Perry reflex nahkaliimalaminaatteja

Lisää pukkaa, mitäpä muutakaan.

Nyt palattiin kippurakärkiin. Mare halusi osage vastakaaren, mutta siihen ei oikein ollut sopivaa, joten laitoin laminaatista saman muotosta. Jotain 50# @29" Marelle ja itselle vähän yli.
Sitten pari taulujousta, 55-65# @27-28" välimaastoon nämä.

4/5 on liimattu, kaikki 174-175cm kalikoita. Vaahtera-saarni-ipe muuten mutta yksi taulujousi vaahtera-merbau-ipe. Kaikissa pieni saarninen paksunnusviilu kahvassa. Katsotaan kelpaako 25mm paksu vai joutuuko laittamaan kahvaan lisäpalan päälle.

Hyvin näyttäisi olevan massaa ja refleksi pysyy. Ja pysyyhän se liimattu refleksi!
Kahvoista tuli vähän hassuja, vastakaarijouset näyttää kuin kahva olisi refleksillä ja lavat lähtisivät defleksille. Niin kai niistä sitten tulivat, mikä ettei. Muotin kanssa saa olla näköjään tosi tarkka.
4-5cm refleksiä kaikissa jousissa nyt.





9 tykkäystä

Puntarilla ensimmäinen 47# @27". Otti yllättävän paljon settiä tilleröinnissä, 2,5cm. Paino ylös ja jouset saunahoitoon. Huomenna jos saisi 29" vedon.


4 tykkäystä

Nyt on kyllä kaunis muoto jousessa? Melkeinpä voisin tilata kopion muotista!

Tuossa on se syy, että muotti on niin sanottu “selkämuotti”, eli jousen selkä on muottia vasten. Kun kahvaan liimataan paksuhko kahvapala selän ja vatsan väliin, niin siitähän se muoto syntyy. Jos liimaat jousen kyseisen muotin toisella puolella, “vatsamuotilla”, niin silloin pullistuma tulee selän puolelle.

Ekan viestin toinen kuva - onko alimmat laminaatit (tummaa ipeä) esitaivutettu jo ennen liimausta?

Nyt on ollut todella kosteaa, suhteellinen ilmankosteus on pahimmillaan pitkään 99 prosentissa. Lisäksi eläinliimaliimaus. Virumisen syy saattaa olla siten ihan kosteudessa. Kuinka pitkään jouset kuivuivat ennen taivuttelua?

Kiitos, ihan kai onnistunut, mutta ehkä vähän lisää voisi olla refleksiä kuin tuo 4,5cm… 6cm?

Mitenkäs tuommoinen kopio toimitetaan? :face_with_raised_eyebrow: Annetaan jousi? :smiley:

Ipeä jouduin vähän esihöyryttämään kun tajusin että ei se suosiolla muottiin taivu. Ei tuota ipeä ohenna kukaan hiomalla useita slaisseja… Pitäisi olla joku kunnon iso vehje siihen.
Myöskin huomasin että kahvapalan sovittaminen oli hankala homma. En kuitenkaan mitään modernia riseria halua jouseen. Kyllä nää ampuu, viimeiseen jouseen pieniä korjaushifistelyjä…

Jos sen ~9% kostean jousen haluaa tilleröintiin niin pakko on melkein saunassa kuivatella.
Pidin muuten korkeaa jännekorkeutta, 17cm.

Hoplaa, 8g alas eli 1,5%. On se ollut kostea kun noin iso pudotus tuli.

Lopputulokseksi tuli 49# @29" ja 20-25mm refleksiä. Ampui muuten nuolen sulkia myöten pakkaan. Ensimmäinen kerta kun näin käy. Että on siellä jotain jerkkua… Pitää ottaa huomenna keuruun syyskisaan mukaan.

Tilleröin vähän noita lonkkareitakin ja kävipä köplästi toiselle. Rapsahti rikki alalavasta keskipaikkeilta. Rikkoutunut oli 46# @27" ja ehjä on toistaiseksi 49# @27", mutta taidanpa keventää sitä 42-44# @28" pintaan. Kahvaviilu jäi vähän liian pitkäksi ja jouset liian lyhyiksi n.174cm. Kyllä ne silti pitää 4-5 senttiä refleksiä. Kuivaakaan ei ollut, joten olisiko liima pettänyt sitten… Irronnut palanen ipevatsasta väänti itsensä myötäkäyrälle, joten on siinä ollut rasitusta kuitenkin.
Oli siinä sisäradalla rätinää kun jousen palaset liukui laatotuksella 15m. :smiley: Taljajätkät joutu purkamaan vetonsa.

2 tykkäystä

Ensimmäisenä arvauksena liima on pettänyt, jonka jälkeen ei ole paljon toivoa kun ollaan puristuspuolella. Mikä oli liima?

Nahkaliima, tietty! Höyläpinnalle ohut kuuma nahkaliima, 24h kuivatus, palojen lämmitys ja paksu kuuma liima + puristus.

On mahdollista, että IPE on vaan niin tuhtia kamaa, ettei nahkaliiman ominaisuudet riitä. Muistelen myös lukeneeni, että sen liimauksessa on muillakin liimoilla haasteita. Toisaalta puristuspuolella se kyllä olisi voinut kestääkin. Katsoitko, ettei IPEn syykulussa ollut mutkia?

Niinhän se on. Tästä lähtien putsaan alkoholilla ipe pinnat. Ja on muuten mutkia, tosin usein vatsapaloissa kiharaa onkin eikä ongelmia tule. Tässä varmaan yhdistyy moni juttu.

Vähän epäilyttää tuo vaahterakin. Ladataan paljon refleksiä ja vatsana trooppinen puu. Voiko vaahtera hajota vedosta?

Otas kuvat vielä selkäpuolelta, sälöytymisen alkamis-/päättymiskohdista.

Kuinka monta laukausta oli ammuttu?

Jere – teit poikkeustuloksen, ensimmäinen alalapa!

Piti myös kysyä pyyhitkö öljyjä pinnalta.
Ainoa mihin voi luottaa on asetoni, pyyhitään hulluna kunnes rätti ei enää värjäydy.

1 tykkäys

Näkisköhän tuosta. Varmaan 30-40 laukausta takana. Kun kerran ei ottanut settiä pahasti ja vaikutti ok, niin laitoin nättiä kahvaa ja puunasin nokkeja. Eipä olisi tarvinnut…

Tuosta kulmasta kun katsoo niin tulee kyllä mieleen, että vaahtera petti vedossa, tuo ei näytä taivutusmurtumalta.

Törmäsin jossain muutamaan Tsekkiläiseen pihlajan vetolujuustulokseen, pojat olivat saaneet lujuusarvoja kirkkaasti yli vaahteran. Voisi olla kokeilun arvoinen.

Samaa mieltä, nyt on vaahtera pettänyt. Kulmasta, kahvan päästä lienee lähtenyt. Liimasauman pettäminen ei räjäytä jousta tuolla tavalla. Vastakaarevuus ja ipe olivat ehkä sittenkin liikaa kyseiselle vaahteralle, tuli liikaa vetojännitystä. Onko tästä yksilöstä muuten täyden vedon kuvaa?

Viitettä tai linkkiä…!

Kuten aina, puulajilla, kuten myös yksilöllä on suuri merkitys. Puutavaraliikkeestä ostetusta puun täsmällisestä lajista ei voi olla aina varma, koskee erityisesti hikkoria. Laatukin vaihtelee paljon, esimerkkejä riittää. Keskimäärin, hikkori, sokerivaahtera ja valkotammi ovat ne, joita parhaimpina selystyspuina pidetään.

Juuri äskettäin katselin noita vaahteroita, mulla on identtinen slaissi vaahtera tuossa toisessa jousessa, siitä rupesin syynäämään syykulkua, niin siisti se muuten on paitsi juuri tämä hajonnut kohta vähän viettää poikki. Tuolle kohdalle sijoittui suurin refleksi myös. Ja kun tilleri gizmolla vedin tillerin pyöreäksi taipuvilta osin, joutui tuo kohta rasituksille. Olipa mukava kun selvisi. Jatkossa pitää katsoa vähän tarkemmin.

Mulla on ollutkin tarvetta vähän kevyemmälle jouselle niin laitan tuon toisen kärjet taipumaan hieman enemmän, sillä lähtee rasitus tältä huonosyiseltä kohdalta pienemmäksi.

Tilleri oli hyvin samanlainen kun tuossa toisessa jousessa, mutta en nyt kuvaksi kerennyt ikuistaa.

Vielä kun katsoo tuota toiseksi viimeistä kuvaa, niin siinä keskellä olevassa vaahteraselkäkappaleessa on kulmassa pieni ruskea kohta, josta hajoaminen on ehkä alkanut. En ole ihan varma, mitä se vaahteralla tarkoittaa mutta yleensä väriviat eivät ole kovin suotavia. Vastaavia ruskeita kohtia näkyy muuallakin selässä mutta tuo taisi olla juuri kulmassa.

Jos muuten jaksat, niin avaa ehjän lavan liimaukset! Miten kukin laminaatti on muuttanut muotoaan? Hajonneen lavan ipen muodosta ei välttämättä voi päätellä vielä paljoakaan, on saattanut muuttaa muotoaan hajoamisessa, kun muoto muuttuu paljonkin.

Mikä ettei, tuleeko se täydellinen rasituksen jakauma, eli kaikki puut ennallaan? Niinkun pa:lla oli keskustelua tästä.
Tuo jousi otti tilleröinnissä myös vähän settiä. 6-7cm liimattu refleksi oli 4-5cm hajotessaan.