Pihalla nuolten pintakäsittelystä

Eli olen varmaan liikaa lukenut ja yrittänyt selvittää, ja tullut siihen pisteeseen että mitä enemmän yrittää googlata sitä enemmän hämmentyy.

Laitoin ehkä 6 kerrosta kiinanöljyä lahjaksi menevän nuolisetin päälle. Kuitenkin luin että öljy ei välttämättä kovin hyvin suojaa kosteudelta, ja mietin että olisi aika harmillista jos ne kosteuden takia pian käyristyisi. Ostin vuosia sitten mukanuolelta valmiin nuolen, ja se oli ilmeisesti lakattu (en tiedä millä), kun selvästi hylki likaa ja kosteutta ja muodosti kiiltävän kalvon. Muilla foorumeilla on nuo PU lakat aika suosittuja, niitä kun yritin etsiä suomesta niin löysin vaan bilteman 2-komponentti polyuretaanialakkaa, mikä tuntui aika hintavalta (25€). Huokeampaa löysin Uretaanialkydilakan (venelakan) muodossa, mutten tiedä mitä eroa sillä sitten on.

Kysymyksiä olisi esim:

  • mitä kannattaisi laittaa nuolten päälle, jos mitään? Tavoite on tehdä nuolista kestäviä niin, ettei henkilön tarvitse nähdä liikaa vaivaa pintasuojan ylläpidossa, mikä käsittääkseni suosisi lakkoja.
  • onko polyuretaani aina 2-komponenttista tai noin kallista? Toimiiko venelakka?
  • polyuretaanikerrosten väliin voidaan ymmärtääkseni maalata koristekuvioita akrylimaaleilla tai permanenttitusseilla. Tietääkö kukaan onnistuuko myös öljykerroksen päälle tai muiden lakkojen päälle/alle?

En odota vastausta kaikkiin kysymyksiin, varmaan aika harva käyttää näin paljon eri aineita, mutta kaikki tiedonmurut on tervetulleita

Lähes kaikkea olen kokeillut - pintakäsittelemättömästä epoksiin ja paljon siltä väliltä…

Nuolta ei välttämättä tarvitse edes pintakäsitellä. Harva ampuu sateessa tai märissä olosuhteissa, paitsi jousimetsästäjät ja maastokisoissa kävijät. Ilman pintakäsittelyä nuoli kostuu äkkiä mutta myös kuivuu nopeasti. Ja yhtälö “nuoli kastuu -> nuoli käyristyy” ei päde kuin silloin tällöin.

Kosteussuojan kannalta voi laittaa lähes mitä tahansa ainetta, mikä muodostaan jonkinlaisen näkyvän pinnan. Kiinanpuuöljykin on tässä suhteessa ihan riittävän hyvä. Esteettiseltä kannalta voi sitten miettiä, että minkä näköistä nuolta suosii. Esimerkiksi Mukkanuoli käytti pintakäsittelyn ulkonäöstä päätellen uretaanialkydilakkaa, eli vastaavaa kuin markettien venelakat. Paksuhko, muovimainen kalvo, joka kellastuu hieman ajan myötä. Vastaa siis 1K PU-lakkaa.

2K-tuotteet eivät ole välttämättä sen parempia. Esimerkiksi epoksi teki tolkuttoman kovan ja suojaavan pinnan mutta kun pinta murtui, niin se lähti säleinä irti, puuta mukana - ei hyvä. Ja pienikin halkeama tiiviissä pinnassa johtaa siihen, että siitä imeytyy vesi sisälle eikä se pääse kuivumaan mistään. Ja 2K-uretaanilakat käryävät sitten aika tavalla.

Erilaiset puuöljyt tekevät lähinnä vettä hylkivän pinnan mutta pinta on hyvin luonnollinen. Parafiiniöljyyn ei kannata rahojaan tuhlata, ei toimi niin suojaavuuden kuin ulkonäön kannalta ollenkaan. Sitten esimerkiksi Osmo lattiavaha tekee erittäin hyvin suojaavan pinnan joka on myös luonnollinen, mutta siihen ei tartu mikään kiinni, sulatkin irtoilevat. Erilaiset venelakat tekevät kauniin mutta paksulta näyttävän pinnan. Näistä parhaimpia ovat luonnonöljypohjaiset, niitä ei marketeista löydy.

Sitten on vesiohenteiset (lattia)lakat. Ne ovat mielestäni osoittautuneet oikein toimiviksi ja hyviksi joka suhteessa. Nätti, hyvin ohut pinta, kestävä, joustava, tarttuu liimat ja tussit ja maalit, kuivuu nopeasti ja helppo käyttää. Isoilla pinnoilla vesiohenteisen lakan muovisuus erottuu mutta nuolissa en pysty kunnolla erottamaan esimerkiksi vesioheinteisella lakalla ja Osmolla käsiteltyä nuolta. Yksi merkki löytyy marketeista, tunnetun kiuasmerkin kaima.

1 tykkäys

Savustaminen jäi listalta pois, taisi olla muinaisilla se paras keino. Itsellä vielä kokeilematta mutta onhan tässä vielä aikaa ennen jahtia

Siinäpä tuli paljon odotettua enemmän tietoa. En tiedä savustamisesta mitään, niin jätän sen nyt suosiolla kokeilematta, mutta noita vesiohenteisia lakkoja olen nyt tutkaillut. Ilmeisesti halvimmat on näitä kalustelakkoja, muita on sitten paneelilakka, joku erikoislakka (polyuretaanidispersioon perustuva erikoislakka puupintojen lakkaukseen sisä- ja ulkotiloissa), paneelilakka ja parkettilakka, mikä taitaa olla lähellä sitä lattialakkaa. Onko näiden välillä paljonkin eroa nuolten kannalta? Näistähän sanotaan ettei esim. ulkokäyttöön, tai että jotain lakkaa ei saa käyttää lattian lakkaamiseen ja niin pois päin. “Lattialakka” nimellä myytävät on aika reilusti kalliimpia, jos ei muut vesiohenteiset ole hyviä, kokeilen varmaan ihan venelakkaa

Venelakkaa olen itse käyttänyt ja toimii.

Se, että aine on tarkoitettu ulko- tai sisäkäyttöön ei merkite yhtään mitään nuolien kannalta, ellei sitten kyse ole jostain kuivumisen jälkeen vesiliukoisesta aineesta. Tavalliset sisäkäyttöön tarkoitetut lakat kestävät kyllä käyttöä ulkonakin mutta ne eivät kestä jatkuvaa säilytystä ulkona.

Eikös siellä vanhalla foorumilla ollut threadi jossa oli testattu parhaat vedensuojat puulle, Tuukan eksperimentti taisi olla. Parhaat tulokset oli muistaakseni supin ihra ja mehiläisvahakin oli ihan liki. Itse käytän juuri mehiläisvahaa ja ihan asiansa ajaa kyllä. Ainoa huono puoli on että vaha sotkeentuu helposti ja ohilaakien jälkeen pinta muuttuu likaisenharmaaksi.

Vertakin kai joskus ovat käyttäneet. Mäkisen Heikin kanssa joskus aiheesta keskustelin ja väitti että pitäisi olla nimenomaan naisen kuukautisverta jolla on maagisia ominaisuuksia. Saattoi Heikki toki huiputtaa kaimaa, aika velikulta.

Täältä löytyy perinteisten aineiden testituloksia (nyt oli kyse ehkä enemmänkin moderneista kamoista):

Olin tänään jo valmis ostamaan sitä vesipohjaista lakkaa, kun mietin että kestääkö se öljykerroksen päällä? Netistä löytyy vähän ristiriitaista tietoa, erityisesti siksi että jenkeissä myydään tung öljyä ja “tung öljyä”, ja niissä ilmeisesti tuo lopullinen kuivumisaika vaihtelee hyvinkin paljon (kuulemma 1kk puhtaalle öljylle ja 3~7pv tung pohjaisille lakoille). Pari päivää sitten vedin viimeisen kerroksen näihin nuoliin, eikä ne haise läheskään yhtä vahvasti kuin jousi, jos yhtään. Kellään tietoa 85% tung öljyn ja
15% keitetyn pellavaöljyn kuivumisajasta? Jos oikein ymmärrän, öljyn pitää olla täydellisen kuivaa ennen vesilakan levittämistä. Tietysti helpompaa olisi ollut käyttää pelkkää lakkaa, mutta kun en tajunnut…

Kiinanpuuöljy kuivuu aika pitkään. Mutta jos öljy on jo pinnassa, niin älä pilaa sitä lisäämällä jotain yhteensopimatonta ainetta. Pinta on öljyllä kaunis ja hyvä, ei vesiohenteinen lakka tee siitä parempaa. Sen etu on, että puhtaalla puupinnalla pintakäsittely on helppoa ja nopeaa, kun taas öljypohjaiset aineet tekevät kauniimman pinnan, mielestäni. Tosin nuolissa ero on hyvin vähäinen.

Ulkonäön ja sileyden suhteen jättäisin tosiaan sellaiseksi, tässä setissä vain menisi kestävyys näiden asioiden edelle. Testailen vähän miten öljy kestää ammuntaa maastossa ja mietin sitten laitanko vaikka venelakat päälle, pitäisi pysyä paremmin. Muovikalvosta ja kellertävästä väristä huolimatta ei se mukkanuolen nuolikaan pahalta näytä, ja se on varmaan 8 vuotias

Mä olen käyttänyt nuolten värjäämiseen RTV: ltä saatavaa vesiohenteista petsiä, nimeä en nyt muista. Sulituksen kohdalle saunasuojaa ja muualle Osmo toppia 2-3 kerrosta. Lopuksi kevyt hionta 00 teräsvillalla.

Nuolten pintakäsittelyuskovaiseksi tulee pika pikaa, kun ampuu huikeasta paikasta riistalaukauksen parhaalla metsästysnuolellaan, ja se lentää 10 metristä 20 cm oikealta ohi, kun nuoli on kostunut sateisen jahtipäivän aikana, sen spine on romahtanut ja dynaaminen spine muuttunut täysin.

Puuhun kuten muuhunkin pätee, että se kastuu moninkertaisesti nopeammin kuin kuivuu. Jopa nuolilla menee liian pitkä tovi toipua ennalleen esim. keskellä kuuminta jahtikautta. Siispä pintakäsittely.

1 tykkäys