Penobscot tai sitten jotain ihan muuta

Vuoden tauon jälkeen päätin juhannusta viettäessäni huvittaa itseäni jousta veistämällä.

Pitkään ollut jo takaraivossa muhimassa ajatus sellaisesta “tupla-jousesta” joka penobscot nimellä ilmeisesti hyvin tunnetaan, ainakin jossain päin maailmaa.

Historiaa en ole tutkinut niinkän paljon ja tiedä onko tuo internetin luotettavuus koskaan niin varmaa että jaksaa täysin mihinkään sitä kautta paneutua. Mutta olisiko ainakin 1800-luvulla penobscot intiaanit tälläistä käyttänyt mihin nyt käyttivätkään.

Jokatapauksessa tämä jousen tyyli herätti minussa suurta mielenkiintoa ja halusin kokeilla. Onhan se nyt vähän erilainen. Tässä ilmeisesti haettu vastakaaren periaatetta vedon jäykkyyden suhteessa pituuteen että viimeiset tuumat ei toisi lisäkuormaa jousta jännittäessä.

Aihioita minulla oli kaksi. Kummatkin oli Jyväskylän reippaat kunnan miehet minulle valmiiksi kaataneet keltinmäen pururadan varteen viime talvena josta koiran ja emännän kanssa ohi kävellessä ne huomasin ja päätin että noista teen joku synkkä päivä jousen jos toisenkin. Aihiot oli ranteen paksuiset vaahterat jotka oli toisesta päästä melko oksaiset.
Koska kokemusta ei näistä hommista ole kuin kolmen pitkäjousen verran niin ajattelin että samapa tuo mistä sitä jousta koittaa veistää. Kuulema vaahtera hyvä jousipuuna niin kokeillaan sitten itsekin sitä.

Kun sade piiskasi tätä surullista rivitalon takapihan sammalikkoa juhannuksena, ajattelin että tuonne haluan mennä viettämään hikistä laatuaikaa kirveen ja raspin kanssa. Vaihtoehtona oli hikoilla sisällä ja kuunnella rakkaan vastasyntyneen tyttäreni iloista itkua ja parkua.

Mietin että tehdään nyt tästä tavallinen pitkäjousi ja katsotaan miten asiat etenee.

Halusin kokeilla tähän onttoja lapoja ja huonon pyöröraspin kanssa olikin aikamoinen hikoilu se kovertaa…

Voisin kourutaltan hankkia joskus jospa olisi hieman helpompi sillä veistää.

Kokeilin tähän jouseen höyryttämistä hellalla ja kattilalla. Ja samalla paahtamista hellalla. Kuoren kaltoin puukolla ja melkoisella riskillä veistellen mutta hyvin on kestänyt venyttelyä.


Tälläiset oli viritelmät ja muija ei edes vaivautunut kysymään mitä minä keittiössä teen.

Työvaiheet oli siis seuraavat :

Jousen lavat kaiverrettuani ja tilleröityäni kokeilin kuoren irroitusta vetisillä räteillä. Olisi ilmeisesti pitänyt rikkoa kuori ennen kastelua mutta noin puolituntia kuorta pehmitettyäni otin parhaan puukkoni ja vetelin pystyterällä selästä pintakuoren pois. Tässä vaiheessa mietin ja meinasin että jospa jättäisin sen pohjan ja se ei räksyisi niinkuin edellisen jouseni selkä jossa oli kuori kaikkine hyvineen. Viikonpäästä jousta venytellessä tulin siihen tulokseen että kuorta ei saa jäädä ollenkaan jos haluaa ettei se ritise.

Mutta siis niin… Seuraavaksi otin tuon kattila hässäkän ja vääntelin lapoja hulluna ja hieman testimielessä miten ne taipuu. Hyvinhän ne taipu ja varmasti olisi taipunut lisää mutta kello näytti viisarilla ja emäntä sormella että kello on jo kaksi yöllä joten jousi jäi yöksi ja seuraavaksi päiväksi vanhaa vatupassia vasten siihen mihin sen höyryttämällä väänsin. 20h höyrytyksestä purin tämän systeemin ja aloin paahtaa jousta hellalla ilman mitään ylimääräistä.

Jousi näytti paahtamisen jälkeen hurjan kivalta rekurvilta mutta selvästi tämä on maltillisempaa touhua Kun sain jouseen jänteen tehtyä ja aikani vetelin ja ampuilin niin rekurvit palautui aika paljon.

Elikkä ei näin. Mutta ei se täysin hukkaan mennyt. Sain lavat suunnilleen samaan asentoon ja jäi niihin pienet reflexit joten riittää itselle aivan mainiosti. Tämä nyt olikin kokeilua siinä kaikki.

Tilleröinti osoittautuikin hankalaksi paahtamisen jälkeen. Tummentunut pinta katosi lavoista kun jouduin hankaamaan oksaisempaa lapaa aika raakasti ja ihan täydellisyyteen en edes päässyt. Mutta jousi kestää oman vedon ja ei taivu pelottavasti joten tämä jousi oli sitä myöten valmis. Tein nahasta pienen väliaikaisen kahvan ja ampuilin pari nuolta. Löytyi pari sulatonta nuolta jotka lenti taivaallisen nätisti suoraan ja tuntui tällä jousella ampuminen muutenkin varsin miellyttävältä. Mielestäni siis onnistunut jousi.

Siitä sitten vierähti se viikko pari kun raaputtelin loput kuoresta ihan kuiviltaan pois ja jousen paunat 28" vedolla ovat 35 ja jousella taisi olla pituutta 63 tuumaa. Mielestäni hyvät paunat kun puhutaan puolikkaasta jousesta. Todellakaan en tiedä mitkä on lopulliset paunat kun jousi on valmis. Jotenkin tuntuu siltä että vaikka lavat olisi esimerkiksi 35+40 paunaa niin lopputulos ei ole niiden summa. Saa nähdä…

Nyt eletään vielä hetki tätä päivää jona veistin sitten sen toisen jousen. Aihiona toinen samanlainen vaahtera mutta jouselle tuli pituutta 115cm ja se palikka mikä tällähetkellä on paahdettuna keittiössä ei ole tilleröity kun hieman sinnepäin. Oletan että nämä lavat ei tule kovin paljon taipumaan valmiissa jousessa joten jos sitä tarvitseekin tilleröidä paremmin niin teen sen sitten kun jousi on kasassa. On varmasti hankalampi tehdä mutta tämänkin näkee sitten.

Toiseen lapaan jossa oli pari oksaa tein koveran lavan ja toinen jäi litteäksi. Oksainen lapa oli huomattavasti vaikeampi saada taipumaan ja sen verran kapeampi että päätin kovertaa sen. Koska en kourutalttaa hommannut vielä niin menin ja oikaisin sen verran että tein dremellillä alun kourulle josta oli raspilla helpompi jatkaa. Tämäkin nyt taas vähän testimielessä mitä käy kun toinen lapa kovera ja toinen ei. Tässä tapauksessa en usko että on yhtään mitään merkitystä.

Jäykkyyttä en mitannut kun en paljon lapoja taivutellut mutta voisin kuvitella pyörivän jossain 40 pienellä vedolla jo ennen paahtoa. Ovat siis sellaiset jämyn tuntuiset lavat.

Kuvissa hieman hahmottelua ja nokit tein suorina ihan vain tilleröinti jännetä varten mutta silmälläpitäen sitä että jänne lähtee tässä jousen tapauksessa kärjestä ylöspäin.

Sitten oli se paahtaminen… huomenna selviää sainkö paahdettua ja väänneltyä lavat tasapainoon…

Jousien liittäminen toisiin on vielä mietintä vaiheessa. Liimaaminen olisi varmasti pitävä keino mutta kokeillaan nyt ensin punomista. Mielessä on pari tapaa jolla liitoksesta saattaisi tulla tukeva. Kokeilemalla selviää.

Tähän mennessä pienen kahvaosio on vain koverrettu pitemmän jousen selkää mukailevaksi. Ideana oli että jätän isosta kahvan kokonaan pois ja teen siitä lähes läpi taipuvan. Pieneen taas jätin noin 4cm kahvaa jotta lavat ovat reilusti irti toisistaan. Tälläkään ei ole muuta syytä kuin omassa mielessä suunniteltu jousi ja kokeilun halu.

Pitemmän jousen nokit muokkasin valmiiksi sellaisiksi että saan siihen jänteet kummastakin suunnasta. Tuntuisi toimivalta nokilta ainakin tässä vaiheessa.

!

5 tykkäystä

Aivan hieno projekti ja hyvän näköistä käsityötä. Laittaisin pidemmän jousen oikeaa lapaa taipumaan hieman laajemmalta alueelta. Varo kädensijan tyveä ettei tee saranaa siihen. Pienemmässäkin jousessa hieman oikea lapa suorempi mun silmään.

1 tykkäys

Joo niinhän ne on suoremmat. Tuntuu vaan että siitä alkaa loppuman materiaali ennenkuin se alkaa taipumaan. Täytyy yrittää vielä tilleröidä vaikkapa sitten kun lavat on paketissa?


Kahvat yhteen liimattu. Ei pelkät punomiset riitäny mutta ei se nyt haittaa tuli hyvä. Välissä acra lock kaksikomponentti liimaa ja päällä juutti narusta tiukka punos.

!

Ei ole jänne hyvän mittainen ja lyhyet pätkät on vasta sauma narua. Nuolta ei ammuttu ja jäykkyyttä mitattu mutta näyttäs se jotenkin pelaavan. Nyt alkaa sitten nokkien viimeistely siistiminen ja jänteiden teko.

2 tykkäystä

Hyvä meininki! Ei noita foorumilla montaa ole nähty.

On hieno! Mua kiinnostaa erityisesti pikkujousen nokit, ootko vahvistanut niitä mitenkään? Jänne kun lähtee kulkemaan päätä kohti niin oletan että lohkeamisvaara on huomattava tai ainakin merkittävä. Miltä tommonen on ampuessa, jarruttaako vetoa alussa?

Nokit ei ole vielä valmiit mutta kokeilen ainakin ensin vaan viilalla tehdä vinot urat ja tiukka looppi siihen ettei jänne lipeä.

Ammuin parit kerrat kun koitin mitoittaa sopivia jänteitä mutta alempi pitkä lapa otti vähän settiä ja nyt paahdoin lavan uudestaan. Tilleri oli huono ja pikku jousen lavat pisti pakan ihan sekasin. Jousi heitti kyllä hyvin, veto oli aika erikoinen. Alussa löysä, sitten jäykistyi ja pysyi samana loppuun asti. 28" vedolla mittasin 58 paunaa. Pelkän ison jousen paunat on 34 28" vedolla.

Voi nyt olla että näillä mitoituksilla ei tää jousi toimi aivan kun pitäisi. Jahka saan tilleriin niin täytyy perehtyä lapojen liikkeeseen paremmin.

Tossa nyt paahdettu lapa. Paahdoin aika tummaksi mutta kaipa tuo kestää, huomenna näkee.

Jousen jäykkyys nyt voi siis tosiaan tulla siitä että pienet lavat stäckää, ja kun pienet lavat pysähtyy mutta veto jatkuu alkaa pitkät lavat pakottautumaan enemmän mutkalle. Penobscot jousista olen löytänyt niin paljon erilaisia versioita joten en ala nyt etsimään mitään tiettyä vaan kokeillaan nyt itse että mistä saa hyötyä eniten.

Jos nyt tuntuu että jousi on jäykkä mutta nuoli lähtee löysästi on seuraavaksi koitettava saada pieniin lapoihin enemmän reflexiä. Tätä Jere ehdotti ja se tuntuis järkevältä idealta. Voi olla että joudun lapojen mittaa lyhentämään.

Toinen vaihtoehto on että muutan pienten lapojen jänteet täysin erilaisiksi. Tekisin sellaiset liuku-urat pienten lapojen päihin ja laittaisin jänteen kulkemaan ison jousen nokeista urien kautta kahvan tyviin jolloin jännittäessä jänne liukuu pikkujousen kärjistä ja samalla taivuttaa niitä. Tästä en tiedä onko mitenkään toimiva mutta joku oli sellaisenkin version tehnyt.

1 tykkäys

Elikkä jotaintälläistä. ilman 2. Jänteitä mut reflexillä tai sit 2. Jänteillä liuku-urilla

1 tykkäys


Tuossa on nyt koitettu tilleriä saada paremmaksi… kumpikin lapa otti nyt settiä saman verran ja paunat putos 40… hyvin se nuolta heittää ja mukava ampua mut jäi kyllä kauas tavoitteista jäykkyyden suhteen…

Pienet lavat ei stäckää enkä tätä lähde muokkaamaan mutta ajattelin jos jostain saisi kuivaa aihiota voisin tehdä toisen mutta paremmin ja hueman erilailla…

Mutta kysymys tuosta ilman kosteudesta… Niinkuin varmasti moni on huomannut ilman olevan aika erityisen kostea ainakin täällä keski-suomessa, niin voiko se tehdä ja aiheuttaa että kun jousella ampuu ja on tunnin vireissä se hävittää reflexin lavoista.Nyt tässä kun otin sitten jänteen pois jäi lavat aika paljon muotoonsa myötä käyriksi ja siinä ne paunat taisi kadota myös.

4 tykkäystä

Hieno projekti, hyvin dokumentoitu ja hyvät kuvat!

1 tykkäys

Joo ja tilleri näyttää komealta nyt. On toi aika vempulavärkki niin ei ehkä helppo ekalla heti saada superia. En ole ikinä itse tehnyt tuollaista, eikä hajua että miltä tuntuu moinen ampua. Tuutko Turun kisoihin? Ota mukaan. Ihmetellään.

1 tykkäys

Millon kisat on ? En löytäny infoa

25.8

1 tykkäys

Eikös tämä penobscot ansaitsisi paikkanasa tuolla lohkossa: Jousia nuolia maailmaalla, osiossa? Jousi on selkeä ja aika lailla tarkka rekonstruktio tunnetusta jousityypistä.

Mitä sanoo edit?

Ristiinlinkitystä: