symmetrinen, lievästi kahvastaan taipuva pyramidi. Selkä heti kuoren alta. Lapojen poikkileikkaus tasakylkinen puolisuunnikas siten, että vatsa on hieman selkää leveämpi. Paunatavoite 50 paikkeilla, jotta jää pelivaraa. Vetopituustavoite 28", mutta katsotaan nyt. Nokeiksi tarjoan taas punottuja nokkeja, koska tuntuu vaan turvallisemmalta jättää kärjet ehjiksi. Samalla voin ehkä kaventaa niitä lisää.

Tällaista etuprofiilia ja mittoja lähden hakemaan:


Suurimpana haasteena tulee varmaan olemaan kahvan alueen tilleröinti sopivasti ihan vähän taipuvaksi. Taipumisen takia kahva on jäämässä 4 cm leveäksi.


Tänään työstin staavia kirveellä pikkuhiljaa karkeaan muotoon. Toisessa lavassa on ikävä ulkoneva nystyräpari melkein keskellä lapaa, 28 cm kärjestä.


Alemmassa kuvassa kärki vasemmalla.

Pinnan uurteet näyttää miten puuaines kiertää nähtävästi isompaa oksapaikkaa. Pakkohan tuota muotoa on seurata profiilin molemmilla reunoilla. Samalla muoto haluaisi “koukata” lähempää noita nystyröitä. Täytyy varoa.

2 tykkäystä

Mene puun syiden mukaan ja jätä liika suoruus seuraavalle aihiolle.

1 tykkäys

Kevätaurinko herätti tämän projektin henkiin! Olen jatkanut aihion työstämistä. Etuprofiili alkaa olla kohdillaan, lukuun ottamatta kärkiä, joissa on vielä ylimääräistä leveyttä. Ja tuo toisen lavan nystyröiden kohta on leveämpänä.

Toisen lavan nystyrät tarkemmin molemmilta puolilta. Leveysprofiili yrittää nyt vähän seurata tuossa puun kulkua. Selkäpuolella väliä reunaan on 9 mm, vatsassa 10 mm.

Paksuudet tällä hetkellä. Pyramidiosat on tasaisesti 11 mm, sitten tasalevyinen osa 11…13 mm. Kahvan alue 24 mm. Tavoite olisi saada kahvakin lopulta hieman taipuvaksi.

Ei tämä oikein vielä taivu. Viimeistelen etuprofiilia ja samalla ohentelen tasaisesti, mutta varovasti. (ensimmäisen projektin rouhaisin tässä vaiheessa kavioraspilla liian kevyeksi)

1 tykkäys

Sivuhuomautuksena, että onko aivan varmaa, että puu on saarnea? Näyttää niin kovasti vuorijalavalta – (tuoreena) kuoritun selän väri, uurteisuus, pienenpienet oksannystyrät, puuaineksen väri.

Oma tietämys ei riitä varmistamaan, mutta luotan lajimäärityksessä Mennaan, jolta pätkän ostin saarnena joskus 2016 :slight_smile: Ei vaan taida olla tallessa kuvaa, jossa kuori olisi vielä päällä. Kuori on muuten poistettu vasta kuivasta puusta, mutta liottuaan ensin märkien pyyhkeiden alla pari-kolme tuntia.

Onko muuten vinkkejä noiden nystyröiden kanssa etenemiseen?

Jätä täysin koskematta ja toivo parasta! Eipä siinä oikein muuta voi.

Joo, kyllä Menna puut tuntee.

1 tykkäys

Varovaista taivuttelua n. 20 paunalla. Nystyrälapa nyt vasemmalla. Vähän heikkolaatuinen kuva.

Vasemmalla taitaa taipua nyt tyvestä enemmän kuin oikealla. Täytyy ohennella ulompaa. Itse asiassa oikea lapakin taitaa taipua tyvestä aika paljon, lievä kumpuilu vähän hämää arviointia. Siispä taidan ohennella keskilapoja molemmilta puolilta. Kärkikolmannesten työstöä sitten myöhemmin.

Kahva pitäisi saada jossain vaiheessa ihan vähän läpitaipuvaksi.

Etenemistä pikkuhiljaa kohti jännekorkeuksia. Tuota aiemmissa kuvissa esitettyä nystyräkohtaa kyllä pelkään, selän uurteet näyttää syiden kiertävän siinä aika voimakkaasti ulos sivusta. Toivon vaan että kohta olisi jo niin ulkolavassa, että rasitus ei muodostu liian kovaksi. No siihen saadaan vastaus ennemmin tai myöhemmin.

“Aloita taivuttaminen kahvasta ja etene kärkiin päin” Näin mulle ainakin on sanottu ,:smiley::smiley: Näin ei käy sitä että uloimmat lavan kohdat tulee liian löysäksi ja sitten jousesta häviää paunat kun koitat saada kahvaa taipumaan… itselle käyny näin monesti

1 tykkäys

Kiitos vinkistä. Otanpa siis kahvan alueen nyt varovasti työn alle.

Suurta taipumaa sinne kahvalle ei tietenkään kannata tehdä mutta se että jotain eloa edes !

1 tykkäys

Hieno jousi tulossa.
Varo vaan, ettei jää alle paunatavoitteen jos jo noin paljon taipuu 20#:lla. Mulla on niin monta jousta jäänyt alle paunatavoitteen, että tiiän kuinka petollista se on kun pitkällä jänteellä vaikuttaa jäykältä, mutta sitten kun laittaa jänteelle, niin pitää hurjan pitkälle vetää ennenkuin löytyy samat paunat kuin pitkällä tilleröintijänteellä.
Neuvoisin virittämään jänteelle ennen enempiä tilleröintejä. Sori jos väänsin liian rautalangasta, mutta ainakin itse tuon on saanut oppia kantapään kautta.

3 tykkäystä

Rautalankaa ei todellakaan tarvitse säästellä, lisää kiitos! :cowboy_hat_face: Kaikki vinkit ovat erittäin tervetulleita.

Olen tosiaan mieltänyt tämän vielä reilusti liian jäykäksi. Jonkinlaisena vertailukohtana lattiaa vasten taivuttelussa olen pitänyt aiempaa samasta rungosta tehtyä pidempää jousta (joka muuten jäi 38#:iin, eli alle tavoitteen…). Ehkäpä olen ollut turhan huoleton. Kunhan tästä nyt saisi edes reilusti yli 40# pelin.

Lyhyelle jänteelle vääntämistä en ole uskaltanut yrittää, kun olen pitänyt tilleriä liian epätasaisena. Pelkään että seuraisi myötäkäyryyttä, josta en enää pääse myöhemmin eroon. Mutta milloin on oikea hetki laittaa lyhyemmälle jänteelle? Verenmaku suussa vs. helposti. Tässä tarttis sitä omakohtaista kokemusta, jota vielä on keräämättä. Vinkin perusteella taidan kuitenkin uskaltaa nyt yrittää.

Vatsan paahtaminen: olisikohan paikallaan vetää ensimmäinen paahtokierros tässä vaiheessa, ennen ensimmäisiä isompia rasituksia? Olisiko paahtamisen teho tällöin parempi, kun vatsasta puuttuisi mahdolliset “mikromurtumat”… vai kerjäänkö paahtamisella vaan lisää ongelmia, kun jousen oletettu heikko kohta (nystyrät) joutuu varmaan muutenkin kovalle rasitukselle. Jousen pitkän ajan kestävyyttä tässä mietin.

Kiitos teille arvokkaista vinkeistä.

Jos tuo pitkä jänne on kuvan mukainen, lähes yhtä pitkä kuin jousi, niin vetopituudella ei ole juurikaan vaikutusta jäykkyyteen. Jos vedät pitkällä jänteellä esimerkiksi 20 paunaa 20 tuuman vedolla, niin se on lähes sama myös normaalimittaisella jänteellä.

Jos mahdollista, niin lukitse jousi vaikkapa 16–20 tuuman vetoon ja tarkastele taipumaa tilleripalikan avulla. Se kertoo nopeasti, mistä jousi on liian jäykkä ja mistä taipuu liikaa. Voi tehdä pitkälläkin jänteellä, silloin tillerimuodon saa aika helposti tasapainoon, jonka jälkeen jousen voi virittää normaalimittaiselle jänteelle.

Paahtoa ei kannata vielä tehdä, ehkä vasta sitten kun olet lähes täydessä vedossa tillerimuoto on viimeistelyä vaille valmis.

1 tykkäys

Ei liian jäykän jousen jänteellelaitto ole kovin haitallista, ellei sitten oikeasti ole jotain tillerimokaa. Ainakin oma kokemus on että joka toinen jousi omalla verstaalla menee vireeseen 70 paunaisena kun tavoite on 50 paunaa. Taivutan vain lattiaa vasten(lattiatilleröinti) ja tarkkailen lavan paksuusvaihtelua kahvasta kärkiin päin. Toisinsanoen sormipelillä, ehkä joissain paikoissa vedän tönärin esille ja katson että mikäs kuoppa se tässä on…
Tuon jousen vetäisin itse jo vireeseen.

Mutta tuo nystyrä, nyt oikeasti!!! :smiley: Nauroin silloin kun kuumottelit sitä ekan kerran ja nytten nauratti uudelleen. Noh, okei voi se olla ongelmapaikka ääritilanteessa, mutta pienet on huolet kun tuommosta joutuu pelkäämään. Joten hyvin menee!

1 tykkäys

Kiitos lohdun sanoista… (moments before disaster?) Näillä mennään eteenpäin!

1 tykkäys

Kahvan aluetta ja lapojen tyviä on nyt ohenneltu pikkuhiljaa, ja pitkälle jänteelle laitettu. Tässä reilun neljän tuuman /11cm jännekorkeus (selästä lukien) ja 20 tuuman veto. Tällöin mittari näytti 42-43 paunaa.

Mielestäni lapojen tyvet ja kahva ei osallistu tarpeeksi taipumiseen. Mitä mieltä olette? Tarttis saada enemmän mukaan jos haluan saada kestämään jollain 27-28" vedolla. Kädessä kun tuota jumppaan, niin en oikein tunne että kahvassa tapahtuisi vielä mitään.

Kärkiä kun katsoo, niin oma fiilis sanoo että oikealla taipuu turhan paljon kärjen lähellä. Vasemmalla jäykempää.

42 paunaa 20 tuumassa vähän pelottaa, kun tuntuu että työtä on vielä aika paljon jäljellä. @VKot:in ja @Hartonen huoli taisi olla aiheellinen. Valmistaudun henkisesti että se 50# saattaa jäädä haaveeksi, mutta reilusti yli 40# pitää jäädä mittariin.

Tässä vielä tuota kahvan aluetta nykymittoineen tarkemmin.


Olen hakenut vähän tuota viistettä koko jousen pituudelta että vatsa jää selkää leveämmäksi.

(vasemman lavan nystyrähuoli ei ole muuten kadonnut mihinkään, mutta puren hammasta :cold_sweat:)

Laita lepokuva tuohon samaan yhteyteen niin voi verrata.
Muutenhan tuo näyttää oikein hyvältä. Kyllä siellä pyöreät 50 paunaa olisi 25/26 tuuman vedolla. Jos paahdat vatsan niin 54.

Näyttäs että ropellia on jonkun verran…

Lisäsin lepokuvan tuohon edelliseen 20 tuuman vetokuvaan. Alkaa vähän tulla myötäkäyryyttä.

Jooh… pitäisköhän tuota yrittää oikoa?

1 tykkäys

Ei ropellista tarvii välittää, kunhan näkee tillerimuodon, se riittää. Ropellin takia saattaa joskus joutua kääntelemään jousta tilleripuussa että hahmottaa oikein.
Pitäis saada ehkä ihan vähän kärkiaktiivisemmaksi, eli ota tuolta vikoilta 40 sentiltä pois puuta. Enemmän ihan kärjen tuntumasta. Mutta kokonaisuudessa aika pieni määrä tarvii poistaa. Makuasioita toki, paljonko kärjet taipuu.
Sit voisikin vetää 24".
Nyt katsoin että ajattelit 28" asti vetää… no en oikein nää että noin lyhyestä lähtee. Ainakaan 50 paunaa. 26 tuumaa olisi vielä inhimillinen, vaikka pitkä sekin tuolle.

1 tykkäys