Falcon's grip - pituusammunta siperillä

Minä olen lonkkarini enempiä pohtimatta tehnyt niin, että jousen keskikohta on 2,5 cm (tuuma) kahvan yläreunasta, jolloin kahvaa on siis 7,5 cm (3”) alalavan puolella, kun kahvan kokonaismitta on se 10 cm (4”). Tilleröinnissä jousen painopiste on sitten vielä sattunut melko hyvin tuon keskipisteen seutuville.

1 tykkäys

Jep, hommasta tulee ihan mahdotonta jos joutuu jatkuvasti miettimään ranteen asentoa ja siperin asemointia. Siinähän alkaa heti pelätä myös että nuoli tippuu kourulta.
Minähän vedin silloin hikiän kisassa helposti 110# lonkkarin peukkuvedolla, mutta edes 80# ei tunnu luontevalta siperin kanssa vieläkään.

Matthiaksella kieltämättä on selkeästi toiseksi paras tekniikka siperin kanssa. Hämmentävää vain oli miten paljon lyhyemmällä vedolla Matthias silti sai tulosta aikaan. Jospa se juttu on juuri tässä siperin asettelun ja laukaisun puhtaudessa…

Mulla on aavistus että nuo meidän siperit on vielä hieman liian korkeita. Etuosaa pitäisi jyrsiä matalammaksi, hioa kilpeä ohuemmaksi TAI tehdä raakanahasta liimaamalla todella ohut kiekko.

Harmi kun en tehdyt muistiinpanoja 2022 kun Adamilta sain yksityisoppituntia siperin ja nokinpaikan asetteluun. Sanoi kyllä sillon mulle että siperi on ok. Nokinpaikka vaati tuunaamista.
Mielikuva on se että mushamma rullataan kahvan ja lavan muutokseen, niin että kääreen ollessa paikallaan, jousen keskikohdasta on 1cm siihen kun mushamma alkaa. Eli tosi lähellä.

Voisi olla hyvä demota tätä siperin optimikuviota liimaamalla kouru suoraan johonkin työhanskaan kiinni, saisi matalalle ja helposti muutettua. Ilman kilpeä. Siinä näkisi onko mukavempi mitä matalampi?

Pakko tehdä prototyyppi-siper raakanahkapellillä. Ja semmonen että kun se kiinnittyy käteen, tuossa peukalonhangassa ei ole nahkaa myöskään alla, tai jos on niin se on todella ohut.

Tästä minun siperistä lähtee varmaan sentti korkeudesta heittämällä.

Oliko siis siperin rakenteeseen tai mitoitukseen jotain sääntöjä? Conquest Cupin säännöissä? Tai muualla? Kourun pituus? Saako kouru ohittaa kahvan? Kiinnitys? Pitääkö olla erillinen nahkaläpyskä vai voi laittaa valmiiseen hanskaan? Tai muuta?

Tässä on säännöt 2024 kisaan.
reglaman12_ing.pdf (24,5 Mt)

Nämä löytyivät siperiin liittyen:

A siper can be used.
• The siper, the siper’s wearing style and the Muşamba (texture covered on the
grip) shall be according to the traditional method.
• The siper can’t be at the handle level touching the grip.

Tasma: a wrist strap must be made from leather or texture placed under the siper plate.
Oluk: the groove must be made from natural materials (e.g. Bone, horn etc.)
Tabla: the plate placed under the groove must be made from natural materials (e.g. Bone, horn etc.)
and it can be covered by leather or texture.

Mitähän tämä tarkoittaa: “The siper can’t be at the handle level touching the grip.”?

Mahtaisiko tarkoittaa, ettei saa ottaa tukea kahvasta / nojata kahvaan…?

Noi käännökset turkki-> englanti on aika huonoja.

Säännöissä pohjana on saada autenttinen pituusammuntakisa. Eli ei periaatteessa asioita joita ei museosta löytyisi. Siellä on mm. ollut sääntö että tabla pitää olla irroitettavissa! Joka on aika turha asia ammuntasuorituksen kannalta, mutta historiallisesti oikein.

Aikaisemmin oli muistaakseni joku sääntörivi mikä kielti siperin kiinnittämisen jouseen, tai sen että siper oli paljonkin vatsan takana. Tällähän saisi lisää ylivetokapasiteettiä. Museoiden siperit on 10-13cm kourulla, joten sitä pidemmäksi ei myöskään saa mennä.

Lopulta nämäkin säännöt testataan sitten siinä välinetarkastuksessa, jossa voi tulla ongelmaa jos on lähtenyt liikaa kikkailemaan… Minun mielestä ne alkuperäiset vehkeet mitä museossakin on, toimii erittäin hyvin.

Täällä ei tainnut olla kuvia ja mittoja alkuperäisistä sipereistä? Vai oliko jossakin, hämärä muistikuva mutta nopealla haulla ei löytynyt.

Se sun siperi on just niin alkuperäsissä mitoissa kun voi olla. Tuu kattomaan Istanbuliin niitä niin tiiät tarkemmin! Oon laittanut kyllä kuvia tänne ja atarnille niistä.

11x3cm siper on aika keskiverto. Niissä on paljon hajontaa sen mukaan että kuinka syvä koveruus urassa on.

Niinpäs olikin, täällä:

Keksin jousikäden ranteelle vahvistavan liikkeen siper-ammuntaa varten. Tässä painona toimii osagelonkkari 1100g painoa, 186cm pitkä. Tällä voi tehdä toistoja tai pitoja. Liike on aika pieni ja voi olla helppo huijata, mutta kyllä tossa jälkimmäisessä kuvassa näkyy kun ranne ojentuu yliasentoon.


1 tykkäys

Täysin samaa liiketta eri välineillä olen itse sepän hommissa harrastanut myös. Pitkät peenaus vasarien varret on just hyviä tuohon hommaan.
Ote toiseen suuntaan taas viikinki kilpailuissa pitkällä keihäällä harastettiin sitä, että ensin ote keihään kärjen takaa kiinni ja sitä sitten ote kerrallaan hivuttaen pito kohtaa likemmäs tyveä. Se kuka pystyi pitämään kärjen ilmassa koskematta maata voitti ja jumpe kun me harjoiteltiin. Keihäät noin 2m /2,2m pitkiä ja toisinaan sitä pidempiä.

Aivan aivan, sepillä on varmasti jerkkua juuri tuohon toiseen suuntaan. Eli kuorma kropan eteen ja sitä pitää nostaa. Käsivarsilihakset tuossa päällä tekee nostoliikkeen.
Tämä variaatio kohdistuu käsivarren alle. Varmasti sitäkin vasaran liikuttamisessa käytetään, mutta vähemmän.

En nää tätä liikettä todellakaan triviaalina, vaan nyt kun on huomannut että ranteelta vaaditaan voimaa - ei kun tekemään tälläisessä liikkeessä pitoja. Sillä pitäisi lihasta ja voimaa tulla!

Noissa peenaus vasarissa on pitempi varsi kuin normisa. Ja sillä siis jumpattiin tuohnon sun tyyliin siksi koska kun lyö ylmäätä alas etupainoisella koko päivän niin juurikin tuohon tyyliin jumpatiin jonkin verran toiseen suuntaa vasta verryttelyn turvin. Kyl ne ranteet ja juurikin tuo käsivarsilihas ihan punottaa jos teki liian pitkään hommia. Peenalla tein enimmäkseen tuota kyynerpäähän kosketusta jumppaa sillä.

Bongasin muuten tämmösen tuosta jousiotteesta. Kun peukalo jännitetään alaspäin, jopa 90 asteen kulmaan, laskeutuu peukalonhanka myös alaspäin. Tämän päälle on hyvä kiinnittää siper ja saada siperin perä luonnollisesti pystyyn. Kuten Adamin siperistä näkee, siper istuu juuri peukalon juuren päällä, ei ranteen päällä. Ajattelin aikasemmin että tämä on huono asia, mutta tällä uudella otteellahan se käy todella järkeen.
Virittelin tässä juuri uutta siperiä. Teen nyt kaksi kpl uudella reseptillä. Toiseen tammikilpi, toiseen raakanahkaa laminoituna 4 kerrosta.

Ivar on liimannut koko paketin kiinni toisiinsa. Eli kilpi ei ole irroitettavissa. Saatan tehdä saman…

Tässä taitaa olla aika olennaista se, että rannetta kierretään sisäänpäin, jousta kohti. Tauluammunnassahan pyritään siihen, että rystyslinja olisi noin 45 asteen kulmassa jousen kahvaan nähden, tässä sen pitänee olla jousen kahvan suuntainen. Silloin peukalohanka saadaa riittävän ylös ja myös suoraan, jotta siper voidaan asentaa siihen ilman mitään ihmesäätöjä tai korokepaloja (kuten minulla nyt…). Pitänee siis taas säätää siperiä, ties kuinka monennen kerran.

Etkös joskus maininnut, että sääntöjen mukaan kilven pitää olla irrotettavissa, vai muistanko väärin? Tosin tuolla aiemmin linkitetyissä säännöissä ei tästä mainittu eli ilmeisesti saa olla yhtenäinen paketti.

Ilmeisesti ei ainakaan mitään ongelmaa ole vaikka kilpi ei ole irroitettavissa. Aikamoinen nyanssi ammuntasuorituksen kannalta…

Tämmönen siitä tuli. Aika paljon parempi, mutta silti jäi turhan korkeaksi. Huomasimpa myös sen että nyt siper on oikeasti lähellä kahvaa. Ja keskikohdassa siperiä on juuri 2" ylivetoa kahvan vatsasta mitattuna. Aikasemmin saattoi olla jopa 3"… Kahvasta tuo saa muutenkin hyvin tukea. Pitää vaan saada jousikäsi vähän suoremmaksi. Niin epämukava asento vieläkin että ei tuo 94# kovin nätiltä näytä. On se vaikeaa siperin kanssa!!!


80#


94#

4 tykkäystä

Vielä yksi oivaltava juttu. Viimein tajusin miksi Adam on käärinyt mushammansa noin kummallisesti. Eli selkäpuolella kangasta on levitetty jokapuolelle, mutta vatsapuolella kasattu yhdeksi kapeaksi kerrostumaksi! Tällä tavalla kahvaan ei tule kauttaaltaan epämukavaa rengasta, mutta samalla vatsapuolelle saadaan kova reuna jota vasten ranne pysyy suorana. Ikäänkuin pistoolikahva.
Adam oli ostanut vaan rautakaupasta jotain luonnonkuituköyttä, jota uitti mehiläisvahassa. Ivar btw on liimannut näitä mushammoja jousiinsa. Se toisi varmasti parhaan pidon, ettei pallura lähde liikkumaan/petä alta.

image

Oon muuten treenannu, tässä 112#. Elkää kattoko liikaa kuitujousta…
Toivonmukaan kesällä kajahtaa ja tulee kunnolla tulosparannusta! Niin ja ehkäpä jaksasin enemmänkin vetää, onpahan nyt vaan tuo jäykin jousi 112# @26" vatsasta mitattuna.
Seuraavista jousista pitää 120-130# versioita saada!

Mutta käydään kattomassa ensin osaanko laukasta puhtaasti 112#. Olisi aika mielenkiintoista ampua tätä tai vastaavaa sarvijousta kronon läpi, varmaan 440fps menisi rikki 200gn nuolella?

4 tykkäystä