Ruinalong: Snakey put a spell on me (osage)

Laitetaan tällainen ruinalong. Vuoden 2014 Amerikan reissulta tuotu osage orange. Vuosilustot kaikkea muuta kuin optimaaliset (1-2 mm). Syvemmällä olisi ollut vähän paksumpaa, mutta aihiossa oli sydänpuolella pitkittäishalkeamia, joten jousi täytyi tehdä pinnemmasta kuin aluksi suunnittelin. Lustojen lisäksi ilona on jos jonkinlaista oksaa. Siinä menikin yhden talven kansalaisopiston tunnit selkää kaivellessa. Nyt olisi tarkoitus siirtyä tilleröintivaiheeseen. Näillä spekseillä ajattelin tehdä reilusti ylipitkän (n. 180 cm) ja ehkä myös hiukan ylileveän jousen. Taitaakin tulla ensimmäinen tekemäni ampujaansa pidempi jousi (mihin tämä maailma on menossa?!!). Paunatavoite voisi olla vaikka sellainen 45-50.

Parasta aihiossa on luontainen reflex-deflex-muoto!

6 tykkäystä

Mikäs on vetopituustavoite?

Jonkin verran on kepukka ottanut väriä ajan myötä…

Joo, ei ollut mikään tuorein aihio hankintahetkelläkään, ja tummunut vain siitä edelleen. Edes työstäessä ei tule esiin osagelle tyypillistä kirkkaan keltaista väriä.

Vetopituus olisi varmaan joku 75 cm.

Hetkinen - vannoutunut (?) lyhytjousimies hakee jousestaan lähes 30 tuuman vetoa? Tai sitten vain muistan väärin.

Onnea projektiin. Muistelen keuruulla että sulla oli aika lyhyt vaahterajousi mistä otit sen 28"(?) vedon kuitenkin! Tokihan se on oltava pidemmän päälle pitkä jousi jos haluaa noin pitkiä vetoja vetää.

Mullakin on vetopituus pidentynyt lähiaikoina. Mukavaa vaihtelua. Lyhärit hyllyssä odottaa ja tokkopa ne ihan hetkessä happanee…

Talvi taltuttaa nudistin. Olkapää ei oikein tahdo kestää noita lyhempiä vetoja, kun ne jää enemmän olkapään ja käden varaan. Pidemmällä vedolla saa rasituksen siirrettyä selälle.

On se outoa. Muistan, että joskus esihistorian aamuhämärissä Tuukka vaahtosi Boyers biblet luettuaan pitkähkön bakeriaanisen jousen ylivertaisuudesta ja minä olin varma, etten koskaan tule tekemään yli 130 cm jousta. Nykyään Tuukka levittää lyhytjousten ilosanomaa ja minä veistelen tällaisia onkivapoja.

Jere, siinä vaahterajousessa tosiaan on noin 70 cm vetopituus. Se olisi mukava jousi ampua, jos se olisi pari tuumaa pidempi. Piti ollakin, mutta aihion pää oli haljennut kuivatuksen aikana niin päädyin pätkäisemään reilun tuuman ylälavan päästä pois. Lyhensin sitten alalapaakin samassa suhteessa, kun kahvan paikkaa ei aihiossa oikein voinut siirtää oksien sijainnin takia.

3 tykkäystä

Käännynnäinen vastaa:

Pitkähkössä ja pitkävetoisessa jousessa on sisäänrakennettuna semmoinen 20 % lisäpotku. Se fakta ei ole muuttunut mihinkään. Onko tuo 20 % pituuden haittapuolien arvoinen lisä, onko tuo 20 % helposti kompensoitavissa esimerkiksi nuolten ballistisilla yksityiskohdilla, ja kuinka paljon potkua oikeasti tarvitaan - ne onkin sitten mielenkiintoisia kysymyksiä.

Täytyy todeta sekin, että Tuukka ei vaahdonnut mitään Biblet luettuaan, vaan Biblemäisiä jousia rakennettuaan ja rinnakkain toisenlaisten (köh: lyhyiden) jousten kanssa testattuaan.

Joo, auliisti myönnän, ettei pelkkään kirjateoriaan perustunut Tuukan vaahtoaminen silloin, kuten ei yleensä nykyäänkään​:bow_and_arrow::alembic::microscope: