Ottomaanijouset Istanbulissa

Tehtiin viikon lomareissu Istanbuliin juuri äskettäin, jolla tuli käytyä parhaat jousia sisältävät museot läpi ja tavattua myös Istanbulin perinnejousiseura Tirendazin pääopettajan, Murat Özverin.

Käytännössä Istanbulin matkaaja löytää kiinnostavimmat jouset Top Kapi -palatsista ja Istanbulin sotamuseosta. Muita paikkoja ei ymmärtääkseni olekaan, vaikka ottaa huomioon hurjat arviot vielä säilössä olevista historiallisista jousista ja nuolista. Muutaman Turkkilaisen arkeologin mukaan jousia löytyy 3000 kappaletta, toisten mukaan sotajousia, toisten mukaan viimeisimpänä käytettyjä pituusjousia. Sotamuseossa historiallisia esineitä on esittelyssä 9000 kappaletta ja kokonaisuudessaan 50000 kappaletta, sisältäen siis muutakin kuin jousiammuntavälineistöä.

Tietysti ei yllätys ole että hienoa olisi päästä näkemään enemmänkin kuin muutama kymmenen jousta ja 50kpl nuolia, mutta mennään nyt näillä.

Sotamuseossa tapasin Murat Özverin sattumalta, kun hän oli pitämässä kiertokävelyä Unkarilaiselle ystävyysseuralle. Ihmetteli että mistä tunnistin ja tiesin nimeltä, mutta netissähän kaikki tietää kaikki… Juteltiin siinä lyhyesti jousista ja ammunnasta ja sanoin pyrkiväni tulemaan ensi vuoden toukokuussa Conquest cuppiin ampumaan. No Murat toivotti tietenkin tervetulleeksi! Viimevuonna oli järjestetty museokierros kisan yhteydessä ulkomaalaisille pituusampujille, jonka Murat juuri isännöi. Eihän ole sanomatta selvää ettei joku päivä olisi mahdollista päästä museoiden takahuoneeseen oikeiden tuttavuuksien kautta näkemään lisää jousia.

Seuraavaksi seuraa kuvia arkeologisesta museosta, jonka jälkeen Top Kapista, joka oli siis näiden 1400-1800 luvulla vallassa olevien sulttaanien koti.




Sitten vähän ruokaa ja Top Kapiin…


1 tykkäys

Sitten vielä kuvia sotamuseosta, myös Istanbulista:

…mutta ensin alkuun tämmöinen hauska, ajankohtainen plagaatti.
Eipä paljoa vierailtu tällä reissulla esim. wikipediassa, koska valtio on sen tällä hetkellä asettanut estoon. Huomaa miten paljon sitäkin tulee käytettyä, vasta kun tulee esto päälle. Okei, mites sitten lehdistönvapaus…














6 tykkäystä

Voi mahoton mikä setti. Monenlaista. Mitä olivat ne valkeat todella isot kivi?kärjet. Ne monta kertaa nuolenkärkiä isommat.

Kasan kulmissa ja mitoissa pienillä variaatioilla paljon juttuja. Oliko kaikki vatsat museojousissa pyöreitä? Joissain kasan-tip kulmissa oli muoto joka tekee melkei strinbridgen. Siinä vihreässä jousessa.
Joissain yllättävän tukevat tipit.

Kiitän kuvista. Materiaalia joksikin aikaa…

Ei mitään hajua, esineitä oli niin paljon etten kuvannut tarkemmin.

Jousissä oli kasan kulma aika kivasti, sehän ohuimpana kohtana ottaa iän myötä hyvin refleksiä, kuten myös sal osat. Kaikissa oli tosi pyöreät vatsat, poislukien pienimmät jouset, jotka ehkä vähän vaikuttivat pituusjousilta.

Tuo rakenne tipin/kasanin vaihdoksessa on juuri todella oleellinen jousien turvallisuuden kannalta. Omissa jousissa ainakin tuo on ollut pielessä.

Eipä kestä ja on tosiaan!

Hyvä setti kuvia! Se on aina mukava nähdä niitä alkuperäisiä jousia ja nuolia, joiden mukaelmia tekee itse. Historian siivet havisevat tällöin ankarasti. Istanbul (Konstantinopoli) on tietysti välttämätön vierailupaikka turkkilaisesta jousiammunnasta kiinnostuneelle. Kävittekö Ok Meydanissa, eli siinä historiallisella pituusammuntapaikalla? Käsittääkseni se on vielä olemassa.

Minun tietääkseni Ok meydan on nykyään asutettu lähes kokonaan ja nämä pituusammuntatulospylväät on sitten yllättävissä paikoissa, kuten talojen takapihalla. Niiden löytämiseen tarvitsisi sitten oppaan.