Pituusammuntasäännöt

Kaarle Knuutinpojan Jousiampujat ry. on hyväksynyt yhdistyksen pituusammuntasäännöt, joiden mukaan pituusammuntakilpailut on tarkoitus ampua vuodesta 2021 alkaen. Kommentteja ja asiallista palautetta saa esittää, ja hyvä vain, jos asiasta syntyy keskustelua. Tarvittaessa sääntöjä voidaan täsmentää ja korjata. Julkaisen säännöt Simon valtuuttamana.

Pituusammuntasäännöt.pdf (828,3 Kt)

Puhuttaessa nuolen nokeista mainitaan ettei metalleja saa käyttää, sinänsä ok, mutta metallit ovat kyllä mitä suurimmassa määrin luonnonmateriaaleja toisin kuin tuossa mainitaan ja joitakin löytyy kyllä ihan sellaisenaankin, kupari, rauta ja jalometallit esim.

En ole ihan varma onko se ongelma, mutta ehkä kiellettyihin materiaaleihin pitäisi lisätä puristettu puu. Äskettäin julkaistiin tuloksia, jossa sille on saatu varsin mielenkiintoisia ominaisuuksia ja voisi olla kova sana vatsapuolella.

Linkki tai viite…!!

Joo, ehkä metallit sinänsä olisivat ihan ok. Mielessäni kummittelevat lähinnä muovinokkien kaltaiset kaupalliset alumiininokit, jotka eivät oikein sovi tyyliin. Eikä tuo iso ongelma ole, painava, järvimalmista itse tehty rautanokki ei ole oikein käytännöllinen.

Etsin sen viitteen kunhan ehdin.

Tarkoitin, että kielto sinänsä on ok eikä luultavasti oleellinen. Lähinnä hieman protestoin tuota ei-luonnonmateriaaliutta.

Taannoin käytettiin näitä “forgewood” varsia, jotka oli puristettua puuta. Kovia ja painavia. En muista että jousessa käyttämisestä olisi ollut missään puhetta. Mutta miksipä ei? Ei todellakaan primi.

Tässäpä viite:
puristettua puuta

”Luokissa laminoitu jousi ja pitkäjousi ammutaan tulokset vain keinokuitujänteellä, vaikka luonnonkuitujänteelläkin saa ampua.”

Mitähän tämä kohta tarkoittaa?

Ymmärtäsin tuon niin että jänteiden osalta noissa jousiluokissa on vain yksi luokka. Eli ei erikseen luonnonmateriaali- ja keinokuitujännesarjaa kuten joissain muissa jousiluokissa.

Veikkaan painovirhettä…

En ihan tajunnut vieläkään…

Luokka “laminoitu jousi” on nykyaikaisin luokka, joka sisältää kaikki konstruktiot. Siksi siihen sopii lähinnä synteettinen jänne. Ajatuksena oli, että kyseisen luokan ennätykset kirjataan vain yhdellä jännetyypillä. Käytännössä on siis aivan sama, millä jänteellä ammutaan mutta ennätyksiä ei erikseen kirjata synteettiselle ja luonnonkuitujänteelle.

Jos kaipaa muutosta, niin kertokaa toki. Ei tarvinne hallituksen hyväksyntää, jos otetaan molemmat jännetyypit käyttöön, kuten muissakin luokissa, poislukien luokka “pitkäjousi”.

Voisiko sitten mieluummin olla vaikka:

”Luokissa laminoitu jousi ja pitkäjousi tulokset kirjataan aina keinokuitujänteelle, vaikka olisivat luonnonkuitujänteellä ammuttuja.”

Tai:

”Luokissa laminoitu jousi ja pitkäjousi ei ole väliä minkälaisella jänteellä ammutaan.”

Nyt kun tuota miettii, niin ehkä luokassa “laminoitu jousi” pitäisi sittenkin huomioida erikseen myös luonnonmateriaalijännetulokset. Yhdysvalloissa ammuttaan luokkaa “pitkäjousi” lukuunottamatta vain luonnonmateriaalijänteillä, niin saisi samalla jonkinlaista vertailukelpoisuutta sikäläisiin tuloksiin. Lisäksi saadaan toivottavasti hieman enemmän dataa jänteen merkityksestä ja eroista.

Luokka “pitkäjousi” on tavallaan poikkeus, koska sen säännöt on määritelty samalla tavalla monen eri kansallisen lajiliiton säännöissä.

Mihis kastiin Ugrit laitetaan :wink:

Siitähän Simo puhuikin, eli niin sanottujen kulttuuristen jousien luokka, johon menisivät sitten preeriajouset, yumit, ugrit, tms… Ne kun eivät varsinaisesti ole pituusammuntajousia, vaikka niillä voi tietenkin pituutta ampua.

Varsijousenkin voisi IMO laskea tuohon kulttuuristen jousien luokkaan.

Kulttuurellisien jousien luokka on vähän niin kuin SHOW luokka. Niillä periaatteessä ennemminkin prässäillään ja näytetään mihin niilläkin pystytään.

Tää oli mun oma pikku (nörtti)leimaus kun meillä kerta oli jo tuo preeria ammunta ja Simo niin halusi sitä Busmanni ammuntaakin harrastaa ja sitten on näitä viikkareita ja mitä vielä.
Museonkin jousilla on ammuttu kokeilu mielessä ja nämä meidän olisi sinällään kunnianosoitus historiaa kohtaan kun matkaan ammuttu nuoli ei olekkaan mikään sukkopuikko vaan tappamiseen tarkoitettu esikuvaan pohjautuva luomus.

2 tykkäystä

Kyllä - ja mielestäni oikein hieno ja kannatettava idea!

2 tykkäystä

Säännöissä sanotaan:

Kilpailussa ammutaan korkeintaan 12 kierrosta ja joka kierros ammutaan korkeintaan 6 nuolta. Yhdellä kierroksella saa ampua vain yhdellä jousella. Kilpailun aikana voi siten ampua kaikki kierrokset samalla jousella tai ampua jokainen kierros eri jousella.

Kuulostaa ihan hyvältä, keskitytään yhteen luokkaan eikä säntäillä useampaa jousta ampumaan. Nuolien keräily kentällä on täten selkeämpää jne.
Mutta miten käytännössä? Perinteisesti pituusammuntaa on ammuttu 2-3 kierrosta. Minun mielestä jatkossa (6 nuolen säännöllä) tuossa kerkeää tasan tarkkaan yhden luokan ampua. Suoritus se pituusammuntakin on ja ensimmäiset laukaukset on vasta lämmittelyä. Varsinkin kun mennään ampumaan ojennetulla ranteella, jäykällä sarvikomposiitilla, peukkurenkaalla ja siperillä…

Ehkä yritän tässä sanoa että jatkossa pitää sujuvoittaa itse prosessia. Ja erityisesti nuolien keräämistä (merkataan lipulla ja pituudet mitataan vasta lopuksi).

Turhiin mittailuihin on aikaisemmin kulutettu aikaa. Minun mielestä se on yksi mitta (pisin laukaus) per jousiluokka ja thats it. Toimintaa kentällä järkevöittämällä uskoisin että voidaan hyvin keretä yksi kierros ampua 20min aikana. Tällöin 2h aikana saadaan hyvinkin 5 kierroksen ammunnat tehtyä.

Aikaongelmia ei tietty ole, mikäli saadaan pituusammuntapäivä järjestettyä, mutta valtavaa yleisöryntäystä en osaa positiivisimmillaankaan kuvitella.

Maailmallahan harvoin pituusammunnoissa tulee varsinaista kilpailua; osallistujia kun on vähän ja “kärkimiehiä” tulee 1kpl/10v ajanjaksolla. Siis joku joka jaksaa panostaa tarpeeksi. Don Brown, Monus, Ivar Malde, sitten tietysti Jere… :sweat_smile: Joku päivä.
Mutta meinaan, kisat ovat lähinnä paikka tehdä ennätyksiä. Niin ja Pasille American round on ennätyksentekopaikka myös! Ei se siellä kilpailemaan joudu…
Siis kun säännöt tulee siihen rakoon että “jatkossa ei kaikki ammu epäreilusti selffareilla sarvijousia vastaan”, vastaan vaan että kun tämä selffareiden megakisa järjestyy jossa ampujia on yli 5kpl, tulen mukaan. Toivottavasti siellä on sitten muillakin kun minulla tai minun tekemissä nuolissa raakanahkaa sulissa ja alle 200grainia painoa…
Mutta herra joka tämän huolen ilmaisi epäreiluista asetelmasta ei ole koskaan meidän kisoissa käynyt, joten en tämän enempää otsaa kurtista. :smiley:

1 tykkäys