Pitkä mutkikas Tuomi

Päivää!
Rollosta Kemijoen rannalla ilmeisesti luontaisesti kasvaneesta tuomirykäelmästä viimevuoden syksyllä repaistusta rungosta löytyi tuommonen jousen muotoinen asia sisältä, niin katon josko siitä saisi pitkäjousen tehtyä.

Pituutta on pari metriä ja leveyttä viitisen senttiä. Kuivumisen aikana veti ittensä tasaiselle muutaman sentin vastakaarelle. Kannatti suipistella ennen lopullista kuivumista! Vuosirenkaat on huomattavasti ohkasemmat mitä aikasemmissa yrityksissä ja puu tuntuu jämymmältä taivutellessa ja veistäessä. Vrt: Tuomi 40#@28" Pitää mitata ja verrata lustoja kunhan saa päät siistittyä. Puu on kaadettu alkusyksystä eli lehti oli vielä puussa, mutten epäile selkälustoa heikoksi kun kasvu on tuohon aikaan kuitenkin niin vähäistä. Myöhempi ajankohta olisi ollut tietty parempi. Puu oli alunperin aivan tosi mutkikas. Veistin hetimiten staaviksi ja liimasin päät. Sitten vetelin staavin pinteeseen kuivumaan sivuttain vastakäyrämuottiin puristimien kanssa. Mainittakoon, että tämä 1,5 v tauko johtuu ihan vaan muista hommista ja kiireistä.

Kuivuttuaan joutui vielä toista kärkeä ja kahvan aluetta suoristamaan sivuttaissuunnassa, kahvaa pari kertaa, josta viimeisin viikko sitten. Märän pyyhkeen sisällä pari päivää, foliota ympärille ja kuumailmapuhaltimella lämpöä muodostuneeseen keburullaan puolisen tuntia, niin johan taipuu paksukin kalikka. Nyt kepakko on just sopivan käyrä, eli varaa palautumiseen taivutuksen jäljiltä on vielä noin sentti. Toisin sanoen luotisuora päästä päähän on noin sentin sivussa kahvan keskikohdasta. Jos ei palaudu niin annan väkivaltaa ja kuivaa lämpöä kahvan alueelle.

Yksi oksa löytyy mutta en ole siitä kovin huolissani. Pahoittelut kuvien pimeydestä, täällä nyt vaan on aika pimiä.

Edit: selässä näkyvät poikittaiset jäljet ovat suoristelumuotin jättämiä painaumia, lähtee kosteudella ja lämmöllä pois.

2 tykkäystä

Tiheälustoinen tuomi on kokemukseni mukaan olennaisesti parempaa puuta kuin nopeasti kasvanut. Jälkimmäinen on toisinaan jopa liian löyhää jousipuuksi, mutta tiheälustoisista on tullut poikkeuksetta hyviä jousia.

Tuomi on etenkin tuoreena niin pehmeää puuta, että puristimista, kitsaan kokoisista tai liian kovista välipalikoista summuista jää pahoja jälkiä pintoihin. Toisaalta tuomi on niin vetolujaa, että olen ampunut sujuvasti jopa tuomijousilla, joiden selkä on viilloilla. Siihen ei moni puu pysty.

On tuomissa eroja. Toki oikeanpuoleinen on isommasta puusta, mutta silti.

Nyt nokkien kanssa on mittaa nokista nokkiin 195cm. Leveyttä alalavassa 52mm.

Mikä ettei. Mitkä mahtaa olla noiden painot (grammoina)? Siitähän näkee heti osviittaa, kuinka paljon tiukempaa tuommoinen ohutlustoinen sitten olisi?

Voishan nuo punnita, mutta gramman tarkkuuteen en pääse, tarkkuusvaa’asta loppuu kyvyt kesken. Mutta miten noita pystyy vertaamaan kun uusi ei ole edes vielä lattiatillerissä?

Jos ero on merkittävä, niin alkaa sen massaeron huomata jo aikasessa vaiheessa. Toki vedä karkeaan tilleriin niin sitä parempi. Ei niitä grammojen tarkkuudella tarvitse mitata, mutta silloin kun eroa on 20-50g toiseen jouseen, näkyy se erilaisena myötäkäyristymisenä/setittömyytenä jne. Eli näkee puiden eron lukuina.

Juu toki. Nytkin on jo fiilis että tämä on tiheämpää, kun muistelee että edellisen aihiokin oli tosi kevyttä ainetta.


Karkea lattitilleröinti tehty ja siirrytty kirveestä kavioraspiin. Painoa on nyt 800g ja jäykkyyttä vielä aika paljon, mutta niin saakin olla. Seuraavaksi pitkällä jänteellä peilin edessä taivuttelua. Punnittu halvalla digitaalisella kalavaa’alla eli tulokset on yläkanttiin? :smirk:

Tuomesta tulee poikkeuksellisen kevyitä jousia paunaa kohti. 800 grammaa on vielä julma massa, mutta onhan jousella julma kokokin?

Meinaat siis että tuomijousi on energiatehokkaampi? Kevyempi jousi mutta paunat sama. Täten nopeampi lähtönopeus?

195cm jousessa pitäisi olla varmaan n. 600g painoa jos vaikka 50# @ 30" mielii. Jopa enemmänkin?

Ainiin, sehän näyttää kuvissa melkein suoralta!!

Näppituntumalla tämä on vielä jossain 50-60# hujakoilla.
Joo onhan se nyt aika suora, mutta lämpöä ja puristimien hellää puristusta onkin annettu puolen kymmentä kertaa. Tuo ylälavan kärkeä kohti oleva jyrkempi mutka tulee varmasti aiheuttamaan harmaita hiuksia, siltikin.

1 tykkäys