Ratsujousi

Moi,

kesällä aloitin hevosen selästä ampumaan ja kiinnostaisi tehdä itse jousi. Puulajia mietin, jos ekaa kokeilisi pihlajasta, vai onko tuhoon tuomittu ajatus kun jousi on kuitenkin aika lyhyt? Mitat suurinpiirtein: pituus 50…52", vetopituus 28", paunoja 25…30. Omenaa on kuivumassa myös, olisiko se parempi? Vai joku muu, mikä?

Hei, tervetuloa joukkoon.

Ratsujousi, eli hevosen selästä ammuttava jousiko. Historiassa noita on tunnettu käytännössä kahta kategoriaa (karkea yleistys):

a) 100-130cm jousi jolla ammutaan 40-90 paunan vedolla, 20-24" vetopituudella - käytännössä amerikan intiaanien jouset
b) 100-130cm jousi jolla ammutaan 80-200 paunan vedolla 26-30" vetopituudella - käytännössä idän sarvijännekomposiitit

Luvut ovat suuntaa antavia, mutta niistä saa hyvän kuvan mitä luonnonmateriaalijousilta on pyydetty ja minkälaiseen käyttöön välineet on taipuneet.

Jos siis halutaan 28" vetopituus lyhyestä jousesta, historiassa käytännössä aina on jousi ollut sarvijännekomposiitti, joka vaatii suurta vaivannäköä jos silloinkaan muutamien vuosien jousenrakennuskokemuksella onnistuu. Tästä voi tsekata: Turkkilaiset pituusjouset #1 ja #2

Karu totuus, mutta puusta on aika hankala saada kestävää 28" vetoa sallivaa 52" jousta aikaan, aloittelijalle jopa mahdoton. Homma muuttuu heti jos puu jänneselystetään. Jänneselystetty omenapuujousi 130cm pitkänä voisi onnistua, mutta sekin on vähän jo semmoinen temppu että vaatii taitoa ja vaivannäköä. Ei ollenkaan huono ratkaisu kuitenkaan opetella ja ottaa haaste vastaan!
Täältä voit etsiä jänneselystettyjä jousia, muutamia löytyy.

Ihan pelkällä puulla jos olisi pakko tehdä, taittaisin kahvaan deflexiä ja päihin pienet rekurvit kuten tässä jousessa tein: Pihlajahaastejousi recurveilla vol.1
Tuo jousi oli liian rasitettu ja löystyi myöhemmin, mutta olihan se hieman jäykempi paunoiltaan. Olisiko kestänyt paremmin 30 paunalla 28" vedolla? Ehkä, ehkä ei.

Helpolla pääsisit kun tekisit intiaanijousen 100-130cm mitassa ja vetäisit sitä 18-24". Kyllä sillä keppi lentää. :slight_smile:

1 tykkäys

Itse tein tilaukseksi ratsastajalle pari vuotta sitten 120cm jalava jousen joka antoi aluksi noin 35lb 25" vedola, mutta sitten kuulin että kyseinen ratsastaja olikin tätä vekotinta omalle tyttärelleen hakemassa niin otin siitä tuon 15lb pois. Tuloksesksi tuli 20lb 26" tuuman vedolla oleva ydestä puusta veistetty pikku kaari. Näpsäkästi lensi nuolet kun pääsi kokeilemaan.

Kuva teko vaiheelta (vielä noin 35paunainen) sekä valmiina.


5 tykkäystä

Moro, joo, ratsujousiammuntaa tai ratsastusjousiammuntaa. Muutama videokin löytyy treeneistä: https://www.youtube.com/channel/UCEI29yIxFk6rVCQXxQAZO4w/videos

Hirmuisia paunoja, kaksi hiilikuitujousta löytyy, 25 ja 30 paunaiset, 25 riittää jo ihan tämmöselle aloittelijalle hyvin kun ammuntaetäisyyskin on yleensä vaan 8m :slight_smile:

Mutta joo, tingitään tässä vaiheessa vetopituudesta, niin pääsen käyttämään jemmattua puuta.

Tuo on jo tosi lähellä. Kaveri osti juuri 54":n jousen ja sanoi ettei ole liian pitkä…eli saattaa olla jopa että pituutta vähän lisäämällä pääsisi ihan lähelle haluttuja lukemia.

Ihan nätit muodot jousessa, mutta… 1,8 vetosuhde kahvajäykästä jousesta kuulostaa pituusjouselta joka on jänneselystetty. Toivottavasti kestää asiakkaan käsissä, itse en uskaltaisi luvata mitään kestoa. Tietty eri asia on jos jousta lopulta vedetään vähemmän, kuten useissa tapauksissa käy.
Vetosuhteella meinaan siis jousen pituutta suhteutettuna vetopituuteen, 47":26". Kevyet on paunat, mutta silti.
Tuossa vetokuvassa näyttäisi olevan joku 18" veto?

Paahdoin vatsan ja vedin itse noin 26" Lapsille annetaan vain idiootti varmoja leluja koska vanhemmilla on taipumus myös testailla niitä…

Jousi tehtiin pari vuotta sit joululahjaksi ja sillä on varmaan +2000 laukausta takanan. Tämän vuoden laukauksista en ole tietioinen jos nuorisoa enää kiinnostaa, mutta tällaiset jouset harvoin hajoavat rasitukseen. Ennemminkin ottavat myötistä. Voin soittaa ja kysy mitä kepakolle kuuluu. Muistaisin, että lahjoitus hetkellä siinä oli noin 3cm myötistä, mutta nyt voi olla lähempänä 7cm.